Utorak, 15 Svibanj 2018 18:36

Silvi Mladošić ovogodišnja Plaketa Dubrovačkog Crvenog križa „Berislav Bačić“

Dubrovački Crveni križ ovogodišnju Plaketu „Berislav Bačić“, dodijelio je dugogodišnjoj volonterki i članici Crvenog križa Silvi Mladošić.
Silva Mladošić dugogodišnji je član Crvenog križa. Aktivna je u Crvenom križu od 1967. godine od kada je prvi puta darovala krv. Krv je darovala 86 puta i za to je od Predsjednika Republike Hrvatske dobila odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske koja se dodjeljuje za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje društvenih vrednota.

- Naša Silva, kako je odmila zovemo mi u Dubrovačkom Crvenom križu najaktivnija je s darivateljima krvi. Uvijek ima toplu riječ za svakoga,a posebno potiče mlade na ovaj plemeniti čin, neumorno objašnjavajući važnost darivanja krvi.Plaketa „Berislav Bačić“ odlazi i ove godine u prave ruke. – rekao je predsjednik Dubrovačkog Crvenog križa dr. Vicko Mihaljević.

Aktivna je u Crvenom križu, član je Odbora i Skupštine društva, a od 2013. godine obnaša i funkciju potpredsjednice Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik. Vodila je aktiv dobrovoljnih darivatelja krvi na Babinom kuku, a potom u Konavlima, priča ravnatelj Dubrovačkog Crvenog križa Živko Šimunović.

- Moja misao vodilja prilikom svakog darivanja krvi bila je ništa ne gubim, a nekome mogu spasit život! – rekla je Silva Mladošić, te još kazala:
- Uvijek sam voljela biti u direktnom kontaktu s darivateljima. Znam da mladi danas vole Facebook i druge društvene mreže, ali meni je direktni razgovor s darivateljima uvijek bio draži. Tako i danas kada je akcija u Konavlima ja znam krenut ujutro rano obić sva mjesta đe se ljudi okupljaju butige, kafiće, škole, vrtiće i don Josipa i vatrogasce. I pozvat ih direktno na akciju.

Zanimljivo je kako je prvi put išla darovati krv u Makarskoj, a zbog visokog tlaka bila je odbijena. No, nije odustajala, i tijekom svog života krv je dala 86 puta.

Silva Mladošić skoro je cijeli svoj radni vijek provela radeći kao medicinska sestra, a pred mirovinu vodila je darivanje krvi u Dubrovačkom Crvenom križu.

- Ovo je za mene bilo veliko iznenađenje, ali je zapravo jako lijepo kada ti zahvale. - kazala je primajući Plaketu, i nastavila „ovo će mi biti dodatni poticaj za nastavak volontiranja.“

Plaketu „Berislav Bačić“ ustanovilo je 2016. godine Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik u spomen na svog dugogodišnjeg volontera, prvog počasnog člana Društva, predsjednika Društva, člana Odbora, predavača prve pomoći. Plaketa se dodjeljuje u Tjednu Crvenog križa (od 8. do 15. svibnja) za promicanje humanosti, osobite rezultate u unapređenju pojedinih djelatnosti i doprinos razvoju Gradskog društva Crvenog križa  Dubrovnik. Plaketu„Berislav Bačić“ su do sada dobile Lili Magud i Lucija Šalja. Uručivanju Plaketenazočila je obitelj pok. Berislava Bačića.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250