Utorak, 15 Svibanj 2018 22:05

DMD: Predstavljen Zbornik radova o Skjavonima

U Domu Marina Držića predstavljen je zbornik radova objavljen kao posebno izdanje talijanskog znanstvenog časopisa "Il capitale culturale". Zbornik je u cijelosti posvećen istraživanjima vezanima uz konstruiranje kulturnih identiteta izraženih kroz umjetnička djela i arhitekturu institucija Schiavona/Ilira od 15. do 18. stoljeća.

Zbornik su predstavili dr.sc. Jasenka Gudelj, dr.sc. Giuseppe Capriotti, dr.sc. Anita Ruso i mag. pov.umj. Ivan Viđen. Kroz zbornik ujedno su predstavljeni rezultati projekta Hrvatske zaklade za znanost "Vizualiziranje nacionalnog. Bratovštine i kolegiji Schiavona/Illira u Italiji i razmjena umjetničkih iskustava s jugoistočnom Europom (15. - 18. st.)" voditeljice dr. sc. Jasenke Gudelj.

Zbornik radova o Skjavonima (iseljenici s istočne obale Jadrana) u Italiji mapira njihovu prisutnost u gradovima Apeninskog poluotoka u kojima su Skjavoni bili naručitelji vrhunskih umjetničkih djela poput ciklusa Vittorea Carpaccia u Veneciji.

Żivot Skjavona inspirirao je zasigurno i Marina Držića. Likovi Vidrine najpoznatije komedije Dundo Maroje nesumnjivo se kreću među rimskim skjavonima o čemu govori i jedno od istraživanja u zborniku. Jedan od istraživača, povjesničar arhitekture Giuseppe Bonaccorso, čiji se članak nalazi u novom broju časopisa Il capitale culturale , uz pomoć topografije koja se spominje u Dundu Maroju pokušao je doći do podataka o Dubrovčanima koji su tada boravili u Rimu.

U predstavljanju Zbornika kao i rezultata projekta sudjelovat će dr.sc. Jasenka Gudelj, dr.sc. Giuseppe Capriotti, dr.sc. Anita Ruso i mag. pov.umj. Ivan Viđen.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250