Ponedjeljak, 04 Lipanj 2018 11:30

Predstavljena bojanka Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik

Bojanka Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik predstavljena je danas u ovom muzeju. Bojanku je ilustrirala muzejska pedagoginja Dubravka Tullio, koja je s kolegicom kustosicom Mateom Martinović napisala i popratni tekst uz svaku ilustraciju. Bojanka je predstavljena najmlađima iz Dječjeg vrtića Izviđač.

Muzejska pedagoginja Dubravka Tullio kazala je kako se ovdje radi o drugoj muzejskoj publikaciji Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a prvoj bojanki.
- Motivi u bojanki su flora i fauna dubrovačkog kraja, isto tako i motivi iz fundusa našeg Muzeja, kao i motivi koji su se provlačili uz radionice ili relevantne datume vezane za PMD. Izdvojili smo 20 ilustracija, tekst je pisan na hrvatskom i engleskom jeziku, morali smo misliti na to jer će se bojanka moći kupiti u našoj muzejskoj suvenirnici. - rekla je Tullio.

- Vodili smo računa o grafičkom dizajnu gdje nam je pomogla Ana Demović iz Studija Fingerprint. Željeli smo da bojanka bude originalna, drugačija i prilagođena najmlađima. Također, korice su tvrde i služe kao podložak za bojanje. Isto tako može se ponovo ta mapa iskoristiti kad se listići istroše. - naglasila je Tullio.

Kustosica Matea Martinović dodala je kako je primarni cilj uz ovaj projekt bio "najmlađe naraštaje upoznati i s biljnim i životinjskim svijetom koji nas okružuje".
- Kako trebamo čuvati i baštiniti nacionalni i kulturni identitet, tako trebamo biti osviješteni i svih organizama koji nas okružuju jer su dio prirodnog identiteta. - izjavila je Martinović.

Na pitanje koliko je teško bilo smisliti tekst, Martinović je odgovorila:
- Tekst je krenuo sasvim spontano, to su bili dani iznimno pozitivne atmosfere na poslu. Dubravka i ja smo zajedno sjedale, jedna bi započela s jednim stihom, druga bi nastavila i uistinu vjerujem da je nastao jedna prekrasan proizvod. - zaključila je Matea Martinović.

V.Salvia

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250