Petak, 08 Lipanj 2018 12:24

Sasvim drukčiji sistem držača mamaca i varalica

Piše:

Od prije godinu, dvije i kod nas se mogu kupiti dva pomagala koja znatno olakšavaju lov krupnih riba potezanjem mamaca.

Lovu pendulom živom ili uginulom ribom namijenjena je „Live Bait Trolling Lure“ tvrtke „PredoPro“ iz SAD-a, mala naprava koja rješava problem komplicirane i dugotrajne montaže te slabog držanja ribe- mamca na priboru.
P966 PredaproOsmišljena je tako da se na mamac postavi bez velikih napora i kompliciranih zahvata za samo nekoliko sekundi. Način postavljanja na ribu – mamac prikazan je crtežima na kutiji u kojoj se prodaje. Srednji dio tog držača se ugura u usta ribe u čiju se glavu i čeljust zatim zabodu jedna, odnosno dvije žice. Te žice ne nanose velike povrede mamcu, pa se mogu koristiti i živi. Preostaje još „Live Bait Trolling Lure“ spojiti s udicom ili više njih prstenom na njegovoj prednjoj strani, a potom sve povezati s pendulom i ribolov može početi.
P10516 Predapro inox2
P10514 Predapro inoxOsim što čvrsto drži mamac, pa se mogu koristiti za potezanje brzinom do čak osam čvorova, ovo pomagalo stalno drži usta mamca zatvorenima, čime znatno smanjuje otpor pri potezanju. Uza sve to, kad je montirano, ovo pomagalo je slabo primjetno, a mamcu omogućava posve nesputane prirodne pokrete, što je vrlo važno kod lova opreznih grabljivica. „Live Bait Trolling Lure“ proizvodi se od nehrđajućih metala u dvije veličine, dužine 12 do 16 i 16 do 21 cm.

Puno širu primjenu ima „Sea Waver Jighead“. Ta olovna glava je izmišljena i oblikovana za lov bakalara i listova skosavanjem, „vertical jigging“ tehnikom pomoću „shad“, varalice od mekane plastike s poprečnom repnom plohom. No, pokazala se kao odlično rješenje i za lov tuna te ostalih krupnih grabljivica i to ne samo skosavanjem nego i pendulom te „driftingom“, puštanjem mamca u struju mora.

Oblikovana je tako da s varalicom postavljenom ispod nje izgleda poput ribe, ali i na način da može držati udicu blizu repa, što je još važnije. Time je otklonjena mana klasično montiranog „shada“ - veliki broj nezakačenih riba.
F22843 Sistem za panulavanje mrtvom ribomNa glavi su s donje strane dvije kuke za pričvršćivanje mamca, te četiri ušice. Dvije s prstenima za postavljanje udica i dvije za spajanje s ostatkom pribora. Praksa je pokazala da je za lov skosavanjem dovoljno postaviti jednu trokraku udicu na krajnju, a za lov puštanjem u struju mora na donju ušicu. Također, praksa je pokazala da je za lov potezanjem glavu najbolje spojiti preko ušice na prednjem, a za lov skosavanjem i puštanjem u kurenat na srednjem dijelu.
P0076„Sea Waver Jighead“ proizvodi se u težinama od 130, 200, 300, 400 i 500 grama, što znači da se njome može loviti na svim dubinama i pri svim brzinama potezanja. Osim „shad“ varalice, na nju se mogu montirati i brojne druge od mekane plastike, ali i prirodni mamci, ponajprije cijele ribe.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250