Utorak, 12 Lipanj 2018 13:27

Pročistač pušten u probni rad, na jesen više neće biti zamućenja vode

Piše:

Pročistač pitke vode danas je krenuo u svoju probnu fazu. Tim povodom lokaciju pročistača u Komolcu obišao je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa svojim suradnicima i predstavnicima tvrtke SUEZ, izvođača radova.

Naime, predviđeno je da se ovom testnom fazom svi primarni sustavi poput cijevi, pumpe, električnog razvoda, sustava komprimiranog zraka, automatike te ultrafiltracijskog sustava pokrenu i provjere, odnosno pripreme za sljedeću fazu objedinjena s procesnim dijelom koji tretira otpadne vode procesa filtriranja te finalnog kalibriranja sustava.

- Ovo je povijesni trenutak. Došli smo do samog kraja. Preostaje urediti samu zgradu, ali nama je bilo važnije riješiti pitanje uređaja, dakle da ga pustimo u testnu fazu i da budemo jedini u Hrvatskoj koji smo završili navedeni proces. S obzirom na to da se radi o respektabilnoj tvrtki SUEZ koja je izvođač radova, vjerujemo da će u testnoj fazi proći sve u redu i da će sugrađani za vrijeme kiša uskoro piti čistu vodu. Očekujemo da se prva voda pročišćena ovim uređajem u probnu fazu pusti kroz mjesec dana. - objasnio je Franković, kazavši da očekuje da će vaj proces trajati oko mjesec dana.

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić navela je kako se može reći da najesen više neće biti slučajeva da se građani pitkom vodom opskrbljivaju putem cisterni, dodavši kako "ove zime više neće biti zamućenja vode.

Testnom puštanju pročistača u rad nazočili su i predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić te članovi Uprave Zoran Ćosić i Vicko Begušić. Više o tehničkim svojstvima pročistača rekao je Zoran Ćosić, koji je naglasio da će sustavom biti objedinjeno područje od Župe dubrovačke prema zapadu. U budućnosti, naveo je, može se očekivati i proširenje prema Konavlima, pa čak i Slanom.

Toni Zlatić iz tvrtke SUEZ rekao je kako sad samo preostaje završiti preostale radove i pustiti pitku vodu na korištenje Dubrovčanima.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250