Srijeda, 13 Lipanj 2018 12:28

Necijepljeni zdravstveni djelatnici?! Jedino zaslužuju „knjižicu u ruke”

Piše:

Doživjeli smo i to da se eto zdravstveni radnici mole da se cijepe. U uređenom društvu, dakle onome koje bi uistinu trebalo paziti na takve stvari, cijepljenje zdravstvenih djelatnika spada u minimum nekakve odgovornosti, dok eto u Hrvatskoj njih posebno treba zamoliti kako bi bili odgovorni prema sebi i prema onima koje liječe.

Nedavno je na konferenciji za novinare ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić apelirao da se cijepe zdravstveni djelatnici, djeca i zaposlenici vrtića.

Dakle, u ovom konkretnom slučaju gdje stanovništvu prijeti epidemija ospica normalno bi bilo da se doktori te medicinske sestre i tehničari koji nisu cijepljeni pozovu da uzmu radnu knjižicu i najjednostavnije potraže drugi posao zbog činjenice da nisu cijepljeni. Ne treba govoriti o kolikoj se količini tu neodgovornosti radi kad je uopće moguće biti zaposlen u zdravstvenoj ustanovi te tako sebe pretvoriti u potencijalni izvor zaraze bez da je jasan status cijepljenja.

Međutim, kako je uopće moguće da bolnička Uprava ne zna tko je od djelatnika cijepljen? To se upravo moglo iščitati iz riječi ravnatelja OB Dubrovnik dr. Marija Bekića, kad je govorio o ovoj problematici. No, treba reći i kako je tu Uprava najmanje kriva, problem je to koji seže skroz do Ministarstva zdravstva budući da ne postoji obaveza pri zapošljavanju u bolnicama uz koju bi se trebala donijeti potvrda o cijepljenju.

Stoga, stvari su svedene na apeliranja ZZJZ DNŽ da se eto liječnici i ostalo bolničko osoblje cijepe. Kako nije sve zlo za zlo, tako je i problem ospica u neku ruku ukazao na mnoge nepravilnosti u samom sustavu. Jasno, koliko god da se i sam ZZJZ DNŽ na čelu s ravnateljem dr. Lakićem sad trudio na najbolji mogući način sanirati štetu, mora se postaviti pitanje i zašto je baš šteta u tolikoj mjeri nastala.

Odnosno, može li se problem tolikog opadanja procijepljenosti u zadnjih pet, šest godina adresirati i na sami Zavod? Recimo, Zavod je jedini u zemlji imao brošure o potrebi cijepljenja, što je dakako pohvalno, ali može li se očekivati da brošura nadjača snagu Interneta, prepunog nadri teorija? S druge strane, znate li koliko je roditelja, u Dubrovniku, u 2016. i 2017. godini, od strane sanitarnih inspektora uistinu i prijavljeno Centru za socijalnu skrb zbog necijepljenja svoje djece? Odgovor je - nula.

No, ako je teško bilo ispravljati krive Drine boreći se s roditeljima koji prolongiraju cijepljenje pronalazeći rupe u zakonu i zapravo se ne izjašnjavajući da ne žele cijepiti dijete, zašto se nije moglo prije djelovati s bolničkim osobljem? Zašto se uopće dopustilo da OB Dubrovnik postane žarište zaraze?

Ne može tu dr. Lakić ili njegove kolege za ruku voditi svoje kolege da se cijepe, već opet tiče se to samih hrvatskih zakona, tj. sustava koji uopće omogućava zapošljavanje u zdravstvenim ustanovama onih koji nisu cijepljeni.

Kad je već riječ o zakonima, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ne dopušta upisivanje necijepljenje djece u vrtiće, ali radi se tu očito o propisima koji se selektivno tumače, unatoč tome što je jasno o čemu govori Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Prije nešto malo više od godinu dana, portal Dubrovnikpress.hr pisao je upravo o temi upisivanja necijepljene djece u vrtiće, a iz Dubrovačkih vrtića poručili su kako se oni odredbe Ministarstva pridržavaju i kako je odbijen upis 11 djece koja nisu cijepljena.

No, ako dr. Lakić poziva da se "iz vrtića uklone djeca koja nisu cijepljena", očito je da se tu radilo po hrvatskom sistemu usluga i raznoraznih obećanja, pa su necijepljenja djeca ipak upisivana u vrtiće.

Summa summarum svega bi bila da se nažalost mora dogoditi ovakvo nešto, dakle potencijalna epidemija ospica, da ukaže na gluposti samog sustava, kako dubrovačkog pa tako i hrvatskog, a u skladu s čim eto puca i zdravstvo. Ne od zdravlja, nego od svog vlastitog šlamperaja i neorganiziranosti, što je na prvome mjestu i dovelo do ovakvih situacija.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250