Srijeda, 13 Lipanj 2018 13:01

Slavlje sv. Antuna u crkvi Male braće i Župi svetog Mihajla

Blagdan sv. Antuna Padovanskog svečano se već stoljećima slavi u franjevačkoj crkvi Male braće u Dubrovniku. I ove godine tako je od ranih jutarnjih sati. Svečev kip iz sigurnosnih razloga prenosi se za ovu zgodu u klaustar, gdje vjernici pred njim pale svijeće.

„Uz kip sv. Antuna u toj crkvi veže se jedna zanimljiva predaja, o kojoj npr. piše i „Narodna svijest“ 1932. Tu između ostalog stoji: „Još od starih republikanskih vremena u Dubrovnika se štuje na osobiti način sv. Antuna i to u crkvi Male braće. Svečev kip stoji vrh oltara, ima mu preko dvijesto godina, a potječe od nepoznatog umjetnika, divno urezan u drvu. Svetac na lijevoj ruci drži Djetešce Jezusa a u desnoj ruci nema ništa nego je drži nizdoli spuštenu i otvorenu kao da je nešto ispustio.” - zapisao je fra Stipe Nosić.

„Predaja nam priča da se je bio neki mladi vlastelin strastveno zaljubio u neku djevojčicu, koja ga nikako nije voljela, nego ga odbijala. On nije htio da to razumije nego je sve isto intačio. Ona da ga se napokon riješi, predloži mu stvar nemoguću, skoro ko u šali: ´Samo bi pristala, kad bi mi donio oni prsten s ruke sv. Antuna!´ — Mladić, koji je bio zaslijepljen ljubavi, bio je pripravan na bilo koju žrtvu samo da dobije djevojčicu. Jedne večeri ostane nakon Viadora u crkvi i neopaženo tiho se uvuče iz sakrije u konfesuriju, s namjerom da u gluho doba noći izvrši svoju zlu namjeru. Zbilja, u neko doba, kad je računao, da je u samostanu sve pozaspalo, izvuče se iz konfesurije i pogje k oltaru sv. Antuna pa se uspenje na oltar do Svečeva kipa i pruži ruku da skine prsten, ali u taj čas Svečeva ruka uhvati ga snažno za vlase, tako da on izgubi svijest i ostane tu ukočen ko mrtav.

U ovom nesretnom stanju ostane mladić sve do jutra, do časa kad je brat lajik došao da otvori crkvu. Lajik se strašno prestraši kad ugleda na oltaru čovjeka u podobi smrti, pa brzo pobježe iz crkve i otrči te po­buni svijeh u samostanu. Svi fratri dojure u crkvu, te se na to vigjenje prestraše i zgroze! Nijesu s po­četka razumjeli i nijesu mogli da se snagju. Neki su prepoznali mladog vlastelina tu ukočena, ko ukovana, sa izrazom smrti na licu. Gledali su kako ga Svečeva ruka drži čvrsto za kose i da ga ne pušta na sve nji­hove molitve. Nekomu od njih dogje na pamet da dozovu Padre Grizu, koji je ležao teško bolestan, da bi on došao moliti Sveca da pusti tog nesretnog mla­dića. Zbilja dogje Padre Grize ali reče fratrima, da je on u redu mlagji od sv. Antuna zato neka ga časom u zboru imenuju starješinom, da tako može on zapo­vijedati. Oni to izvrše na brzu ruku. Onda Padre Grize stupi pred ollar i reče: Brate Antune, kako si bio u životu poslušan svojim starješinam, budi i sad! Zapovjedan ti, da pustiš tog čovjeka! Odma se otvori Svečeva ruka i čovjek padne doli, koliko je dug i širok.” - piše fra Stipe Nosić.

U Župi svetog Mihajla u Lapadu svečana sveta misa je u 19 sati na kojoj pjeva klapa Sveti Juraj HRM-a dok je sami koncert orkestra i klape Sveti Juraj HRM u 20 sati uz slobodan ulaz.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250