Ponedjeljak, 25 Lipanj 2018 11:30

Dan državnosti, kao da nije

Danas se slavi Dan državnosti, a eto u Gradu je atmosfera kao da danas nije Dan državnosti. Drugim riječima, Dan državnosti u Dubrovniku se ne slavi, barem ne u onom smislu nekakve svečarske atmosfere. Dan je to kao svaki drugi, samo što su izvješene zastave.

U biti, danas je turistički dan, isto kao onaj jučer ili onaj sutra. A turistički dani u Dubrovniku barem u jutarnjim satima praktički su definirani brojem kruzera. Ono koliko je kruzera uz Gradu tako određuje koliko će domaćih ljudi biti u Gradu, odnosno kolika će biti potreba za nekim od poslova povezanih s turizmom.

Danas je u Gradu tako samo jedan kruzer pa je sve nekako uljuljkano i usporeno, a da je recimo u Gradu četiri, pet kruzera bila bi sasvim drugačija priča. Nažalost, ništa od toga nije određeno Danom državnosti. Trebali bi danas biti limeni orkestri, tako je barem najavljeno, i to je lijepi događaj Županije dubrovačko-neretvanske, no prodefilirat će i puhači Stradunom, a poslije toga sve će se vratiti u neku lipanjsku normalu, određenu prije svega turističkom sezonom.

Šteta što ne postoji niti jedan drugi događaj u Dubrovniku koji bi tako mogao "uputiti" na činjenicu da je na današnji dan 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

V.Salvia

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250