Petak, 06 Srpanj 2018 11:53

Vrijeme lova „grbavog kraljevića“

Piše:

Malobrojnoj skupini riba koje su brojnije u južnom nego u ostalim dijelovima Jadrana pripada i okan. Mnogi ovu ribu smatraju vrstom arbuna, zbog čega ga, posebno na jugu, i nazivaju spomenutim imenom, ali i arbunom velikog oka ili arbunom grbićem. No, radi se o posebnoj vrsti, srodniku arbuna. Zbog velikih očiju najčešće ga nazivaju okanom, ali i očalinom, rumencem okanom i zlopogledom. Ime grbić te batakljun, batoglavac duguje tupastoj glavi zbog čega izgleda pogrbljenije nego arbun. Neki ga smatraju mješancem, čemu duguje ime kopile, kopilić, mulac. Naš ga narod naziva i ugotica, baok, bajok, bičuga, bokandula, bokodorom…

Uglavnom, on se udicom najbolje lovi u najtoplijem dijelu godine, kad su i meteorološki uvjeti najpovoljniji za odlazak na pučinu, gdje se ova riba u pravilu najmasovnije zadržava. Zato je narednih mjesec, dva najbolje vrijeme za njegov lov udicom.
okan1Grbavi kraljević iz dubine, kako ga mnogi zovu, znatno je veći od pobratima arbuna. Naraste do 60 cm i pet kilograma težine, ali su prosječni lovni primjerci teški od 300 do 500 grama. Osim što je „okatiji“ i krupniji od arbuna, znatno je crveniji, a ima i crnu mrlju iznad prsnog peraja. Nedorasli primjerci zalaze i u plitko more, no odrasli se zadržavaju u dubinama od 50 m, najčešće između 50 i 90 m, a zalaze i do 500 metara.

Zbog velike udaljenosti njegovih staništa od površine i kopna, okan se lovi dubinskim spustcem, bulentinom, a u posljednje vrijeme i „vertical jigging“ tehnikom, i to vrlo uspješno. Iako se hrani tijekom cijelog dana, najintenzivnije to čini pred zalazak sunca. Premda se pretežito hrani planktonskim beskralježnjacima i rakovima, okan će veoma rado posegnuti za sitnim ribama i glavonošcima. Zato ga naši udičari najčešće love rakom samcem, komadima sarđele, gavuna i gire, ali i sipice, te lignje.

Čime ga je najbolje loviti ovisi o očekivanoj ili ciljanoj veličini ulova. Krupniji se mogu loviti samo velikim komadima spomenutih i drugih riba te glavonožaca. Zbog toga, ali i vrlo izgledne mogućnosti kačenja i drugih riba velikih dubina, pri lovu okana dobro je rabiti deblju strunu, od barem 0,60 mm, ako je u pitanju najlon. Bulentin za njegov lov nekad se izrađivao od čak 0,75 mm debelog najlona, što je, međutim, danas nepotrebno jer su najloni puno jači nego prije. Još bolje je osnovnu strunu praviti od suvremene PE višenitke odgovarajuće snage, znači nosivosti 20-tak kilograma.
img3248 OkanPrednost PE višenitke je u tome što bolje prenosi signal uzimanja mamca i kontru, ali manje je osjetljiva na utjecaj morske struje. Na osnovnu strunu, obvezno preko vrtilice, postavlja se završnjak izrađen od elastičnog najlona, tek neznatno manje nosivosti od osnovne strune. Klasični je dugačak dva do tri metra, ima 2 do 3 priveza (pjoka, primule) od po dvadesetak centimetara i ravnomjerno raspoređena poviše olovnice na dnu predveza, osnove završnjaka. Predvez s privezima je najbolje spojiti pomoću trokrakih vrtilica, a predveza s olovnicom posredstvom kopče, s ili bez vrtilice.

Ovisno o dubini lova i snazi morskih struja na mjestu ribolova, bulentin treba opteretiti sa 100 do 250 grama teškom olovnicom. No, kako su kurenti na otvorenom moru, gdje se okan najčešće lovi, često vrlo jaki, dobro je u pričuvi imati i teže olovnice. Što se tiče udica, standardno se koriste one veličine 8 do 12, odnosno 10 do 14 mm, ali se krupniji primjerci mogu loviti i s broj ili dva većima. Nekada su se koristile „parangalke“, odnosno udice oblika „Aberdeen“, te „Crystal“. No, u posljednje vrijeme se najviše koriste kružne, udice oblika „Circle“, koje dozvoljavaju zakašnjelu kontru, odnosno same se kvače. Većima je dobro loviti, i to samo s jednom na priboru, kada se opravdano očekuje ulov i koje krupnije te borbenije ribe od okana. U tom slučaju i završnjak treba biti duži, čak do šest metara. Na njega treba postaviti i duži privez (do jednog metra) i to bliže olovnici, najmanje na polovini predveza.

Loviti na velikim dubinama preko prste iznimno je naporno pa je to najbolje obavljati štapom i rolom. Oni mogu biti klasični, ali najveće snage, ili pendulaški, snage od 10 do 20 libri. Zbog velike dubine na kojoj se lovi, može se koristiti i multiplikator s elektromotornim pogonom.
P330 OkanUdičarenje okana ne zahtjeva posebnu ribolovnu vještinu, nego samo snagu i izdržljivost. Pribor treba spustiti da olovnica dotakne dno, najbolje tvrdo, pa lagano zategnuti strunu.

Ako je u blizini, okan će brzo zagristi. Kontrirati treba što prije, osobito ako je osnovna struna najlonska. Izvlačiti valja bez taktiziranja, premda će se okan odupirati snažnom trešnjom. No, bez ulova se može ipak ostati, i to ako se udica zakvači za parazita u ustima okana, ali ako tijekom dugotrajnog izvlačenja ulov presretnu i pojedu krupne grabljivice. Ako riba ne grize, poslije kratkog čekanja treba promijeniti mjesto lova.

Kad se otkrije plov okana, treba sidriti kako kurenat ne bi odnio plovilo izvan zone dobrog lova. Tada u more valja spustiti još dva pribora jer okan u jatu „radi kao lud“. Tada treba imati na umu da jedan športski ribolovac dnevno smije uloviti najviše 5 kilograma ribe plus jednog kapitalca. Također, iako zakon to ne propisuje, pravi će športski ribolovac vratiti u more svakog nedoraslog okana kraćeg od 18- 20 cm.

Kako se okan lovi daleko od obale, najisplativije je ići na višednevni ribolov, a kako se radi o naivnoj ribi, od ribolovne je važnija nautička sposobnost ribolovca. Zato je dobro otisnuti se u ribolov na većem i opremljenijem plovilu u društvu srodne duše.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250