Utorak, 10 Srpanj 2018 11:01

Sado Bečić pred mimohod za srebreničke žrtve: Nećemo naprijed dok svakome ne postane jasno da je RS nastala na genocidu

Piše:

Ono što je poanta ovih obilježavanja je da nam se svima ukorijeni da se takvo zlo nikad ne smije ponoviti, rekao je za portal Dubrovnikpress.hr predsjednik Dubrovačke bošnjačke stranke Sado Bečić ususret mimohodu koji će se povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici održati u srijedu, s početkom u 12 sati, ispred Velike Onofrijeve fontane.

- Uvijek mi je uz obilježavanje jako teško. Teško mi je na obilježavanju u Dubrovniku, kao što mi bude teško uostalom i svaki put kad posjetim Potočare i Srebrenicu. Nije lako promišljati o svim tim nevino stradalima, njihovoj žrtvi... No, ono što mi je drago je to što se uvijek skupi jako lijepi broj Dubrovčana, koji zaista osjećaju taj gubitak Srebrenice. Tako se nadam da će Dubrovčani opet pohoditi mimohod u velikom broju, kao što je to bio slučaj i prethodnih godina. - objasnio je Bečić.

Podsjetio je kako je u Srebrenici stradalo 8372 ljudi, a za 1200 se još traga.

- To je jedna strašna brojka. Ponavljam 8372 stradalih praktički u srcu Europe. Radi se o najvećem genocidu nakon Drugog svjetskog rata. Ovim obilježavanjem mi moramo poslati poruku mira, poruku tolerancije i suživota. To je jedini način da svi skupa možemo nešto napraviti kako se takvo što ne bi više ponovilo. - poručio je Bečić.

- Moram prokomentirati i međunarodnu zajednicu. Ona ništa po sprječavanju tog krvoprolića nije napravila prije 23 godine, ali niti sada se genocidu u Srebrenici ne prilazi s dovoljno pijeteta. Jer, kako je moguće da je prije nekoliko godina Rusija blokirala usvajanje Rezolucije o Srebrenici od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda? - zapitao se Bečić.

U jednom dahu nastavio je i o Republici Srpskoj.

- Kako je moguće da se u Republici Srpskoj događaju prosvjedi nakon što je za Srebrenicu osuđen krvnik Ratko Mladić? Dakle, da dio tog naroda ne priznaje odgovornost te paradržave za ovaj zločin. Ali, činjenica je i da nećemo naprijed dok svakome ne postane jasno da je ta država nastala na genocidu. - rekao je on.

- U svakom slučaju, ništa neće moći vratiti obiteljima žrtava ubijene sinove, muževe i ostale članove obitelji. To je jasno. Ali, istina se mora znati. I, ne smije se zaboraviti. Nikad! Upravo zbog toga se nadam da će i dubrovački mimohod biti barem jedan mali doprinos u očuvanja sjećanja na sve heroje koji su nedužno stradali u srpnju 1995. godine. - zaključio je predsjednik Dubrovačke bošnjačke stranke Sado Bečić.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250