Srijeda, 11 Srpanj 2018 02:21

Otvorene 69. Dubrovačke ljetne igre

Tradicionalnim podizanjem zastave Libertas i Himnom slobodi, u utorak su otvorene 69. po redu Dubrovačke ljetne igre. Ceremoniji otvaranja nazočili su brojni uzvanici, među njima i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Gradonačelnik Mato Franković, osim što je održao govor, sudjelovao je i u samoj ceremoniji otvaranja, tako što je prevodio riječi Kneza s latinskoga, a uz koje je poručeno da se glumcima prepuštaju ključevi Grada. Pak, što se tiče samog govora, Franković je rekao kako je "ponovo došlo ono doba od godine kada se u Dubrovniku u potpunosti prepuštamo naletima nadahnuća, kreativnosti i talenta."

- Lijepo je što se dičimo našim Gradom i naslijeđenom baštinom. Hvalospjevi na račun ljepote našega Grada od strane inozemnih medija, priznanja i oduševljenje turista nisu nam više ni novost, niti nas, bez lažne skromnosti, iznenađuju. No, kamen, ma kako čvrsto i lijepo isklesan bio, ne čini grad. Grad su njegovi ljudi. Uistinu, Grad to smo svi mi, mi ovdje večeras, vi u svojom domovima, i svi oni koji u dalekom svijetu nose Grad u svojim srcima. Ovom Gradu dugujemo hrabrost, dugujemo mu otvorenost! Tražimo više! Stremimo boljemu! Ali zadržimo skromnost i poniznost. - rekao je Franković, koji je u svojem govoru citirao i Sinišu Glavaševića.

Poručio je i kako Grad treba biti po mjeri njegovih stanovnika. Tako će, kazao je, "biti privlačniji i našim gostima i posjetiteljima".

- Kao gradonačelnik ustrajat ću stoga da Dubrovnik vratim njegovim građanima, da Gradu vratimo njegove mlade, djecu, da kreiramo okvir za ugodan i ispunjen život, popraćen kvalitetnom infrastrukturom.To sam dužan činiti kako prema onima koji su nam ovaj grad ostavili na čuvanje, ali prije svega kako bismo osigurali budućnost našoj djeci i unucima. Mi u svom Gradu najbolje znamo što nam treba, koji su naši problemi i na koji ih način želimo i možemo riješiti. Upravo zato, u Zagrebu pred središnjom vlašću, zagovaram i nastavljam se boriti da se lokalnim samoupravama daju veće ovlasti, ali i odgovornost u upravljanju vlastitom sredinom. Vjerujem kako bi takav pristup i model upravljanja diljem Hrvatske u konačnici preokrenuo negativne trendove i pomogao da se Republika Hrvatska razvije onako kako svi želimo i očekujemo. - riječi su Mata Frankovića.

Ovogodišnju ceremoniju režirao je Saša Božić koji potpisuje i scenarij. Pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, glazbu su izvele Zagrebačka filharmonija, Dječji zbor WDR iz Dortmunda, Akademski zbor Pro musica iz Mostara, Dubrovački komorni zbor, Mješoviti zbor Libertas i ženska klapa FA Linđo. Nastupio je i Folklorni ansambl Linđo, kao i Festivalski dramski ansambl čiji su ovogodišnji predstavnici Nataša Dangubić, Nikša Butijer, Ozren Grabarić, Nika Lasić, Izmira Brautović i Krunoslav Šarić, uz studente glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Posebnu ulogu imali su građani Dubrovnika Zora Brajević, Luciano Capurso – Luči i drugi.

V.S.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250