Srijeda, 11 Srpanj 2018 13:35

Adio Čiki, adio meštre

Adio Čiki, adio meštre Foto: Davor Mladošić/Dubrovnikpress.hr

Hrvoje Čikato, legendarni dubrovački brijač napustio nas je jučer, 10. srpnja, u 71. godini života. Funero Hrvoja Čikata bit će na Boninovu u petak, 13. srpnja u 18 sati.

S odlaskom Hrvoja Čikata odlazi i dio povijesti Grada, on nije bio samo dobri duh Grada, već i dio tradicije, jer brijački zanat u obitelji Čikato trajao je više od sto godina. Započeo ga je Hrvojev djed, nastavio otac, a završit će se s odlaskom Hrvoja.

Teško je pronaći Dubrovčanina starijeg od tridesetak godina, a da nije barem jednom bio u Čikatovoj brijačnici ili makar čuo za njega i njegovu butigu koja je bila više od brijačke radnje. Bilo je to mjesto susreta, ćakula, kundurarija, pa i mjesto gdje se po onom pukom suncu na putu do doma moglo i otkunjat dok Čiki brije i šiša.

O tome što je meštar Čikato značio i što je značila njegova brijačka radnja govori i to da je riječ vjerojatno o brijaču o kojem je napravljeno najviše novinarskih priloga, što u tiskanim i online medijima, što na televizijama. Jednostavno, samo pogled na njegovu butigu i samog Čikata, bio je pogled u neki drugi svijet, opušteniji, mirniji, svijet koji je polagano nestajao, klizio iz sjećanja, a posjet njegovoj radnji vraćao je memoriju.

No, nije sve bilo tako glatko i mirno u njegovu životu dubrovačkog brijača koji je ušao u legendu. Od rata kada je butiga izgorjela do novih vremena u kojima su ljudi sve manje počeli posjećivati brijače, nije Čikatu bilo lako održavati obrt, ali nije odustajao i hvala mu na tome. Hvala ti Čiki za svako ono adio s osmijehom svima koji su prolazili svih ovih godina Ulicom od Puča i uputili pogled prema tebi, Grad neće više biti isti bez tebe, adio Čiki, adio meštre.

Davor Mladošić

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250