Srijeda, 11 Srpanj 2018 13:49

Dubrovčani mimohodom odali počast srebreničkim žrtvama

Piše:

Mimohodom na Stradunu danas je u Dubrovniku obilježena 23. obljetnica genocida u Srebrenici. Dubrovčani su tako odali počast osam tisuća i 372 srebreničke žrtve.

Mimohod se održao u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika.

- Mimohod se organizira već nekoliko godina zaredom povodom najveće tragedije koja se u demokratskoj Europi dogodila nakon Drugog svjetskog rata. Tragedija je to koja govori o stradanju Bošnjaka. Mi u Dubrovniku želimo odati počast nevino stradalim žrtvama. - rekao je predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika Esad Čustović.

- Oni su stradali samo zato jer su bili Bošnjaci, samo zato što su bili druge konfesije i nacionalnosti od ubojica. Želimo poslati poruku našoj javnosti, ali i međunarodnoj javnosti, dakle svjetskim i europskim moćnicima da se ovaj genocid ne smije zaboraviti, ali bitno je naglasiti i da se ne smije nikad nikome dogoditi na kugli zemaljskoj. - riječi su Čustovića.

- Bio sam pet, šest puta u Srebrenici. To su jako potresne priče, to je nemoguće opisati bilo kome tko nije bio i nije vidio bol tih ljudi koji dolaze iz čitavog svijeta da bi odali počast tim nevino stradalim ljudima. - objasnio je Čustović.

Predsjednik Dubrovačke bošnjačke stranke Sado Bečić kazao je kako je jako zadovoljan odazivom na mimohodu.
- Znači, naši sugrađani vrlo dobro znaju sve što se događalo i tko je kriv za agresiju na Srebrenicu. Uvijek se prisjete i na tome im hvala. Oni itekako znaju tko je napravio genocid i što se događalo tog kobnog 11. srpnja u Srebrenici. Meni osobno uvijek na ovakvim obilježavanjima dođe plakati, ne mogu se suzdržati, a da ne krene suza. Tako će biti dok sam živ. - rekao je Bečić.

Na mimohodu bile su i zamjenica župana Žaklina Marević te zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.
- Danas smo ovdje kako bi odali počast nevino stradalim žrtvama Srebrenice. Ovaj mimohod je zaista lijepo zamišljen. Lijepo je da se sugrađani odazivaju pozivu organizatora, kako bi u jednoj šetnji utišini odali počast onima koji su stradali 11. srpnja prije 23 godine. - rekla je Žaklina Marević.

Mimohod je završio u Portu, gdje je dubrovački imam Salkan ef. Herić izmolio molitvu El-Fatiha. Također, počast stradalima iskazana je i polaganjem cvijeća u more.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250