Srijeda, 11 Srpanj 2018 14:42

Umalo i Mokošica u buffer zoni; svaki veći projekt u Dubrovniku ovisit će i o mišljenju UNESCO-a

Piše:
Umalo i Mokošica u buffer zoni; svaki veći projekt u Dubrovniku ovisit će i o mišljenju UNESCO-a Foto: Vedran Salvia/Dubrovnikpress.hr

Preporuka UNESCO-va monitoringa iz 2015. bila je da se buffer zonom obuhvati šire područje i prvotne granice obuhvata bile su široko postavljene, a mi smo kroz cijeli niz studija definirali tu zonu, kazao je na konferenciji za novinare pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković netom po povratku s 42. zasjedanja UNESCO-va Odbora za Svjetsku baštinu održanom u Bahreinu, a na kojem su doneseni zaključci i preporuke koje se odnose na zaštitu povijesne cjeline Dubrovnika.

Kad je u pitanju sama buffer zona, Trupković je istaknuo je kako je ona u odnosu na prvotni prijedlog smanjena za četiri puta, u odnosu na prvi prijedlog koji je obuhvaćao čak i Mokošicu.

- Ovo nije bilo jednostavno dokazati. Kad je u pitanju buffer zona, tu se radi o vizualnom utjecaju na samo kulturno dobro, radi se o vizurama Grada. Dakle, ne govorimo da se ništa neće moći graditi ili da neće biti moguće rekonstrukcije prema aktualnoj prostorno planskog dokumentaciji, ali bit će u jednoj mjeri revizija prostorno planske dokumentacije. Bit će izrađena i studija utjecaja na kulturno dobro, a pribavit će se i za projekte koji su u nekoj fazi već predani gradskom uredu za izdavanje dozvola. Vidite da je u zoni i Belvedere koji je uputio UNESCO-vim tijelima svoju dokumentaciju. Rezultat je da se radi o značajnom poboljšanju stanja u prostoru obzirom na hotel koji je bio na tom prostoru 80-tih godina. - rekao je Trupković.
trupkovicPomoćnik ministrice kulture osvrnuo se i na projekt Razvoj golfa na Srđu.

- UNESCO je dao jasnu smjernicu da se bilo koji projekt koji je doveden do faze gotovosti mora provjeriti kroz HIU, znači nije dovoljna samo studija utjecaja na kulturno dobro. Mi sada nemamo informaciju koji je je zadnji projekt golfa koji je napravljen, ali za njega zasigurno nije usklađena HIA i to je postupak koji još čeka investitora. Tu je djelomično obuhvaćena zona Bosanke 2 gdje je preporuka da se ispita mogućnost gradnje. U buffer zoni mi nećemo redefinirati prostorno plansku dokumentaciju, da nešto što je bilo građevinsko područje postane zelena zona, park nego će se smjernice prilagoditi zahtjevima koje je UNESCO postavio pred nas.- kazao je Trupković.

- UNESCO je pozdravio odustajanje od izgradnje na Komardi jer to je jedna situacija koja im je bila neprihvatljiva. Što se tiče prometne infrastrukture, jako je bitna suradnja s Gradom, da jasno artikuliramo prioritete i potrebne zahvate koji se moraju odraditi unutar granica buffer zonu. Za pristupne ceste i zaobilaznice bit će potrebno izraditi studije utjecaja na kulturno dobro. Grad će biti naručitelj izrade HIA-e kako bi se omogućilo investitorima da ti projekti ne stoje dugo vremena. - rekao je Trupković.

Kad je u pitanju izgradnja stanova za veterane Domovinskog rata na dijelu Nuncijate, Trupković je kazao da će taj projekt dobiti zeleno svjetlo za realizaciju.

- Što se tiče Nuncijate, to je potencijalno zona gdje bi se osigurali branitelji i preporuka Ministarstva je da se jasno doradi plan nižeg reda za to područje, definiraju uvjeti za gradnju, ishode građevinske dozvole i daju potencijalnim korisnicima da po tim dozvolama grade. I tu će vrlo jasno biti ispitano u kojoj se mjeri može graditi. Znači, nije da se ne može graditi nego se može graditi po određenim uvjetima. - pojasnio je Trupković, pojasnivši i u kojim će se uvjetima morati dobiti dozvola Pariza, odnosno UNESCO-a, za gradnju na području buffer zone.

- Pariz kontaktiramo samo u slučaju da se pojavi investitor koji hoće graditi neboder od 20 katova. Tada smo mi kao država zajedno s Gradom dužni obavijestiti o jednom tako velikom infrastrukturnom zahvatu, npr. ako se gradi neka zaobilaznica koje je vidljiva i dominira u cijeloj zoni. - rekao je Trupković.

Inače, tijekom konferencije za novinare Đuro Capor iz Građanske inicijative Srđ je naš, pomoćnika ministrice kulture Davora Trupkovića prozvao je da ne govori istinu kad je u pitanju izgradnja na Srđu.
DSC 3488- ICOMOS-ova misija preporučila je uključivanje platoa Srđa u buffer zonu, a vi ste se u ime RH i svih nas izborili da se ona isključi iz buffer zone, ali ste ograničenja nametnuli građanima. Niste rekli istinu i moram vam čestitat što ste čitav grad učinili buffer zonom za tu nedodirljivu i nekretninsko apartmansku izgradnju na Srđu za koju se u tri godine niste udostojili dostaviti dokumentaciju UNESCO-u. Da ste imali namjeru od 2015. do danas bili bi to napravili, a ne nam prodavati maglu i priču kako se država izborila za zaštitu. Izborili ste se za Golf razvoj, da ta gradnja u visini 20 tisuća stanovnika, tri nove Mokošice bude UNESCO-u nevidljiva i da mi na to nemamo nikakva utjecaja i za to ste im izdali dozvolu u Zagrebu, iako je UNESCO zabranio da se išta što se tiče projekta napravi dok ne bude izrađena HIA, a nije izrađena. To je sramota što ste napravili.- rekao je Capor Trupkoviću.

- Nije to sramota jer HIA-u naručuje investitor za svoj projekt. Preporuka UNESCO-a bila je vrlo jasna, a to je da se posljednji projekt uskladi i za njega izradi HIA. Ona se primarno veže na projekte, ona može biti izrađena za plan ali mora biti izrađena za projekte. Mi smo zajedno s monitoring misijom i njihovim preporukama vrlo jasno rekli da je 50 metara od ruba Srđa neprihvatljivo za gradnju i ima utjecaj na kulturno dobro. - odgovorio je Caporu Trupković.

Nakon što se vratio sa zasjedanja odbora za svjetsku baštinu koje je održano u Bahreinu pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković kazao je kako je primjerice Beč zbog izgradnje zgrade koju su tamošnje vlasti odobrile stavljen na listu ugrožene svjetske baštine i kulturnih dobara.

Istaknuo je kako je jedan od zahtjeva monitoringa iz 2015. bila i stanje konzervacija zidina, a zbog UNESCO-a komentara na stanje sanacije zidova na zidinama betonom što nije primjereno. Trupković je rekao kako će se u suradnji s DPDS-om pristupiti izradi cjelovite 3D dokumentacije zidina i uočiti intervencije koje nisu bile primjerene i u skladu sa sadašnjim propozicijama konzervacije.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250