Petak, 03 Kolovoz 2018 07:11

Ususret 15. Ljetnoj školi filma Šipan

Već po ustaljenom i uhodanom rasporedu početak kolovoza donosi još jednu, 15. jubilarnu Ljetnu školu filma Šipan. Šipanski filmski projekt i ove se godine sastoji od dva paralelna programa; filmskih radionica za osnovnoškolce i probranih filmskih projekcija i popratnih događanja u otvorenom kinu u Šipanskoj Luci.

Organizatori i producenti Miro Bronzić i Nils Neubert iz udruge Škola filma Šipan program ovogodišnjih radionica podijelili su na četiri dijela i to dvije radionice igranog filma, radionicu animiranog filma i radionicu fotografije.

Radionicu igranog filma za starije osnovnoškolce voditi će na Šipanu već provjereni duo iz Centra za kulturu i medijsku dekontaminaciju u Sarajavu Zoran Zoka Ćatič i Mirza Ajnadžić, a radionicu igranog filma za one nešto malo mlađe voditi će opet duo koji dolazi iz udruge Kaos iz Zagreba – Jura Troje i Noa Nikolić.

Mlade šipanske fotografe svim čarima fotografije i svemu onome što uz to ide ponovo će poučavati svjetski poznati meštar od fotografije Dean Zulich koji dolazi iz Los Angelesa. Najmlađi mali šipanski filmaši, a to su oni koji su tek završili drugi razred ove će godine pak pohađati radionicu animiranog filma pod vodstvom dubrovačke likovne umjetnice Iris Lobaš Kukavičić uz asistenciju meštra od softvera Nikole Kapidžića.

Sve radionice započinju u subotu, a sve će kulminirati velikim finalem na svečanoj premijeri radova koja 14. kolovoza otok Šipan zapravo pretvara u blagdan djece i filma.
I dok djeca budu marljivo radila u dnevnim radionicama, u večernjim satima će skupa sa svim ostalim stanovništvom i gostima biti u prigodi prisustvovati bogatom raznovrsnom i u potpunosti besplatnom programu u otvorenom kinu.

Sama večer svečanog otvaranja koja je 5. kolovoza donosi uz predstavljanja ovogodišnjih radionica i glavni film večeri, a ove godine to je “Osmi povjerenik” koji će biti prikazan u prisustvu redatelja Ivana Salaja i glavnog glumca Frana Maškovića.

Sljedeći dan seli se na posebnu projekciju na plaži Priježba gdje će se u idiličnom ambijentu stjenovite plaže projicirati igrani film „Odiseja“–„L’Odissee” Jerome Sallea.

U utorak 7. kolovoza na Šipan sa svojim filmom “U plavetnilo” stiže jedna od najnagrađivanijih hrvatskih redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, a isto večer bit će prikazani kratki filmovi mladih dubrovačkih autora – partnera i prijatelja LJŠFŠ.

Posebna večer očekuje sve 8. kolovoza jer na otok stiže Toni Volarić sa svojim filmom “Pope, vrati se”. Riječ je o dokumentarcu o legendarnom Momčilu Popadiću Popu i njegovim pjesmama od kojih je dobar dio njih izvodio i nedavno preminuli Oliver Dragojević. Večer će dodatno svojim glazbenim nastupom kroz izvedbu spomenutih pjesama začiniti Pero Franić.

U četvrtak 9. kolovoza na svoje će doći oni najmlađi jer to večer očekuje se projekcija sinkroniziranog animiranog hit filma „Leo da Vinci: Misija Mona Lisa“ dok će 10. kolovoza posebno zadovoljni biti oni puno stariji. Naime, je jedna od večeri koju organizatori nazivaju - iz naftalina, a ove godine iz naftalina su “izvukli” film Antuna Vrdoljaka iz 1969 g. “Ljubav i poneka psovka”. U nedjelju 12. kolovoza na Šipan stiže treći film iz serije o popularnom Koku – domaći igrani film za djecu redateljice Čejen Černić – “Uzbuna na zelenom vrhu”. I za kraj, dan prije večeri svečanog zatvaranja i premijere radova svih ovogodišnjih radionica, u ponedjeljak 13. kolovoza očekuje se LJŠFŠ koncert Marka Škugora.

Red filmskih radionica za sve uzraste djece i red filmskih projekcija i popratnih programa po principu za svakoga ponešto jamac su da će i ove godina prva polovica kolovoza Šipan ponovo pretvoriti u filmski otok i to jubilarni petnaesti puta za redom.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250