Petak, 03 Kolovoz 2018 12:36

U noći smudut će na crvića i gambora doći

Piše:

Početak kolovoza, zajedno sa zadnjom srpanjskom trećinom, u pravilu je najtoplije desetodnevlje u godini pa se sada iole duži ribolov tijekom dana pretvara u patnju. Uz to, i ono malo riba koje se nisu spustile u mirnije, tamnije i svježije vode danju se gotovo uopće ne hrane. Zato je sada, barem do malo iza blagdana Velike Gospe, kada završava „pravo“ ljeto, najbolje udičariti noću, osobito s obale.

Najcjenjeniji plijen u takvom ribolovu bez dvojbe je smudut, brancin, lubin. Ljeti se pretežito love primjerci težine 250-350 grama pa do kilograma. Tko ulovi teže zaslužuje divljenje, a zadovoljnim trebaju biti oni koji love teške oko 400 grama. Onaj tko, pak, ulovi kraćeg od 25 cm, kakav je obično težak 200-tinjak grama, mora ga vratiti u more jer tako nalaže Zakon.

Ciljano se s obale noću mogu loviti na više načina. Oni navedenih težina najlakše pomoću kozice i raznih crvića priborom s plovkom.

Loviti se mogu u vrijeme mraka, ali samo pod svjetlom obalne rasvjete. Puno bolji ulovi ostvaruju se po mjesečini, jer je lubin poput brojnih ostalih morskih stanovnika u to vrijeme vrlo aktivan. No, u noći punog mjeseca se previše dobro vidi, pa je ribolov složeniji, ali moguć. Najbolji ulovi se postižu u vrijeme polumjeseca, osobito po mirnom moru i plimi.

Osim noći, najbolji periodi za lov su promjene svjetlosnih uvjeta - izlazak i zalazak sunca, osobito ako je crveni zalazak. Otuda talijanska izreka „Rosso di sera, una bella spigola si spera“ („Crvena večer, lijepom smudutu se nadaj“).

Noćni lov lubina moguć je na brojnim pozicijama, počev od luka, gdje je zakonom zabranjen, ali većina lučkih vlasti to tolerira. Najbolji ulovi se postižu gdje ribarice pristaju i čiste mreže, a nadprosječno dobri u širem području ispusta kanalizacije pa tko voli nek' izvoli.

Ma gdje, lov s obale je najbolje obavljati „bolognese“ štapom dužine čak do 6-8 m, rolom veličine 2500 do 3000 te svjetlećim plovkom nosivosti 1 - 2 grama. Dugi štap omogućava veliko lovno područje i dobru prezentaciju mamca, mala i lagana rola doprinosi ugodnom držanju pribora i omogućava učinkovito odbacivanje i privlačenje, a svjetleći plovak točnu informaciju gdje se mamac nalazi.

Završnjak, sistem za lov lubina noću plovkom najbolje je kompletirati na način prikazan crtežom. Privez, pjok, primula završnjaka treba biti duga između 60 i 100 cm, a u slučaju lova na dubinama većim od 3 - 4 m i svih 150 cm. Zbog dobre vidljivosti, mjeseca ili bistrog mora, treba ga izraditi od tanke, strune promjera 0,10, čak i samo 0,08 mm. Što je tanji privez to je zadovoljstvo uspješnog lova veće. On ne mora biti od „FC“ strune jer se ni najlonska ne vidi noću.

Osim priveza, tanka mora biti i udica na njegovom kraju. Što više, može biti i bez kontra kuke, kako bi najbolji, živi mamac na njoj tako ostao živ što duže. Ne treba koristiti veće od broja 17 po „Mustad“ skali, a najčešće se koriste one broj 16, 18 i 20, najbolje oblika „Crystal“.

Najbolje je ako mamac slobodno leluja pa zato plovak i utege treba postaviti na osnovnu strunu koja je s privezom spojena najmanjom vrtilicom. Za lov s otvorene obale i u luci prilično otvorenoj prema pučini dovoljan je plovak nosivosti 1 - 2 g oblika mrkve ili kapi, ovisno o uvjetima mora. Od onog s fluorscentnim štapićem puno je praktičniji plovak sa svjetlećom kemijskom ampulom. Ispod plovka se postavlja 10 rascijepanih olovnica međusobno razmaknutih 10-15 cm. Ako je plovak nosivosti 1 g, olovnice trebaju biti broj 7, odnosno težine 0,09 g, dok za plovak od 1,5 g treba koristiti olovnice broj 5. Pribor na kome je plovak nosivosti 2 grama treba opteretiti s 11 olovnica br. 4, odnosno težine 0,18 g.

Za razliku od udice, mamac mora biti veliki. To može biti mesni crv, larva muhe, zapravo skupini od dva do četiri crva nanizana kroz glavu na krivinu i tijelo udice. Na isti način se nadijevaju i sitne kozice, gambori, dok se veliki probadaju kroz cijelo tijelo, od repa prema glavi da vrh udice viri između nožica. Ako se, pak, nadijeva muljaš, „korejski“ ili koji drugi mali crv, dobro je da osim udice pokriva u dio strune poviše nje, ali i da jednim krajem visi malo ispod vrha udice.

Nakon mamčenja treba izmjeriti dubinu dna gdje će se loviti i postaviti plovak da mamac drži neposredno poviše dne. Ponegdje će lubin hranu tražiti i poviše dna, čak i na površini. Zato treba mijenjati položaj plovka. Neophodno je i primamljivati, najbolje onim čime se lovi. To će privući i zadržati lubina u zoni lova.

Lubin je grabljivica, njegov lov može biti jednostavan i težak u isto vrijeme. Lov na istom mjestu pod istim uvjetima može donijeti posve različite rezultate, jednom odlične, drugi put nikakve.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250