Utorak, 21 Kolovoz 2018 11:37

Zna se zašto je „nepoželjno“ pisati i govoriti o stjenicama u Domus Christiju

Piše:

Zaposlenica Doma za starije i nemoćne Domus Christi Mirjana Raguž nedavno za portal Dubrovnikpress.hr iznijela fakte o stjenicama u tom domu. Svojim javnim istupom o problemima s insektima u Domus Christiju Mirjana Raguž vrlo je brzo stekla epitet zviždačice. No, nije ona prva koja je „zviždala“. Učinili su to prije nje, doduše anonimno, neki od čitatelja portala Dubrovnikpress.hr u pismima koja su tijekom proteklih mjeseci uputili redakciji. Navodi u pismima o stjenicama u dubrovačkim domovima umirovljenika, koje je župan Nikola Dobroslavić nazvao pamfletima, vrlo su se brzo pokazali točnima.

Prisutnost stjenica u Domus Christiju potvrdila je i sama inspekcija koja je u Dom došla još krajem lipnja postupajući po anonimnoj prijavi koju je shvatila itekako ozbiljno. Ako je ravnateljica Domus Christija na upit novinarke portala Dubrovnikpress.hr potvrdila prisutnost stjenica, ako je stjenice pronašla i inspekcija, u čemu je onda „krimen“ Mirjane Raguž koji joj na teret stavljaju kolegice i kolege zaposlene u Domu u nekakvom priopćenju koje su odaslali svim medijima osim portalu Dubrovnikpress.hr, valjda oni znaju zašto. Vjerojatno zato što je „krimen“ portala Dubrovnikpress.hr isti kao i „krimen“ Mirjane Raguž, o problemu se valjda trebalo šutjeti. I Mirjana Raguž trebala je valjda šutjeti, okrenuti glavu kad joj se neki od korisnika doma požali na stjenice i praviti se kao da je u Domu sve idilično. Da stjenice iz Doma nije unijela u vlastiti stan možda bi tako i bilo.

KAD SE MISLI DA SU KOMARCI I STJENICE BEZAZLENI

Prije nekoliko godina gosti iz Latinske Amerike donijeli su kuferima stjenice u hotel jednog razvikanog hotelskog lanca u Dubrovniku. Taj je hotel potom u nekoliko navrata kvalitetno tretiran i stjenice su nestale, nisu se više pojavljivale. U Domus Christiju stjenice su, prema svjedočenju Mirjane Raguž, prisutne već šest punih godina. Da portal Dubrovnikpress.hr nije pisao o tome u više navrata, problem sa stjenicama u dubrovačkim domovima umirovljenika i dalje bi se krio. Možda se i ne bi smatrao problemom, jer, nakon što su otkrivene, stjenice su od strane odgovornih uspoređene s - komarcima.

Nadležni, koji su se proteklih dana redali koji će prije za medije dati izjavu o stjenicama, usporedili su te insekte s komarcima. Prema njima su komarci i stjenice potpuno bezazleni. Stjenice su baš kao i komarci „svjetski putnici“, ali neće biti baš da su bezazlene. Primjerice, u Hrvatskoj se, baš kao u susjednima BiH i Srbiji, nedavno pojavio Virus zapadnog Nila. Bolest koju prenose komarci slična je gripi, no zna se zakomplicirati i dovesti do meningitisa, encefalitisa i biti kobna. U Srbiji je ove sezone već od komplikacija umrlo nekoliko pacijenata koje su eto uboli komarci. Na Denga virus i malariju, bolesti koje se također prenose ubodima komaraca ne treba posebno trošiti riječi.

Od uboda stjenica ne može se umrijeti, ali posebno kod starije populacije može doći do naknadnog inficiranja ubodne rane. Ne treba posebno isticati što inficiranje ubodne rane može značiti za korisnike doma koji su slabo pokretni i mogu imati i problem s dekubitusom.

Komarci se kako bi preživjeli neće zavlačiti u knjige, utičnice, elektroničke uređaje i pod madrace, ali stjenice hoće. Komarci bez hrane ne mogu preživjeti godinu dana, ali stjenice mogu. Komarci ne mogu izdržati niske temperature, a stjenice, ako su site, na temperaturama nižim od 15 stupnjeva Celzija, dobro skrivene, mogu poprilično dugo mirovati. Komarci ne mogu prodirati kroz pregradne zidove, ali stjenice mogu.

Pravdali su se odgovorni okupljeni na konferenciji za novinare u Domus Christiju kako trećina kućanstava u Americi ima stjenice. Ima i žohare i termite, ali to ne znači ako ih imaju oni da moramo i mi. Inače, kad smo kod žohara pa i njih imamo na izvoz, ali se o tome rijetko priča.

U UREĐENOJ DRŽAVI DIO DOMA ZATVORIO BI SE DO RJEŠENJA PROBLEMA

Ni o stjenicama u Domus Christiju ne bi se pričalo da građani o tom problemu, koji je Mirjana Raguž samo potvrdila, nisu anonimno dojavili portalu Dubrovnikpress.hr. Postoji i razlog zašto o stjenicama u domu nije bilo poželjno pisati. Jer bi dio Domus Christija, da je Hrvatska uređena zemlja, trebalo privremeno zatvoriti, a korisnicima pronaći adekvatan privremeni smještaj dok se problem ne riješi.

Da inspekcija kojim slučajem u nekom ugostiteljskom objektu nađe žohare odmah bi ga zatvorila. Domus Christi ne može se zatvoriti kako bi se dom efikasno tretirao iz jednostavnog razloga. Jasno je svima da u slučaju zatvaranja doma njegovim štićenicima u Dubrovniku nije moguće pronaći adekvatan, u stvari bolje je kazati za Županiju i upravu Doma besplatan privremeni smještaj. Pravdanja odgovornih kako su od 50 soba tragovi stjenica pronađeni samo u njih četiri i više su nego jadni. Pa ako su samo u četiri sobe uočene stjenice zašto se onda tretiralo 14 soba?

Jadno je i pravdanje da će se problem sa stjenicama riješiti nakon njegove cjelokupne sanacije. Stjenice mogu boraviti i u čistim objektima. Da bi se njihova pojava i prisutnost trajno izbjegli potrebno je ipak malo više voditi računa o uvjetima boravka u domovima. Primjerice, u rodilište ne možete unijeti cvijeće kad idete posjetiti ženu koja je netom rodila, postoji razlog zašto je tome tako dok se u dubrovačke domove očito može unositi sve što netko poželi.

DA BI BILE MRTVE STJENICE SU PRETHODNO TREBALE BITI ŽIVE, ZAR NE?

Žalosno je kako su se odgovorni na konferenciji za novinare pravdali kako prilikom posljednjeg nedavnog posjeta inspekcije u Domu nisu nađene žive stjenice. Mrtvih je očito bilo, a valjda su prethodno morale biti žive da bi uginule. Malo je vjerojatno da ih nije bilo budući da temperature zraka u domu i pod klimom, ako se redovno pali, u slučaju da su sve sobe i prostorije u domu klimatizirane, ipak premašuju onih 15 stupnjeva Celzija do kojih stjenice mogu mirovati, odnosno duboko se skriti primjerice u kakvu pukotinu u drvu i mirovati.

Izneseno je i kako su novinarski članci o stjenicama atak na Dom te da je javnim isticanjem ovog problema učinjena Domu velika šteta. Štete ne bi ni bilo da se o stanju u domu pravodobno vodi računa, zar ne? Rečeno je i da Mirjana Raguž zbog svog „zviždanja“ neće snositi nikakve posljedice, no konferencija za novinare, figurativno, nije još ni završila, a zaposlenici Doma su nad svojom kolegicom već izvršili javni mobbing. Oni su ističući kako se problem sa stjenicama mogao riješiti na „ljudskiji način“, svojoj kolegici „ljudski“ poručili da potraži bolje radno mjesto ako ovim nije zadovoljna. Nije stoga ni čudno što je Raguž otvorila bolovanje.

Zapravo se zaposlenici Domus Christija, svi oni koji su se potpisali na priopćenje, mogu samo sramiti. Na njih, koji su jadni eto pod stresom jer je problem izašao vani, suvišno je trošiti riječi. Ipak, pitanje je bi li tako gorljivo branili svoju ravnateljicu da su i oni doma unijeli stjenice ili recimo da koji mjesec ne dobiju plaće. Ah, da, drugi put kad budu pisali priopćenje, oni ili onaj netko tko se njima poslužio, ne bi bilo zgorega, kad se već potpisuju imenom i prezimenom, da zavire u pravopis i konačno nauče da se u Hrvatskoj prvo piše ime pa tek onda prezime.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250