Utorak, 21 Kolovoz 2018 21:37

Kakvo nautičko iskustvo! U Cavtatu čekaju „lokalni mafijaši“, na Mljetu 85 eura i za kratko sidrenje

Portal Morski.hr prenio je zanimljiv Facebook post Irine Nazarove iz Italije koja je opisala neugodna nautičarska iskustva proživljena u Hrvatskoj, a koja spominje i neugodnost u Cavtatu, odnosno da joj je „lokalni mafijaš“ naplatio 100 kuna za prihvat cime, kao i to da se na Mljetu, prema njenim riječima i kratko sidrenje naplaćuje 85 eura jer je riječ o nacionalnom parku.

Inače, Hrvatske je višestruko povećala sve moguće naknade vezane uz nautički turizam, a Nazarova je svoj post fokusirala na to kako se na hrvatskom Jadranu sve počelo naplaćivati te da se prosječan turist osjeća kao kokoš za čerupanje kao i da nema nikakva reda, već prednost među nautičarima imaju oni s luksuznim jahtama i dubokim džepovima pa između ostalog navodi npr. kako vam vlasnik restorana neće dati da se privežete ako iza vas dolazi brodica s više gostiju.

„Ako nemate veliku luksuznu jahtu i jednako bogat budžet, možete zaboraviti na slobodno putovanje u Hrvatsku. Izgleda kao pretjerivanje, ali danas se prosječan turist u Hrvatskoj osjeća kao kokoš za čerupanje. Primjeri? Ako ste odlučili provesti noć u brodu kojeg volite, morate znati kako ove godine postoje i plutače, pa čak i ako ne koristite nikakve usluge na kopnu, oni će vas i dalje tražiti da platite za zaustavljanje jer taj komad mora je pod privatnom koncesijom, pa plaćate i šutite, čak i ako stignete noću.“ – prenosi Morski.hr riječi Irine Nazarove.

„Ako ste se odlučili usidriti, primjerice, na otoku Mljetu (prošle godine niste platili), trebali biste znati kako će Vam čak i ako se zaustavite samo za pola sata plivanja, doći i naplatiti 600 kuna = 85 eura i dat će Vam važeću kartu za 24-satnu stanku. Oni će vam reći da je to Nacionalni park i stoga se ovdje ne možete sidriti niti 10 minuta. Platit ćete iako ne posjetite park. Prethodnih godina tjedni ulazak u park iznosio je 15 €, a mogli ste ostati na sidrištu besplatno nekoliko dana. Danas je privilegija boravka ovdje rezervirana samo za luksuzne jahte s obilnim novčanikom ili charter flotama, a ne i normalne obitelji. Što raditi dalje? Preostaje nam ići na “slobodni“ vez ispred mnogih restorana gdje će olakšati vašu kreditnu karticu (ali barem uključuje i večeru). Cijene restorana su srednje visoke“. - piše Nazarova na Facebooku.

„Po dolasku u Cavtat potrebno se vezati na rivi. Bez da ikog išta tražite, materijalizirat će se osoba koja ljubazno preuzima konope vašeg broda kako bi ih privezala na bitvu. „Kako lijepo“, pomislite, ovdje su i prijateljski ljudi. Čim se privežete, shvatit ćete da ljubazna osoba koja vam je upravo pomogla nije ništa drugo nego lokalni mafijaš (neka vrsta neovlaštenog osoblja za privezivanje brodova) koji će vas pitati za usluge koje niste željeli 100 kuna (15 €). Pokušajte ga ne platiti, bacit će vam konope u more. A onda se hrvatska birokracija pobrinula za plaćanje brojnih taksi policiji, kapetaniji i opet u policiji kojoj treba uplatiti porez na ulaz u zemlju i pristojbu na dopuštenje za plovidbu koja se utrostručila u odnosu na prošlu godinu. Ako se odlučite zaustaviti u Cavtatu, morate pričekati prije nego pristigne mega jahta (ona koja zarađuje više novca ima prioritet), a ako pak odluče provesti noć negdje drugdje, zaustavit će vas na rivi po cijeni od 130 € po noći.“ – napisala je Irina Nazarova.

Morski.hr podsjeća i na pisanje talijanskog portala Giornalle della Vela koji je opisao neugodno iskustvo u dubrovačkom akvatoriju nautičara koji je krenuo prema Grčkoj.

„Vlasnik broda je kažnjen jer se izlazeći iz dubrovačke luke Gruž, gdje je odjavio svoj boravak u Hrvatskoj, zaustavio nakratko ispred dubrovačkih zidina kako bi snimili dvije fotografije. Patrolni brod hrvatske policije je jurio za njima 12-15 NM južno i upozorio ih na kršenje propisa u kojem su dužni po odjavi što prije izići iz teritorijalnih voda. Tvrde kako su ih uputili na plaćanje kreditnom karticom u početku 650 kuna, a nekoliko minuta kasnije već  1000 kuna. Policija im je, tvrde, pokazala fotografiju s uređaja s kojeg se vidjela njihova ruta i točka zaustavljanja. Njihov zaključak je da policajci naplate deset takvih kazni dnevno i zarade 10.000 kuna.“ – prenosi Morski.hr.

D.M.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250