Petak, 07 Rujan 2018 12:53

Na orhana pendulom, s olovom čuvarom ili s „downriggerom“...

Piše:

U južnom dijelu Jadrana tijekom jeseni glavna ciljana lovina najozbiljnijih udičara je orhan, gof. Najčešće ga love tradicionalnim načinom, pendulom sa živim ili barem svježim prirodnim mamcem. No, umjesto klasičnom, sve više suvremenom opremom, štapom i rolom.

Štapom i rolom umjesto „viškom“, pendulom opterećenom olovnicama postavljenim direktno na osnovnu strunu, bolje je loviti pendulom s „guardianom“, olovom čuvarom, ili s olovnicom na posebnom priboru, „downriggeru“.
img4201 GofSvaki od ta dva načina upotrebe olovnice ima prednosti i nedostatke. Prednost pribora s olovom čuvarom je što se sa štapom u ruci može najbolje mamac voditi tako da prati liniju dna duž padina i procijepa. Pritom ribolovac svaki put osjeti kad olovnica dotakne dno pa može brzo namotati rolu i podignete mamac da ne zapinje. Tako se pretraži više terena i to po različitim dubinama te po različitim pravcima, a ne samo pravolinijski što može izazivati pozornost grabljivica.
guardianU slučaju zapinjanja za dno, najčešće će se izgubiti olovnica i nešto najlona priveza, relativno niske vrijednosti. Ta činjenica potiče ribolovce da love svugdje, osobito gdje su stijene strme, procijepi i stjenjaci.

Dobra osobina pendule s olovom čuvarom je i da omogućava trenutnu i sigurnu kontru. Nedostaci, pak, ovog pribora su što ribolovac mora uvijek štap držati u ruci te može koristiti samo jedan pribor i to na srednje dubokim terenima. Znači, nije moguće da s istog plovila love dva ribolovca ili jedan s dvije pendule, jer se dvije vrlo lako zapetljaju.

Osnovna struna pribora s olovom čuvarem ulazi u more daleko iza plovila, što može uzrokovati probleme. Njena dužina se može skratiti kad se primjerice lovi s niskog gumenjaka, ili jedrilice koja je uz to i tiha pa bukom motora ne plaši ribu.

Osim toga, kada se lovi u jakom kurentu, odnosno s vjetrom u krmu, da bi mamac dosegao veću dubinu, primjerice 50-60 metara, potrebno je duže vrijeme. U tom slučaju primjena teže olovnice ne dolazi u obzir jer je ne može podnijeti štap, ali može „downrigger“, pa se s njim može loviti i na velikim dubinama.
P7211 Down Rigger RubberbandDruga prednosti pendule s „downriggerom“ je što se možete loviti s dva pribora. Jedan čak može biti s laganim olovom čuvarom za lov „na pola dna“ ili pod površinom, odnosno jednim za orhana, a drugim za ribe gornjih slojeva mora.

U lovu s „downriggerom“ nema šanse da bilo koji brod u prolazu prekine osnovnu strunu, jer je ona odmah iza plovila na velikoj, lovnoj dubini. Zato je ovim priborom dobro loviti sve dok je na moru velika flota brodova i brodica koji mogu prekinuti osnovnu strunu pendule s olovom čuvarom.

Glavni nedostatak pendule s „downriggerom“ je što se s njim otežano prati linija dna. Također, ovaj pribor zahtjeva da voditelj plovila stalno prati izgled dna te spuštanjem i podizanjem olovnice drži mamac stalno blizu njega. U slučaju da ovaj pribor zapne, gubi se više nego kod onog s olovom čuvarom - uteg, mamac i dijelovi strune pendule, vjerojatno i „downriggera“. Znači „downrigger“ je posebno dobar za ribolov na dnu koji je relativno ravan, bez puno ponora i uzvisina.

„Downriggerom“ se može loviti na dva načina. Prvi je da se koristi toliko teška olovnica da u trenutku napada na mamac orhanu pruži otpor bez pomoći kočnice multiplikatora. U tom trenutku orhan dobiva prvu kontru preko pribora za spuštanje, a tek zatim se zateže pribor koji je na štapu i multiplikatoru.

Drugi način je da se spoj „downriggera“ i onog koji nosi mamac tako podesi da na prvi dodir popušta, bez imalo otpora. U tom slučaju orhan može komotno pojesti mamac i otplivati. Čak i kočnica multiplikatora može biti slabo prikočena, tek toliko da je otpor vode ne nadjača! Nakon nekoliko sekundi od napad, ribolovac treba pojačati kočnicu i dati kontru svom snagom. Ako je progutao mamac, s udicom u stomaku orhan se neće boriti dugo.

U većini slučajeva, pogotovo u rujnu i prvom dijelu jeseni, bolje je koristiti pendulu s olovom čuvarom. Ne samo zato jer je prema mišljenju mnogih lovnija nego i zato što se orhan u spomenutom periodu lovi na manjim dubinama.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250