Srijeda, 19 Rujan 2018 14:27

Don Hrvoje Katušić: Je li nužno da gotovo sve trgovine nedjeljom budu otvorene?

U Hrvatskoj ponovo je pokrenuta tema zabrane rada nedjeljom. Naime, prema medijskim napisima Vlada RH krenula je u pripreme izmjena zakonodavstva vezanog uz radno vrijeme nedjeljom. Odnosi se to na trgovine, ali i ostale sektore.

Jasno, uz aktualiziranje ove teme redovito dolazi i do svojevrsnih prijepora u javnosti. Dok jedni vjeruju kako se tu radi o ograničenju poduzetničkih sloboda, drugi misle da bi nedjelja uistinu trebala biti neradna. Konsenzus u javnosti je takav da stav o zabrani, odnosno reguliranju rada nedjeljom nameće Crkva.

Generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić za portal Dubrovnikpress.hr iznio je svoj vlastiti stav po ovom pitanju, kazavši da je "nezgodno govoriti o zabrani, osobito jer postoje službe i poslovi koji su i nedjeljom neophodni".

- Ipak, mišljenja sam kako postoje službe i poslovi koji su takvi da je uglavnom moguće da stvari funkcioniraju i bez njihovog rada nedjeljom. Mislim da trgovine uglavnom spadaju u ovu drugu kategoriju. Dakako, nemam ništa protiv iznimki i poštivanja specifičnosti nekih mjesta i gradova. Dubrovnik je turistički grad, te vjerojatno ne bi bilo razborito da su nedjeljom sve trgovine zatvorene, ali pitanje je li nužno da gotovo sve trgovine budu otvorene? Mislim da nije. Teško je usporedivo, ali na primjer ljekarne su često neophodnije nego trgovine, no i dalje nisu sve ljekarne otvorene, i pronađen je način da ako trebate kupiti lijek, to možete i nedjeljom. - rekao je don Hrvoje Katušić.

- Razlog neradne nedjelje ne vidim u mogućnosti odlaska na misu. Jer, bez obzira na rad nedjeljom, moguće je stići na misu, bilo to ujutro ili navečer. Kad bi to bio problem, on bi bio lako rješiv, tj. problema ne bi niti bilo. No, problem je puno složeniji. Kao primarni problem vidim činjenicu da je čovjek biće koje ne može biti samo biće rada, nego mu je potreban i odmor, vrijeme u kojem će se posvetiti sebi, svojoj obitelji, nekom otklonu od uobičajenog i svakodnevnog. - napomenuo je don Katušić.

Postoje i argumenti kako je zaprvao jedino važno izboriti se za bolje plaćen rad nedjeljom, a ne nužno nekakve izmjene zakona koji bi regulirali rad nedjeljom.
- Mislim da tu nije stvar „ili-ili“. Potrebno je raditi na poboljšanju i jednog i drugog. U slučajevima kada je rad nedjeljom nužan tada je potrebno da to bude i više plaćeno, kako je često u kolektivnim ugovorima već regulirano. Svjestan sam da je danas teško zamisliti da većina trgovina bude zatvorena nedjeljom. Zajednički dan odmora vidim kao napredak u radničkim pravima, nekada su se radnici borili i izborili za osmosatno radno vrijeme, danas bi to mogla biti neradna nedjelja. - napomenuo je don Hrvje Katušić.

Dodao je kako su u "trgovinama najčešće prodavačice, što žene stavlja u nepovoljniji položaj".
- Dvadesetprvo stoljeće je donijelo osobit angažman i brigu za jednakopravnost. Baš zato društvo se ne bi trebalo brinuti samo o profitu i izgubljenoj dobiti, nego tamo gdje je to moguće voditi računa da tim ženama omogući da nedjeljom budu sa svojim obiteljima. - zaključio je za portal Dubrovnikpress.hr generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić.

V.Salvia

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250