Ponedjeljak, 08 Listopad 2018 12:08

Pretpremijera filma "Aleksi" Barbare Vekarić u Orebiću

Pretpremijera filma „Aleksi“ scenaristice i redateljica Barbare Vekarić održati će se danas u dvorani općine Orebić s početkom u 20 sati. Film je sniman u Orebiću. Pretpremijeri će nazočiti i sama redateljica Barbara Vekarić, glavna glumica Tihana Lazović i brojni drugi članovi filmske ekipe. Dan kasnije, u utorak film će pretpremijerno biti prikazan i u Dubrovniku, i to u dvorani Visia od 21 sat.

Nakon što je uz sjajne kritike otvorio ovogodišnji Pula Film Festival, "Aleksi" Barbare Vekarić s Tihanom Lazović u naslovnoj ulozi 25. listopada kreće i u kino-distribuciju. Nažalost gotovo niti jedna na filmu zabilježena vizura Orebića nije ostala pošteđena u nedavnim katastrofalnim požarima, pa je "Aleks"' jedan od posljednjih prikaza prekrasnih peljeških pejzaža prije no što ih je poharala vatrena stihija.

Naslovna junakinja filma, Aleksi, vraća se kući sa studija i budući da ne uspijeva pronaći posao, tijekom ljeta na Pelješcu pokušava pronaći samu sebe. Njezini roditelji (tumače ih Neda Arnerić i Aljoša Vučković) nisu oduševljeni tim razvojem događaja i priželjkuju da od Leona Lučeva preuzme vođenje obiteljskog vinskog podruma. No, Aleksi poučena primjerom prijateljice koju tumači Nataša Janjić, ima druge planove koji uključuju i tri posve različita muškarca, a igraju ih Jason Mann, Goran Marković i Sebastijan Cavazza.

"Film progovara iz perspektive djevojke koja ima sve – veliku kuću, bogate roditelje, vinariju, novac... a svejedno ne zna tko je i što hoće. Jako mi je drago što je hrvatska kinematografija dobila film koji nije teška socijalna drama. Vjerujem da će se mnogo mladih koji se bliže tridesetoj poistovjetiti s Aleksi." - kaže o svom liku Tihana Lazović.

Aleksi kao generacijski film opisuje i Barbara Vekarić.

"Aleksi nije karakter kakav često viđamo u filmovima - ona je kreativna, buntovna, bistra i senzibilna mlada žena koja iskazuje svoju seksualnost bez pardona. Ona je antijunakinja..." - rekla je Vekarić.

Autori filmske glazbe su Jura Ferina i Pavle Miholjević, autor pjesama benda Goran i sateliti je Tvrtko Hopek Les, a u filmu su korištene i skladbe mladih i perspektivnih glazbenika J.R. Augusta i Lovely Quinces, te jedna pjesma Lidije Bačić koja u 'Aleksi' ima i cammeo ulogu. Za gotovo 'instagramsku' estetiku filma zaslužni su direktor fotografije Filip Tot, scenografkinja Ines Atman i kostimografkinja Suzana Tkalčec, pa nije slučajno što je upravo Instagram odabran i kao glavni kanal promocije filma.

Aleksi na toj društvenoj mreži ima vlastiti i to iznimno popularan profil @aleksi_bergando koji svakodnevno otkriva detalje i situacije iz samog filma, ali i crtice iz života glumačke ekipe i lokacija na kojima je sniman, šarmantno miješajući fikciju i stvarnost.

Film je nastao u produkciji zagrebačke produkcijske kuće Studio Dim, u koprodukciji sa FilmKombajnom (Srbija), Motionom (Hrvatska) i HRT-om, a uz potporu HAVC-a i Filmskog centra Srbije.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250