Utorak, 09 Listopad 2018 20:46

U UGD otvorena izložba Vatroslava Kuliša

Izložba Vatroslava Kuliša pod nazivom „Predjeli Dioniza“ otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Kustos izložbe je britanski povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Edward Lucie-Smith, inače autor knjige „Vizualne umjetnosti 20. stoljeća“ uz direktora zagrebačke galerije Forum Feđe Gavrilovića te likovnog i književnog kritičara i esejista Milana Bešlića.

Vrlo dominantan aspekt stvaralaštva Vatroslava Kuliša jest njegova opčinjenost morem i, u širem smislu, nemirnim kretanjem velikih vodenih prostranstava koje savršeno prikazuje svojim apstraktnim ekspresionizmom zbog čega je i Umjetnička galerija Dubrovnik s pogledom na more izniman prostor za postavljanje ovakve izložbe.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović zahvalio se autoru, ali i kustosima na ostvarenju ove izložbe, kazavši kako je UGD čast ugostiti Vatroslava Kuliša. Feđa Gavrilović dotaknuo se naslova izložbe, rekavši kako je s autorom Kulišem razgovarao pojmu koji obuhvaća njegovo stvaralaštvo i energiju, zaključivši kako je "Dioniz drevno božanstvo koje upravlja našim iracionalnim, a iz čega kreće naše stvaralaštvo i žudnja za ljepotom". Bešlić je rekao "da je imao radost pratiti prve Kuliševe poteze za vrijeme studentskih dana", istaknuvši zadovoljstvo jer je tu liniju imao prilike pratiti više od pola stoljeća. Nazočnima se obratio i Edward Lucie-Smith.

„Slikajući valove početkom 1990-ih, Kuliš je bio vođen snažnom željom da uhvati i prenese bit mora, tog moćnog elementa kojemu se ponekada prepušta kao kapetan svoje jedrilice. Nadimanje morske površine na monumentalnim platnima priziva njegov zvuk i energiju". - istaknuo je Feđa Gavrilović u svom predgovoru katalogu izložbe o Kuliševim radovima. Također, Milan Bešlić je napisao "kako je Kuliš po svojem habitusu cijelim bićem i stvaralačkim nagnućem usredotočen isključivo na istraživanje vlastitoga likovnog jezika". Dodao je kako "stoga postupkom redukcije snažnom i silovitom gestom sublimno izražava emocionalnu sastavnicu kao likovnu supstancu vlastitoga izraza otkrivajući iskonsku ljudskost u svojem biću i nove likovne vrijednosti u svojem slikarstvu".

Izložba ostaje otvorena do 4. studenog.

O autoru

Vatroslav Kuliš je rođen 1951. godine. Školu primijenjene umjetnosti završio je 1971. i diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. godine.
Jedno vrijeme radio je u Leksikografskom zavodu "Miroslav Krleža" kao likovni urednik Opće enciklopedije i Hrvatskoga biografskog leksikona. Nakon toga radi kao samostalni umjetnik. Bio je član glumačke družine "Histrion". Autor je nekoliko scenografskih i dizajnerskih rješenja u Hrvatskom narodnom kazalištu, kazalištu Komedija i Zagrebačkom kazalištu lutaka. Autor je nekoliko grafičkih mapa. Opremio je i ilustrirao brojne knjige. Značajan dio umjetničkog stvaralaštva obuhvaća i sakralni ciklus (mozaici, križni putevi, tematski radovi) u crkvama u Metkoviću, Klobuku, Čitluku, Širokom Brijegu i Melbourneu. Boravio je na studijskim putovanjima u Parizu (Cité des Artes), Münchenu, New Yorku i Melbourneu.

Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja među kojima su odličje "Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića" 1997., državna nagrada "Vladimir Nazor" za 2000. godinu, godišnja nagrada Galerije "Forum" za 2003. godinu, Nagrada za životno djelo grada Metkovića 2015. godine i Nagrada Grada Zagreba 2018. godine.

Izlagao je na više od 150 samostalnih i preko 130 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Radovi mu se nalaze u muzejima i galerijama u Hrvatskoj te u mnogim privatnim zbirkama u Hrvatskoj i svijetu.

V.S.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250