Srijeda, 10 Listopad 2018 09:36

Dubrovnik će prvi put u povijesti imati vatrogasni brod

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika Stijepko Krilanović i predstavnik tvrtke Marservis d.o.o. Luciano Beg potpisali su jučer ugovor o nabavi vatrogasnog broda čijom će realizacijom Dubrovnik prvi put dobiti svoju pomorsku vatrogasnu jedinicu. Potpisivanju je bio nazočan i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, koji je i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika. Brod bi trebao biti isporučen idućeg proljeća, pred novu turističku sezonu.

- Riječ je o jedinstvenom brodu na području Dubrovačko-neretvanske županije koji će imati višestruku ulogu, a to je brzi transport vatrogasaca na Elafite i Lokrum, brzu reakciju gašenja požara te za potrebe intervencija u slučaju spašavanja ugroženih života. Moći će djelovati i kada je loše vrijeme. - rekao je gradonačelnik Mato Franković, naglašavajući kako će podići razinu sigurnosti, zdravstvene i vatro zaštite.

Zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stijepko Krilanović najavio je ustrojavanje pomorske službe.

- Grad Dubrovnik osigurao je sredstva koja će koristiti ta služba i to će biti u rangu kapetanije i policije u vidu 24-satnog dežurstva koje će uvijek biti na usluzi građanima'', kazao je Krilanović.
Predstavnik tvrtke Marservis koja će graditi brod, Luciano Beg, govorio je o tehničkim karakteristikama plovila.
- Dužina broda je 13,5 metara s dva motora, 550 konjskih snaga za brze intervencije, a zamišljeno je s velikim prostornim kokpitom i dizalicom gdje se može složiti dosta vatrogasne opreme, a brod posjeduje i rezerve pjenila. Također, bit će i predviđen prostor za prijevoz unesrećenih putnika'', pojasnio je Luciano Beg.

Isporuka plovila očekuje se za sedam mjeseci. Vrijednost ugovora je četiri milijuna kuna, od kojih je Grad Dubrovnik osigurao dio sredstava, a drugi dio JU Rezervat Lokrum.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250