Nikolina Metković

Nakon što je Općinski odbor HDZ-a podržao kandidaturu Boža Lasića za načelnika Općine Konavle, a izlazak na lokalne izbore s nezavisnom listom, kao i utrku za sedmi načelnički mandat najavio aktualni konavoski načelnik Luka Korda, u Konavlima nije samo pitanje tko će nakon svibanjskih lokalnih izbora biti novi načelnik Općine, već tko će u tamošnjem Općinskom vijeću imati većinu koju je godinama držao HDZ.

Trenutno, tijesna je to većina jer je stranka na vlasti drži s jednim vijećnikom više. Naime, u Općinskom vijeću koje broji 15 vijećnika, HDZ ima njih sedam i osmoga iz redova HSU-a, budući da je HDZ na izborima u Konavlima išao u koaliciji s HSU-om i HSP-om AS.

Od preostalih sedam mandata, dva drži HSS, dva Nezavisna lista Pera Ljubića dok po jedan mandat imaju Nezavisna lista Miha Dropca, HNS i DDS.

I dok je izvjesno kako su u borbi za načelnički mandat najozbiljniji kandidati nezavisni Luka Korda i HDZ-ov Božo Lasić, prilike u Koonavlima, kad je riječ o sastavljanju većine u Vijeću, ne idu HDZ-u na ruku.

Od aktualnih osam vijećničkih mjesta, očekuje se da bi lista Luke Korde HDZ-u, u čije biračke tijelo najviše ulazi, mogla preoteti čak i polovicu od tog broja, a pod pretpostavkom da sve ostale liste osvoje dosadašnji broj mandata, pa čak i mandat, dva manje, HDZ je u takvoj konstelaciji snaga u teškoj poziciji da formira većinu.     

Naime, očekuje se da će se i mostovci, ukoliko izađu na izbore u Konavlima i osvoje mandat prikloniti sastavljanju većine prije s Kordom no s HDZ-om, a ionako se špekulira kako je Korda s Orepićem već dogovorio suradnju, čak i predizbornu.

U ovom trenutku konavoski HDZ zapravo nema izvjestan dogovor za post izbornu suradnju s nikim, a s Mostom ili bez njega, HDZ će potporu morati tražiti u nekom od vijećnika koji bi se mogli natjecati kao kandidati na nezavisnim listama, poput Dropca i Ljubića.

No, lista čiji je nositelj na prošlim izborima bio Pero Ljubić, navodno je također već dogovorila suradnju s Kordom.

HNS i SDP, ukoliko osvoje vijećnički mandat, sasvim je jasno, neće se priklanjati HDZ-u.

HDZ-u osim Dropca tako za suradnju preostaje pokušaj dogovora s HSS-om u kojem su još podijeljeni po ovom pitanju te DDS-om. Iako se može čuti kako se DDS dogovorio s Kordom, predsjedniku te stranke Peru Vićanu, kad su u pitanju postizborne suradnje, nije za vjerovati. Naime, javnosti su dobro poznate njegove eskapade pretrčavanja iz jednog izbornog šatora u drugi. Osim toga, iako dobar s Kordom, Vićan je blizak i dijelu HDZ-ovaca koji su, podržavši Lasićevu kandidaturu za načelnika, zapravo ustali protiv Korde.

Što brža realizacija Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, odvajanje i reciklaža što veće količine otpada u gradovima i općinama, ali i razmatranje mogućnosti korištenja Grabovice uz sudjelovanje struke i Ministarstva graditeljstva, zaključci su to s prošlotjednog sastanka koji je na temu Grabovice održan u Palači Ranjina. Blaga je to verzija tijeka sastanka prepričana u nekoliko redova rečenica uobličenih u priopćenje za javnost koje je potom iz Županije odaslano medijima. No, ono što je iz tog priopćenja izostavljeno jest konkretno traženje župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića za proširenjem Grabovice, doznaje portal Dubrovnikpress.hr.

Na sastanku je tako konkretno zatraženo da pročelnica Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Silva Vlašić izda lokacijsku dozvolu za širenje Grabovice. Dobroslavića je u toj ideji podupro i načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić, doznaje Dubrovnikpress.hr za javnost dosad izostavljene detalje sastanka.

DALJNJE ODLAGANJE NA GRABOVICI JE PROTUZAKONITO

Čudi stoga što su u vrijeme predizborne kampanje u kojem se i Dobroslavić i Knežić spremaju natjecati na izborima, jedan kao kandidat za župana, a drugi kao kandidat za načelnika Općine Dubrovačko primorje tražili da se učini nešto što je protuzakonito. Naime, mikrotrasiranjem je dokazana veza između odlagališta na Grabovici i izvorišta Omble, drugim riječima sukladno Pravilniku u III. zoni sanitarne zaštite izvorišta sa zahvaćanjem voda iz vodonosnika s međuzonskom poroznosti zabranjeno je svako privremeno i trajno odlaganje otpada. Upravo je to razlog zbog kojeg je Grad Dubrovnik ozbiljno krenuo u postupak saniranja i zatvaranja Grabovice te dogovarao provoz i odlaganje dubrovačkog otpada na neki drugi lokalitet, konkretno u Gunju.

grabsas1

Nedavni sastanak u Županiji

Stoga su umjesto o Grabovici, predstavnici Županije, resornog Ministarstva, kao i predstavnici Grada Dubrovnika i susjednih općina sastanak trebali održati o Lučinu razdolju, lokaciji na kojoj je već duži niz godina najavljivana izgradnja županijskog centra za gospodarenje otpadom. Bilo bi bolje da su razgovarali o nekom drugom rješenju nego o proširenju Grabovice, na kojoj se zapravo otpad cijelo vrijeme nelegalno odlaže dok Ministarstvo i nadležne institucije, nesposobne da problem riješe, zatvaraju oči. Ne čudi stoga što su baš na prošlotjednom sastanku razmatrali četiri rješenja od koji su tri protuzakonita, kao što je bilo kakav oblik daljnjeg odlaganja otpada na Grabovici protuzakonit.

No, očito je kako u predizborno vrijeme treba smiriti loptu, odnosno eventualnim dogovorom o proširenju Grabovice, barem privremeno pod tepih podmesti priču oko Lučina razdolja, koja osim Dobroslaviću šteti i Knežiću jer je riječ o lokalitetu smještenom u Dubrovačkom primorju, područuju u kojem se Knežić natječe za načelnika općine, a čijim stanovnicima i nije najbolje sjeo plan da se na području njihove općine gradi centar za gospodarenje otpadom.

ZDRAVLJE STANOVNIŠTVA TREBALO JE BITI MOTIV ZA UBRZAVANJE IZGRADNJE CENTRA U LUČINOM RAZDOLJU

Kad je u pitanju Lučino razdolje, jest da su još za mandata Vlade Zorana Milanovića njegovi resorni ministri imali određene prijepore oko izgradnje tog centra. Naime, prvo je tadašnja ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy odbacila mogućnost njegove izgradnje. No, Mihael Zmajlović koji preuzima Ministarstvo odobrava nastavak istraživanja na tom lokalitetu.
 
Ipak, Milanovićeva Vlada u međuvremenu je izbore izgubila, a novi ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović navodno je opstruirao i pokušavao zaustaviti projekt Centra za gospodarenje otpadom na lokalitetu Lučino razdolje, barem je tako još u srpnju 2016. župan Nikola Dobroslavić rekao na konferenciji za novinare. Izjavio je tada kako je stav ministra u vladi koja je bila tehničkog karaktera, neprihvatljiv i neozbiljan te da će Županija nastaviti s izgradnjom tog centra i inzistirati na njegovoj realizaciji.

Svega dva mjeseca prije izbora, nakon silnih problema s kojima su se gradovi i općine krajnjeg juga suočili nedavno s provozom otpada, koji se zapravo zbog regulativa Europske unije ne bi smio prevoziti preko Graničnog prijelaza Neum, već isključivo morskim putem u Ploče, ili pak cestovnim putem preko Karasovića, Dobroslavić je navodno zatražio proširenje Grabovice koja se mora zatvoriti u roku od godinu dana.

natgab

Nataša Gabričević

Naime, još je na sjednici Gradskog vijeća u prosincu, kada je jednoglasno usvojen novi plan gospodarenja otpadom, direktorica Čistoće Nataša Gabričević jasno istaknula kako je zatvaranje Grabovice zakonska obveza jer je dokazan njezin utjecaj na izvorište na Ombli s kojeg se šire dubrovačko područje opskrbljuje pitkom vodom. Dubrovačko smeće, odlučilo je tada Gradsko vijeće, prevozilo bi se u Gunju.

Dobroslavić svjestan kako Lučino razdolje ne može izgraditi preko noći, a niti u nekom kraćem vremenskom razdoblju i nije mogao ništa drugo nego tražiti proširenje Grabovice. No, pitanje je je li zdravlje stanovnika dubrovačkog područja, na koje otpad na Grabovici dokazano djeluje, Županiji trebao biti motiv da ubrza radnje na realizaciji centra za gospodarenje otpadom na Lučinu razdolju ili ako ta lokacija i nije najbolja, kako tvrdi dio aktivista i struke, izvrši istražne radnje na nekim drugim lokalitetima te pronađe područje na kojem bi izgradnja centra za otpad bila pogodna.

Inače, gradnja centra na Lučinu razdolju predviđa se 2018. godine. U pripremu tog projekta je u proteklih osam godina, koliko se na njemu radi, utrošeno mizernih 4 milijuna kuna. S druge pak strane može se čuti da Županija kad je u pitanju izgradnja centra za odlaganje otpadom, zapravo ne radi ništa.

Budući da su pregovarački timovi SDP-a i HNS-a već započeli inicijalne razgovore o eventulanom zajedničkom izlasku na svibanjske lokalne izbore Županijski odbor SDP-a jučer je na sjednici u Stonu zaključio kako će konkretni pregovori s HNS-om pričekati dok ustavni sud ne iznese mišljenje o Zakonu o lokalnim izborima koje je nedavno usvojio Hrvatski sabor, odnosno dok se ne izjasni može li se Andro Vlahušić kandidirati, neslužbeno doznaje portal Dubrovnikpress.hr

Navodno su iz SDP-a  već ponudili HNS-u zajednički izlazak na lokalne izbore na razini Županije.Iz HNS-a su svojevremeno najavljivali kako će na izbore za Županiju izaći samostalno, kao i da će njihovu listu za Županijsku skupštinu nositi Andro Vlahušić. Suradnju su nudili SDP-u, ali uz uvjet da Vlahušić nosi Županijsku listu.

No, Sabor je Zakonom o lokalnim izborima u međuvremenu onemogućio Vlahušića u kandidaturi ne samo za gradonačelnika Dubrovnika već i za predstavnička tijela, odnosno Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu.

Iz HNS-a u posljednje vrijeme nisu javno iznosili stavove o izlasku na izbore u slučaju da se Vlahušić u konačnici ne bude mogao kandidirati. Ipak, neslužbeno se moglo čuti kako na razini županije ne otklanjaju mogućnost samostalnog izlaska na izbore. Još uvijek nije poznato tko bi, ukoliko se odluče na takav scenarij, trebao biti njihov kandidat za župana.

Kad je u pitanju SDP, špekulira se da će njihov kandidat za župana u slučaju samostalnog izlaska biti Davor Penić, predsjednik ŽO SDP-a. Navodno su iz SDP-a već ponudili HNS-u da podrže Penićevu kandidaturu za župana Durbovačko-neretvanske županije.

Vlada je na današnoj sjednici usvojila odluku o proglašenju projekta Hoteli Plat strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske. Riječ je o projektu čiji troškovi kroz materijalnu i nematerijalnu imovinu iznose 428,557 milijuna kuna. Investitor je trgovačko društvo Hoteli Plat,a projekt se financira privatnim kapitalom i odnosi se na rekonstrukciju hotelskog kompleksa u hotelski resort kategoriziran s 4 i 5 zvjezdica  s oko 600 smještajnih jedinica. Radovi bi trebali biti okončani do 2019. godine.

Projekt rekonstrukcije hotelskog kompleksa u hotelski resort kojeg je Vlada proglasila projektom od strateškog interesa realizira se na 70,246 metara kvadratnih zemljišta u skladu s Prostornim planovima Županije i Općine Župa dubrovačka te UPU-om Plat.

Od planiranih sadržaja gradit će se suvremeni restorani s kuhinjama za pansionske goste, a la carte restorani, caffe barovi, teniski tereni i bazeni u skladu s najvišim standardima Grupacije Karisma Hotels Adriatic.

Investior planira obnoviti sve postojeće smještajne kapacitete, od onih koji su trenutno u funkciji do onih izvan funkcije. U novom bi resortu trebalo biti otvoreno 500 radnih mjesta.

Inače, investitor planira podnijeti zahtjev za pokretanje postupka dodjele koncesije za gospodarsko koriištenje plaže na dijelu pomorskog dobra koje nije u obuhvatu projekta koji je proglašen strateškim, već s njime graniči.

U aktu kojega je usvojila Vlada navodi se kako za realizaciju projekta treba riješiti imovinsko pravne odnose na dijelu zemljšta u obuhvatu budućeg resorta, provesti postupak upisa statusa pomorskog dobra, ishoditi lokacijsku dozvolu i koncesije za posebnu uporabu pomorskog dobra u svrhu izgradnje i održavanja ispusta uređaja za pročišćavanje otpadnih voda sa sustavom odvodnje.

Budući da je riječ o projektu od strateškog interesa, prema potrebi moguća je i provedba postupka izvlaštenja.

Rekonstrukcija Hotela Plat zamišljena je kroz dvije faze. U prvoj bi fazi trebao biti realiziran hotel Sensatori s anexom, a planirana je i rekonstrukcija obuhvata praonica. U drugo fazi planirane su četiri vile, i Ocean Point anex.

Prijavu za proglašenjem projekta strateškim interesom Republike Hrvatske Hoteli Plat kao investitor podnijeli su polovicom svibnja 2016. godine.

Sjednica optužnog vijeća Županijskog suda u Splitu na kojoj će se odlučivati hoće li biti podignuta optužnica protiv donedavnog gradonačelnika Andra Vlahušića i poduzetnika Lukše Frankovića za Revelin zakazana je za 9. ožujka. Optužnica na sjednici može biti potvrđena, odbačena ili vraćena na doradu. Sjednica optužnog vijeća već je tri puta odgađana, posljednji put u studenome kad je obrana tražila da se iz spisa oduzmu pojedini dokazi navodno pribavljeni na nezakonit način.

USKOK inače Vlahušića tereti da je sklopivši ugovor o najmu tvrđave s Lukšom Frankovićem, proračun Grada oštetio za 3 milijuna kuna. Inače, nije ovo prvi put da se optužnice i istrage protiv Andra Vlahušića pokreću i podižu u predizborno vrijeme. Donedavni gradonačelnik Andro Vlahušić je za portal Dubrovnikpress.hr kazao kako se na takve aktivnosti pravosudnih organa već naviknuo.

- Veseli me sjednica optužnog vijeća koja je zakazana na Županijskom sudu u Splitu. Nisam ni očekivao da će biti drukčije. Nije ovo prvi put da se u predizborno vrijeme protiv mene pokreću istrage i podižu optužnice. Zaista ne znam kakav će biti zaključak optužnog vijeća, hoće li oni prihvatiti optužnicu ili neće. Zanimljivo je kako ja nisam od DORH-a dobio rješenje u kojem mi se objašnjava zašto je odbačena kaznena prijava koju sam podnio protiv Mata Frankovića jer je zlouporabivši položaj i ovlasti oštetio Grad Dubrovnik za 7,7 milijuna kuna kada je kao predsjednik Gradskog vijeća donio odluku o smanjenju zakupa javnih površina. Zamislite, ja koji sam podnio kaznenu prijavu protiv Frankovića nisam dobio rješenje DORH-a, a Franković ga je dobio.- kazao je Vlahušić.

- Proračun Grada Dubrovnika direktno je oštećen zbog tri stvari, to su smanjenje cijena zakupa javnih površina, naknada za zaustavljanje putničkih autobusa na Pilama. Kad su u pitanju autobuseri, Visoki upravni sud donosi presude u korist Grada Dubrovnika, ali nitko ne podiže optužnice za štetu koja je počinjena po proračun Grada, naravno tu su i taksisti koji voze bez koncesija čime Grad gubi milijun kuna, no nema istraga i optužnica. Dakle, jedni kriteriji vrijede za mene, a drugi za Frankovića i ostale. Revelin i zidine ove su godine mojom zaslugom Gradu donijeli 60 milijuna kuna pa se protiv mene podižu optužnice. Navikao sam već da me udaraju sa svih strana zbog načina na koji sam vodio Grad, nastojeći svih ovih godina vratiti pod gradsku kapu svu gradsku imovinu s ciljem da Grad zarađuje od svoje imovine. Državnim organima nisu važne zidine, nije im važna ni žičara, ali im je od iznimnog značaja riješiti me se samo zato što sam uspješan gradonačelnik. Neka nastave. Moja leđa su dovoljno široka. Sve ću ja to izdržati.- rekao je Andro Vlahušić.

Voditeljica Odjela za komunikacijske taktike Turističke zajednice Grada Dubrovnika Jelka Tepšić spominje se u političkim krugovima kao nestranačka kandidatkinja za zamjenicu kandidata HDZ-a za gradonačelnika Mata Frankovića na predstojećim lokalnim izborima doznaje portal Dubrovnikpress.hr. Predsjednik GO HDZ-a, ujedno i kandidat te stranke za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković na upit portala Dubrovnikpress.hr tu informaciju nije želio potvrditi, ali nije ni demantirao.

- Nemam komentara. Imena zamjenika za gradonačelnika HDZ će objaviti kad dođe vrijeme. - kazao je Franković.

Na pitanje hoće li jedan od njegovih zamjenika biti žena odgovorio je:
- Možda će jedan od mojih zamjenika biti žena, a možda će oba kandidata za moje zamjenike biti žene, a možda će biti i muškarci. - pokušao je Franković biti kao zagonetan.

Ni Jelka Tepšić nije željela opširnije odgovoriti na pitanje hoće li ona biti HDZ-ova kandidatkinja za Frankovićevu zamjenicu na lokalnim izborima.
- Žurim na avion, to su priče. - kratko je odgovorila.

Ukoliko Tepšić bude kandidatkinja za zamjenicu Frankoviću posve je logično kako će njome biti povjeren društveni, odnosno obrazovni i kulturni resor o čemu je za Dubrovnikpress.hr Franković već govorio objašnjavajući kako će potražiti nestranačke kandidate.  

Tepšić je inače jedno vrijeme vodila i gradsku Turističku zajednicu. Na to je mjesto izabrana po preporuci bivše gradonačelnice Dubravke Šuice. U gradsku TZ došla je iz Valamara u kojem je radila u PR sektoru. Studirala je španjolski jezik i počasna je konzulica Kraljevine Španjolske u Dubrovniku.

N.Metković/V.Salvia

Utorak, 21 Veljača 2017 13:22

Ponestalo diploma među HDZ-ovcima?!

Početkom ožujka HDZ će predstaviti kandidate za zamjenika gradonačelnika koji će se natjecati na svibanjskim lokalnim izborima. Ti nestranački zamjenici su prema riječima HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Mata Frankovića vrhunski stručnjaci, od kojih jedan zadovoljava kulturni, obrazovni i socijalni aspekt, a drugi pokriva priču oko prometa, komunalne infastrukture i razvojnih  projekta o čemu je Dubrovnikpress.hr pisao OVDJE.

No, ako jedan zadovoljava, a drugi pokriva priču oko resora koje bi trebali preuzeti, teško se za njih može reći da su stručnjaci. Možda je Franković samo upotrijebio krive riječi govoreći i osobama koje će tek predstaviti javnosti kao svoje zamjenike. Inače, u HDZ-u je izgleda nestalo stručnjaka kad za zamjenike treba posezati u nestranački korpus. Ili je nešto drugo po srijedi?

Nestranački korpus nikad nije nestranački. Obično se radi o osobama koje su ideološki bliže nekoj od političkih opcija, a najćešće ih se naziva simpatizerima. Iako nisu članovi političkih stranaka, obično su od njih puno gorljiviji, posebice kad od tog svog nestranačkog simpatizerstva imaju materijalnu korist. Svim tim nestranačkim simpatizerima, kad ih se politički angažira, zajedničko je što kad-tad posegnu za stranačkom članskom iskaznicom. Bit će zanimljivo štopati vrijeme u kojem će ti nestranački zamjenici ući u HDZ ukoliko Franković bude izabran za gradonačelnika. Svakako će biti zanimljiva i reakcija HDZ-ova članstva na nestranačke zamjenike, posebice ako se bude radilo o osobama čije su sposobnosti manje stručne, a više napuhane.

Za stranku koja u Dubrovniku ima veliki broj članova bilo bi normalno da kandidate za zamjenike gradonačelničkog kandidata vuče iz svojih redova. No, kako HDZ na izbore u Dubrovniku ovaj put izlazi samostalno, bez politički mrtvih stranaka, čiji su kandidati dobivali dobre pozicije na listama, a HDZ-u, kad je u pitanju izborni rezultat, nisu donosile ništa, nestranačkim kandidatima za zamjenike gradonačelnika HDZ zapravo samo pokušava zagrabiti u širi birački korpus. Strategijski je taj potez HDZ-a razumljiv.

Zadiranje u nestranački korpus, odnosno Frankovićeva najava da će osim kandidata za zamjenika i na HDZ-ovoj listi za Gradsko vijeće također biti nestranačkih kandidata, zapravo ukazuje na to kako s anketom s kojom se među biračima provjeravao rejting HDZ-a u Dubrovniku nešto nije u redu, odnosno da nije na razini očekivanja. I to je posve razumljivo, jer velika je većina birača ogorčena ponašanjem HDZ-a, odnosno zlupotrebljavanjem sustava kako bi se Andra Vlahušića diskavlificiralo iz političke utakmice puno prije nego što počne. Usvajanjem Zakona o lokalnim izborima zapravo su Vlahušiću namjerno potkačili nogu s ciljem da mu je slome prije nego zaigra utakmicu života. Brojni su HDZ-ovi članovi o tom činu govorili s gnušanjem.

Osim toga, može se reći kako je među HDZ-ovcima ponestalo onih s diplomama kad Franković za svoje zamjenike uzima nestranačke osobe.

Obnovljena, dobro zaklonjena od vjetra, stonska luka već bi od ove sezone na pomorskim kartama od strane nautičara, ali i manjih kruzera, mogla biti senjana kako mjesto koje svakako vrijediti posjetiti. Tim više ako se uzme u obzir da posjetitelji Stona neće samo uživati u tamošnjoj bogatoj gastronomskoj ponudi već će se obilazeći znamenitosti upoznati s bogatom poviješću Stona.

Načelnik Općine Ston Vedran Antunica kazao je za portal Dubrovnikpress.hr kako je uređena luka, koja bi službeno trebala biti otvorena već na proljeće, za Ston od iznimnog značaja.
lukaston1
- Većina posjetitelja u Ston dolazi cestovnim putem, no uređena luka mijenja priču. U Ston će moći uplovljavati jahte, brodice i manji kruzeri. Agenti nekih kompanija već su obišli Ston i novouređenu ruku te su iskazali interes za uplovljavanjem manjih kruzera u Ston. Stavljanje luke u funkciju svakako će oživjeti turističku sliku Stona, ne samo u ljetnim mjesecima. Zidine i ostale kulturno-povijesne znamenitosti Stona mogu se obilaziti i tijekom zimskih mjeseci. Brojni ugostitelji svoje lokale i zimi drže otvorenima, turistička priča može se razvijati i u suradnji s pelješkim mjestima jer ovo područje zaista ima što pokazati.- rekao je Antunica.lukaston2Kad su u pitanju radovi na uređenju luke, kazao je kako je ostalo još samo jaružanje morskog dna.

- Zatražili smo još jedno snimanje kanala nakon kojega će uslijediti jaružanje. Bit će tri metra gaza, sasvim dovoljno za srednje brodove i jahte. Riva je opremljena strujom i vodom, duga je 162 metra. Ima mjesta za 40-tak plovila, ali kažem, ostalo je još samo obaviti jaružanje zbog sigurnijeg manevriranja i pristajanja plovila.
lukaston3
Inače, radovi na uređenju luke u Stonu započeli su još u studenome 2015. godine. Radove vrijedne 12,7 milijuna kuna financirali su Ministarstvo, pomorstva, prometa i infrastrukture, Županija dubrovačko-neretvanska, Općina Ston, Županijska lučka uprava, a dio sredstava dodijeljen je iz fondova EU-a kroz projekt EA Seaway.

Predsjednik dubrovačkog HNS-a i član Predsjedništva HNS-a Andro Vlahušić potvrdio je za portal Dubrovnikpress.hr informaciju o kojoj se u javnosti proteklih dana još uvijek neslužbeno špekulira. SDP će na predstojećim lokalnim izborima podržati HNS-ovu Anku Mrak Taritaš kao kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba.

- Dva mlada čovjeka, čelnici SDP-a i HNS-a Davor Bernardić i Ivan Vrdoljak sjeli su za stol i dogovorili se kako je Anka Mrak Taritaš za zagreb najbolji izbor. Dakle, mladi su ljudi, uz potporu nas starijih članova odlučili vratiti se na onu urbanu priču koju smo započeli prije nekoliko godina. Nije to samo Zagreb, bit će suradnje i u drugim gradovima, poput Rijeke, Varaždina pa čak i Dubrovnika. - rekao je Vlahušić.

Istaknuo je kako je HNS počeo razgovore sa SDP-om o predizbornoj suradnji u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku.

- Pregovarački timovi već su održali inicijalni sastanak o predizbornoj suradnji na razini Županije. I u Dubrovniku ima mogućnosti za suradnju. Naravno, treba pričekati mišljenje Ustavnog suda o mojoj gradonačelničkoj kandidaturi za nadolazeće lokalne izbore, ali mjesta za suradnju ima. Postoje različiti modaliteti suradnje koje naši timovi razrađuju. - kazao je Vlahušić.

Dok čeka očitovanje Ustavnog suda, Vlahušić ističe kako i dalje uživa veliku potporu građana.

- To što nakon rušenja proračuna nisam gradonačelnik i što su HDZ i Most izglasali zakon kako bi me onemogućili u još jednoj gradonačelničkoj kandidaturi ni najmanje me ne udaljava od politike i promišljanja Dubrovnika čime se intenzivno bavim jer Dubrovnik zaslužuje samo najbolje. Svakodnevno mi prilaze ljudi koje čak i ne poznajem, pružaju mi ruku i govore kako preko puta sebe nemam političare nego ljigavce. Tu riječ ne volim izgovarati, ali ljudi su iskreni i ne mogu se suzdržati. - rekao je predsjednik dubrovačkog HNS-a Andro Vlahušić.

Nakon što je Županijski HDZ na nedavnom sastanku podržao kandidaturu Boža Lasića za načelnika Općine Konavle na svibanjskim lokalnim izborima, HDZ-ov konavoski Odbor na ovotjednom je sastanku podržao Iva Radonića kao kandidata za zamjenika Općine Konavle. HDZ-ov kandidat za načelnika Božo Lasić, kazao je za portal Dubrovnikpress.hr kako je izbor mladog čovjeka za kandidata za njegova zamjenika jasan pokazatelj kako HDZ u Konavlima ne odustaje od pomlađivanja stranke i prepuštanja odgovornosti na mlade.

- Ivo Radonić je 33-godišnji magistar međunarodnih odnosa i diplomacije i komunikologije. To je naš mladi Gruđanin koji je zaposlen kao recepcioner u hotelu Lero. Njegova obiteljska povijest slična je mojom. Kao dijete je ostao bez oca i njegova majka je sama podizala njega i sestre. To je mladić koji ima jako pozitivne reference i predispozicije za obavljanje funkcije zamjenika načelnika. - rekao je Lasić.

Promjene u HDZ-u, kazao je Ivo Radonić, bile su osnovni razlog isticanja kandidature za zamjenika  načelnika.

- U Konavle sam se vratio prije dvije godine. U politici nisam bio aktivan, ali promjene koje su se dogodile u HDZ-u od nacionalne do lokalne razine, motivirale su me da se angažiram u politici. - kazao je Radonić.

O HDZ-ovoj listi za Općinsko vijeće Božo Lasić nije želio pretjerano govoriti. No istaknuo je kako će i ona biti pomlađena.

- Lista za Općinsko vijeće je već sastavljena, ali zaista je rano da s njome sada izlazimo u javnost. Mogu samo reći kako će HDZ-ova lista zaista biti pomlađena. - kazao je.

Špekulacije kako na listi za Vijeće neće biti nitko od HDZ-ovaca koji još uvijek obnašaju vijećničku dužnost u Općinskom vijeću Općine Konavle, Lasić nije želio komentirati.

Stranica 1 od 16

frendy250

fabrio250

ad250

libertas250

aerodrom250

kinoprogram250

cistoca250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250