Davor Mladošić

U Dubrovniku je danas pod vodstvom glasovitog maestra Uroša Lajovica započeo 6. međunarodni majstorski seminar orkestralnog dirigiranja koji će završiti besplatnim koncertom u subotu 24. veljače u Revelinu. Seminar je organiziran u suradnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Fonda Lovro & Lilly Matačić, utemeljenog 1987. u skladu s oporučnom željom maestra Lovra von Matačića i njegove supruge Lilly, kako bi se pomagali mladi i talentirani glazbenici.

Na ovogodišnjem seminaru sudjeluje jedanaest polaznika od čega dvoje iz Hrvatske, dvoje iz Slovenije te po jedan iz SAD-a, Španjolske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Grčke, Tajvana i Austrije. Kroz sedmodnevni seminar, mladi dirigenti usavršavat će svoja znanja radom sa slovenskim dirigentom Urošem Lajovicem, primjenjujući svoja znanja i vještine na Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Osobito zanimljivo ime među polaznicima seminara jest Dunja Vejzović, jedna od najvećih opernih diva koje je Hrvatska dala svijetu,ujedno i glazbena pedagoginja, a koja već drugi put sudjeluje na ovom seminaru u Dubrovniku.
dammildsoPrije početka seminara na konferenciji za novinare u Slanici ravnatelj DSO-a Damir Milat istaknuo je kako je „uvijek dobro raditi s mladim ljudima, da nauče nešto od starijih i da vide način kako radi profesionalni orkestar“.
- Radujem se što su izabrali suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Dubrovački orkestar je specifičan orkestar u maloj sredini koji radi 98 godina, a zanimljivo da je u vrijeme Dubrovačke Republike djelovalo više orkestara. Dakle, imamo dug staž i ponosni smo na to, ali još više na suradnju s ovakvim imenima. – rekao je Milat.
tajnfondGlavni tajnik Fonda Lovro i Lilly Matačić Josip Nalis kazao je kako je glavni cilj fonda osim zaštite i očuvanja djela Lovra Matačića i briga za mlade glazbenike, te da je bio sjajan potez uraditi seminar u Dubrovniku.

Svakako najzanimljivije ime među polaznicima je primadona Dunja Vejzović.
dunjavejz- Dubrovnik mene jako dobro pozna, a prvi nastup ovdje bio jer upravo s maestrom Matačićem. Prije dvije godine sam prvi put stala pred orkestar i dozvoljeno mi je bilo da dirigiram dva stavka, poslije toga sam već nastupala s ovim orkestrom gdje sam i pjevala i dirigirala. Dakle, to je već jedna poznata suradnja s ovim orkestrom i drago mi je da sam opet ovdje. U međuvremenu sam dobila i zadatke kao što je dirigiranje premijere Norme u Rijeci i za to treba još puno posla i nadam se da ću se ovdje još usavršiti. – rekla je Dunja Vejzović.
dirurosDirigent Uroš Lajovic koji će voditi seminar kazao je kako će polaznici dobiti priliku da vide kako orkestar reagira na njih.
- Baš to je cilj seminara, da im pokažemo put, trebamo im dati neko iskustvo koje nikada neće moći dobiti pred nekim orkestrom u nekom angažmanu. – rekao je Lajovic.

Legenda kaže da je Dubrovnik dobio moderni sustav za uzbunjivanje, samo eto, kako to s legendama biva, mnogi nisu sigurni postoji li on.

Naime, danas je navodno testiran novi sustav za uzbunjivanje u Dubrovniku ili laički rečeno, danas je Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje testirao sirene, samo eto te sirene rijetki su čuli, uglavnom oni koji su se zatekli blizu njih.

Nakon niza godina u kojima sirenski sustav nije ni postojao Dubrovnik je tako dobio sustav koji će, u slučaju potrebe, uzbunjivati samo one koje žive valjda u radijusu od oko stotinjak metara oko sirena. Ostale će DUZS vjerojatno uzbunjivati preko tranzistora, barem one koji ih još uvijek posjeduju, kako je to, uvjeravali su nas iz DUZS-a godinama, bilo planirano u proteklom razdoblju.

Uglavnom, umjesto da su čelnici DUZS-a već odavno pozvani na odgovornost zbog ugrožavanja sigurnosti stanovništva poradi vlastite nesposobnosti i nebrige, danas se Dubrovčane pokušalo uvjeriti kako sve funkcionira na najbolji mogući način.

Tako je medijima stiglo i priopćenje iz gradske uprave, mada treba naglasiti kako gradska uprava i gradonačelnik nemaju ništa s ovim sustavom i odgovornost je isključivo na DUZS-u, o famoznom testiranju sirena koje su se npr. na gruškoj obali sramežljivo čule negdje u daljini, a tko se zatekao u prometu nije ih ni čuo. Sirena za uzbunjivanje inače treba čovjeka „izbiti iz cipela“, jer to i jest njena svrha, svugdje osim valjda u Dubrovniku.

DUZS-u, je nedavno također u priopćenju obavijestio javnost o testiranju.
„Državna uprava za zaštitu i spašavanje započela je proces modernizacije sustava za uzbunjivanje, završena je prva faza radova na uspostavi novog sustava za uzbunjivanje stanovništva te će se dana 8. veljače vremenu od 11 do 12 sati na području Grada Dubrovnika vršiti ispitivanje pojedinih sirena u više navrata, a zatim i cijelog sustav za uzbunjivanje.“ – pisalo je u priopćenju.

E pa ako u DUZS-u nisu sami svjesni, onda im treba jasno reći – ili niste sposobni ni testiranje provesti kako treba ili je sustav manjkav jer većina Dubrovčana sirene nije čula i treba ga poboljšati.

Uz to, izgleda da u DZS-u ne znaju i da je Rijeka dubrovačka dio Grada Dubrovnika, da tamo živi desetak tisuća ljudi, jer dok se u Lapadu i Gružu mogao čuti barem taj sramežljivi ton, od sirena i sustava za uzbunjivanje u Rijeci dubrovačkoj danas ni „S“.

Iz gradske uprave pak pišu kako se gradonačelnik Mato Franković susreo s voditeljem Odjela za sustav uzbunjivanja i obavješćivanja pri Službi za sustav 112 DUZS-a Žarkom Vučakom te pročelnicom Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik Anom Miličić.

„Voditelj Odjela Vučak i pročelnica Miličić predstavili su gradonačelniku Frankoviću novi sustav koji, osim što je energetski neovisan, omogućuje slanje govornih poruka na pojedinačnu sirenu, grupu sirena ili cijeli sustav.“ – piše u priopćenju u kojem se dalje navodi kako je voditelj Vučak kazao da je danas ispitana zvučna snaga i pokrivenost sirena, najavivši da će se redovna ispitivanja provoditi svake prve subote u mjesecu dok će se način testiranja u vrijeme turističke sezone još usuglasiti.

Snaga je eto „malo jača“, a i pokrivenost, pa se u DUZS-u ne trebaju puno promišljati oko način testiranja u turističkoj sezoni, testirajte slobodno, ne bojte se, neće to turiste uplašiti, jer kad čuju zvuk tog famoznog sustava za uzbunjivanje vjerojatno će promisliti da netko u blizini gleda kakav ratni film.

Uglavnom, u priopćenju iz Grada navode kako je gradonačelnik Mato Franković iskazao zadovoljstvo implementacijom suvremenog sustava uzbunjivanja te je uputio zahvalu Vladi Republike Hrvatske, resornom ministarstvu kao i Područnom uredu Dubrovnik i pročelnici Miličić na uspješnom rješavanju dugogodišnjeg problema. Eto, ako je Mato Franković zadovoljan zadovoljni smo i mi, samo izgleda da je i Franković svjestan manjkavosti jer na kraju priopćenja ipak piše kako je „Grad Dubrovnik spreman, ukoliko to bude potrebno, pomoći DUZS-u u provođenju druge faze na način da osigura dodatna sredstva kako bi se suvremenim sustavom pokrilo cijelo područje grada“.

Nakon što je netko u noći 18. siječnja zapalio automobil, „audi A6”, predsjednika dubrovačkog HNS-a Miha Obradovića, danas je utvrđeno da je netko pokušao zapaliti i stranačku „volkswagen” „bubu”, koju je u kampanji koristio kandidat HNS-a za gradonačelnika Dubrovnika Valentin Dujmović.

Policija je u slučaju automobila Miha Obradovića utvrdila kako se radi o podmetnutom požaru, iako je on sam prvo sumnjao na kvar, a zahvaljujući brzoj intervenciji Obradovićev „audi” nije izgorio te je zabilježena manja materijalna šteta.

Danas je također izvršen očevid na „bubi” koja je parkirana na Glavici Babinog kuka, što je za Dubrovnikpress.hr potvrdio i predsjednik HNS-a Dubrovačko – neretvanske županije Valentin Dujmović.

Sumnja se da je požar na „bubi” netko pokušao podmetnuti iste noći kada je zapaljen i automobil Miha Obradovića, ali kako se stranačka „buba” rijetko koristi do danas nitko nije primijetio oštećenja na blatobranu što je mjesto gdje je zasad nepoznati počinitelj pokušao zapaliti automobil, ali nije uspio raspiriti vatru ili je ometen u toj radnji pa je nije završio.

- Slučaj je prijavljen dubrovačkoj policiji te je izvršen očevid, vidit ćemo što će rezultati očevida pokazati pa zasad ne bih ništa više komentirao osim što bih naglasio da ozračje u kojemu se nalazimo u proteklom razdoblju nije ugodno. - kazao je za Dubrovnikpress.hr Valentin Dujmović.
bubadujm
Stranačku "bubu" u kampanji je koristio kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Valentin Dujmović, foto: Vedran Salvia/Dubrovnikpress.hr

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić potpisali su u četvrtak dodatak Ugovoru o korištenju i održavanju gradskih zidina kojim se između ostalog Društvo obvezuje u korist gradskog proračuna isplatiti 60 posto prihoda od ulaznica na gradske zidine te Ugovor donaciji Društva u iznosu od 14 milijuna kuna u svrhu obnove Državnog arhiva u Dubrovniku, piše u priopćenju Grada Dubrovnika koje ne odgovara istini. Naime, gradonačelnik Mato Franković potpisao je ugovor puno prije, „bjanko“, još prije sjednice Gradskog vijeća, prije no što su vijećnici vladajuće koalicije HDZ-DDS-DUSTRA izglasavanjem dodatka ugovora oštetili Grad Dubrovnik za nekoliko milijardi kuna u sljedećih petnaest godina. Možda su ti primjerci bačeni u smeće, a jučer isprintani novi, kad je Frankovićeva gradska uprava u pitanju, sve je moguće.

Ono što također ne piše u priopćenju jest zaključak Ministarstva kulture u kojem se kaže kako je ugovor Grada i DPDS-a protuzakonit, a samim tim protuzakonit je i dodatak ugovora koji je „jučer“ potpisan, a kojim se DPDS-u zidine daju na upravljanje idućih petnaest godina. No, hrvatske institucije zasad se oglušuju na ove nezakonitosti.
kapfrankInače, u priopćenju još piše kako se Grad Dubrovnik „već prethodno obvezao sufinancirati dovršetak radova na zgradi „ex-vojarne“ za potrebe smještaja Državnog arhiva, a cjelokupni iznos udjela donacijom je osiguralo Društvo prijatelja Dubrovačke starine“. Upravo zbog predmetne donacije od 14 milijuna kuna Gradsko vijeće je na 8. sjednici Dubrovnika održanoj 24. siječnja donijelo rebalans proračuna za 2018. godinu, piše u priopćenju potvrđujući prethodne napise portala Dubrovnikpress.hr o razlozima rebalansa proračuna.

Portal Dubrovnikpress.hr već više od mjesec dana čeka odgovor od Ministarstva kulture i Vlade Republike Hrvatske na pitanje što će se poduzeti u vezi nezakonitog ugovora o upravljanju dubrovačkim zidinama. Iako su iz Ministarstva kulture portal Dubrovnikpress.hr nedavno kontaktirali telefonski, kako bi kazali da će odgovor stići, zasad iz Minsitarstva kluture koje vodi Dubrovkinja Nina Obuljen Koržinek „ni pisma ni razglednice“.

Naime, Ministarstvo kulture još je 2014. godine utvrdilo kako je ugovor između Grada Dubrovnika i DPDS-a protivan Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima kojim je određeno kako se javno dobro u općoj uporabi, odnosno u konkretnom slučaju zidine, mogu dati na upravljanje isključivo ustanovi kojoj je osnivač vlasnik nekretnine, tj. jedinica lokalne samouprave, što Društvo prijatelja dubrovačke starine nije.

Da bi DPDS do upravljanja zidinama došao na legalan način bilo je potrebno raspisati javni natječaj, na koji su se naravno mogle javiti i druge udruge, institucije ili tvrtke, a javni natječaj nije nikad raspisan. Također, temeljem tog javnog natječaja trebala je biti određena i zakupnina, odnosno kako to u Zakonu piše, naknada utvrđena po tržišnoj cijeni.

Iako je propust pri sklapanju ugovora učinjen još puno prije, nakon što je 2014. godine skrenuta pozornost na sporne odredbe ugovora i način njegova sklapanja te je utvrđeno kako ugovor nije zakonit, nejasno je iz kojeg razloga još uvijek nema reakcije institucija osim ako iste te institucije nemaju intenciju prikrivati nezakonitost.

Posljednjim dodatkom ugovora aktualni gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković omogućio je inače DPDS-u da upravlja zidinama na idućih 15 godina, a Grad Dubrovnik, prema procjenama na osnovu broja posjetitelja i cijene ulaznice ostat će zbog toga bez nekoliko milijardi kuna u proračunu u tom razdoblju.

Raspisali se jutros eto dubrovački mediji i "mediji" o automobilu pjevačke zvijezde Zdravka Čolića parkiranom na Stradunu. Prigodno dok je biskup Mate Uzinić na susretu s novinarima, kojeg redovno organizira u ovo vrijeme, govorio o lažnim vijestima i poluistini, svi ti mediji i "mediji" prvo su objavili fotografiju, kako pišu "dase iz Srbije" koji je parkirao na Stradunu, a tek onda, a neki nisu ni onda, provjerili zašto se taj automobil našao na Stradunu.

A automobil se tamo našao jer je ukrcavao opremu za snimanje u kojem sudjeluju i Dubrovačke ljetne igre kao lokalna produkcija za što će Igrama biti i plaćeno. Nije baš lijepo što je taj automobil došao u vrijeme u koje je došao, mogla se oprema ukrcati i ranije, u vrijeme kda se vrši opskrba u Gradu i kad je Stradun redovno pun vozila, ali nije sad više pitanje kad je autombil došao, već je pitanje obraza onih koji o tome pišu.

Pa tako dok medijima i "medijima" smeta automobil koji je došao ukrcati opremu za snimanje, u isto vrijeme ne smetaju im njihovi vlastiti automobili redovno parkirani u Gradu, kao i na priloženim fotografijama u vrijeme sjednica Gradskog vijeća.

Predstavnicima raznih medija i "medija" tako je teško s Ploča ili Pila donijeti kameru od par kila i stativ pa se jadni, da se ne iskilave, moraju parkirat u Gradu.

Sukladno tome, žitelji Grada ubuduće bi trebali za svaku jaču spenzu tražiti dozvolu da uđu u Grad, da je ne tegle s parkinga oko Grada, jer što bi oni teglili dok se licemjerni predstavnici medija i "medija" prave "dase" i to ne samo u vrijeme sjednica Gradskog vijeća.

Inače, nedavno je Dubrovnikpress.hr pisao o ovoj temi, a kao i o svim drugim stvarima koje im ne odgovaraju, tako se i po ovoj iz gradske uprave nisu očitovali na način na koji bi trebali, a taj napis možete pročitati OVDJE.

Četvrtak, 25 Siječanj 2018 20:21

Novi zid, stari običaji

Obnova zida iza Katedrala samo što je završena, uz puno bespotrebne buke oko žbuke koja je i prije bila tu, samo u puno gorem stanju, kao i cijeli zid, o čemu je Dubrovnikpress.hr pisao OVDJE, a okolni žitelji među kojima su pojedinci nezadovoljni inkartavanjem padali u afane „ajme što nam od Grada rade“ vrlo brzo vratili su se starim običajima.

Tako bi novom zidu stari običaji odlaganja svakojakog otpada i u bilo koje vrijeme, mogli vrlo brzo dat „patinu“ za kojom pojedinci žale pa će i nova žbuka bit zaboravljena. Pobrinut će se za to masnoća i šporkeca koje, gle čuda, nisu donijeli ti odvratni, grozni turisti koji samo šporkavaju Grad i od kojih nitko nema koristi, nego su ih donijeli domaćini.

A sad bez sarkazam, naravno da stanovnici Grada moraju negdje odlagati smeće, no žalosno je da se pojedinci nisu eto strpili barem dok dođu broke pa da smeće odlože u za to propisano vrijeme na tom mjestu. Vrlo brzo počeo se odlagati i krupni otpad kojem tu nije nikad mjesto i kojeg je tu zabranjeno odlagati.

Inače, ove snimke su napravljene u srijedu navečer svega sedam, osam sati nakon što se po društvenim mrežama i nekim medijima digla kuknjava oko obnove zida uz gomilu patetike o nepoštivanju baštine.
novizidstariobicajitks

Bilo bi to još jedno u nizu priopćenja iz Dubrovačko – neretvanske županije koje mediji, pa tako i Dubrovnikpress.hr objavljuju, da nije u tom priopćenju, odnosno fotografijama koje su uz njega stigle na redakcijski mail, jedan detalj, detalj koji osvježi dan, detalj koji čini razliku od političara do političara i čovjeka do čovjeka, žene do žene.

Možda se jednom ugrizemo za jezik, tko će znati, no zamjenica župana Žaklina Marević na današnjem primanju učenika trećeg razreda Osnovne škole Stjepana Radića iz Metkovića, pokazala je da je drukčija od većine svojih kolega.

Iz raznoraznih PR ureda medijima svakodnevno stižu priopćenja kako je taj i taj političar primio tog i tog, a između ostalih nađu se i priopćenja o primanju djece, s raznim povodima.

Pa po čemu se to razlikuje današnje priopćenje o primanju zamjenice župana. Ma dovoljno je umjesto uobičajnih usiljenih i namještenih, na fotografijama primijetiti iskren osmijeh zamjenice župana, vidjeti kako u druženju s tom djecom ona uistinu uživa, vidjeti da joj nije teško odgovarati na njihova pitanja, vidjeti kako ih grli kao da su njena vlastita djeca i kako ih zabavlja.

Da, ovaj napis možda nekom izgleda patetičan, kome jest, neka je, puno je važnije da je uopće bilo povoda za učiniti ovu bilješku, a u nastavku pogledajte fotografije i pročitajte priopćenje:

„Zamjenica župana Žaklina Marević primila je u četvrtak u Palači Ranjina učenike trećeg razreda Osnovne škole Stjepana Radića iz Metkovića. Osim obilaska Ranjine, osamdesetak učenica i učenika iz razrednih odjeljenja A,B,C i E imali su priliku upoznati se s radom Županije, njezinim obuhvatom i specifičnostima, a većina ih je pokazala veliko znanje.

Zamjenica Marević rado je odgovarala na sve njihove upite, a vrijedi istaknuti i kako su učenici znali nabrojati sve gradove u županiji, a pojedini i koliko ima općina. Također, znali su i kako će Pelješki most spojiti dva razdvojena kraja naše županije. Na kraju prigodnog druženja počastili su se slatkišima i pozirali za zajedničku fotografiju.“ - piše u priopćenju.

Stranica 1 od 20

frendy250

fabrio250

aerodrom250
ciban3
konavle 250

zupa 250

zupanija 250