Vedran Salvia

Na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama neće se izvoditi opera „Tosca“ Giacoma Puccinija, koja se trebala odigrati na Lokrumu u režiji Josea Cure. Podsjetimo, gradonačelnik Andro Vlahušić zajedno s Curom, ali i intendantom Dubrovačkih ljetnih igara te ravnateljem Rezervata Lokrum Mariom Tevšićem obišao je ovaj otok u rujnu.

Vlahušić je tada najavio kako „nas na Lokrumu očekuje svjetski operni spektakl“, dodajući kako „Grad Dubrovnik u potpunosti, financijski i logistički, stoji iza ovog projekta“. Sam Cura najavio je pak operni spektakl.

U međuvremenu, nije usvojen proračun Grada Dubrovnika pa stoga ništa neće biti niti od opere.

- Dubrovačke ljetne igre nisu nikad službeno najavile izvođenje „Tosce“ na Lokrumu pa se stoga ne može ni govoriti o otkazivanju programa. Nažalost zbog nestabilnosti financija u trenutku kad su se trebale preuzeti ugovorne obveze s umjetnicima i pokrenuti proces nabave neophodne tehnike, odgodili smo pregovore oko tog projekta i nadamo se da će se „Tosca“ odigrati već 2018.godine. - istaknula je ravnateljica DLJI Ivana Medo Bogdanović.

- Preliminarni program ove sezone tradicionalno ćemo objaviti 2.veljače a nadamo se da ćemo uz suradnju povjerenika i ostalih financijera DLJI-a biti u mogućnosti realizirati bogati program kao i proteklih sezona. - zaključila je Medo Bogdanović.

Već ima neko vrijeme kako se hrvatski premijer Andrej Plenković spominje izbore odgovarajući na pitanja koja mu se postavljaju. Nedavno on tako na pitanje novinarau odgovara kako treba izaći na izbore pa se javiti. Zatim je u Saboru uslijedio i odgovor zastupniku Živog zida Branimiru Bunjcu kojemu je poručio da je on izabrani premijer čije odluke eto stoga valjda saborski zastupnici ne mogu preispitivati.

Andrej Plenković zaslužio se hvaliti izborima. Nakon autokratskog Tuđmana, karizmatičnog Sanadera koji je postao sinonim za krađu i karakterom vrludavog Milanovića, Plenković napokon djeluje kao netko na pravom mjestu. Osoba koja je svojim manirima i pojavom već na startu označila novu političku epohu u Hrvatskoj. Dakle, političar europskog kova, dovoljno dosadan za sve one koji bi za premijere i predsjednike cirkuske šarlatane, a dovoljno konkretan u samom djelovanju.

Ujedno, dovoljno je "hadezeovskog" pedigrea da ima snažnu potporu svoje stranke, a dovoljno i razborit da snažnu desnu frakciju ove stranke drži na čvrstoj uzdi. No, iako opravdano spominje izbore, ne bi se toliko često trebao njih doticati.

Na mjesto čelnika HDZ-a praktički je došao nakon što je upao u rasulo koje je ostavio Karamarko. Uz to, bio je jedini kandidat. Dakle, dobio je sve glasove koje je nekoliko mjeseci ranije pokupio Karamarko! Nonsens je to i apsurd demokracije, a najviše govori o bezličnom članstvu HDZ-a.

No, koliko god HDZ-ovi izbori bili groteskni, na parlamentarnim izborima grogiranu stranku je digao iz pepela. U redu, Milanović si je pucao u noge i svu vodu navrnuo na HDZ-ov mlin, no to ne umanjuje Plenkovićev dobar posao, koji je zasigurno bio osvježenje nakon Karamarkovog i Brkićevog HDZ-a. Danas, posao mu je uostalom dodatno olakšan jer je SDP desetkovan.

Jasno, pitanje je bi li tako baš bilo da na mjestu predsjednika najbrojnije hrvatske stranke nije bio Plenković. No, vrijeme je da se Plenković prestane osvrtati na izbore, u situaciji u kojoj država tone sve više.

Kad se potroše statističke pogreške koje državu još uvijek drže iznad površine, Andrej Plenković će morati biti taj koji zemlju mora izvući iz gospodarskog i društvenog blata. To neće učiniti pozivajući se na uspjeh na izborima, to ne gura zemlju naprijed.

Medicinski uređaj fibroscan će u dubrovačku bolnicu doći u ponedjeljak. Naime, zbog nabave ovoga uređaja koji omogućuje pravovremeno otkrivanje hepatitisa i pretrage jetre održane su mnoge humanitarne akcije, a na koncu, krajem prosinca, prikupljeno je i potrebnih 800 tisuća kuna.

Predsjednica Udruge liječenih i oboljelih od virusnih hepatitisa Hepatos Dubrovnik i šefica odjela infektologije dr. Ljiljana Betica Radić za portal Dubrovnikpress.hr sumirala je zapravo što ovaj uređaj donosi dubrovačkoj bolnici.

- Naša Udruga aktivno se uključila u globalnu strategiju eliminacije hepatitisa B i C do 2030. Cilj nam je povećanjem svijesti o virusnim hepatitisima i ukazivanjem na važnost pravovremenog otkrivanja i liječenja hepatitisa, povećati broj novootkrivenih i zaraženima omogućiti liječenje. S tim u svezi pokrenuli smo akciju prikupljanja donacija za kupnju Fibroscana, utrazvučnog uređaja za dubrovačku Opću bolnicu. - rekla je.

- Ovaj aparat na potpuno bezbolan način tijekom petominutnog pregleda mjeri elastičnost i utvrđuje stupanj oštećenja jetre. Ovim ultrazvučnim pregledom dobije se nalaz koji odgovara pretrazi biopsije jetre. Pretraga je nužna za praćenje oboljelih i neophodna je za dobivanje odobrenja za liječenje novim lijekovima. - rekla je Betica Radić.

Kazala je kako je "biopsija jetre postupak koji se sastoji od umetanja igle kroz trbuh u jetru kako bi se uzeo komad tkiva jetre i pregledao pod mikroskopom". Pretraga je bila, dodala je, "bolna i ponekad komplicirana".

- Kako Opća bolnica Dubrovnik nije imala ovaj aparat, pacijenti su trebali ići u Split ili Zagreb kako bi napravili pretragu kojom se može odrediti težina bolesti njihove jetre. Boljom dostupnosti očekujemo veći "screening" bolesnika i bržu procjenu onih kojima je bolest u težoj fazi, a imaju pravo na liječenje. - objasnila je dr. Betica Radić.

- Zadovoljni smo uspjehom akcije i zahvaljujemo svima koji su pomogli u kupnji aparata, ali tu ne staje naš angažman. Cilj Udruge pacijenata Hepatos Dubrovnik je povećati dostupnosti liječenja i kategorijama pacijenata s blažim oštećenjem jetre kako bi se ova bolest eliminirala. U tom smislu planiramo naše sljedeće aktivnosti. - zaključila je predsjednica Udruge Hepatos Dubrovnik i šefica infektološkog odjela dr. Ljiljana Betica Radić.

Inače, službena predaja donacije bit će na Kandeloru.

Subota, 21 Siječanj 2017 12:10

Otvorena izložba "Vesela družina"

Izložba "Vesela družina" otvorena je danas u Sponzi. Radi se o izložbi polaznica programa neformalnog obrazovanja „Radionice izrade keramike za odrasle“, održanoga u organizaciji Sveučilišta u Dubrovniku.

Dakle, izloženi su keramički radovi polaznica koje su uspješno završile cjelokupni program izobrazbe koji se odvijao u razdoblju od svibnja 2015. do travnja prošle godine. Program, koji je pokrenula i osmislila doc. dr. art. Kristina Kojan Goluža, sastoji se od petnaest nastavnih cjelina, a cilj je omogućiti kreativno izražavanje upoznajući pritom različite tehnike izrade keramike, pripremanja gline, postupka sušenja, paljenja, glaziranja i oslikavanja keramičkih predmeta te niza trikova i tehnika, pa na koncu i samostalnu izradu predmeta od keramike. Radionice su vodile akademska umjetnica Kristina Kojan Goluža i magistra umjetnosti Romana Manenica, koje su polaznicama na otvaranju izložbe uručile certifikate.

Na izložbi se mogu vidjeti radovi Ane Grljević, Ane Rana, Tanje Grzilo, Katarine Sekula, Marije Zglav, Kristine Šljuka, Marise Pavlović, Tamare Tudeško, Nikoline Matijaš, Sandre Nežmeškal, Ankice Margaretić, Jakice Njire i Mire Andrić.

Izložba će ostati otvorena do petka. Inače, upisi u novi ciklus radionica su tijeku te se prijave primaju do 31. siječnja.

V.S.

Nisam previše sretan, ali ako želimo očuvati postojeću kulturu, trebamo biti otvoreni i prema novim ponudama, a filmska industrija je jedna od kulturnih ponuda, rekao je dubrovački biskup Mate Uzinić o scenografiji "Robina Hooda" koja će se na Stradunu nalaziti dok se bude odvijala procesija uz Festu sv. Vlaha.

Na konferenciji za novinare koja se održala uz njegovo današnje druženje s novinarima, upriličeno u prigodi blagdana sv. Franja Saleškog, zaštitnika novinara i pisaca koji se slavi 24. siječnja, Uzinić je nastavio:

- Dolazila su neka pitanja iz medija vezano za održavanje procesije i postavljanje scenografije za film o Robinu Hoodu. Upoznat sam s tim. Kao dubrovački biskup ne želim se postavljati kao netko tko može odlučivati što će Grad činiti. Osobito jer Festa nadilazi kompetencije mene kao biskupa budući da se radi o zaštićenoj kulturnoj baštini. Zato sam ih uputio da dozvolu traže od onih koji su za to nadležni, a to je Ministarstvo kulture. - rekao je biskup Uzinić.

- Što se tiče Dubrovačke biskupije, imali smo dva uvjeta. Prvi uvjet je da scenografija ne ometa procesiju, a drugi uvjet je bio da vjernici, koji će procesiju promatrati sa strane, imaju dovoljno prostora. Obećano je da će se ti uvjeti ispoštovati. - rekao je Uzinić, dodajući kako "treba nastojati da jedni ne smetamo drugima".

Najavio je i predvoditelja središnjeg misnog slavlja 1045. Feste sv. Vlaha. To će biti msgr. Egidije Ivan Živković, biskup Željeznog u austrijskom Gradišću.

- On je sudjelovao na raznim svetkovinama, bio je i predvoditelj mise na svetkovinu svetoga Dujma u Splitu. Dolazi iz zajednice gradišćanskih Hrvata. Rođen je 1963., u Gradišću se školovao, a zatim je filozofiju i teologiju studirao u Beču i Zagrebu. Za svećenika je zaređen 1987. Povezan je s nama po jubileju. Mi smo lani slavili 1700. obljetnicu mučeničke smrti sv. Vlaha, a njegova biskupija je slavila 1700. obljetnicu rođenja sv. Martina, njihovog zaštitnika. - istaknuo je biskup Uzinić, istaknuvši kako će trodnevnicu ususret Festi sv. Vlaha predvoditi župnik Župe sv Nikole u Čilipima don Josip Barišić.

U sklopu programa "Ususret sv. Vlahu", predavanje „Restauracija kantuala za Festu sv. Vlaha iz zbirke dubrovačke Katedrale“ održano je večeras u dvorani pape Ivana Pavla II. Predavačice su bile restauratorice Sanja Serhatlić i Nataša Treursić. Kako je pojasnio generalni vikar Dubrovačke biskupije don Petar Palić, kantual sadrži zbirku liturgijskih napjeva koji su se koristili za Festu sv. Vlaha od sredine 18. stoljeća do '60-ih godina prošloga stoljeća.

Podsjetimo, ovaj kantual, koji se čuva u Glazbenom arhivu dubrovačke katedrale Gospe Velike, na inicijativu katedralnog župnika don Stanka Lasića i povjesničara umjetnosti Ivana Viđena upućen je na restauraciju. Stoga, skladbe iz kantuala lani su izvedene upravo u Katedrali, od strane Dubrovačkog simfonijskog orkestra i ansambla Antiphonus pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija.

Večeras, pak, više riječi je bilo o samom restauratorskom poslu. Sanja Serhatlić kazala je nešto općenitije o problemu s kojim su se restauratorice susrele. Istaknula je kako je problem bio vremenske prirode, odnosno nešto kraći rok za izvesti restauraciju. Istaknula je kako vjeruje "da je napravljen dobar posao". Što se tiče oštećenja, navela je ona mehaničke prirode poput pregibam mrlja ili poderotina. No, veći problem je bio taj što je tinta koja je zbog svog sastava progorila papir.

Dodala je da se "uz posjet bilo kojoj knjižnici može uvidjeti kako je pisana baština ugrožena". Razlozi su višestruki, a jedni od njih su, pojasnila je Serhatlić, i mikroklimatski uvjeti poput temperature i vlage što je bio i slučaj s ovim kantualom.

Sami tehnički proces restauracije opisala je Nataša Treursić.

- Za početak se fotografirao cijeli kantual i napisala se dokumentacija. Nakon toga pristupilo se mehaničkom čišćenju, odnosno odstranile su se nečistoće s papira i kartona. Uslijedile su analize. Radile smo analize, dakle, poput onih na kiselost papira, osjetljivost boja... A sve kako bi mogli kasnije znati koje ćemo faze restauriranja raditi. Zatim smo papir odvojili od korica i pristupili restauraciji papira. Listovi se tu peru u vodi i iza toga se neutraliziraju. - rekla je Treursić.

- Potom smo radili zakrpe, odnosno popunili smo s novim papirom nedostajuća mjesta i formirali smo papir u jednu cjelinu. Listovi se tada slažu u svežnjeve i to se sve skupa uvezalo po originalnom uvezu s bijelim pamučnim koncem. Onda smo restaurirali korice knjige i sve skupa povezali u jednu cjelinu. - pojasnila je restauratorica Nataša Treursić.

Na tri ulaza u povijesnu jezgru i dva iz Porta postavljeni su brojači pješaka s ciljem sigurnijeg upravljanja povijesnom jezgrom, rekao je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić koji je danas predstavio projekt "Zaboravimo gužve, poštujmo pravila i podatke". Projekt će zaživjeti početkom veljače, a ukupna vrijednost je oko milijun kuna, što uključuje i dvogodišnje održavanje sustava.

- Za mene je sigurnost jako važna. Temeljem provjera koje je Grad Dubrovnik radio, više od osam tisuća ljudi istovremeno u Gradu predstavlja opasnost. To je najveći problem u Gradu Dubrovniku. Kad je broj ljudi do šest tisuća tada će biti slobodan ulaz u Grad. Kad je između šest i osam tisuća ljudi tada usporavamo promet i preusmjeravamo ga prema drugim ulazima u Grad. Kad je više od osam tisuća ljudi onda ćemo zabraniti organizirane ulaske u Grad. Bit će i informativni panel koji će prikazivati broj ljudi u Gradu. No, treba posebno naglasiti kako sve to ne vrijedi za stanovnike, Dubrovčane. - kazao je Vlahušić, dodavši kako je "projekt hardverski i softverski produkt dubrovačke pameti".
volat brojacOsvrnuo se i na upravljanje autobusima, odnosno na zabranu organiziranog ulaska u kontaktnu zonu povijesne jezgre. Pojasnio je kako će od 1.travnja Pilama biti devet senzora, a u Zagrebačkoj ulici 10 parking senzora. Stoga, kako je rekao, "dolazak na Pile će biti omogućen jedino ako ima slobodnih mjesta". Ista pravila vrijedit će i za taxi vozila.

- Osnova svega se zove ulaz u Zagrebačku ulicu. Kada postoji više od osam tisuća ljudi nema organiziranog kretanja prema Gradu. Nema izlaska iz luke dok se ne oslobodi prostor. Ljudi sada voze pa dok ne dođu na red. To je nepotrebno. Nemamo problema s domaćim stanovništvom, niti s parkingom kad radi garaža. Problem je s turističkim autobusima. Poanta je da svi autobusi najave dolazak u Grad dan prije. - rekao je Vlahušić.

- Od Gruža je pješke 45 minuta, može se doći i autobusima Libertasa, kao i taksijem. Sva ta tri načina ne koriste Zagrebačku ulicu. Oni neće moći proći dok se gužva ne rastereti jer neće moći proći kroz crveno svjetlo, kao što sada nitko ne ide preko Boninova. - objasnio je Vlahušić.

- Prije osam godina bili su pozivi građanima gdje ih se moli da ne izlaze iz kuća i ne koriste automobile. Sada mijenjamo cijelu situaciju. Građani Dubrovnika mogu voziti kako hoće, a za one koji će doći u naš Grad radimo pravila. - dodao je Vlahušić, koji je kroz šalu i napomenuo kako "Big brother dolazi u Grad".

Inače, na konferenciji za novinare je rečeno kako je u Gradu u funkciji i ukupno 116 kamera na području povijesne jezgre, ali i ostatka Dubrovnika. Zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić rekla je kako je Vijeće za prevenciju kriminaliteta i remećenje javnog reda Grada Dubrovnika na svojoj sjednici utvrdilo Prijedlog za uvođenje video-nadzora na javnim površinama Grada Dubrovnika.

Pročelnik UO za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić naglasio je kako su kamere postavljene i na dječjim igralištima gdje je znalo dolaziti do uništavanja gradske imovine.

Već nekoliko tjedana "afera Plagijat" podiže "buru" u državi. Naime, radi se o slučaju ministra znanosti, obrazovanja i sporta Pava Barišića koji je, kako je ustanovilo najviše tijelo hrvatske akademske zajednice Odbor za etiku u znanosti, plagirao dijelove tuđeg rada. Prilika je to za pitati nešto mlađe članove dubrovačkih stranaka, dakle onih koji su kroz obrazovni sustav relativno nedavno prošli, što misle o ovome slučaju.

Oni nisu samo prokomentirali je li ministar Pavo Barišić trebao odstupiti, odnosno snositi sankcije, već su se i dotaknuli šire slike. Dakle, samog hrvatskog obrazovnog sustava, za koji ne bi bilo pretjerano reći da samo varanje ne kažnjava dovoljno.

TEVŠIĆ (HNS): U NAS SE NEDOVOLJNO KAŽNJAVA SAMO VARANJE

Županijski vijećnik HNS-a Mario Tevšić rekao je kako smatra da se o ovome pitanju najbolje izrazio znanstvenik Ivan Đikić. Podsjetimo, Đikić je poručio kako bi "nulta tolerancija na plagiranje, na kršenje etičkih normi i na pritisak na članove etičkih odbora trebala biti opće prihvaćeni standard za bilo kojeg političara u Republici Hrvatskoj". Dodao je kako je "ono što je napravio ministar Barišić u svom radu iz 2008 godine jest po definiciji plagijat".

- Njegovoj reakciji se nema što dodati ni oduzeti. Ako najpoznatiji hrvatski znanstvenik u svijetu tako misli onda bi se ministar znanosti trebao itekako zamisliti i zapitati je li on taj čovjek koji ima kredibilitet da obnaša ministarsku funkciju. - rekao je Tevšić.mtevs11- U našem društvu se nedovoljno kažnjava generalno varanje, odnosno preskakanje skalina pomoću varanja. To uključuje prepisivanje na ispitima od prvoga razreda osnovne škole pa do fakulteta. U nas je to relativno stvar tradicije i učenici se natječu tko će napraviti bolji šalabahter, a ne tko će bolje nešto znati. To se preblago kažnjava i od najranije dječje dobi se usađuju krive vrijednosti koje se teško kasnije mogu ispraviti. Vjerujem da to sve pričamo nekome iz Amerike da nam ne bi biti vjerovao. No, kod nas je cijela znanost razvijena oko toga. Prava je vještina tko će prevariti sustav. Nažalost, kad se to tako postavi u prvom, četvrtom ili osmom osnovne nastavi se kroz cijeli život i mi postajemo društvo gdje se svi natječu tko će neprimjetno koga prevariti. - zaključio je Mario Tevšić.

MILKOVIĆ (HDZ): SLUČAJ JE ISPOLITIZIRAN

Pak, s druge strane, predsjednik Mladeži HDZ-a Dubrovnik Pero Milković vjeruje kako je slučaj ispolitiziran.pmilkovic- Prema mom mišljenju, Pavo Barišić je bio ugledni znanstvenik besprijekorne karijere. Sve je bilo u redu dok nije počeo obnašati ministarsku funkciju kad se po logici stvari čovjeku počne tražiti svaki detalj. Sada imamo znanstvenike koji pripadaju lijevim krugovima koji traže njegovu ostavku, a one iz "desnih" krugova koji vjeruju da ministar nije prepisivao. Recimo, o Vesni Pusić je krenula priča da nije maturirala. Nije važno je li ja vjerujem u to, ali meni je sad kao HDZ-ovcu najlakše reći: "Aha, ona nije maturirala, smijenimo je". Samo zato jer je iz druge političke opcije. To je ono što sada radi oporba koja je tako pronašla slabiju točku u Vladi. Dakle, čini mi se da prestaje biti važno ono o prepisivanju, a da na prvom mjestu dolazi politika, odnosno tko je iz koje stranke. - rekao je Milković.

Rekao je kako mu je teško komentirati podršku koju ministar Barišić uživa kod premijera Andreja Plenkovića.

- Premijer štiti osobu za koju smatra da je najbolja za tu funkciju, dio svog tima. Vjerujem da to ne bi radio da mu zaista ne vjeruje u obnašanju njegovog posla. Za sve drugo, vjerujem da je najbitnije da institucije do kraja onda urade svoj posao. - rekao je Milković.

MRŠA: POTEZ JE NA PREMIJERU

Gradski vijećnik SDP-a Davor Mrša govori kako "o slučaju kao i većina građana zna iz medija".dmrsa- S obzirom na to da se u priču uključio Ivan Đikić koji je jedan od najistaknutijih ljudi u hrvatskoj akademskoj zajednici i koji je poslao priopćenje s dokumentima koji dokazuju više Barišićevih propusta mislim da premijer Plenković treba napraviti nekakav potez. Ovo je dokazani plagijat, radi se o doktoru znanosti, ministru. Potez je na premijeru, ili dokazati suprotno ili nekim oblikom sankcionirati ministra Barišića.  Ministar obrazovanja bi u tom dijelu struke trebao biti primjer drugima. - istaknuo je Mrša.

Odgovorio je na pitanje misli li da je ovaj slučaj izazvao i donekle premalo interesa javnosti. Dojam je kako se puno toga o ovome spominje na nekakvoj deklarativnoj osnovi, a da je zapravo, pored toliko drugih problema, građanima postalo svejedno.

- I prije je bilo ovakvih slučajeva koji su završili u raznim ladicama. Vjerojatno će završiti i ovaj slučaj tako. Spominjat će se da je tu netko nešto rekao-kazao, ali na kraju će vjerojatno biti po onoj "tresla se brda, rodio se miš". Vjerujem da zato javnost iz nekih bivših iskustava toliko ne ulazi u samu problematiku. Nažalost, ovo je u nas "vikend vijest" koja će biti aktualna sedam dana, a poslije toga će se zaboraviti. - dodao je Mrša.

ŠEPAK: MLADI SE OSJEĆAJU PREVARENIMA

Članica Dubrovačke stranke Ivana Šepak rekla je kako je "DUSTRA, kao sto se već moglo čuti dosad, stranka koja u najvećoj mjeri okuplja mlade i obrazovane ljude".

- Naravno, nije sramota ne imati fakultetsku diplomu, mi sve članove jednako gledamo i vrednujemo, ali s druge strane, ako je već jasno koji su uvjeti za ministra obrazovanja i ako je pretendent na to mjesto osoba kojoj su ranije utvrđeni neki sporni dijelovi u stručnom pismenom radu, najprije bi bilo moralno ne prihvatiti kandidaturu, a kada bi stvari "isplivale" na površinu, onda bi bilo jedino ispravno odstupiti s funkcije. U suprotnom proizvodimo europarlamentarce upitnog znanja engleskog jezika, župane i županice koji nemaju pojma o temi diplomskog rada kojeg su pisali par godina unazad i mladi se osjećaju prevarenima jer jako dobro znaju koliko se treba oznojiti za kvalitetan esej, a kamoli za diplomski ili magistarski rad. - konstatirala je Šepak.isepakIstaknula je kako je "pohađala RIT u gradu gdje se nakon tri registrirana plagiranja u što ulazi i prepisivanje na testovima, studenta trajno izbacuje s fakulteta bez ponovne mogućnosti upisa".

- Nije nam padalo na pamet prepisivanje iz literature ili interneta bez navođenja izvora jer su svi profesori opremljeni vrhunskim softverima za detekciju plagijata. Nejasno mi je zašto svi fakulteti nemaju takve sustave i duboko se nadam da će se to promijeniti u skoroj budućnosti. - komentirala je Šepak.

Svake godine sve više je onih koji nas sputavaju, rekao je predsjednik Udruge Festa Dubrovnik Slobodan Vlašić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program Feste 2017. Dubrovnik.

- Što se tiče podrške koju imamo od struktura, iz godine u godinu, a to mogu potvrditi i svi drugi koji se bave dragovoljnim i umjetničkim radom, sve je gore. Sputavaju nas sve više i više zločesti ljudi koji hoće ispuniti neke svoje bolesne ambicije i opsjednutosti, a spriječiti one koji svojim dragovoljnim radom pokušavaju nekako obogatiti ovaj dio godine kad nemamo ništa u Gradu. - rekao je Vlašić.

- Ovo sam morao reći jer smo imali svake godine takve situacije, ali posebno ove godine uz više naših programskih akcija stalno se vrti jedan te isti krug ljudi koji se pozicionira uz razne lobije i pokušavaju činiti štetu. - zaključio je Vlašić.

Srijeda, 18 Siječanj 2017 12:26

Predstavljen program Feste 2017. Dubrovnik

Program Feste 2017. Dubrovnik predstavljen je danas. Predsjednik Udruge Festa Dubrovnik Slobodan Vlašić naglasio je kako će svi prihodi od ove 16. po redu manifestacije "kao i svake godine ići u obnovu crkve sv. Vlaha".

Umjetnička direktorica programa Darija Mikulandra kazala je kako vjeruje daje program svake godine dosta dobar i kako "pokriva sva područja". Dodala je kako vjeruje i da je "ove godine napravljen fantastičan program".

Grličanje će se održati 26. siječnja održati u crkvi sv. Vlaha u 19 sati. Istog dana će se u 20 sati u Kazalištu Marina Držića održati Festa od klapa. Više o Festi od klapa kazao je selektor događanja Vicko Dragojević. Rekao je kako će nastupiti klape: Karaka, Kurenat, Staglin, Oštro, Cavtajke, Rikordo, Subrenum, FA Linđo i Kaše. Dodao je kako će Festa od Klapa biti posvećena obilježavanju 450 godina smrti komediografa Marina Držića kroz dramsko čitanje Kazališne družine Kolarin.

Nadalje, 27. siječnja u 19 sati, uz Noć muzeja, održat će se Du Rock Parada u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Program je predstavio Žarko Dragojević, koji je pojasnio kako je suorganizator događaja Klub Lazareti. Nastupit će: DaRiva, Valetudo, Ad Libidum, Embassy 516, Didak Lazarin, Laterial Damage, Mystica, Banditen Strasse, Lapadske tratinčice, Mihael Štaka i Vjetrovi s Dinare.

Gala koncert "4 tenora" održat će se u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u hotelu Valamar Lacroma 28. siječnja u 20 sati. Više o programu je rekao ravnatelj DSO-a Damir Milat koji je kazao kako će nastupiti Vladimir Garić, Marko Pecotić Peco, Marko Škugor i Đani Stipaničev.

dmilat1

Također, u suradnji s DSO-om, koncert "Dive u sv. Vlahu" održat će se crkvi sv. Vlaha 29. siječnja u 19 sati. Nastupit će Diana Hilje, Ilijana Korač, Andrea Marić, Jeanette Roek i kvartet DSO-a.

Izložba Josipa Ivanovića "Mali sveti Vlaho" otvorit će se u Kazalištu Marina Držića 30. siječnja u 19 sati. Tada će se predstaviti i projekt "Sv. Vlaho u dubrovačkoj likovnosti".

Radionica autohtonih jela i vina održat će se 1. veljače u 11 sati. Organizatori događanja su Deša, Turističko-ugostiteljska škola te Gospodarska i obrtnička komora.

Festa od vina održat će se 2. veljače, od 13 do 18 sati, u Gradskoj kavani.

Održat će se i događaj "Večer od kandelore". Radi se o koncertu uz obljetnice klape Kaše, Subrenum i Ragusa te 70. obljetnice Turističko-ugostiteljske škole. Predsjednik Udruge Festa Dubrovnik Slobodan Vlašić rekao je da su iz Udruge predložili da se koncert održi u Revelinu u 20 sati, dodavši da "ukoliko tada u Revelinu budu drugi programi Večer od Kandelore će se održati u KMD-u 3. veljače, također u 20 sati".

Stranica 1 od 21

frendy250

fabrio250

ad250

libertas250

aerodrom250

kinoprogram250

cistoca250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250