lokrumdandr

dandr3

Proračun za 2017. godinu iznosit će nešto više od 400 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković za portal Dubrovnikpress.hr. Podsjetimo, proračunska sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika održat će se 30. lipnja.

- Ići će svi oni projekti koje smo spominjali u predizbornoj kampanji. Dakle, radi se o besplatnim udžbenicima, subvenciji za srednjoškolce, jednako kao i projekt izgradnje doma umirovljenika u Gružu kojega želimo što prije realizirati. - kazao je Franković.

Inače, on je i na konferenciji za novinare rekao kako je na sastanku s upraviteljem Zaklade Blagih djela Nikolom Obuljenom govorio o projektu doma umirovljenika, naglasivši kako mu je Obuljen rekao da će Zaklada značajnim iznosom sufinancirati navedeni projekt.

Naglasio je "kako će ovaj proračun biti privremen".

- Uistinu, radi se o privremenom proračunu jer će reorganizacijom gradske uprave proračun trebati izmijeniti. Stoga, smo se i na taj način ponašali prema tom dokumentu kao osnovnoj smjernici, ali uistinu privremenim proračunom. - rekao je gradonačelnik Franković, napomenuvši "kako će ostale točke na sjednici Gradskog vijeća biti vezane uz izvršenje proračunskih stavki".

Na sjednici Gradskog vijeća, na kojoj donijeti proračun za 2017. godinu naći će se i točka o imenovanju ravnateljice Dubrovačkih ljetnih igara. Podsjetimo, sadašnjoj vršiteljici dužnosti ravnateljice Ivani Medo Bogdanović mandat je istekao u travnju, a na prijedlog Upravnog vijeća Dubrovačkih ljetnih igara povjerenica Nada Medović imenovala je vršitlejicom dužnosti.

Gradonačelnik Mato Franković za portal Dubrovnikpress.hr kazao je kako Medo Bogdanović uživa njegovo povjerenje.

- Smatram da je ona izvrsno obnašala svoju dužnost. I, kao takva uživat će moje osobno povjerenje i dalje. Predložit ću da je gradski vijećnici podrže. Na Gradskom vijeću je da navedeni prijedlog usvoji ili ne, ali ja ću stati iza navedenog prijedloga jer smatram da se radi o osobi koja je zaslužila da nastavi obnašati navedenu dužnost. - rekao je Franković.

Što se tiče financijskih izdataka, kazao je kako će Grad izdvajati za ovogodišnji Festival isto koliko i za prethodni, dakle 3,1 milijuna kuna.

- Razgovarao sam nedavno i s ministricom kulture Ninom Obuljen, Ministarstvo skrbi o programu i stekao sam dojam da se tu sve izvršava u najboljem mogućem redu. Mi, imenovnajem ravnateljice DLJI šaljemo poruku o važnosti ove manifestacije, odnosno ne želimo pitanje ravnateljice ostavljati za neko drugo vrijeme nego to želimo riješiti sada. - zaključio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Nakon što su članovi Udruge antifašista Dubrovnik, povodom Dana antifašističke borbe, položili vijenac grobnicu boraca Narodnooslobodilačkog rata na Boninovu, u prostorijama Udruge održana je i Svečana sjednica na kojoj su dodijeljena su priznanja i zahvalnice. Zanimljivo, zahvalnicu je dobio i Pero Vićan, koji pak po nju nije došao.

Posebna priznanja Udruge za doprinos njenoj izdavačkoj djelatnosti dobili su Ognjen Krstulović, dr. Nikola Tolja i Mato Jerinić. Priznanja za doprinos radu Udruge, njegovanje tradicija NOB-a i promicanje antifašizma dobili su Ilija Đurić, Milosava i Pero Kosjerina, Miljenko Lujić, dr. Ante Marković, Milovan Obradović, Nevzeta Stojin i Miro Vulić. Zahvalnice za potporu i doprinos radu udruge dodijeljene su Editi Čelebić, Ani Hilje, dr. Tomislavu Išeku, Nevenki i Nikoli Kojiću, Zoranu Špadjeru i Peru Vićanu.

Nazočnima se obratio predsjednik Udruge antifašista Dubrovnik prof.dr.sc. Boško Skaramuca. Rekao je "kako nas ovaj praznik podsjeća na najslavnije stranice borbe hrvatskog naroda za opstanak i slobodu protiv fašističkog okupatora i ustaškog neprijatelja. Posebno je istaknuo ulogu dubrovačkih partizana u Drugom svjetskom radu, ali je i kritizirao današnji odnos vlasti prema antifašizmu. Dodao je "kako je desnica u osmoj ofenzivi i kako neke ustaške stranke i grupe nastavljaju borbu koja je okončana prije 70 godina". Istaknuo je i kako "antifašizam nema alternativu i kako vrijednosti antifašizma osiguravaju budućnost slobode, pravde i mira".

Treba reći i kako je Svečana sjednica počela uz pjesmu "Druže Tito, mi ti se kunemo" te kako je glumac Edi Jertec kod grobnice boraca Narodnooslobodilačkog rata recitirao stihove iz poeme "Jama" Ivana Gorana Kovačića.

Inače, Dan antifašističke borbe slavi se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković na današnjoj konferenciji za novinare objasnio je kako se s predsjednikom Društva prijatelje dubrovačke starine Nikom Kapetanićem načelno dogovorio kako će sav prihod od ulaznica za zidine ići Gradu, koji će 30 posto tog iznosa ponovo proslijediti DPDS-u.

Rekao je kako će tome biti tako kako bi postojala bolja kontrola prihoda. Rekao je kako će namjena od navedenih 70 posto sredstava biti za izgradnju komunalne infrastrukture. Pak, naveo je, "obnova spomeničke baštine radit će se novcem iz EU fondova". Također, objasnio je i kako će DPDS od ovih 30 posto obnavljati spomeničku baštinu, dodajući kako se s Kapetanićem dogovorio i kako će se svake godine donositi zajednički plan obnove spomeničke baštine, ističući kako se na ovome sastanku govorilo i o produžetku ugovora koji ističe 2019. godine.

Govorio je i o sastanku kojega je održao s upraviteljem Zaklade Blaga djela Nikolom Obuljenom.

- Blaga djela dugi niz godina djeluju bez jasne uprave i upravnih tijela. Dogovorili smo zajednički nastup prema Ministarstvu uprave kako bi mogli ukinuti zapreke, kako bi privremeni upravitelj mogao predložiti novi sastav Upravnog vijeća Zaklade Blaga djela i kako bi ono imenovalo upravitelja na mandat od četiri godine. - rekao je.

Rekao je više o projektu azila za životinje.
- Pronašli smo lokaciju, koja je po nama po svemu sudeći adekvatna za smještaj životinja. Ne mogu vam je izreći jer istovremeno na toj lokaciji želimo provesti mjerenje utjecaja buke na okolna mjesta. Sva su mjesta dovoljno daleko, ali treba izmjeriti buku kako izgradnja azila ne bi ugrozila kvalitetu života stanovnika. - objasnio je Franković.

- Važno je pitanje tvrđave Imperial, dakle oko odnosa s postojećim koncesionarom, ali ne samo s njima nego i s vlasnikom kućice na Srđu, tvrtkom Odašiljači i veze, s čijim predstavnicima smo održali sastanak. Naime, ova tvrtka, koja je u stopostotnom vlasništvu RH do sada nije imala regulirane odnose s Gradom Dubrovnika i na tome ćemo raditi. Što se tiče koncesije za žičaru, održali smo sastanak s Antom Ruskovićem iz Excelsa nekretnina. Idući tjedan imat ćemo konačan i završni sastanak s Davorom Lukšićem. Vjerujem u razum gospode i da ćemo kroz dijalog zaštiti gradski proračun i pokazati čvrst stav Grada Dubrovnika. Gospodin Lukšić posjeduje značajne nekretnine u Dubrovnika, važan su i gospodarski subjekt. Takvima ih percipiramo, ali očekujemo i da ispoštuju obaveze koje je tvrtka dužna ispoštovati prema Gradu i svim građanima. - kazao je Franković, dodavši kako će tražiti i da se isplati naknada za razdoblje od srpnja 2015., ističući kako je njegov prethodnik potpisao ugovor od kojega on kao odgovorna osoba ne može odustati, dodavši kako to vrijedi i za druge obavezne dozvole.

Govorio je i o EU fondovima. Kazao je "kako se Grad Dubrovnik putem Zavoda za obnovu i u partnerstvu s FA Linđo kandidirao za obnovu tri lađe u Lazaretima".
- Nedostajala je dokumentacija, pojavili su se problemi, ali održali smo više sastanak s odgovornim osobama i uspjeli smo preskočiti u kratkom vremenu sve barijere i na korak smo do dobivanja novca. Radi se o iznosu od 33 milijuna kuna. Ako uspijemo, vjerujem da hoćemo, bit će to prvi značajan novac iz EU fondova, koje će Grad putem ZOD-a i Linđa dobiti kao namjenu za obnovu kompleksa Lazareti. - riječi su Mata Frankovića.

- Ministarstvo prometa je raspisalo natječaj za mogućnost apliciranja na EU fondove, dakle za kupnju autobusa. U komunikaciji s tvrtkom JGP Libertas i DURA-om kandidirat ćemo se na taj natječaj kad prikupimo dokumentaciju. Cilj je to napraviti do kraja listopada kako bi se već u prosincu mogli pohvaliti kako ćemo kupiti deset autobusa koje će EU fondovi financirati u stopostotnom iznosu. - zaključio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Srijeda, 21 Lipanj 2017 13:41

Slijede smjene gradskih pročelnika

Svi pročelnici Grada Dubrovnika imenovani su privremenim pročelnicima do okončanja reorganizacije gradske uprave, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na današnjoj konferenciji za novinare.

Kazao je kako je prvi i osnovni cilj reorganizacija gradske uprave "kako bi bila brža i efikasnija".

- Reorganizacija će biti završena do 1. rujna, a istovremeno ćemo krenuti s novim kompjuterskim sustavom. Radi se o aplikaciji upravljanja Gradom gdje će svi dokumenti i sve što je bitno i važno za Grad se nalaziti na jednom mjestu, strukturirano kroz upravne odjele. - rekao je.

- Svaki građanin za bilo što, poput građevinske dozvole, zahtjeva za subvencije ili stipendije, imat će svoju šifru kojom će ulaziti u sustav i vidjeti tko mu odrađuje predmet i do kud se stiglo. Kad se izda rješenje, bit će vidljivo kroz taj novi sustav. Do kraja prosinca imat ćemo cjeloviti sustav na jednom mjestu. U fazi broj 2 u isto ćemo uključiti trgovačka društva.- objasnio je Franković, dodajući i da će svi računi koje plaća Grad Dubrovnik biti vidiljivi i transparentni na stranicama Grada Dubrovnika.

V.Salvia

Dio dubrovačkih taksista jutros je održao prosvjed zbog Ubera za kojega vjeruju da djeluje nezakonito. Naime, na taksi stajalištima oni su parkirali svoja vozila te su odbili voziti goste i sugrađanei. Na svoje automobile izvjesilii su i obavijest na kojemu piše zašto su u štrajku.

Naime, podsjetili su na kronološki tijek zbivanja oko Ubera u Dubrovniku, ističući kako je i premijer Andrej Plenković rekao da je poslovanje Ubera nezakonito, ali i kako presude prekršajnih sudova potvrđuju da je poslovanje Ubera nezakonito.
uberprosvjedInače, prosvjed se održava i diljem Hrvatske. Tako je u Zagreb pošlo oko 80 dubrovačkih taksista. Kako se može doznati u Udruženju obrtnika autotaksi prijevoznika Dubrovnik ovaj prosvjed nastao je spontano kao podrška onima koji su svojim automobila pošli u Zagreb te se uskoro očekuje i zavšretak štrajka, odnosno nastavak vožnji.

V.Salvia

Metodom kojom je Dubrovnik grad slučaj po cijeni kafe, gostiju koji eto nisu elitni, trenutno se govori i o nedostatku sezonaca, odnosno kako se tvrdi, nedostaje njih oko dvije tisuće. Sve je to tu onako u nacionalnim i inim medijima po uobičajenoj špranci odrađeno. Pronađena je tobože bombastična brojka, sve skupa dovedeno je u u kontekst bogatog Dubrovnika koji eto plaća biblijsku kaznu svoje bahatosti.

Nerazumijevanje cijele situacije još je shvatljivo, unatoč tome što je jasno kako sezonskih radnika nema iz jednostavnog razloga jer postoje mjesta izvan Hrvatske gdje puno više mogu zaraditi dok rade po boljim uvjetima.

No, koliko god da je za razumjeti one koji u Hrvatskoj robuju pogrešnim percepcijama, jer je lakše to nego nego zaključiti nutrinu problema, toliko su nejasni sami dubrovački ugostitelji koji također pozivaju na rješavanje problema i samu gradsku vlast, valjda nesvjesni da su ga oni prouzrokovali hiperinflacijom otvaranja kafića, lokala i restorana.

Nije to samo po sebi negativno, posebno kad se zna da Grad bilježi tolike poraste, prije svega u broju dolazaka i noćenja. Uostalom, nema restorana koji za vrijeme sezone nije pun. No, kad je to već put koji su odabrali, uostalom i put koji im omogućava kupnju primjerice novog automobila nakon sezone, istovremeno njihova zadaća je radnike pošteno platiti i pobrinuti se o osiguranju uvjeta za prihvat sezonskih radnika. Jasno kako u državi u kojoj je prosječna plaća nešto veća od pet tisuća kuna sezonci ne mogu biti plaćeni kao što su recimo u famoznoj Irskoj ili Njemačkoj. Ali, opet, ne znači to niti da trebaju raditi po 14 sati na dan i živjeti njih troje, četvero u jednoj sobi.

Stoga, očekivanja kako bi Grad Dubrovnik trebao pomoći ili riješiti ovo pitanje izgradnjom ili prenamjenom nekakvog posebnog objekta, što se sve češće može čuti, nije ništa drugo nego bježanje od problema.
Grad Dubrovnik, dakako, profitira od ugostiteljstva, uglavnom kroz najam javnih površina. Unatoč tome, briga oko sezonaca, prije svega isključivo je na ugostiteljima, koji su o ovome problemu trebali misliti prije nego su svaku drugu šupu unutar zidina pretvorili u restoran.

Nakon prosvjeda inicijative "Pokreta otoka", koji okuplja predstavnike sa četrdesetak jadranskih otoka,  a koji su u ponedjeljak na Markovu trgu s punom opremom za odlazak na plažu tražili da se iz Sabora povuče Zakon o koncesijama, Vlada je spomenuti Zakon uputila u treće čitanje i povukla iz Sabora.

Otočani su naime prošloga tjedna objašnjavali kako bi se uz ovaj Zakon mogle betonirati jadranske plaže. Govorili su i kako "Prijedlog Zakona o koncesijama omogućuje da netko bez financijskih kapaciteta za investiciju obećanu u natječajnoj dokumentaciji dobije koncesiju i potom je založi da bi osigurao sredstva potrebna za investiciju". Upozoravali su i "kako smo ovakve scenarije imali i u privatizaciji u posljednjih 25 godina".  Zamjeraju, između ostaloga, i kako nije predviđeno savjetovanje s lokalnom zajednicom, na što Hrvatsku obvezuju međunarodni ugovori.

Dakle, radi se o pobjedi Pokreta otoka, no postavlja se pitanje je li gledajući širu sliku pametno u ovu borbu ići s političkim strankama i organizacijama, odnosno Mostom, Pametno i listom Srđ je Grad, koja, iako se želi predstaviti kao nešto aktivističko nije ništa drugo nego politička opcija, eto da ne rečemo stranka kad se već tako ne žele i registirati? Svi oni sudjelovali su u prosvjedima duž jadranske obale. A, recimo, pobjedi otočana danas je nazočio i Mostov Miro Bulj.

Jasno je kako političke stranke omogućavaju da javnost svoje stavove jasnije artikulira kako bi se nešto uistinu i promijenilo. No, istovremeno, s druge strane, ukoliko se problem s koncesijama u potpunosti odigra na političkom terenu, čini se kako bi se tu moglo raditi o unaprijed izgubljenoj utakmici.

Naime, koncesije na pomorskom dobru trebale bi se ticati svih građana Republike Hrvatske koji bi trebali podignuti svoj glas kako bi se ovaj Zakon, u ovom obliku, zaustavio. Uključivanjem opozicijskih političkih stranaka u cijelu priču, koje su po prirodi svojih načela tako nešto jedva dočekali, stvara se dojam kako se tu zapravo radi o borbi odabranih protiv odabranih, što većinu građana može odbiti od cijele priče.

Zato, koliko god da je teži put, bolje bi bilo da se i članovi otočkog Pokreta otpora u ovom slučaju istupaju sami ispred građana, odnosno svih onih kojima ovo smeta, a ne bok uz bok sa strankama, kojima će danas u fokusu biti eto koncesije, a sutra jednakim opozicijskim metrom nešto sasvim drugo.

Neobična književna večer na kojoj je predstavljen crnogorski kniževnik Dragan Mitov Đurović održana je danas u prostorima Udruge antifašista Dubrovnik. Zašto neobična? Zato što se zapravo radilo o razgovoru Mitova Đurovića s dubrovačkim novinarom i književnikom Matom Jerinićem. Njihov razgovor bio je koncipiran u dva dijela. Prvo su razgovarali o tekovinama antifašizma u Crnoj Gori budući da je ovaj pjesnik, inače i novinar, ujedno i generalni sekretar Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore, a zatim su govorili o njegovom književnom radu.

Što se tiče književnog rada, najviše riječi je bilo o njegovom djelu "Panjega", ali i "Da nas san ne prevari". "Panjega" je zbirka kratkih priča, a u naslov "Da nas san ne prevari" nalazi se 20 odabranih razgovora Mitova Đurovića s novinarima i umjetnicima.

Jerinić je konstatirao kako Mitov Đurović piše starim crnogorskim jezikom te je autora pitao je li se "gubljenjem jezika se gubi moral, snaga riječi i sve ostalo".

- Podaci kažu da stotine jezika na planeti umire svaki dan. Jezik je najveća veza, rijeka koja ide i teče. Ako presuši rijeka, kao i jezik, nema vode i nema života. Crnogorski jezik je proglašavan, kako nam reče jedan crkveni vođa, goveđim jezikom. A ja sam cijeli život govorio tim jezikom. Kao radijski novinar sam govorilo službenim jezikom, ali u svojim rubrikama "Pokraj ognjišta" drugačije jer je u mom genu ostala priča moga djeda, moje babe... Svoju zemlju i svoj jezik morate čuvati. Radeći desetljećima skupljao sam zlatnike s jezika narodnoga i smjestio ih u korice ove knjige. - rekao je Mitov Đurović.

Jerinić je objasnio kako je smatrao da je prije u Crnoj Gori žena bila u zapećku, a kako je rekao, "u djelima Mitova Đurovića vidi kako je žena na prvom mjestu u obitelji".

- Žena, Majka je u Crnoj Gori bila i ostala svetinja. U jednom romanu "Osman" piše da Srbin kad se ženi, mora mladu povesti kod Turčina prve tri noći. Zato su Srbi ubijali prvorođenu djecu. Crnogorac i kad kosi o lijevo bedro pušku vuče da brani ženu od Turčina. Crnogorac je branio ženu, kuću i obitelj. A to je bila žena, majka. To je ona Jagoda Bogičević, partizanka, bolničarka, jedna od onih 579 žena koje su ostale na Sutjesci. To su one Crnogorske i druge heroine koje su bile na Skadru, majku koje su plakale i čekale. To su one žene, majke i svetinje koje su otvarale i vječno držale otvorena vrata. Zato je žena uvijek bila prva u kući. - kazao je Mitov Đurović.

Što se tiče priče o antifašizmu u Crnoj Gori, Mitov Đurović je kazao kako je "fašizam primitivizam s najgorim i najstrašnijim korijenom".

- Antifašizam u Crnoj Gori ima svoje duboke korijene, 13. srpnja 1941. godine je bio prvi općenarodni ustanak u Europi. Pa onda je tu i zajednička borba koja se nikad ne zaboravlja. Antifašizam gordo zvuči, ali svi moramo dati dio svoga srca i snage, da bi to što se zove antifašizam, sloboda i mir što duže trajalo na planeti, a mi u svemu tome imali svoju mladost i radost. - objasnio je.

Rekao je kako u Crnoj Gori postoje udari na antifašizam. Kazao je kako se neki nikad neće pomiriti kako "Crna Gora ima svoju slobodu i more". Posebno je naglasio nešto negativniji utjecaj Srpske pravoslavne crkve na Crnu Goru, ali i općenito utjecaj Crkve na društvo.

- Sjećamo se mi stariji gdje je nekad bilo Crkvi mjesto. Mi smo pod velikim pritiskom Srpske pravoslavne crkve, sve naše svetinje su zakonski prepisane na SPC, ona gazduje njima, podižu hramove. Posebno boli što to čine u suradnji s crnogorskom vlašću. Na sceni je prevelika trgovina. Mnogi, kad se intonira himna, koja je molitva svake zemlje, drže ruku na srce. Ali, zaboravili smo da je između srca i ruke novčanik. Siguran sam da mnogo više takvih drže ruku na srcu zbog tog novčanika. Kad je on glavni, onda je ona priča koja se zove moral na manjoj cijeni. - pojasnio je Mitov Đurović, dodajući i kako je Crna Gora sve manje sekularna država.

Također. Mitov Đurović je kazao kako mu je ogromna čast gostovati u Dubrovniku, a svoje gostovanje je završio s recitiranjem Gundulićeve Himne slobode.

Taksisti su u potpunosti danas malo prije podne zapriječili prilaz autobusnoj stanici kod Luke Dubrovnik u Gružu. Naime, sudeći prema fotografijama čitatelja portala Dubrovnikpress.hr, duž cijelog mjesta označenog za prilaz autobusa javnog gradskog prijevoza, smjestili su se taksisti.

Jasno, autobus je stoga morao ukrcavati i iskrcavati putnike na samoj cesti. Divljanje taksista na ovoj stanici Libertasa nije nikakva novost. Naime, uzurpacija stanica za vrijeme turističke sezone traje godinama, a očito po tom pitanju malo toga može učiniti i policija i prometni redari.

V.S.

Stranica 1 od 59

frendy250

fabrio250

adriatic maestral 250
libertas250

aerodrom250
cistocareciklazno 250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250
transporterban250