Vedran Salvia

U sklopu izložbe Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika Dubrovnik, koja je donedavno bila postavljena u predvorju dvorane Visia, našlo se i jedno zanimljivo slikarsko djelo koje prikazuje portret donedavnog gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića, autorice Ljubice Gjukić.

Portret prikazuje Vlahušića u nešto mlađim danima, pomalo zanesenog pogleda... E sad, motivi za slikanje političara, odnosno javnosti intrigantnih osobnosti obično su višeznačni. S jedne strane, nekad se tu radi o idolatriji, a nekad o ismijavanju. Motivi za oboje zapravo su prizemni, no ovo djelo posebno je i baš zato jer nije nastalo uz te opisane niske strasti.

Ljubica Gjukić za portal DubrovnikPress.hr objasnila je motive uz koje je ova slika nastala.
- Gledajte, razlozi nisu političke prirode. Ovo ulje na platnu je nastalo taman negdje u vrijeme kad je Vlahušić postao gradonačelnik, vidi se i na slici da nije novijeg datuma, odnosno da je Vlahušić bio nešto mlađi. E sad, zašto Vlahušić? Bio mi je interesantan figurom za odraditi portret, čisto gledajući s umjetničke strane. Meni je to izazov, kad je netko primamljiv izgledom za napraviti portret, a takav mi je bio i Andro Vlahušić. - rekla je Gjukić.

- Radila sam ja i druge portrete, recimo i Milana Bandića. Sad to sve para nešto povezano s politikom, ali nema veze to s tim. Da se razumijem, potpuno sam apolitična osoba i politika me ne zanima. Radila sam puno portreta, ali ovi neki koji prikazuju političare vjerojatno su u prvom planu zato što su oni to što jesu. Meni uopće nije bilo na pameti što je Vlahušić gradonačelnik Dubrovnika. - pojasnila je Gjukić.
portretvlah tekstKaže kako Vlahušića ne poznaje osobno i kako on za ovo djelo vjerojatno ne zna.
- Mislim da Vlahušić uopće ne zna za ovu sliku osim ako mu tko nije prenio. Inače, nitko nije pokazao nešto interesa da je kupi tako da je na ovoj izložbi ULIPUD-a nisam prodala. - konstatirala je Ljubica.

Što se tiče njezinog slikarstva, prije je, kaže, imala galeriju u Zagrebačkoj ulici, a sada, kako je pojasnila, "ne živi od slikarstva jer se od toga danas ne može zarađivati već tu i tamo radi po narudžbi". No, što još slika osim portreta?
- Dragi su mi pejzaži, nešto senzibilnije kao balerine, ali slikam i dubrovačke vrtove, to mi je pravi izazov. Uvijek se vraćam na njih jer su mi uvijek posebni i tu se uvijek mogu izraziti na svoj način. - zaključila je za portal Dubrovnikpress.hr Ljubica Gjukić.

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković na današnjoj konferenciji za novinare objavio je kako će njegove kandidatkinje za zamjenicu biti Jelka Tepšić iz TZ Grada Dubrovnika i arhitektica Orlanda Tokić. Jelka Tepšić, kako je kazao Franković, bit će zadužena za područje turizma, kulture i društvenih djelatnosti. Franković je dodao kako će "Orlanda Tokić biti zadužena za sve infrastrukturne projekte na području Grada Dubrovnika i komunalne djelatnosti".

Franković je kazao kako je "Gradski odbor HDZ-a danas jednoglasno donio odluku o kandidatkinjama za zamjenice gradonačelnika", dodajući kako se nada da će "biti prepoznata spremnost HDZ-a koji je prvi predstavio svoje kandidatkinje za zamjenice gradonačelnika". Naglasio je kako je predizborni program ove stranke gotov, najavivši da će biti predstavljen sredinom travnja, kazavši i "kako će javnost biti iznenađena sastavom liste HDZ-a za Gradsko vijeće koje će se predstaviti istom prilikom".

Prva se predstavila Jelka Tepšić.

- Rođena sam 1963 godine u Dubrovniku, udata sam majka dvoje odrasle djece. U Dubrovniku sam završila osnovnu i srednju školu glazbenog usmjerenja. Profesorica sam španjolskog jezika, književnosti i komparativne književnosti, a diplomirala sam na Filozofskom fakultetu. Od 1987. prvo moje zaposlenje bilo je u Dubrovačkim vrtovima sunca kao recepcionerka, zatim u hotelu Dubrovnik Palace i 1996. prešla sam raditi u Kazalište Marina Držića na radno mjesto poslovne tajnice. Od 1993. do 2003. bila sam angažirana honorarno u više lokalnih i nacionalnih medija. Od 2003. počinjem raditi kao voditeljica odnosa s javnošću u kompaniji Dubrovnik Babin kuk, a 2008. godine sam imenovana kao direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika do isteka mandata 2012. Još uvijek tamo radim kao voditeljica Odjela komunikacijskih taktika. Također, 2015 sam imenovana počasnom konzulicom Kraljevine Španjolske u Dubrovniku. Govorim engleski, talijanski i španjolski jezik. - rekla je Tepšić, zahvalivši se "GO HDZ-a, posebno Matu Frankoviću na povjerenju koje joj je ukazano da kao nestranačka osoba bude kandidat za zamjenicu gradonačelnika".

- Osjećam veliku odgovornost i obvezu, ali i čast. Kao dijete grada želim istaknuti da ću sve svoje znanje, iskustvo i kreativnost usmjeriti da služim građanima Dubrovnika s ciljem da naš grad bude skladan i prosperitetan. Vjerujem da sam kroz svoju karijeru dokazala profesionalne i ljudske kvalitete i nastojat ću na svaki način tako nastaviti. - dodala je Tepšić.

Predstavila se i Orlanda Tokić

- Imam 36 godina, živim u Lapadu sa svojom obitelji i majka sam sina od osam godina. Nakon završene osnovne i srednje škole u Dubrovniku, upisala sam i završila arhitektonski fakultet u Zagrebu. Tijekom studija bila sam predsjednica studenata Dubrovnika u Zagrebu kroz dvije godine i ponosna sam na to, Nakon faksa vratila sam se u Dubrovnik i započela svoj privatni i profesionalni život. Arhitektica sam po zanimanju, radila sam u privatnim projektantskim uredima kroz proteklih deset godina. Danas sam vlasnica i direktorica svoje privatne projektantske tvrtke.
- rekla je Tokić.

- Znanje i iskustvo stjecala sam na velikim projektima poput staračkog doma u Konavlima, groblja Dubac i današnjeg projekta studentskog doma u Dubrovniku. Svi ti projekti su kapitalni. Tako da znanje i iskustvo koje sam stekla radeći na njima namjeravam prenijeti na projekte koje ćemo zajedno realizirati tijekom četverogodišnjeg mandata i učiniti nešto da napravimo razliku. Kad mi je Mato ponudio funkciju zamjenice kratko sam razmišljala prvenstveno zato što smatram da je čast biti kandidat stranke kao što je HDZ i zato što smatram da svoje znanje i umijeće mogu staviti u jednu korisnu funkciju. I da možemo napraviti dosta toga. - izjavila je Tokić.

Franković je zaključno pozvao "stranke u Dubrovniku korektnu i fer borbu za koju očekuje da bude utemeljena na predstavljanju vizije Grada i njegove budućnosti".

Croatia Airlines pomjerila je satnicu letenja na liniju između Dubrovnika i Zagreba. Stoga, umjesto u 6.40 sad se leti u 6.15 sati, a što se tiče večernjeg leta, on je sada u 22 sata umjesto u 21 sat.

Inače, poznato je kako dubrovački HNS na čelu s dosadašnjim gradonačelnikom Androm Vlahušićem već neko vrijeme se bori s Croatiom Airlinesom. Vlahušić je više puta naglašavao da Croatia Airlines mora uvesti jeftinije letove za Dubrovčane. Također, dubrovački HNS je organizirao i peticiju "Potpišite za jeftinije zrakoplovne karte".

Član dubrovačkog HNS-a Mario Tevšić i na ovu promjenu satnica u letenju reagirao je na Facebook stranici Croatie Airlines.
"Ja razumijem da vi želite prolaziti što jeftinije po europskim aerodromima i što više operacija s jednim avionom napraviti tijekom jednog dana. Ali mora li to uvijek biti preko grbače Dubrovčana? Gdje je granica?" - zapitao se Tevšić.

Pitao je misle li u CA "stvarno da čovjek koji je ustao ujutro u 4.30 može doći kući spavati tek oko ponoći", ističući kako "mnogi ljudi u istom danu idu i vraćaju se na toj relaciji".

"Svaka čast povećanju iskoristivosti aviona i smanjenju troškova, ali vi niste za to osnovani kao državna firma. Osnovani ste da, temeljem subvencija iz javnih proračuna, nudite korektnu uslugu onima koji o vama ovise." - naveo je on.

"A mi, na našu žalost, o vama ovisimo. I to jest naš problem, ali zato se nadamo rušenju vašeg monopola na liniji DBV-ZAG kojeg ćemo slaviti kao novi rođendan..." - napisao je Tevšić.

Zasad je poznato da će se za župana dubrovačko – neretvanskog na predstojećim izborima kandidirati HDZ-ov Nikola Dobroslavić, SDP-ov Davor Penić i Mostov Nikola Grmoja. Kako neslužbeno doznaje portal Dubrovnikpress.hr. i županijski Živi zid trebao bi imati svog kandidata za župana Dubrovačko-neretvanskog.

Predsjednik Živog zida Dubrovnik Hrvoje Kukuljica informaciju nije htio negirati, niti potvrditi, ipak kazavši kako su "u Živom zidu skloniji opciji da ponude svog kandidata za župana".

- Mi smo zadovoljni brojem članova diljem županije Dubrovačko-neretvanske, zasad nam je malo prerano reći nešto konkretno, ali bliže smo opciju da izađemo sa svojim kandidatom za župana. - izjavio je Kukuljica.
Također, potvrdio je kako Živi zid Dubrovnik ostaje pri odluci da upravo Kukuljica bude kandidat ove stranke na gradonačelničkim izborima.

Hotel Kompas napokon je započeo s radovima na uređenju prostora koji se nalazi ispred samog hotela. Podsjetimo, uređenje ove površine bilo je i prijepor između donedavnog zamjenika gradonačelnika Željka Raguža i Lukšić grupe, vlasnika Kompasa.

Naime, u proračunu za 2017. jedan od projekata bilo je i uređenje šetnice Nika i Meda Pucića dok je dio ispred hotela bio na odgovornosti Kompasa. U jednom trenutku, Ragužu je bilo i prekipjelo pa je najavio kako bi Kompas mogao ostati bez javne površine, odnosno kako će predložiti Povjerenstvu za javne površine da se Lukšić grupi oduzme javna površina.

No, evo iako nema ništa od obnove šetnice Nika i Meda Pucića zbog neusvajanja proračuna, pohvalno je da je Kompas ipak pristupio uređenju ovog prostora.

Trenutno traju pregovori Grada Dubrovnika i Pravoslavne crkve oko nove godišnje najamnine za Dubrovačke knjižnice, a iznos je osiguran u novoj Odluci o privremenom financiranju. Inače, pitanje oko najma zgrade Dubrovčakih knjižnica u povijesnoj jezgri bilo je aktualno na jesenskoj sjednici Gradskog vijeća.

Naime, zgrada je većinski u vlasništvu Pravoslavne crkve, a Grad Dubrovnik je u međuvremenu platio zaostalu najamninu koja je godišnje iznosila 800 tisuća kuna.

Treba podsjetiti i kako je su pojedini vijećnici na sjednici Gradskog vijeća održanoj u studenome, a na kojoj se našlo Izvješće o radu Dubrovačkih knjižnica ravnateljice Vesne  Čučić, bili itekako kritički raspoloženi prema ovoj ustanovi u kulturi. Tada se spominjala i mogućnost preseljenja Dubrovačkih knjižnica u Lazarete dok se ne realizira projekt Sveučilišne knjižnice kod parka Gradac.

No, kako nema Gradskog vijeća, o tome nema tko niti odlučiti pa jedina perspektiva Grada Dubrovnika ostaje "status quo", odnosno plaćanje najma Pravoslavnoj crkvi.

Nakon višemjesečnog bolovanja inače se nedavno na posao vratila i ravnateljica Vesna Čučić.

O Istanbulu, nekadašnjoj turskoj prijestolnici, kao znaku pored puta na raskrižju svjetova sve se zna. On je i Stambol i Konstantinopol i Carigrad. Samim tim i svojevrsni sentimentalni vremeplov kroz povijest koji ne ostavlja ravnodušnim milijune posjetitelja iz cijelog svijeta. No, što je maleni Dubrovnik velikom Istanbulu? Tek kuriozitet kao svjedočanstvo trgovačkog i diplomatskog odnosa moćne carevine s jedne i naizgled malene Dubrovačke Republike s druge strane ili pak odnos koji je određen da traje?

Osam milijuna ljudi godišnje posjećuje Istanbul.
dzamija1Svašta je tu za vidjeti, od Velikog Bazara, najveće pokrivene place na svijetu do Aja Sofije čiji monumentalni značaj se ne treba niti objašnjavati, Plave džamije ili pak bezbroj drugih džamija... Dok smo sjedili u prostorijama Dubrovačkog simfonijskog orkesta, ima tome skoro godinu dana, lutnjist Edin Karamazov kazao je kako bi on ukinuo turizam, dodajući kako priznaje hodočašće, ali ne i turizam. Zvuči to na prvu kao buntovni revolt, ali zapravo jasno je na što je Karamazov mislio. Kao čovjek koji toliko putuje, njemu je i bliže i daljnje susjedstvo tek "avilija" s koje kreće na europske i ine glazbene pozornice.
istanbul1Vodeći se tom idejom uz koju turizam predstavlja čekanje u redu i nervozno obilaženje znamenitosti, a hodočašće lutanje neznanim ulicama kao svjedočanstvo povijesti izmiješanih kultura, osnovni cilj dakle je pronaći tragove i znakove Dubrovnika u Istanbulu.

"PA GDJE JE VLAHUŠIĆ"

Prva dodirna točka svakako je Povelja o partnerstvu Dubrovnika i istanbulske općine Beyoglu. "Pa gdje je Vlahušić, hoće li mu se pozitivno riješiti ovo što se događa na Ustavnom sudu?", pita Melis Kaplangi iz protokola Općine Beyoglu. Eto, Vlahušić kao prva dodirna točka Dubrovnika i Istanbula i tema za razgovor s ovom simpatičnom damom.
melis1- Nama je on bio toliko simpatičan, sve nas je osvojio svojim šalama, neposrednošću, najzaslužniji je što je potpisana Povelja o partnertvu. Odlično se slagao i s našim načelnikom Ahmetom M. Demircanom, oni su toliko skupa šetali, razgovarali... - govori Melis.

Općina Beyoglu je svojevrsni "Istanbul u Istanbulu". Nije ona toliko obimna, ima oko 250 tisuća stanovnika, no ujedno u njoj je smješteno i 50 posto svih hotelskih smještaja u Istanbulu. Dosta istanbulskih znamenitosti smješteno je upravo u ovoj općini. Moglo bi je se recimo usporediti s povijesnom jezgrom u Dubrovniku. Inače, jedna je to od 31 općine u Istanbulu.
melis2- Potpisali smo sporazum 21. listopada 2014. Sve je išlo preko Vlahušića, on je došao u kontakt s nama preko turskog veleposlanika u Zagreb, nakon toga posjetio je Demircana. Postoji tu jasna povijesna veza naših gradova. Mi smo ipak bili veliko carstvo pa ste vi nama plaćali da vas ne napadamo. - kaže Melis kroz smijeh.

- Uglavnom, Vlahušićeva želja bila je da se potpiše sporazum jer želi da Dubrovnik bude u odnosima sa svim za njega povijesno značajnim gradovima. Tu su se Demircan i Vlahušić našli, kasnije smo mi posjetili Dubrovnik. Imaš osjećaj kad se šetaš Gradom da šetaš kroz povijest. - objasnila je Kaplangi.

CILJ SE TURISTIČKI POVEZATI

No, koje su prednosti ove povelje? Pobratimstvo među gradovima po pravilu ipak nije samo formalnost političke direktive, potreba je to većih dimenzija. Beyoglu, kao "Istanbul u Istanbulu", kao luka različitih carstava i Dubrovnik, kako ga zovu biser Mediterana. Sve skupa s perspektivama u smislu međusobnih potpora i suradnje.

- Osnovni cilj je da se i turistički povežemo. Za Turke je malo nezgodno što sad treba viza, ali sigurno da će doći do većih turističkih dolazaka. Tu su sad i letovi između ova dva grada i pomaci su već vidljivi. Želja je približiti kulturu, mi smo pripremali veliku izložbu u Dubrovniku koja je sad na čekanju zbog političke situacije u vas, a i Dubrovački simfonijski orkestar je trebao doći u Istanbul, do čega nažalost nije došlo jer je dva dana prije se dogodio teroristički napad. Sve to zasigurno će se dogoditi. - konstatirala je Melis.

KONZULAT DUBROVAČKE REPUBLIKE

Usred istanbulske povijesne raskoši nalazi se i - konzulat Dubrovačke Republike.
istanbulkonzulatKako je na svijetu ipak više sličnosti nego različitosti, on je danas djelomično pokriven jednim reklamnim ekranom, eto baš kao što je prošlog tjedna na prozoru na Stradunu osvanuo televizijski ekran.
konzulat2- Mi smo uputili notu Općini, vjerujemo kako će se on skinuti. - govori konzul Republike Hrvatske u Istanbulu Ivan Mirković, koji je rekao i više o samom tom povijesnom konzulatu.

- Ono što mi znamo je da su se za vrijeme Otomanskog carstva tu otvarali konzulati mnogih europskih država. Jasno, bilo je to vrijeme u kojemu je postojala sultanova naredba da se ne napadaju brodovi Dubrovačke Republike što kao povijesna činjenica govori o dobrom odnosu No, ima tu još nešto zanimljivo. Davno sam čitao podatak u članku jedne novine, to je bio Fokus u bivšoj Jugoslaviji, a tekst je bio o dubrovačkoj zajednici koja se u 19 stoljeću tu naselila. - objašnjava Mirković, inače rođeni Zadranin.
imirkovic- Naselili su se ljudi koji su imali trgovačke veze s Dubrovnikom i Istanbulom. Dan danas postoje potomci tih doseljenika. Po prezimenima se mogu razaznati. To su Pušići, Amančići.... Što iz Dubrovnika, što kod Jablanca kod Rijeke. Oni su bili trgovci pa je tu otvoren konzulat koji je prioritetno bio trgovačko središte, a potom naravno i političko. - rekao je generalni konzul Mirković.

- Ti ljudi koji su se doselili nikad nisu uzeli tursko državljanstvo. Sad, kad je došlo do raspada Jugoslavije, svi su manje više uzeli hrvatsko državljanstvo. Mi smo to slučajno otkrili jer sam bio na talijanskom groblju i vidjeli smo hrvatska prezimena. - dodao je Mirković, koji je istaknuo i današnju konotaciju ovih dvaju gradova, ističući, dobre današnje odnose ovih naizgled dvaju svjetova, uvedene letove gdje opet ističe Vlahušićevu ulogu...
istanbul3I tako, malo po malo, kraju ide i razgovor s konzulom, ali i hodočašća istanbulskim ulicama koje bilježe tri carstva; Rimsko, Bizantsko i Otomansko. Ostavili su oni tragove pa je zato tamo na Bosporu i oko njega, istočno od zapada i zapadno od istoka, povijest postala neumitna mistika, čiji su dio i znakovi Dubrovnik, s nedvojbenim pogledom na budućnost. A sve kao po nekom nepisanom pravilu po kojemu je različitost uvijek i motiv privlačenja.

Nedjelja, 26 Ožujak 2017 12:28

„Lose – lose“ situacija T.Š.Bonačić

Andro Vlahušić i Željko Raguž nisu ažurirali svoj Facebook profil, obojici njihove dosadašnje političke funkcije, gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika stoje na njihovim profilima.

Može se to smatrati i određenim revoltom budući da zbog neusvajanja proračuna Grad stagnira, ma koliko god neki govorili da je život nepromijenjen. Osim toga, to što Vlahušiću piše kako je gradonačelnik, a Ragužu da je zamjenik gradonačelnika po svoj prilici znači da nisu odustali od svoje politike.

No, Tatjana Šimac Bonačić nedvosmisleno se odrekla povezanosti s Androm Vlahušićem, a time i onog što je radila u svoja dva mandata Vlahušićeve zamjenice.

Ipak, SDP-ovoj kandidatkinji za dubrovačku gradonačelnicu Tatjani Šimac Bonačić još uvijek na njenom privatnom Facebook profilu stoji kako je zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika, iako ona to nije od prosinca. Stoji tu i kako je članica Hrvatskog Sabora, iako to nije već skoro dvije godine.
tsimaprivatna
Svojom bivšom političkom funkcijom zamjenice gradonačelnice Šimac Bonačić se ponosi i na stranici na kojoj vodi svoju predizbornu kampanju. Naime, točno piše: "Službena Facebook stranica dogradonačelnice i kandidatkinje za gradonačelnicu Dubrovnika."
tsimacsluzbena"Iskustvo i srce mi govore da znam što treba poduzeti. Grad usmjerava onaj koji ga vodi, a Dubrovnik traži da ga se vodi drugačije. Mora ostati sačuvan, mora ostati Grad za nas." - napisala je Tatjana Šimac Bonačić dok joj na službenoj FB stranici stoje fotografije donedavnog gradonačelnika Andra Vlahušića.
tsbstranicaandroSebi je tako stvorila "lose-lose" situaciju. Dakle, ujedno se figurativno rečeno "upucala u nogu" odrekavši se svojega rada, onoga što je stvarala šest godina. U drugu ruku, ako se već nije slagala s Vlahušićevom politikom, tom objavom poručuje kako nije imala svoje "ja", unatoč tome što je u jednoj drugoj Facebook objavi poručila kako "je bila SDP-ova dogradonačelnica, a ne Androva". Možda ona stvarno misli da bi bila dogradonačelnica da nije bila upravo Androva zamjenica. Svašta ona izgleda misli pa i to da može pobijediti na izborima.

Kad se već odrekla svoje politike koju je u dva mandata provodila, trebala bi se i prestati ponositi svojom funkcijom zamjenice gradonačelnika kojom se eto diči po Facebooku. Ne samo zato što ona to više nije, nego prije svega zato jer građanima poručuje kako "Dubrovnik danas traži da ga se vodi drugačije". Tim riječima uostalom Šimac Bonačić ne poništava samo svoj rad kao zamjenice gradonačelnice, nego prije svega govori o svom političkom integritetu.

Nedjelja, 26 Ožujak 2017 12:12

Kontekst naknadne pameti

Hrvatska odavno ne pamti bizarnijeg ministra od doktora Milana Kujundžića, barem što se tiče njegovih nespretnih izjava, odnosno široke lepeze vokabulara koji sam sebi proturječi. Kažu za njega da je vrhunski stručnjak i dovoljno dobar organizator, ali po nekim svojim izjavama ostat će zapamćen. Jedna od njih je ova presedanska kako eto "prema njegovom osobnom iskustvu nekad jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 doktora".

I ta izjava o većoj koristi svećenika od doktora, za ne faliti njih dvadeset, kontinuitet je naučene disertacije dr. Kujundžića po kojoj su hrvatski doktori lijenčine i neradnici, što je zapravo poručio prije nego je došao u ministarstvo.

Poučkom naknadne pameti, dr. Kujundžić je kazao kako su njegove riječi izvučene iz konteksta, ističući kako je mislio na situacije u kojima medicina ima svoje granice, a tada "više od svih nas može napraviti svećenik svojom lijepom riječi i osmijehu prema pacijentu". I vjerojatno je u kontekstu naknadne pameti to istina o riječima koje su izvučene iz konteksta.  

No, zašto uopće dozvoliti da se dođe u priliku da se riječi izvuku iz konteksta? Ono što je rekao, Kujundžić je kazao u dominikanskom samostanu bl. Augustina Kažotića u Zagrebu, a na tribini "O vjeri i politici u odgoju, obrazovanju i zdravstvu". Dakle, radi se o javnom nastupu, na vrlo delikatnoj tribini, gdje riječi obavezuju, a ne recimo pred Gundulićevim spomenikom uz prodaju i kupovinu kukumara i pomadora. Zato, nakon naknadnog pojašnjenja, jasno je što je Kujundžić htio reći, ali porazno je zašto je uopće u 2017. godini potreba dovoditi u svezu jedno s drugim.

U svojoj nomenklaturi vrijednosti svećenika i manje vrijednosti liječnika, on je zadao šamar i svjetovnom i duhovnom društvenom biću, pogotovo mislećim osobama u obje sfere. Jedni se imaju pravo sablažnjavati jer je pljunuo na struku, a drugi imaju za pravo misliti kako je ono što je rekao ništa drugo nego bogoljuhenje. Jer, svećenik može dati okrepu i pomazanje, ali on ne liječi, pogotovo ako nije „nominiran“ za sveca.

Subota, 25 Ožujak 2017 12:37

Sajam cvijeća u Gružu

U organizaciji dubrovačke Turističke zajednice i Grada Dubrovnika, Sajam cvijeća održan je u parku Luja Šoletića u Gružu. Radi se o prvoj ovogodišnjoj prodaji cvijeća i sadnica.

Sudjelovale su sljedeće tvrtke: Vrtlar d.o.o. – Dubrovnik, CZR Josipovac – Župa dubrovačka, OPG Simatović – Župa dubrovačka, OPG Meštrić- Bjelovar, OPG Valent – Varaždin, OPG Mesarić – Mali Bukovec, Rasadnik Agrovrt – Metković, OPG Bagić – Kutina.

V.S.

Stranica 1 od 35

frendy250

fabrio250

ad250

libertas250

aerodrom250

kinoprogram250

cistoca250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250