U okviru netom održanog stručnog Skupa speleologa Hrvatske, koji je u Čilipima u organizaciji Speleološkog odsjeka HPD Sniježnica okupio preko 200 speleologa iz Hrvatske i susjednih zemalja, održana je još jedna promocija knjige Speleologija koja definira standarde speleološke djelatnosti i stavlja ju u kontekst znanstvenih i stručnih studija.

Dubrovačko-neretvanska županija u kojoj je skup održan, dio je svjetski poznatog Dinarskog krša među čije su najznačajnije vrijednosti speleološki objekti – špilje i jame.

Začetnikom speleološke djelatnosti u Hrvatskoj smatra se dubrovački državnik, filozof i književnik Nikola Vitov Gučetić koji je u djelu O Aristotelovim meteorima 1584. godine dao prvi znanstveni opis špilja u Hrvatskoj.

Među istraživačima ovih novih svjetova koji često kriju svjetske posebnosti niz je hrvatskih akademika, znanstvenika i stručnjaka. Današnje generacije hrvatskih speleologa postižu značajna otkrića istraživanjem najdubljih i najduljih špilja i jama Dinarskog krša. To će biti prikazano izložbom istraživači hrvatskog podzemlja koja se tijekom studenog postavlja na Sveučilištu u Dubrovniku.

DPP

Ponedjeljak, 20 Studeni 2017 21:33

Dubri dupin u gruškom zaljevu

Gruški zaljev je mirnog nedjeljnog jutra posjetio jedan zanimljiv gost. Riječ je o krupnom primjerku dobrog dupina (Tursiopis truncatus),strogo zaštićenoj vrsti morskog sisavca. Iako ga se redovito može promatrati u priobalnom moru naše županije, u unutrašnjim dijelovima gruškog zaljeva nije baš uobičajena pojava.

Tako se u jednom trenutku našao blizu obale, kod ljetnikovca Petra Sorkočevića na Lapadu. Na osnovu utvrđene aktivnosti djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije pretpostavljaju kako se dupin hranio za svog polusatnog boravka u zaljevu.

Od četiri vrste dupina koji trajno borave u Jadranskom moru, samo je ova široko rasprostranjena u hrvatskom dijelu Jadrana i jedna koja uobičajeno obitava u priobalnim vodama.Dobri dupin je i NATURA 2000 - vrsta pa je pristupom Europskoj uniji, Republika Hrvatska osigurala područja (ekološka mreža) na kojima će se značajnije raditi na očuvanju ove vrste. Jedno se od njih nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a čini ga veliko morsko područje, odnosno Mljetski i Lastovski kanal.

DPP

Ponedjeljak, 20 Studeni 2017 21:18

Sedam medalja za BK Aedium na Prvenstvu Hrvatske

Članovi Badminton kluba Aedium osvojili su sedam medalja, tro u pojedinačnoj i četiri u parskoj konkurenciji na Prvenstvo Hrvatske za mlađe kadete (do 13 g.) i mlađe juniore (do 17 g.), održanom u Zagrebu.

U kategoriji mlađih kadeta ukupno je sudjelovalo 15 igračica i 20 igrača iz 10 klubova iz Bjelovara, Čakovca, Dubrovnika, Koprivnice, Makarske, Novske, Velike Gorice i Zagreba, dok je u kategoriji mlađih juniora ukupno nastupilo 16 igračica i 15 igrača iz 9 klubova iz Bjelovara, Čakovca, Dubrovnika, Makarske, Novske, Velike Gorice i Zagreba.

Badmintonski klub Aedium je nastupio s pet igračica i igrača pod vodstvom trenera Ratka Galjera i svi su osvojili barem jednu medalju.

Kod mlađih kadeta najuspješniji je bio Marko Janičić, koji se osvojio tri brončane medalje, po jednu u pojedinačnoj i u dvije u parskoj konkurenciji. Pojedinačno, Marko je do polufinala ostvario dvije pobjede, a onda je bolji od njega bio prvi nositelj i kasniji pobjednik Roko Pipunić iz Zagreba.

U konkurenciji muških parova, zajedno sa suigračem Josipom Đerijem iz Čakovca, Marko je isto zaustavljen u polufinalu, i to opet od kasnijeg pobjedničkog para Bajzek/Kula iz Novske.

Kod mlađih kadetkinja uspješna je bila Nika Matana, koja je u osvojila dvije brončane medalje. Jednu u pojedinačnoj konkurenciji, gdje je nakon dvije pobjede u eliminacijskom dijelu, izgubila u polufinalu od druge nositeljice Lucije Mežnarić iz Novske. Drugu brončanu medalju Nika je osvojila zajedno sa Markom u konkurenciji mješovitih parova.

Kod mlađih juniorki dvije medalje, brončanu u pojedinačnoj konkurenciji  i srebrnu u mješovitim parovima, osvojila je Barbara Janičić. Pojedinačno je Barbara stigla do polufinala gdje je zaustavljena od prve nositeljice i kasnije pobjednice Inge Sadaić iz Zagreba, dok je u mješovitim parovima zajedno sa Bornom Vadljom iz Čakovca osvojila drugo mjesto, a u finalu su bolji od njih bili par Sadaić/Meglić iz Zagreba.

U konkurenciji ženskih parova Maris Guca i Nikolina Kabiček su osvojile brončanu medalju. U polufinalu bolje od njih su bile Cvitkušić/Šaban, koje su na kraju i osvojile prvenstvo.

Isti taj pobjednički par je u četvrtfinalu bio bolji od Barbare i njene suigračice u paru Ire Misir iz Velike Gorice.

DPP

Predstavnici Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, Društva autotaksi prijevoznika Dubrovnik, Eko Taxija, Radio Taksija Zagreb, Udruge za promicanje auto taksi prijevoza – Radio Taksi Split i Udruge VG Taxi na konferenciji za medije poslali su poruku vladajućima kako su autori nacrta novog Zakona o cestovnom prometu nepoznati i da njegova regulativa pogoduje interesima strane tvrtke, ugrožava egzistenciju hrvatskih obrtnika i prijeti prometnim kolapsom tijekom turističke sezone.

Na samome početku konferencije predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Božo Miletić naglasio je kako je sramotno da su za nacrt Zakona saznali iz medija.

- Mi, članovi radne pod skupine za izradu prijedloga nacrta Zakona o prijevozu u cestovnom prometu ne znamo tko je pripremao ovaj nacrt Zakona, tko su autori regulative koja u samoj srži negira zakonitosti ove industrije i cijelio niz naputaka i pravila Europske unije. Resorni ministar nas danima izbjegava, a radna skupina koja je očito oformljena zbog zadovoljavanja forme, a ne kako bi doprinijela novoj zakonskoj regulativi nije se sastala od veljače ove godine. - rekao je Miletić.

Osim toga, Miletić je naglasio da cilj nikako nije osigurati monopol na tržištu, već upravo suprotno.

- Nacrt novog zakona stavlja naglasak na liberalizaciju, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture naručilo je studiju Fakulteta prometnih znanosti koja jasno dokazuje da Hrvatska ima jedan od najliberalnijih zakona u Europi. Ta ista studija je jasno predočila da je aplikacija neadekvatan i neprecizan alat za izračun udaljenosti i cijene u taksi prijevozu, na što upozorava i Europska unija, a samo Ministarstvo je studiju odbilo jer ne pogoduje stranim tvrtkama i lobijima. Osim toga, prijedlog nacrta Zakona podrazumijeva da s jednom izdanom dozvolom taksist može pružati usluge na području cijele Hrvatske. Zamislite situaciju da se u jednom Dubrovniku ili Splitu, tijekom vrhunca ljetne sezone, uputi 1000 automobila i vozača? Nastat će potpuni prometni kolaps koji više nitko neće moći kontrolirati, a lokalna samouprava potiče održivi razvoj turizma koji će tako biti potpuno onemogućen. - poručio je Miletić.

Drugi važni aspekt je sigurnost u prometu, koja je ovim nacrtom posve zanemarena.

- Potpuna liberalizacija podrazumijeva i znatno olakšan proces dobivanja dozvole za taksi prijevoz, čime se direktno dovodi u opasnost putnici. Bismo li na jednak način liberalizirali i avionski promet i znatno olakšali obrazovanje za zvanje pilota? Mislim da je odgovor svima jasan. Taksi prijevoz ne smije biti iznimka. - kazao je Vjekoslav Marijanović iz Eko Taxija.

Pravna bitka hrvatskih taksista traje već dvije godine.

- Dvije godine smo upozoravali na to da na tržištu postoji taksi prijevoznik koji apsolutno krši sve moguće zakonske regulative. Sa sigurnošću znamo da je sudska praksa Visokog prekršajnog suda jasno definirala da Uber načinom na koji pruža usluge direktno krši zakon, a novim nacrtom zakona je, paradoksalno upravo nagrađen za to. Međutim, naša pravna bitka ovdje ne prestaje – još uvijek očekujemo od Vlade, premijera i resornog ministra unošenje prijeko potrebnih promjena u nacrt Zakona. Ukoliko se to ne dogodi, krenut ćemo s još jačim pravnim aktivnostima usmjerenima prvenstveno protiv institucija Republike Hrvatske. - izjavila je odvjetnica Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Doris Košta.

Božo Miletić je još jednom upozorio da se ovim nacrtom zakona pogoduje stranoj kompaniji nauštrb hrvatskih obrtnika.

- Ponavljam, ovim nacrtom Zakona direktno se ugrožava egzistencija nas i naših obitelji, a sve u korist strane kompanije koja uz pomoć dobro plaćenih stranih i domaćih lobista kroji sudbinu hrvatskih obrtnika. Odgovornost snosi resorni ministar Butković, ali i ministrica Dalić koja je opetovano odbijala pozive na sastanak od strane 2500 hrvatskih obrtnika. Mi smo stjerani do ruba i u ovome trenutku pozivam Vladu i saborske zastupnike da zaštite interese hrvatskih obrtnika i drugih poduzetnika kao i građana. Neki dan je jedna od oporbenih stranaka prezentirala svoj plan za ostanak mladih u Hrvatskoj, evo im sada prilike da se bore za pravu stvar. Ukoliko situacija ostane nepromijenjena, i u narednih dva tjedna vladajući ne pokažu inicijativu makar za razgovor s nama, bit ćemo prisiljeni poduzeti daljnje mjere i o njima ćemo na vrijeme obavijestiti javnost. - zaključio je Miletić.

DPP

"Mala nužda jedan, a velika dva", kamo sreće da se i u Dubrovniku može platiti kunu ili dvije za korištenje javnog zahoda, osim na području povijesne jezgre i na Pilama, ali ne može, jer Dubrovnik javnih zahoda nema. Upozorio je na to čitatelj portala Dubrovnikpress.hr u e-mailu redakciji.

"U Dubrovniku su građani, ali i turisti primorani, kad zagusti, vršiti nuždu ili u ugostiteljskim objektima ili neprimjereno na ulici, sila Boga ne moli." - piše čitatelj.

Naime, Lapad, Gruž i svi ostali djelovi Grada Dubrovnika nemaju javni zahod, a neće ga uskoro niti imati. Jedino mjesto u Lapadu je npr. javni wc u trgovačkom centru DOC, ali o njemu ne vodi brigu Grad Dubrovnik niti gradska komunalna poduzeća i dostupnost ovisi o dobroj volji vlasnika prostora.

D.M.

Povodom Svjetskog dana djece udruga Sigurnost u prometu javnu tribinu "Vršnjačko nasilje u odgojnim i školskim ustanovama". Na tribini će govoriti djelatnici Policije, Centra za socijalnu skrb te kao gošća prof.dr. Vesna Bilic sa Sveučilišta u Zagrebu, koja je upravo izdala knjigu "Nasilje medu vršnjacima".

Cilj ovog izlaganja je pridonijeti boljem razumijevanju fenomena vršnjačkog nasilja koje egzistira među djecom i adolescentima u školama diljem svijeta, a u novije vrijeme sve više u virtualnom prostoru.

Stoga će se analizirati oblici i obilježja klasičnog nasilja (fizičkog, verbalnog, spolnog, relacijskog, materijalnog i kulturnog), elektroničkog nasilja (vrijeđanja porukama, elektroničkog uznemiravanja, ogovaranja i klevetanja, krađe digitalnog identiteta, razotkrivanja i obmanjivanja, isključivanja, sekstiranja i videosnimanja napada). 
 
Potom će se obrazložiti čimbenici rizika i zaštite koji su relevantni za vršnjačko nasilje, individualni, obiteljski (s osobitim naglaskom na odnose u obitelji i socioekonomske nejednakosti uključujući fenomen „lidlića"), školski, čimbenici na makrorazini (kultura, mediji i sl.).
 
Na kraju će se ukazati na kratkoročne i dugoročne posljedice (depresivnost, anksioznost, suicidalnost, osobito cyberbullicide, sklonost samoranjavanju, uključivanje u različite neprihvatljive oblike ponašanja i sl.).

U školama se često može čuti misao ako ne iziđemo na kraj s nasiljem, moglo bi nam se dogoditi da nasilje iziđe na kraj s nama. Iako zvuči kao fraza, treba je krajnje ozbiljno shvatiti i poduzeti određene preventivne aktivnosti u svrhu sprječavanjaovog problema.

Tribina ce se održati večeras, u ponedjeljak, na Svjetski dan djece u 17 sati na Sveučilištu u Dubrovniku (Ćira Carića)!

DPP

Članovi Plivačkog kluba Jug na Mitingu sv. Krševan u Zadru osvojili su osam medalja. Na mitingu iz Grand prix (mini) serije nastupilo je ukupno oko 600 kadeta i mlađih kadeta iz Hrvatske i Slovenije. Obzirom na broj i kvalitetu natjecatelja, miting se po jačini može svrstati u rang državnog prvenstva za navedene uzraste.

Nastupilo je 33 jugaša, a rezultatima su se posebno istaknuli:

Vlaho Nenadić koji je u C kategoriji osvojio četiri odličja; tri zlata i srebro.

U istoj kategoriji Maro Šušić koji je (u konkurenciji godinu dana starijih) osvojio dva srebra te Roko Zvone koji je osvojio broncu. Kod cura u C kategoriji Mara Moretti koja je sa godinu starijima osvojila broncu.

Vlaho je osvojio zlato u disciplinama 100 leđno, 200 leđno, 100 slobodno te srebro u disciplini 100 prsno. Još je na 200 prsno bio šesti.

Maro Šušić je osvojio srebro u disciplinama 100 slobodno i 200 leđno te bio 10. na 200 prsno.

Roko Zvone ja osvojio broncu na 100 leđno te je bio 6. na 100 leptir, 7. na 200 leđno i 10. na 200 leptir.

Mara Moretti osvojila je broncu na 400 slobodno.

Plivači Juga pokazali su zadovoljavajuću razinu forme te otplivali mnogo osobnih rekorda, a mnogi su se po prvi puta okušali u određenim disciplinama.

U A kategoriji (muški 2004., ženske 2005. godište) plasmane među deset najboljih ostvario je Marko Baletin koji je na 200 prsno bio 4., na 100 slobodno 5., na 400 mješovito 6., na 400 slobodno 7., te na 800 slobodno deveti.

Marko je u ukupnom poretku plivača dobivenog temeljem zbroja vrijednosti rezultata četiri discipline zauzeo 7. mjesto od muških natjecatelja. Marko je time osvojio novih pet bodova u ukupnom poretku Grand prix-a, te nakon druge od potrebnih šest postaja drži osmo mjesto.

U B kategoriji (muški 2005., ženske 2006. godište) plasmane među deset najboljih ostvario je Juraj Barčot koji je bio 6. na 200 prsno te 10. na 100 prsno.

U C kategoriji (muški 2006.-2007., ženske 2007.-2008.) uz Vlaha, Mara, Roka i Maru odlične nastupe imao je i Ivan Zeko koji je u bio 5. na 200 prsno te 8. na 100 prsno.

Jug su u Zadru predstavljali: Marko Baletin, Juraj Barčot, Tonka Bušković, Bruno Carević, Andrija Cetinić, Luka Curić, Bruno Damić, Paula Damić, Elza Filipović, Luka Gvozden, Borna Jelčić, Ivan Kristović, Marta Lukšić, Patricija Maleš, Matej Marković, Paula Miloslavić, Mara Moretti, Vlaho Nenadić, Nikola Pasković, Maroje Purin, Ivan Radonić, Sandro Radošević, Petra Rudinović, Lovro Stanković, Toni Šarić, Antonio Šurković, Maro Šušić, Zita Tolj, Zoe Tolj, Marko Vuletić, Ivan Zeko, Marin Zeko i Roko Zvone.

U Zadru su ih vodili njihovi treneri Matiana Staničić, Andrej Drobac i Ivan Bilić.

Idućeg vikenda je na rasporedu Opće, juniorsko i mlađe juniorsko regionalno prvenstvo u Šibeniku.

DPP

Biciklisti BK Konavle na utrci 4. kola MTB XC zimske lige Dalmacije, održane u organizaciji BK Kairos u Trogiru, odnosno Vinišću polučili su odlične rezultate. Uz lijepo vrijeme i dobro organizaciju utrku je vozilo ukupno 132 vozača u sedam kategorija (osam muških kategorija i jedinstvena kategorija za žene).

Muške kategorije su vozile stazu duguj 27 km dok su žene vozile stazu dugu 13,5 km.

Bila je ovo utrka koja će se dugo pamtiti u povijesti BK Konavle po postignutim rezultatima članova klub. BK Konavle je imao ukupno šest vozača u tri kategorije koji su napravili iznimne rezultate u svojim kategorijama.

Od šest vozača osvojeno je ukupno četiri postolja (jedno prvo mjesto, dva druga mjesta i jedno treće mjesto).

U muškoj kategoriji "50+" (15 vozača) Dragan Peručić osvojio je 1. mjesto
U muškoj kategoriji "50+" (15 vozača) Zoran Čosić osvojio je 2. mjesto
U muškoj kategoriji "50+" (15 vozača) Dragutin Petković, osvojio je 10. mjesto
U muškoj kategoriji "30 - 40" (37 vozača) Goran Bošković osvojio je 2. mjesto
U muškoj kategoriji "40 -50" (34 vozača) Dario Čondrić osvojio je 3. mjesto
U muškoj kategoriji "40 -50" (34 vozača) Marin Perković osvojio je 19. mjesto

DPP

Općenito je prihvaćeno mišljenje da se ljekarna Male braće nalazi u prostoru samostana onoliko dugo koliko je i franjevačkisamostan unutar zidina. Taj period započeo je godine 1317., kako to svjedoče dokumenti sačuvani u Dubrovačkom gradskom arhivu. Veliko vijeće Dubrovačke Republike donijelo je te godine naime odluku da se poruši samostan izvan zidina na Pilama i da se sagradi novi unutar gradskih zidina. I drugi dokumenti prate gradnju ovog velikog zdanja.

Nema međutim nikakva pisanog traga da je u to vrijeme u samostanu postojala ljekarna. Ipak, ta godina uzeta je kao godina osnutka ljekarne, zbog činjenice da je bilo uobičajeno da se kod gradnje samostana odmah planira izgradnja samostanske bolnice.

Da je uz bolnicu išla i ljekarna, barem za potrebe braće, također je sasvim razumljivo. Bolnica je međutim bila izgrađena u gornjem dijelu samostana (u predjelu Malog klaustra), a ljekarna (aromatorij) se nalazila u prizemlju samostana, na mjestu na kojem je danas smješten muzej stare ljekarne.

Da se ljekarna nalazila baš na tom mjestu potvrđuju popisi ukopanih, koji često donose oznake položaja groba neke obitelji. U popisu su tako česti opisi gdje se nalazi neki grob: „pred spičarijom“ ili „blizu spičarije“. Kad je ljekarna preseljena u Mali klaustar, za položaj grobova počinje se koristiti izraz: „pred starom spi­čarijom“.

Ljekarna je dakle na izvornom mjestu bila sve do 1681., kada su po zapovijedi tadašnjeg generalnog vizitatora, franjevci ljekarnu morali premjestiti u Mali klaustar, u blizinu samostanske bolnice.

Činjenica da je ljekarna od početka bila postavljena u prizemlje samostana, na mjesto dostupno građanima, govori o tome da je dubrovačka franjevačka zajednica odmah računala na njenu socijalnu ulogu, ali i na njenu ekonomsku isplativost. Tu tezu potvrđuje često spominjani podatak, da su franjevci nerado svoju ljekarnu premjestili u blizinu samostanske bolnice.

A da je bolnica za potrebe braće funkcionirala u samostanu potvrđuju mnogi dokumenti, pa čak i usmena franjevačka predaja, po kojoj se određeni dio samostana do nedavno nazivao „bolnicom“. Podatke potkrepljuje i vrlo stari dokument iz dubrovačkog gradskog arhiva.

Oporuka je to Dobre de Gambe od 18. lipnja 1357. u kojem stoji: „Želim i naređujem da se napravi Maloj braći u Dubrovniku jedna bolnica s crkvom u čast sv. Benedikta.“
OporukaDjelovanje bolnice dokazuje i kasnija oporuka Ivana Andrije Mart de Volcio iz god. 1465., u kojoj de Volcio ostavlja franjevcima 200 perpera za potrebe bolnice. Može se pretpostaviti, a to je u stručnim krugovima i općenito prihvaćeno, da su i prije ovih zapisa u samostanu funkcionirale medicinske ustanove za bolesnu braću, a to je mogao biti jednostavniji bolnički stacionar i ljekarna.

Fra Stipe Nosić

Jeste li se ikada zapitali koji je najgledaniji video na najpopularnijem servisu za dijeljenje takvog sadržaja, YouTube-u, kad se ukuca pojam „Dubrovnik“? Nije problem doći do tog podatka, dovoljno je filtrirati sadržaj jednim klikom, od najgledanijeg nadalje, a rezultat bi za neke mogao biti iznenađujući, za neke očekujući…

Ne, najgledaniji video nije neki turistički promotivni film, s 1.982.564 prikaza izvedba 2Cellosa AC/DC-ove pjesme „You Shook Me All Night Long“ najgledaniji je video koji se pojavi pretraživanjem pojma „Dubrovnik“, a riječ je o nastupu na Dubrovačkim ljetnim igrama 2011. godine. Zanimljivi su i duhoviti i komentari ispod videa koji govore o publici i „starcima iz prvog reda“ pitajući tko ih je „zafrknuo“ kazavši im „idemo na koncert čelista“.

Sljedeći video na listi, ali daleko iza 2Cellosa je spot Ane Rucner, ljubimice bivšeg direktora Hrvatske turističke zajednice Nika Bulića koji je u tri godine na promociju kroz njene nastupe potrošio basnoslovnih 5,3 milijuna kuna. Tu idilu Bulić – Rucner prekinuo je bivši ministar turizma Veljko Ostojić 2012. godine kada zbog smanjena troškova ovom dvojcu nije dopustio odlazak na Havaje. Spot koji ima 465.781 prikazivanje i drugi je na listi pod pojmom „Dubrovnik“ sniman je također uz potporu HTZ-a, a riječ je o Aninoj izvedbi Linđa.
Treći na listi je turistički vodič kroz Dubrovnik stranice Inyourpocekt.com koji ima 382.347 prikazivanja.
D.M.

Stranica 1 od 251

frendy250

fabrio250

adriatic maestral 250
aerodrom250
ciban3
konavle 250

zupa 250

zupanija 250