Subota, 23 Rujan 2017 23:18

Judo: Odličan nastup JK Konavle Cavtat

Judo klub Konavle Cavtat uspješno je nastupio na Otvorenom prvenstvu Dubrovačko-neretvanske županije održanome u Dubrovniku te u ukupnom poretku klubova osvojio pehar za drugo mjesto odmah iza organizatora JK Dubrovnik 1966. Na turniru je nastupilo oko 350 natjecatelja iz 20-tak klubova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore i to u 4 uzrasta (U-10, U-12, U-14 i U-16).

Klub je nastupio s 33 judoke iz najmlađih uzrasta (od 2011. do 2005) a dijelu njih ovo je bilo prvo natjecanje. Na turniru su Konavljani osvojili ukupno 22 medalja i to 9 zlata, 7 srebra i 6 bronci.

Zlato su osvojili: Petra Đurković 2 (u uzrastima U14 i U16), Dalia Schmuch, Lucija Šuljak, Fran Obradović, Ivano Kutlić, Dorotea Drobac, Mihaela Drobac i Stijepo Drobac.

Srebro su osvojili: Orsat Obradović, Jelena Kljunak, Ana Schmuch, Jelena Schmuch, Pero Šuljak, Mauro Butigan i Eva Luna Ivić.

Broncu su osvojili: Ivan Pavlin, Ivano Kordić, Juraj Bete, Antun Andrija Sukurica, Nikša Kljunak i Nika Antončić.

Još su nastupili Luka Uhodić, Sara Paula Ivušić, Jako Guljelmović, Nikola Grmoljez, Antonio Butigan, Marjan Deranja, Ivo Deranja, Dario Drašković, Luko Vezilić, Paulo Miljas, Petar Vezilić i Karlo Simović.

"Klub čestita svim natjecateljima na velikom uspjehu i uzornom ponašanju." - stoji u priopćenju JK Konavle.Cavtat

JK Konavle Cavtat

Dubrovački tenor i humanitarac Stijepo Gleđ Markos dobitnik je priznanja "Palijativac godine" koje mu je za njegov humanitarni volonterski angažman u palijativnoj skrbi u 2016. godini dodijelio Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET) pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Zdravstvena struka prepoznala je vrijednost projekta glazbene rehabilitacije Unison World koji Stijepo Gleđ Markos kroz naredne godine nastavlja provoditi na palijativnom odjelu Opće bolnice Dubrovnik.

DPP

Gradski vijećnik HSS-a Vido Bogdanović u svojem statusu na Facebooku osvrnuo se na događanja u Agrokoru, usporedivši ih s onima s Dubrovčakom bankom, iz razdoblja kad je on bio dubrovački gradonačelnik.

Njegov status na Facebooku prenosimo u cijelosti:

"Priznam da je to mazohistički, ali ne mogu odoljet.....

Nakon nedavnog Todorićevog pametovanja koje me podsjeća na ondašnje Baračevo dođe mi da zažalim što je država onda ko i sad intervenirala i uskočivši održala na životu onda Dubrovačku banku ko što sad nastoji Agrokor. I onda i sad odgovorni ljudi Dubrovačke banke i Agrokora su tvrdili da se radi o političkom udaru i svojevrsnoj nacionalizaciji privatne, odnosno dioničarske imovine te da za takve političko gospodarske poteze nije bilo potrebe. I onda zažalim, onako što bi bilo da je bilo, što je država intervenirala onda kroz Zakon o sanaciji banaka, a sad kroz Lex Agrokor i što nije pustila i Ivicu i Nevena da lijepo potonu sa svojim brodovima već prilično punim mora koji su puštali na sve strane. Znam da je zločesto, jer ni jedan ni drugi nijesu kapetani od formata koji bi potonuli sa svojim brodovima, već su oni ranije pripremili podloženu odstupnicu, a nadrapali bi brojni dioničari i vjerovnici.

Slično je bilo i s Pevecom koji sad dava izjave kako je njemu Pevec otet i da nije bilo nikakvog razloga za intervenciju kroz stečaj. A pljusnuo bi nosom u ledinu ostavljajući brojne vjerovnike, kreditore i dobavljače da kukaju na njegovom zgarištu. Vještina i pamet stečajnog upravitelja zajedno sa razumijevanjem velikih vjerovnika uspjeli su spriječiti bankrot i vratiti Pevec u igru. Ali bez Zdravka ovaj put .......

Slična pa ni nalik je situacija s Vodovodom, Dujmovićem i Vlahušićem ...... Može li neko zamislit kakva objašnjenja i obećanja bi sad slušali o pročistaču, drugom pročistaču, europskim fondovima, kanalizaciji u Gradu i o brojnim drugim temama kojima su nam punili uši spin akrobati dok bi polako tonuli u govna vlastitih laži .....

Ipak je ovako bolje, preživjet ćemo njihove laži, a intervencije će spasit što se spasit da ........" - napisao je u svojem statusu Vido Bogdanović.

DPP

Subota, 23 Rujan 2017 12:50

Misa za srednjoškolce u Katedrali

Povodom početka nove školske godine učenici dubrovačkih srednjih škola sudjelovali su na misnom slavlju u dubrovačkoj Katedrali. Misu je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je ovom prigodom vjeroučiteljima uručio kanonske mandate za predavanje vjeronauka u osnovnim i srednjim školama, te vjerskog odgoja u vrtićima. U propovijedi biskup Uzinić se upitao kakva bi trebala biti školska godina koja započinje, dajući odgovor, referirajući se na sv. Pavla, da bi u njoj trebalo s poniznošću, blagošću i strpljivošću živjeti dostojanstvo poziva kojim smo pozvani od Boga, kao i podnositi jedni druge u ljubavi. Prvu poruku je uputio učiteljima, ravnateljima i odgojiteljima, stavljajući im za uzor samog Isusa Krista koji je prvo na gori blaženstava izrekao pravila ponašanja, a nakon toga u praksi ta ista pravila živio prihvaćajući gubavce, strance, opsjednute i grešnike. Kazao je učiteljima, ravnateljima i odgojiteljima da je to „poruka koja je važna za vašu službu koja ne bi smjela biti samo poruka obrazovanja nego i odgoja“, te je zaključio riječima: „Nemojte im samo govoriti, posvjedočite im svojim životom“. Obratio se zatim i učenicima kojima je kazao da evanđelist Matej carinika ne zove Levi, već Matej, jer u njemu prepoznaje sebe, te mu je važno to ime koje znači „Božji dar“, i to u trostrukom smislu. Matej je prvo Božji dar samom sebi, jer je prije bio prignut nad svojom karijerom i imovinom, a nakon Isusovog poziva svega se toga oslobodio. Iz tog prepoznavanja sebe kao Božjeg dara sebi, Matej je došao do druge razine, postao je Božji dar drugima, najprije onima oko sebe. Treća razina je u tome što je Matej time što je postao Božji dar drugima posvjedočio Isusovu poruku da je baš svaki čovjek vrijedan, bez obzira na njegovu grešnost, jer „svatko treba biti prepoznat kao čovjek, kao vrijedan“. Posvijestio je mladima: „I evo, dragi mladi prijatelji, ovo je poruka vama da se osjetite kao oni koji su od Boga darovani. Vi ste Božji dar, svatko od vas pojedinačno, bez obzira odakle ste, bez obzira na vaš uspjeh u školi, bez obzira na sve“. Rekao je mladima da moraju prenositi poruku da je svaki čovjek Božji dar i da nitko u njihovom razredu, školi i društvu ne smije biti isključen. Okupljene je pozdravio i novoimenovani pročelnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije, ujedno i generalni vikar, don Hrvoje Katušić koji je zahvalio biskupu na predvođenju mise, kao i ravnateljima, profesorima i odgojiteljima na odazivu.

Vjeroučitelji kojima je biskup dao kanonske mandate su: Andrija Arežina, s. Iva Anka Bagarić, s. Danijela Bago, Krunoslav Batinić, s. M. Juliana Beretić, Ivana Bešker, Stefanie Milka Čihoratić, Kristina Ćibarić, Mario Ćurković, Gloria Đipanović, s. Jasminka Gašparović. Ivo Govorko, Tončica Govorko, Danijel Holeš, Anamarija Josić, Zoran Juko, Serafina Kalfić, Antun Končić, Ivan Kozina, Ana Marčinko, Vjeran Martić, s. Katarina Mihić, Lucija Noković, Ante Novaković, Božimir Previšić, Tatjana Violić, Stipe Vukadin, Kristina Vukušić, Ana Zupčić i Miroslava Žegarac. Misno slavlje pjesmom je animirala vokalna skupina Gospe od Porata iz katedrale pod vodstvom vjeroučiteljice Željane Lučić, a cijeli događaj je bio u organizaciji Vijeća za mlade i Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije.

Dubeovčaka biskupija/DPP

Na sjednici Županijske skupštine osnovat će se Koordinacija za ljudska prava Dubrovačko-neretvanske županije, koja će za cilj imati prikupljanje podataka o stanju ljudskih prava i sloboda i prava nacionalnih manjina na području županije.

Predsjednik će biti županijski vijećnik Alan Farac, tajnik Pero Pendo iz UP za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj. Ostali članovi bit će Nikola Nalbani iz PU dubrovačko-neretvanske, Đorđo Benussi iz Županijskog suda u Dubrovniku, Lukša Vragolov iz Općinskog suda, županijski vijećnik Ivo Žuvela, županijski vijećnik Ivica Dajak, županijski vijećnik Ivan Margaretić, sveučilišna profesorica Marijana Musladin, Sanja Šanje iz Caritasa Dubrovačke biskupije i Đurđica Bender iz Fenix udruge za zaštitu djece, mladeži i obitelji.

Koordinacija će upozoravati nadležna tijela Županije na pojedine slučajeve kršenja ljudskih prava i sloboda te predlagati rješenja po istom pitanju, kao i predlagati akcije za promicanje ljudskih prava i poboljšanje zaštite ljudskih prava na području županije. Održavat će sjednice po potrebi, kao i okrugle stolove i seminare na temu ljudskih prava.

V.S.

U sklopu Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto, koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem Cristopha Campestrinija, a na kojemu je kao solistica nastupila pijanistica Martina Filjak, održan je večeras u Kneževome dvoru. Ovim koncertom zatvoren je i festival Dubrovnik u pozno ljeto.

Martinu Filjak, publika je imala priliku čuti u Brahmsovom Koncertu za klavir i orkestar br. 2 u B duru, dok je u drugom dijelu koncerta Orkestar izveo Schumannovu Simfoniju br. 4 u d molu, op. 120.

Martina Filjak trenutno je jedna od najtraženijih hrvatskih pijanistica u svijetu, ubraja se među najdarovitije hrvatske glazbenike mlađe generacije, a pažnju šire međunarodne javnosti privukla je 2009., kada je osvojila Zlatnu medalju i niz posebnih priznanja na renomiranom međunarodnom natjecanju u Clevelandu, te ubrzo potom debitirala u dvoranama Konzerthaus u Berlinu, Musikverein u Beču, kao i dvorani Zenkel u Carnegie Hallu.

Ovo joj je treća godina za redom da je nastupila s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom na festivalu Dubrovnik u pozno ljeto, koji je ovoga poznog ljeta kroz 15 koncerata ugostio brojna međunarodno priznata imena klasične glazbe.

V.S.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima primio je danas ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragana Lozančića i pročelnicu Područnog ureda Dubrovnik Anu Miličić.

Ravnatelj DUZS-a Lozančić, koji je na čelo vodeće državne organizacija zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša stupio u veljači ove godine, kazao je kako će se novom Strategijom nacionalne sigurnosti po pitanju sustava civilne zaštite naglasak staviti upravo na osnaživanje uloga gradova i županija kojima će DUZS pružiti svu potporu kako bi unaprijedili i modernizirali svoje sustave.

Lozančić je istaknuo važnost podizanja svijesti o sustavu civilne zaštite koja je prema načelu supsidijarnosti, poglavito u segmentima protupožarne i civilne zaštite, odgovornost upravo lokalne samouprave.

Gradonačelnik Mato Franković je ravnatelja Lozančića izvijestio o stanju opremljenosti i stupnju spremnosti žurnih službi na području grada te je pritom istaknuo sve snažniju ulogu Grada Dubrovnika u pružanju sustavne i trajne financijske pomoći institucijama poput Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja i Hitne medicinske pomoći za njihove programe, ali i kroz investicijsko ulaganje u opremu, između čega i za nabavku terenskih i sanitetskih vozila odnosno plovila.

Naglasio je kako su Odlukom o ustroju gradske uprave poslovi zaštite od požara i elementarnih nepogoda, civilne zaštite i poslovi opskrbljivanja skloništa te poslovi izrade procjena ugroženosti i zaštite stanovništva iz komunalnog odjela prebačeni u Upravni odjel za poslove gradonačelnika, upravo iz razloga kako bi se ukupnim sustavom civilne zaštite učinkovitije upravljalo.

Gradonačelnik se osvrnuo i na Javnu vatrogasnu postrojbu Dubrovački vatrogasci kazavši kako je u pripremi novi kolektivni ugovor koji će vatrogascima jamčiti veća prava od onih koja su imali do sada.

Ocijenjeno je kako su na razini cijelog sustava značajnija poboljšanja nužna na polju međusobne koordinacije između žurnih službi u smislu implementacije suvremenih komunikacijskih rješenja, a u kojem smjeru je Grad Dubrovnik već poduzeto određene korake.

DPP

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji savjetnika za obalne i pomorske projekte Pera Kulaša i suradnika u utorakLuku Dubrovnik d.d. gdje se sastao s predstavnicima radnika i malih dioničara.

- Tvrtka Luka Dubrovnik od strateškog je interesa za Grad Dubrovnik. Ona u prošlosti možda nije uvijek bila tako percipirana, no ova gradska uprava na nju gleda drugačije. - poručio je gradonačelnik Franković malim dioničarima.

Ponovio je i svoje stavove oko sudbine budućeg terminala za brodove na kružnim putovanjima.

- Luka Dubrovnik treba graditi i upravljati terminalom, jer svaki dolazak stranog koncesionara značio bi propast Luke, kao jedne od najvažnijih tvrtki u portfelju Grada Dubrovnika. - rekao je gradonačelnik.

U otvorenom razgovoru predstavnici malih dioničara zahvalili su gradonačelniku Frankoviću i savjetniku Kulašu, ujedno i predsjedniku Nadzornog odbra ove tvrtke, na inicijativi i dolasku te su iznijeli svoja promišljanja o budućnosti Luke Dubrovnik.

"Status Luke Dubrovnik kao snažne tvrtke koja će budućim ulaganjima osnažiti svoj poslovni položaj u obostranom je interesu Grada Dubrovnika, kao najvećeg pojedinačnog dioničara, i tijela ovog dioničkog društva." - piše u priopćenju iz gradske uprave.

DPP

Vodovod Dubrovnik d.o.o. u suradnji s Gradom Dubrovnikom objavljuje Savjetovanje s javnošću (javni uvid i javno izlaganje) Opcijska analiza lokacije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za obradu mulja.

Tekst poziva Savjetovanja s javnošću (javni uvid i javno izlaganje) možete preuzeti OVDJE!

Podsjećamo kako je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković na prijedlog pročelnika upravnih tijela Grada Dubrovnika donio Plan savjetovanja s javnošću Grada Dubrovnika za 2017. godinu.

Plan savjetovanja s javnošću Grada Dubrovnika dostupan je OVDJE!

Grad Dubrovnik

Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije zajedno s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika nastupa na sajmu JATA u Tokyu, koji se održava do nedjelje u izložbenom prostoru Big Sight Tokyo.

Na štandu veličine 18 četvornih metara zajednički se predstavlja navedene TZ s turističkim zajednicama Grada Zagreba, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije.

2016. godine sajam JATA je posjetilo preko 185.000 posjetitelja, od toga 50.000 profesionalaca u turizmu, a ove godine očekuje se još i veći broj zainteresiran sudionika.

Na sajmu JATA sudjeluju izlagači iz preko 140 zemalja iz cijelog svijeta i proglašen je jednim od najatraktivnijih i najproduktivnijih turističkih događaja u svijetu.

U prvih osam mjeseci 2017. godine Dubrovačko-neretvansku županiju je posjetilo gotovo 26.000 turista iz Japana, koji su ostvarili preko 52.000 noćenja, što je 9 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije.

DPP

Stranica 1 od 210

frendy250

fabrio250

adriatic maestral 250
aerodrom250
cistocareciklazno 250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250
transporterban250