Grad Dubrovnik raspisao je natječaj za davanje u zakup poslovnog prostora na adresi Frana Supila 10A. Radi se o zgradi poviše Lazareta u kojoj je jedno vrijeme bila smještena poslovnica Hrvatske pošte.

Početni iznos mjesečne zakupnine je 7.875,00 kuna bez PDV-a, a Grad je odredio da namjena treba biti uslužno-prodajna te da ne podrazumijeva ugostiteljstvo. Inače, vrijeme zakupa je do 31. prosinca iduće godine.

U svakom slučaju, ova zgrada već neko vrijeme zjapi prazna te je svakako logično da se da u najam.

V.S.

U sklopu smotre folkora ”Na Neretvu misečina pala” u gradskom parku u Metkoviću u subotu je održan Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda Eko rural kojeg je otvorila zamjenica župana Žaklina Marević.

- Vrlo sam sretna što ste me pozvali ovdje danas, da vam se obratim i budem dio ovog događanja. Zaista me vesele ovakve manifestacije, baš iz razloga što naša županija ima ogroman poljoprivredni potencijal. Ruralni razvoj je jedan od glavnih razvojnih pravaca koje Dubrovačko-neretvanska županija provodi. Osim neretvanske mandarine, imamo mogućnosti i znanja za plasirati još mnogo proizvoda i dajemo sve od sebe da se naša županija, osim u turizmu bude na samom vrhu i u poljoprivredi. Vrlo sam ponosna na sve vas, na vaš trud i muku uloženu u pravilni ekološki uzgoj voća i povrća i uistinu vjerujem da će se sve isplatiti, posebice u današnje vrijeme kada se koristi sve više pesticida, raznoraznih kemikalija i konzervansa. Iskreno se nadam da će svi poljoprivrednici naše županije pratiti vaš ili sličan način ekološkog uzgoja jer prioritet je da sve buduće naraštaje othranimo zdravo i kvalitetno te da nadalje ovaj način prehrane postane uobičajan i svakodnevan. – rekla je zamjenica župana Žaklina Marević

Sajam je uz zamjenicu Marević otvorio i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan. Na sajmu je sudjelovalo više od 25 izlagača, a gostima su se predstavile dječje skupine KUD-a Metković uz pratnju Mandolinskog orkestra tog KUD-a.

DPP

Nedjelja, 20 Svibanj 2018 12:15

Konavoski vijećnici zasjedat će u četvrtak

Sjednica Općinskog vijeća Općine Konavle održat će se u četvrtak. Vijećnici će raspravljati o financijskim izvjećima za 2017. godinu Konavoskog komunalnog društva, Čistoće i zelenila, Dječjeg vrtića, Javne vatrogasne postrojbe, Doma za starije i nemoćne te Muzeja i galerije Konavala.

Također, na sjednici će biti i Prijedlog Ugovora o pružanju komunalne usluge i o nadoknadi troškova prijevoza putnika u javnom prometu.

Donijet će se i odluke o davanju koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti premještanja nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila, održavanja i naplate javnog WC-a, prijevoza osoba i opskrba trgovina i građana unutar stare jezgre Cavtata posebnim električnim vozilima te obavljanje dimnjačarskih poslova na području Općine Konavle.

V.S.

U drugoj utakmici finala doigravanja Prvenstva Hrvatske u vaterpolu, Jug je iznenađujuće poražen u Zagrebu od Mladosti. Zagrepčani su bili bolji sa 6:5 (0-2, 0-1, 3-1, 3-1). Rezultat u pobjedana poravnat je na 1:1.

Jugaši su nakon prvih 16 minuta igre u kojem su imali sigurno vodstvo od 3:0, jednostavno stali, Mladost je razigrala, pa je najprije početkom posljednje četvrtine poravnala na 4:4, a potom golom Pava Markovića prvi put poveli tri minute prije kraja. Kada je Miloš minutu i 12 sekundi prije kraja zabio za 6:4 bilo je jasno da je pobjednik poznat.

Xavi Garcia postigao je dva gola, a Loren Fatović, Viktor Rašović i Luka Lozina po jednom su upisali u strijelce.

Treća utakmica polufinalne serije igra se u utorak u Dubrovniku. Igra se na tri pobjede.

DPP

Subota, 19 Svibanj 2018 18:45

Prvi pljesak na Grudi

Sinoć je u Domu kulture na Grudi održano pjevačko natjecanje za djecu Prvi pljesak, a u prepunoj dvorani dvadeset je osnovnoškolaca pokazalo svoj pjevački talent.

Žiri nije imao lak zadatak odabrati pobjednika, a na kraju prvo mjesto osvojila je Anja Klečak. Druga je bila Matea Novak dok je treće mjesto osvojio Marino Baule.

Osim nagrade za prva tri mjesta, žiri je dodijelio nagradu za scenski nastup koju je osvojila učenica prvog razreda Lucija Bratoš.

DPP

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić sa zamjenikom Ivom Radonićem i pročelnikom Mario Curićem sudjelovao je danas na Prevlaci u ceremoniji obilježavanja 101. godišnjice tzv. Otrantske bitke, najveće pomorske bitke u prvom svjetskom ratu. U svečanosti su sudjelovali i predstavnici Udruge mađarske mornarice, povijesna postrojba iz Budimpešte i predstavnici Rotary club iz Gyora te predsjednik DPDS-a Niko Kapetanić.

Položeni su vijenci na spomen ploču, a bilo je govora i o skorom početku obnove tvrđave i budućoj suradnji.

“Ova tvrđava će odražavati zajedništvo svih naroda koji su činili Austrougarsku i šire. Mi ćemo tu imati Muzej austrougarske mornarice, a ta država je bila kao EU u malom. Želim naglasiti i kako je s tog mjesta krenula agresija na Hrvatsku i Konavle. Prevlaka će u budućnosti biti simbol mira, a ne rata”, rekao je načelnik Lasić.

DPP

Sjednica Općinskog vijeća Općine Župa dubrovačka zakazana je za ponedjeljak. Župski vijećnici tako će se baviti Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Općine Župa dubrovačka, izvješćem o radu Groblja Dubac u 2017. godini, ali i Odlukom o usvajanju Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja Groblja Dubac.

Donijet će se i odluka o ovogodišnjim laureatima Općine Župa dubrovačka. Podsjetimo, nagrade dobitnicima će se uručiti krajem idućeg tjedna uz Dan Općine Župa dubrovačka.

Između ostaloga, na sjednici Vijeća bit će i Sporazum o zajedničkom gospodarenju otpadom s Gradom Dubrovnikom,

V.S.

Hrvatska zajednica županija u 15 godina djelovanja educirala je više od 40 posto županijskih službenika, potaknula potpisivanje više od 10 sporazuma o suradnji županija i poljskih vojvodstava i dostavila stotinjak mišljenja na zakone koja se direktno odnose na poboljšanje uvjeta života u lokalnim sredinama.

Svečanost obilježavanja 15. obljetnice osnutka udruge kojoj je cilj promicanje interesa lokalne i regionalne samouprave održana je u nekadašnjem Županijskom domu Hrvatskoga sabora u petak 18. svibnja. U godini osnutka, Zajednica je brojala 11 članova, a danas su članovi sve hrvatske županije i Grad Zagreb. „Drago mi je što mogu reći da je u našem Izvršnom odboru zastupljeno čak devet političkih opcija. Bez obzira na to, razgovaramo, dogovaramo se, dolazimo do zajedničkih stavova, odluke unutar Izvršnog odbora donosimo jednoglasno i vjerujem da je to ključ našeg uspjeha“, rekao je župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk. Hrvatska zajednica županija je potpisnica dva važna dokumenta – Deklaracije o važnosti političkog uvažavanja i suradnji svih dionika političkog života te
Deklaracije o suradnji županija i organizacija civilnoga društva koje je jedno od temeljnih pretpostavki demokracije i stabilnosti političkog sustava.

Simboliku održavanja svečane obljetnice u Županijskome domu prepoznala je i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je istaknula da je zadaća ove nekadašnje institucije bila djelovati kao korektiv u provedbi javnih politika. Predsjednica smatra da je današnji županijski sustav dovoljno ojačao da postane nositelj regionalnoga razvoja što je prepoznala i Vlada Republike Hrvatske održavanjem sastanaka s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Po uzoru na poljski model, županije bi trebale preuzeti poslove od državne uprave koje mogu i znaju obavljati brže i efikasnije, osobito kada govorimo o povlačenju sredstava iz EU fondova. Predsjednica je dala svoju podršku procesima decentralizacije jer smatra da će ona omogućiti razvoj demokracije boljom disperzijom političke odgovornosti. Uz predsjednicu, svečanoj obljetnici prisustvovao je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković: „Slušanje, uvažavanje jedni drugih i rasprava o ključnim pitanjima od interesa za položaj jedinica lokalne i područne samouprave važno je i za što bolju, kvalitetniju i učinkovitiju realizaciju samog procesa daljnje decentralizacije. Također, ova Vlada odredila je kao jedan od najvažnijih ciljeva osnaživanje suradnje s lokalnom i regionalnom samoupravom te regionalni i ruralni razvoj kao preduvjet održivog i sveobuhvatnog razvoja Hrvatske“, rekao je.

Panel Županije 2030. okupio je dosadašnje predsjednike Zajednice koji su dali svoje viđenje prošlosti, ali i budućnosti lokalne i regionalne demokracije koja ove godine obilježava svoju 25. obljetnicu postojanja. Na panelu su sudjelovali prvi predsjednik Hrvatske zajednice županija i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ministar poljoprivrede i nekadašnji virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija u drugom mandatu Goran Pauk.

Sudionici panela složili su se da je regionalna samouprava više puta dokazala da poslove koje preuzima od države može obavljati bolje i efikasnije, što je i glavna zadaća spone između građana i izvršne vlasti. Ministar Tomislav Tolušić istaknuo je da su županije kreatori razvoja svoga područja i trebaju iskoristiti sve mogućnosti koje su im pružene. Najbolji primjeri malih ovlasti, a velikih odgovornosti su dva sektora u kojima su upravo županije osnivači velikog broja ustanova i kojima je fiskalna i funkcionalna decentralizacija nužnost, a to su školstvo i zdravstvo. Spuštanjem ovlasti s državne na županijsku razinu stvorili bi se uvjeti za ravnomjerni gospodarski razvitak zemlje, ali i otvorila mogućnost građanima da sami odlučuju o svom neposrednom životnom okruženju. Ministar uprave Lovro Kuščević govorio je o Nacionalnom planu reformi za 2018 . godinu, ističući kako je jedna od mjera u ovom reformskom području utvrđivanje modela funkcionalne i fiskalne decentralizacije, čiji je krajnji cilj poboljšanje funkcionalne raspodjele nadležnosti i učinkovitosti jedinica lokalne i regionalne samouprave. Ovom je prilikom najavio strukturne promjene kojima će doći do spuštanja dijela poslova ureda državne uprave na županijske razine.

Uspješno povlačenje sredstava iz EU fondova također je važna pretpostavka gospodarske konkurentnosti županija, a prema posljednjem istraživanju Instituta za javne financije, upravo su županije povukle najviše novaca među jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Bez obzira na to, uspješnost povlačenja mora biti veća, a ključno je da strateški ciljevi razvoja županija budu usklađeni s Europskom kohezijskom politikom za koju je najvažnije da prepoznaje specifičnosti regija kojima je novac namijenjen. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac naglasila je kako je poučena iskustvima s terena iz cijele Hrvatske izrazito svjesna važnosti kontinuirane komunikacije s građanima i lokalnom sredinom. Na sastancima župana i regionalnih koordinatora s Ministarstvom jasno je definirana uloga regionalnih koordinatora s ciljem jednakog postupanja i pojednostavljenom tijeku financijskih sredstava usmjerenih u projekte na lokalnoj i regionalnoj razini. To će omogućiti da oni u sljedećoj financijskoj perspektivi preuzmu dio upravljanja u programiranju operativnih programa. Pojačana aktivnost predstavnika Zajednice u europskim asocijacijama omogućila je povezivanje s drugim europskim regijama i učenje na primjerima dobre prakse. Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić nedavno je imenovan glavnim izvjestiteljem o financijskom okviru EU nakon 2020. pri Odboru regija te u narednih šest mjeseci treba sastaviti stručni tim koji će oformiti mišljenje o sljedećem višegodišnjem proračunu.

Skup je završio dodjelom statusa Županije – prijatelji djece, a prve županije koje su dobile taj status su Primorsko-goranska i Krapinsko-zagorska županija. Plakete je županima Željku Kolaru i Zlatku Komadini uručila dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Sonja Borovčak.

DNŽ

Zamjenica župana Žaklina Marević nazočila je u subotu u Metkoviću otvaranju 34. manifestacije ”Na Neretvu misečina pala” koja je okupila više od 1200 folkloraša.

”Veliko hvala metkovskim amaterima okupljenima u Kulturno umjetničkom društvu Metković koji svojim radom promiču kulturne vrijednosti kako našeg Metkovića, tako i cijele nam Dubrovačko-neretvanske županije. Njihov rad prepoznat je u Županiji i stoga je nagrada na ovogodišnjoj svečanoj sjednici Županijske skupštine stigla u prave ruke– članovima KUD-a Metković. Županija podržava prijedlog uprave KUD Metković koja u svom planu ima proširiti Smotru i od sljedeće godine obilježiti je u u znaku jadransko-jonske regije. Kao i do sada uvijek ćemo pomagati i podupirati ovakve i slične manifestacije. Vjerujem da će u svim dijelovima naše županije u kojima se smotra proširila biti veselo i lijepo”, rekla je zamjenica Marević.

Počasni gosti pozvani na svečano otvorenje bili su izaslanik pokroviteljice smotre, predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, potpredsjednik Sabora Božo Petrov i članovi stručnog povjerenstva smotre, profesor Vido Bagur, dr. sc. Joško Ćaleta.

U prvom danu nastupilo je 18 skupina.

DPP

Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije organizirao je seminar na temu ”Zaštita osobnih podataka-GDPR” za sve korisnike Poduzetničkog inkubatora Dubrovnik.

Polaznici su se upoznali s novom uredbom o zaštiti podataka, obvezujućom za sve pravne subjekte koji prikupljaju i obrađuju osobne podatke fizičkih osoba. Nepoštivanje novih pravila može rezultirati novčanim kaznama do 20 milijuna eura ili 4% godišnjeg prometa.

Uredba stupa na snagu 25. svibnja 2018. godine i primjenjuje se u svim državama članicama Europske unije.

DPP

Stranica 1 od 372

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250