Četvrtak, 16 Kolovoz 2018 20:13

Skrivene projekcije dolaze u Grad

Motovun Film Festival po prvi puta dolazi na Dubrovačke ljetne igre i to s jednim od svojih specijaliteta – projekcijama filmova na neočekivanim lokacijama, pod vedrim nebom, na mjestima gdje se filmovi nikada ne prikazuju, 23. i 24. kolovoza. A gdje? Neka to do zadnjeg trena ostane tajna!

Motovun Film Festival će dubrovačkoj publici i njihovim predstaviti dva iznimna filma - najbolji film ovogodišnjeg festivala (dobitnika nagrade Propeler Motovuna), i jednu od ponajboljih ekranizacija djela Williama Shakespearea:

MNOGO VIKE NI ZA ŠTO (Kenneth Branagh, Velika Britanija 1993.) – jedna od najpopularnijih filmskih adaptacija Shakespearea ikada, a uz samog redatelja uloge tumače Emma Thompson, Denzel Washington, Keanu Reeves, Michael Keaton;

UBITI JESUSA (Laura Mora Ortega, Kolumbija, 2017.) – istinita priča redateljice čiji je otac ubijen u atentatu na nesigurnim ulicama Medellina, a glavna junakinja kreće u potragu za ubojicom, baš kao što je to u stvarnom životu učinila i sama redateljica. Film je, uz hrvatski, titlan i na engelski jezik.

Dva super filma na dvije super tajne lokacije, a ulaz na projekcije je besplatan za sve koji ih otkriju. A kako doznati gdje se sakrio film? Narednih dana objavit ćemo nekoliko tragova koji vode do odgovora gdje uživamo u filmovima u četvrtak i petak, 23. i 24. kolovoza, a točne lokacije objavljujemo tik pred same projekcije - pratite jutarnje najave na lokalnim radio postajama te objave na Instagramu i Facebooku Igara!

DLJI

Četvrtak, 16 Kolovoz 2018 13:39

Brzopotezni šahovski turnir; prijavite se

Vijeće Bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika organizira brzopotezni šahovski turnir povodom Kurban Bajrama koji će se održati u prostorijama Vijeća, u zgradi Gradskog kotara Gruž, u nedjelju 19. kolovoza u 10 sati.

Prijave za turnir primaju se još u petak od 16 do 18 sati u prostorijama Vijeća, ali i neposredno pred početak turnira.

Za najbolje plasirane sudionike predviđen je zanimljiv nagradni fond.
sahovski

DPP

Četvrtak, 16 Kolovoz 2018 12:00

Međunarodna noć šišmiša

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije poziva sve zainteresirane u nedjelju 19. kolovoza 2018. na obilježavanje Međunarodne noći šišmiša, koje će biti održano u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode je zajedno s Muzejima i galerijama Konavala osmislila za ovu prigodu cjelovečernji edukativni i zabavni obiteljski program za sve uzraste.

Tako će djeca školske dobi i njihovi roditelji imati priliku naučiti kako šišmiši pomažu nama, ali i kako mi njima možemo biti od pomoći, dok će djeca vrtićkog uzrasta i oni nižih razreda osnovne škole na kreativnoj radionici moći naučiti što šišmiši jedu i gdje spavaju.

Također, bit će demonstrirano korištenje speleološke opreme koja se koristi u istraživanju šišmiša u njihovim omiljenim skloništima – špiljama i jamama, a u sumrak će se osluškivati šišmiši u blizini.
Prigodni program obilježavanja Međunarodne noći šišmiša upotpunit će koncert grupe Bloombox, koja će nastupiti ispred Zavičajnog muzeja u Čilipima.

DPP

Četvrtak, 16 Kolovoz 2018 11:53

Posebna večer za ljubitelje glazbe u Dvoru

Koncert zanimljivog i indikativnog naziva En attendant de Walter nouveau (U iščekivanju novog Waltera), održali su sinoć u atriju Kneževa dvora Aapo Häkkinen na kopiji fortepijana Johanna Andreasa Steina, sopranistica Anabela Barić i flautistica Ana Benić. Zvuci muziciranja na posebnom instrumentu, koji se rijetko može čuti i sklad fortepijana, flaute i soprana ispunili su Dvor, programom s djelima Ludwiga van Beethovena, Carla Philippa Emanuela Bacha, Franza Schuberta, Leopolda Koželucha i Jelene Pucić Sorkočević, Dubrovkinje koja se smatra prvom hrvatskom skladateljicom.

Koncertni program je izveden bez pauze uz dugotrajan aplauz festivalske publike, a na poklon ljubiteljima glazbe, umjetnici su izveli i ariju Susanna deh vieni, non tardar iz Mozartova Figarova pira.

Prvotna ideja i inspiracija za ovaj program vrijedni je fortepijano Dubrovačkih muzeja nastao u Beču u radionici Gabriela Antona Waltera oko 1790. godine. Tijekom 2005. godine glazbeni mehanizam mu je u potpunosti obnovljen u Oberndorfu kraj Salzburga. U čitavom svijetu očuvano je petnaestak Walterovih fortepiana. Koncert je izveden na kopiji fortepijana Johanna Andreasa Steina iz 1784. koji je izgradio Sentance Sleaford (Velika Britanija, 2000. godine) te renovirao Pooya Radbon (Njemačka, 2017.) a dio je kolekcije povijesnih glazbenih instrumenata Fondacije Makris.

Aapo Häkkinen osim na fortepijanu redovito nastupa i na čembalu, orguljama i klaviru. Predaje na Akademiji Sibelius i na međunarodnim majstorskim tečajevima, a od 2003. djeluje kao umjetnički ravnatelj Helsinškog baroknog orkestra. Odmah nakon stjecanja diplome 1998. osvojio je drugu nagradu i nagradu VRT na Brugesovom natjecanju za čembalo. Dobitnik je posebne nagrade Norddeutscher Rundfunka Musikpreis 1997. za interpretaciju talijanske glazbe.

Anabela Barić studentica je pete godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Giorgia Suriana, a od sezone 2015./2016. članica je vokalnog ansambla Antiphonus pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija te redovito nastupa s Hrvatskim baroknim ansamblom i sa Zborom Hrvatske radiotelevizije. U veljači 2016. godine debitirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u ulozi Barbarine u operi Figarov pir W. A. Mozarta. U rujnu 2016. godine nastupila je kao solistica u izvedbi Krunidbene mise W. A. Mozarta s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u Kneževom dvoru u Dubrovniku.

Flautistica Ana Benić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala je 2003. u klasi prof. R. Penezić. Završila je i poslijediplomski studij u The Flute Studio u klasi prof. Trevora Wyea u Velikoj Britaniji. 2011. g. završava jednogodišnje umjetničko usavršavanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Karoline Šantl-Zupan. Aktivno se bavi solističkim i komornim muziciranjem, i to podjednako na modernoj i baroknoj flauti. Solistica je Hrvatskog baroknog ansambla i jedna od osnivačica komornog ansambla Ars longa. Upravo s HRBA-om je i nastupila na Dubrovačkim ljetnim igrama kad su 2014. godine nagrađeni nagradom Orlando. Od 2007. godine zaposlena je kao solo flautistica orkestra opere HNK-a u Zagrebu.

Glazbeni program 69. Igara nastavlja se jedinstvenim koncertom pod naslovom Guitarrismo s početkom u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora, gdje će pozornicu večeras podijeliti čak osam vrsnih gitarista: Zoran Dukić, Petrit Çeku, Morana Pešutić, Tomislav Vukšić, Tvrtko Sarić, Krešimir Bedek, Pedro Ribeiro Rodrigues i Maroje Brčić te praizvesti kompoziciju Gordana Tudora Bašamar za osam gitara.

Ulaznice za ovaj jedinstveni Guitarrismo koncertni doživljaj dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr. Uz kupnju ulaznica online Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta, a takva kupnja u iznosu od najmanje 500 kn donosi voucher koji omogućuje 30% popusta na festivalske suvenire. Ulaznice su dostupne i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21.30 sati gdje svi stanovnici naše županije ostvaruju popust od 30%, a sve upite vezane za kupnju ulaznica i rezervacije zaprima Ured prodaje na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na telefonske brojeve 020/ 326 107 te 095 323 2050.

K.L.

Četvrtak, 16 Kolovoz 2018 09:21

Završila jubilarna Ljetna škola filma Šipan

Kako smo to već i navikli pred prepunim gledalištem u otvorenom kinu u Šipanskoj luci završila je još jedna, ovaj put petnaesta, jubilarna, Ljetna Škola filma Šipan.

Proteklih deset dana Šipan je ponovo bio mala filmska oaza, pa su tako svi mještani uživali u filmskim poslasticama i popratnim programima u otvorenom kinu. Istovremeno, tokom čitavog dana mali filmaši- polaznici filmskih radionica kreativno su radili u radionicama Ljetne škole.

Na samom zatvaranju vidjeli smo uratke svih radionica, a ovo godine bile su to radionica animiranog filma pod vodstvom Iris Lobaš Kukavičić i Nikole Kapidžića koja se predstavila prva. U zanimljivoj priči “Tajna čarobnog Šipan” s bajkovitim preokretom kako to već biva u svijetu animiranog filma uveli su nas u svijet čarolije i ostavili u nedoumici da odgovor što se tamo događa čekamo do sljedećeg ljeta. Nakon mladih animatora na red su pod vodstvom svog ovogodišnjeg voditelja Deana Zulicha došli i mladi fotografi koji su se predstavila s slideshowom svojih fotografija, ali i s kratkim video blogom koji nam je pokazao njihov kreativni rad i zanimljive lokacije snimanja.

Ovogodišnja petnaesta jubilarna LJŠFŠ imala je polaznike i u dvije radionice igranog filma. Prvo su nam se skupa sa svojim voditeljima Jurom Trojom i Noom Nikolićem predstavili oni nešto mlađi i to kratkim igranim filmom “Mačak u vreći” koji na vrlo duhovit način donosi priču o djevojčici napornoj svima ali i djevojčici bez koje se jednostavno ne može. Na kraju svoj rad prikazali su i oni nešto malo stariji polaznici radionice igranog filma 1 koju su vodili Zoran Ćatić i Mirza Ajnadžić. Njihov igrani film “Nećete vjerovati što se dogodilo” priča je o kupidonima iz Njemačke koji su greškom GPS-a i moderne tehnologije zalutali na Šipan gdje su na smiješan i šarolik način proširili ljubav na sve strane.

Upravo ta ljubav koja se širi između šipanske dječice i djece gostiju koji polaze radionice te njihovih voditelja proširena na publiku otvorenog kina i zapravo na cijeli otok prema riječima organizatora Mira Bronzića i Nilsa Neuberta tajna je uspjeha i opstanke Ljetne Škole filma Šipan.

DPP

Srijeda, 15 Kolovoz 2018 21:40

Procesija i blagoslov brodova u Portu

Na blagdan Velike Gospe održana je procesija sa slikom Gospe od Porta, a u Portu biskup Uzinić izmolio je molitvu Gospi te je blagoslovio barke, brodove i pomorce. Inače, prije procesije održana je i misa ispred Katedrale. Misno slavlje predvodio je biskup Uzinić.

Slika Gospe od Porta svake se godine nosi u procesiji na dan Velike Gospe, a u vrijeme raznih nevolja izlaže se pred oltar na čašćenje vjernika. Inače, Gospina slika pripadala je nekoć Crkvi od Sigurate na Prijekom, a prenesena je u Katedralu odlukom Senata da nadomjesti staru sliku Gospe od Porta koja je nakon potresa 1667. godine bila smještena u Crkvi svetoga Vlaha koja je početkom 18. stoljeća izgorjela u požaru.

V.S.

Ususret trećoj dramskoj premijeri 69. Dubrovačkih ljetnih igara „Pod balkonima“ Ranka Marinkovića u režiji Darija Harjačeka i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u petak, u 20 sati na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku održat će se razgovor i otvoriti izložba pod nazivom „Onkraj Mediterana: Ranko u Dubrovniku“. U razgovoru će sudjelovati dr. sc. Morana Čale, redatelj Dario Harjaček i dramaturginja Vedrana Klepica te pokušati odgovoriti na pitanje po čemu djelo ovog hrvatskog modernista nadilazi obzor zavičajnih motiva i slika te zašto mu je prava rodna gruda sveopća Babilonska biblioteka.

Jedna od tematsko-istraživačkih odrednica u dramskom programu 69. Dubrovačkih ljetnih igara, propitivanje je kulturoloških odrednica Mediterana, a sjajan autor za takva nastojanja svakako je bard Mediterana, viški Voltaire Ranko Marinković. Taj ponajveći hrvatski književnik druge polovice 20. stoljeća za Dubrovnik je bio intimno i obiteljski vezan, a njegov utjecaj na hrvatsko kazalište, preko dramskih komada te niza godina poučavanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, neizmjeran je. Letimičnu predodžbu o opusu Ranka Marinkovića oblikuju uglavnom uspomene na prizore iz malogradskog života u prepoznatljivome okružju srednjodalmatinskog otoka, po kojima se vrpolje karikature mjesnih oriđinala i samozvanih uglednika što ih je u klopku svojih ironičnih stranica uhvatio nesmiljeni hrvatski autor, sklon da se i nakon pripovjednih lutanja zagrebačkim ulicama vraća k viškim ishodištima svojega nadahnuća. No Marinkovićevo pismo seže dalje od hrvatskoga kutka Mediterana, više od Visa. Razgovor će pokušati odgovoriti na pitanje po čemu djelo hrvatskoga modernista nadilazi obzor zavičajnih motiva i slika.

Uz Darija Harjačeka i Vedranu Klepicu koji su se Marinkovićem iscrpno bavili tijekom priprema novog festivalskog premijernog dramskog naslova „Pod balkonima“, u razgovoru će sudjelovati dr. sc. Morana Čale koja je doktorirala na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje danas u trajnom zvanju redovite profesorice predaje talijansku književnost na Odsjeku za talijanistiku, a među autorskim knjigama koje je dosad objavila, Marinkoviću je posvetila dvije monografije, Volja za riječ. Eseji o djelu Ranka Marinkovića i Oko Kiklopa te niz članaka i rasprava u sklopu drugih autorskih knjiga.

Nakon razgovora publika će moći razgledati izložbu fotografija iz Memorijalne zbirke Ranko Marinković u Visu, ljubaznošću voditeljice zbirke Anči Fabijanović. Fotografije će biti izložene putem do parka i to tijekom perioda igranja predstave.

Razgovor se održava u sklopu novog festivalskog programa „Ključevi od grada“ kojim se kroz okrugle stolove, radionice, razgovore i dr. nastoji potaknuti sinergiju građana te posjetitelja Dubrovnika i festivala; zainteresirati građane i posjetitelje za projekte unutar festivala; aktivno ih uključiti u procese nastajanja predstava na festivalu, ne samo kao recipijente, nego i sukreatore procesa koji se njima bave te raditi na odgajanju nove kazališne, glazbene i likovne publike festivala; proširiti ju, raditi na različitosti publike te produbiti odnos s postojećom publikom Igara.

Željno iščekivani treći premijerni naslov 69. Igara „Pod balkonima“ u režiji Darija Harjačeka, na temelju izbora iz proze Ranka Marinkovića, u dramaturgiji Vedrane Klepice te u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na repertoaru je 18., 19., 20., 21. i 22. kolovoza, s početkom u 21.30 sati u parku sveučilišnog kampusa u Dubrovniku.

K.L.

U nastavku glazbenog programa 69. Dubrovačkih ljetnih igara održat će se jedinstveni koncert pod naslovom Guitarrismo u četvrtak, 16. kolovoza u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora, gdje će pozornicu podijeliti čak osam vrsnih gitarista: Zoran Dukić, Petrit Çeku, Morana Pešutić, Tomislav Vukšić, Tvrtko Sarić, Krešimir Bedek, Pedro Ribeiro Rodrigues i Maroje Brčić. Uz izbor ponajboljih kompozicija i aranžmana za različite gitarske sastave, koncert donosi i praizvedbu djela Bašamar za osam gitara Gorana Tudora.

Jedinstven koncertni doživljaj donosi bogat i posebno za ovu prigodu pripremljen program. Festivalska publika imat će priliku čuti Koncert br. 10 u h-molu Antonija Vivaldija izvorno skladan za četiri solo violine i violončelo, u obradi Petrita Çekua za osam gitara. Na programu će se naći i glazba iz baleta Trorogi šešir Manuela de Falle koji je bio revolucionaran po tome što je po prvi put za baletnu pozornicu uveo tehnike španjolskih plesova. Zbog ovoga je i većinski dio glazbe sačinjen od plesova poput jote, farruce, fandanga i seguidille. Djelo se sastoji od tri odlomka koje je za trio gitara aranžirao Darko Petrinjak. Program koncerta zastupit će i čuvenog skladatelja Astora Piazzollu; svirat će se Invierno Porteńo - zadnji stavak Piazzollina najpoznatijeg koncerta, monumentalnog pozdrava Vivaldiju nazvan Četiri godišnja doba Buenos Airesa. Proslavljen je aranžman koncerta za violinu i orkestar koji je naručio veliki latvijski violinist Gidon Kremer i kojeg je publika imala priliku slušati na Ljetnim igrama 2013., dok je na program ovoga koncerta uvrštena obrada zimskoga stavka Krešimira Bedeka za četiri gitare. Na programu je i djelo pravnika i skladatelja Iva Josipovića Drmeš za Pendereckog u obradi za osam gitara koju potpisuje Krešimir Bedek.

Na koncertu će biti praizvedeno i djelo Gorana Tudora nastalo upravo za ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre, a radi se o jednostavačnoj skladbi za osam gitara u 12/8 mjeri, naslova Bašamar. Skladba je napisana ovog proljeća, a posvećena je Tudorovim kolegama, umjetnicima gitare koji će ju i premijerno izvesti. Pisana je specifično za prostor Kneževog dvora. Prema riječima skladatelja: „Bašamar je arhaična dubrovačka riječ za jato riba i odgovarala mi je kako po svom značenju i zvučnosti tako i po činjenici da nam etimološki izraz bašamar nije lako protumačiti baš kao što i u skladbi nije uvijek jasno koje je porijeklo njenih motiva, tema i ritmova.“ Afrobrazilski ritmovi i melodije pomno su utkani u većinu djela Paula Bellinatija pa tako i u skladbi Jongo koja će biti izvedena na ovom koncertu. Prvobitnoj verziji za duo gitara, uslijedile su brojne preradbe samoga autora, među ostalim one za jazz ansambl i orkestar, za gitaru i orkestar te za solo-gitaru. Za potonju inačicu, skladanu 1982., Bellinati je 1988. osvojio prvu nagradu na osmom natjecanju Carrefour Mondialde la Guitare na Martiniku. Na programu je i četvrti stavak Fandango iz Kvinteta za gitaru i gudače Luigija Boccherinija u obradi britanskog gitarista Jeremyja Sparksa koja je dio standardnog repertoara gitarističkih kvarteta te ujedno i ovog koncerta.

Svih osam spomenutih gitarista diplomiralo je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darka Petrinjaka. Festivalska publika, prepoznata kao vrsni poznavatelj i ljubitelj gitare kao instrumenta, većinu od ovih osam gitarista koji će podijeliti pozornicu u Dvoru imala je priliku već ranije upoznati. Tako je primjerice zajednički nastup gitaristima Zoranu Dukiću, Petritu Çekuu, Tvrtku Sariću i Maroju Brčiću lani donio Nagradu Orlando, a istom nagradom prije nekoliko godina nagrađen je i gitarski duo Maroje Brčić i Zoran Dukić.

Ulaznice za jedinstveni Guitarrismo koncertni doživljaj dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr. Uz kupnju ulaznica online Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta, a takva kupnja u iznosu od najmanje 500 kn donosi voucher koji omogućuje 30% popusta na festivalske suvenire. Ulaznice su dostupne i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21.30 sati gdje svi stanovnici naše županije ostvaruju popust od 30%, a sve upite vezane za kupnju ulaznica i rezervacije zaprima Ured prodaje na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na telefonske brojeve 020/ 326 107 te 095 323 2050.

U sklopu programa Ključevi od Grada na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama radionica elektroničke i improvizirane glazbe za djecu Tvornica zvuka pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza održala se sinoć, 14. kolovoza u parku Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Ovaj edukativni projekt okupio je 20-tak mladih glazbenika budućnosti, koji su s velikim uzbuđenjem isprobavali glazbenu opremu. Iako u početku sramežljivi, mališani su se uz Nenada Sinkauza vrlo brzo opustili i uz igru naučili mnoštvo novih stvari te između ostalog isprobavali različite efekte i stvarali glazbu iz svega, pa čak i iz slomljenih cigli. Većina njih već se bavi glazbom, pa im je radionica bila vrlo zanimljiva i korisna, a ponajviše – zabavna!

Nenad Sinkauz objasnio je ideju Tvornice zvuka: „Pokušavam djeci objasniti da muzika nije samo ono što se čuje na televiziji, strofa i refren, da to nisu samo pop pjesmice niti samo klasična glazba. Veliki fokus stavljam na slušanje. Zapravo ih pokušavam učiti da slušaju jedan drugoga i to što rade. I pokušavam ih učiti svirati raznim predmetima, vrećicama za smeće, stiroporima, i tako dalje, i onda zajedno moduliramo te zvukove kroz efekte“.

Nenad Sinkauz je magistrirao etnomuzikologiju u Padovi, a po zanimanju je skladatelj i izvođač u glazbenim, plesnim, kazališnim i multimedijskim projektima. 2002. godine osniva sastav East Rodeo u sklopu kojega surađuje s nizom međunarodnih jazz i rock glazbenika, spajajući avant-rock, živu elektroniku, noise, eksperimentalnu i improviziranu glazbu. Kao skladatelj i izvođač surađuje s velikim brojem glazbenika, koreografa, kazališnih i filmskih redatelja u Hrvatskoj i inozemstvu.

Program 69. Igara naslovljen Ključevi od grada među ostalim donosi i raznovrsne programe za djecu, a do kraja festivala na programu su još pripovjedaonica za djecu Jasne Held, 21. kolovoza u 19.30 u crkvici sv. Stjepana u Pustijerni, dok će Lucija Vuković i Helena Puhara dan nakon, 22. kolovoza voditi likovnu radionicu za djecu na temu Kako percipiramo umjetnost? u 19.30 u palači Sponza.

K.L.

Prvi put u Dubrovniku i pred festivalskom publikom, sinoć su, 14. kolovoza, u atriju Kneževa dvora nastupili Andreas Ottensamer, prvi klarinet Berlinske filharmonije, i pijanist José Gallardo, oduševivši dubrovačku publiku.

Vrsni glazbenici s lakoćom muziciranja izveli su odabrani repertoar, uglavnom francuskih skladatelja i u „jazzy“ tonu. Na programu ovog vrhunskog recitala bile su dvije skladbe Claudea Debussyja, Prva rapsodija, tipično impresionističko ostvarenje koje se poigrava s izražajno-tehničkim mogućnostima klarineta i druga Djevojka lanene kose, u aranžmanu samog Andreasa Ottensamera. U prvom dijelu koncerta, Ottensamer i Gallardo odsvirali su i Pocket Size Sonatu Aleca Templetona te Easy Moments suvremenog mađarskog skladatelja i koncertnog klarinetista Béle Kovácsa. U svom obraćanju publici, Ottensamer je naglasio kako uživaju na sceni, na tako predivnoj lokaciji i u ovom prekrasnom gradu, a cijeli je program, ako je suditi po oduševljenim reakcijama, bio baš po volji sinoćnje festivalske publike, koja je uz velike aplauze između svake točke, pratila sjajan koncert.

U drugom dijelu koncerta, uslijedila su Tri preludija Georgea Gershwina u Ottensamerovom aranžmanu, potom Sonata za klarinet Camillea Saint-Saënsa i Sonatinu za klarinet u B-duru Josepha Horovitza. Na poklon festivalskoj publici, odsviran je i glazbeni dodatak - tango Por Una Cabeza, za koji je glazbu skladao Carlos Gardel, u aranžmanu Johna Williamsa, koji ovaj dvojac često i s užitkom izvodi.

Andreas Ottensamer potječe iz stare austrougarske glazbene obitelji, njegova oca Ernsta Ottensamera nazivali su „bečkim kraljem klarineta“, a bio je legendarni prvi klarinet Bečke filharmonije, dok je na tom istom mjestu danas Andreasov stariji brat Daniel. Nakon studija klavira, a zatim i violončela, 2003. godine prebacuje se na klarinet kod profesora Johanna Hindlerina. Od 2011. na mjestu je prvog klarineta Berlinske filharmonije, a od 2013. godine ima ekskluzivno partnerstvo s Deutsche Grammophonom, čime je postao prvi solo klarinetist koji je potpisao ekskluzivni ugovor s Yellow Labelom te ugledne glazbeno-izdavačke kuće. Njegov drugi album Brahms - mađarska veza, osvojio je nagradu Echo Klassik za instrumentalista u 2015. godini. Andreasov partner na recitalu u Dvoru bio je argentinski pijanist José Gallardo koji je klavir počeo učiti u dobi od pet godina na konzervatoriju u Buenos Airesu, a studij nastavio kod profesorice Poldi Mildner na Odjelu za muziku Sveučilišta u Mainzu. Gallardova suradnja s Andreasom Ottensamerom započela je 2003. godine, otkada zajednički djeluju kao umjetnički voditelji festivala komorne glazbe Bürgenstock Festival u Luzernu (Švicarska).

Koncert se održao uz potporu fonda Srednjoeuropske inicijative – SEI (Central European Initiative - CEI) namijenjenog projektima suradnje. Predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom u 2018. godini preuzela je Republika Hrvatska s ciljem pružanja potpore europskoj perspektivi država članica koje žele postati članice EU-a, što je i temeljno usmjerenje Srednjoeuropske inicijative, ali i s ciljevima prijenosa znanja i iskustava na području europskih integracija, gospodarske suradnje te suradnje na području kulture i dr. Koncert klarinetista Andreasa Ottensamera i pijanista Joséa Gallarda na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama ujedno jebio i središnji kulturni događaj hrvatskog predsjedanja.

K.L.

Stranica 1 od 452

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250