Aktualno

Mišljenja

Interview

Josipović odao počast MandeliHrvatski predsjednik Ivo Josipović odao je u srijedu počast pred odrom preminulog južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele u Pretoriji. Pogrebna povorka koja je pratila lijes s Mandelinim posmrtnim ostacima stigla je jutros u sjedište vlade u Pretoriji, a na ulicama su je ispratile tisuće ljudi koji su željeli odati posljednju počast heroju borbe protiv aparthejda.

 

Nakon što su odali počast svjetski čelnici to će moći učiniti i građani sve do subote. Lijes će do subote biti u kompleksu Union Buildings, gdje je Mandela inauguriran za predsjednika 1994., i tu će građani moći pokloniti svjetskom borcu za mir i pomirenje.

 

U subotu će tijelo biti prebačeno u Mandelino rodno mjesto, 700 kilometara južno od Johannesburga, gdje će biti pokopan u nedjelju.

 

Mandela je preminuo u četvrtak u dobi od 95 godina, a u utorak je održana svečana komemoracija u Sowetu kojoj su nazočili brojni čelnici država i vlada iz cijelog svijeta, a među njima i hrvatski predsjednik.

 

"Bila je to neobična, ali dirljiva priredba", izjavio je Josipović u telefonskom razgovoru za HTV nakon komemoracije u Sowetu, dijelu Johanesburga koji je bio centar borbe protiv aparthejda.

 

"Bio je to veliki događaj, drugačiji od onoga kako mi u Europi zamišljamo ispraćaj tako velikog državnika. Ovdje se pjesmom i plesom slavio život", rekao je Josipović.

 

Nekoliko desetaka tisuća ljudi, među njima veliki broj predsjednika država ili vlada, sudjelovalo je unatoč jakom pljusku na svečanosti na stadionu Soccer City u Sowetu gdje se Mandela posljednji put pojavio u javnosti, na finalu Svjetskog nogometnog prvenstva 2010.

 

Tijekom dva dana boravka u Južnoafričkoj Republici predsjednik Josipović susreo se i kratko razgovarao s brojnim državnicima koji su nazočili komemoraciji i mimohodu.

 

(Hina)

Osnovna pravila komentiranja
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i Dubrovnikpress.hr ne može se smatrati odgovornim za komentare korisnika. Prije komentiranja obvezno je pročitati Pravila korištenja. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje, kao i spominjanje osoba koje nisu vezane uz temu napisa. Autori takvih komentara mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Komentare koji krše Pravila korištenja i zakonske propise potrebno je prijaviti na administracija@dubrovnikpress.hr nakon čega će takvi komentari u najkraćem mogućem roku biti izbrisani utvrdi li se osnova za isto. Prigodom komentiranje ne preporuča se odstupanje od teme napisa, kao ni pisanje velikim slovima. Uredništvo zadržava pravo uklanjanja i skraćivanja komentara te onemogućavanje komentiranja, sve bez posebnog obrazloženja.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Espresso

PRESSport

More

Zdravlje

CoolTura

Religija