Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 17 Srpanj 2017 11:29

Uprava Vodovoda u obilasku dvorane za sastanke u Komolcu: "Cijela investicija je vođena nestručno, a trošak narastao na 3,6 milijuna kuna"

Piše:

Nedostaje dokumentacija koja opravdava svrhu svih troškova Vodovodove dvorane za sastanke u zgradi crpne stanice Ombla u Komolcu, a koja nas trenutno košta tri milijuna kuna te za koju se za sada treba platiti 3,6 milijuna kuna, rekli su članovi Uprave Vodovoda Zoran Ćosić i Vicko Begović . Oni su, zajedno s zamjenicom gradonačelnika Orlandom Tokić i predsjednikom Uprave Vodovoda Lukšom Matušićem obišli ovu dvoranu. Inače, Matušić na konferenciji za novinare koja je uslijedila nakon obilaska nije govorio. Pak, iako je bio najavljen, u obilasku nije sudjelovao predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, koji je bio spriječen doći. Što se tiče projekta izgradnje dvorane za sastanke, on obuhvaća ulazni dio u zgradu, uređenje kamenog stubišta, čajne kuhinje, dva sanitarna čvora, prostor same dvorane, kao i otvore na zgradi i krovnu konstrukciju.

Rečeno je kako su radovi još u tijeku. Inače, na konferenciji za novinare održanoj u maloj vijećnici Grada Dubrovnika 6. srpnja rečeno je kako dvorana košta 1,8 milijuna kuna, a ta cifra,  ustvrdili su danas Ćosić i Begović, "sad je narasla na tri milijuna kuna". Sveukupno, projekt bi, dakle, trebao koštati 3,6 milijuna kuna s PDV-om, ali naglašeno je kako postoji mogućnost da iznos dodatno naraste.

- Nećemo donositi zaključke, na vama je da na svemu što ste vidjeli zaključite na koji su način utrošena javna sredstva Vodovoda. Nakon revizije koja će se napraviti, imat ćemo stvarnu brojku utrošenih sredstava. - rekla je Tokić.

- Nadzor je u očitovanju izjavio da većina računa nisu ovjerena, nije bilo specifikacije troškova, ali računi su plaćeni. Dio poslova je izveden, drugi dio nije. Recimo, nisu postavljene zavjese, čiji je trošak 330 tisuća kuna s PDV-om. Plaćene su 17 minuta prije skupštine na kojoj je smijenjena prošla Uprava. Nismo zavjese još vidjeli, nadam se da ćemo ih vidjeti. - objasnio je Begović.

- Putem nadzora smo tražili tehničku dokumentaciju koja te račune treba pratiti. Ali, nadzor ne barata s projektnom dokumentacijom, ne postoje knjige gdje bi se utvrdio obračun. Recimo, fakturirano je 120 kvadrata podnih obloga, a ugrađeno je 70 kvadrata. Nama je to revizija dostavila. Revizija traži građevinsku dokumentaciju, građevinsku knjigu gdje piše što je ugrađeno i plaćeno. Ako toga nema, netko je napravio nešto što nije smio. Nadalje, većinu faktura je potpisivao glasnogovornik. Bez knjiga i obračuna. Dio računa pak nadzor, ali većina računa nije pošla kroz ruke nadzora. Sve u svemu, imate nestručno vođenje cijele investicije, manjkavosti u tehničkoj dokumentaciji, ali i kod plaćanja radova. - dodao je Zoran Ćosić, naglasivši kako je za nadzor bila zadužena tvrtka Spinaker.

- Svi izvođači i dobavljači su plaćeni po bagatelnoj nabavi. Kad doma mijenjate prozor zatražit ćete od trojice ponudu, nećete uvijek uzeti najjeftinije, ovdje se išlo na jednog ponuđača. A sveukupno ih imamo petnaestak, nije bilo prilike za natječajem, to nije domaćinsko ponašanje. - izjavio je Begović.

Također, na konferenciji za novinare naglašeno je i "pitanje potrebe ove dvorane" te je rečeno "kako se ona nalazi na području u ulasku u nultu zonu vodozaštite kojoj ne mogu svi pristupiti". Objašnjeno je i kako je Vodovod planirao i dvoranu za sastanke u upravnoj zgradi "pa se postavlja pitanje čemu dvije dvorane".

Što se tiče nastavka radova, objašnjeno je kako "prvo treba utvrditi činjenično stanje koliko je plaćeno i naručeno te kako će se donijeti procjena koliko bi to moglo koštati." Ćosić i Begović su zaključili "kako nema smisla plaćati projekt četiri, pet milijuna kuna".

Podsjetimo, bivši predsjednik Uprave Vodovoda Valentin Dujmović, nakon spomenute konferencije za novinare, na kojoj je nova Uprava Vodovoda prvi put istaknula pitanja oko ove tematike, bio je kazao "kako se ovdje ne radi o o rekonstrukciji jedne dvorane od 50 kvadrata već o rekonstrukciji većeg dijela crpne stanice Ombla, prizemlja i gornjeg kata na kojem se nalazi dvorana". Ustvrdio je kako "ljudi sad tu imaju pristojne uvjete za rad, a tamo su 24 sata dnevno".