Ponedjeljak, 17 Srpanj 2017 15:39

Gradonačelnik Franković s ministrom Bošnjakovićem o povratku Trgovačkog suda u Dubrovnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sastao se danas s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem koji se sa suradnicima nalazi u obilasku pravosudnih tijela u Hrvatskoj, a tom je pirgodom s ministrom razgovarao o povratku Trgovačkog suda u Dubrovnik nakon što je izmjenama Zakona o područjima i sjedištima sudova u RH početkom 2011. godine prestao  s radom Trgovački sud u Dubrovniku te je kao Stalna služba pripojen Trgovačkom sudu u Splitu.

To od samog početka izaziva negodovanje brojnih građana, a gradonačelnik Franković je ministra upoznao i s jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća prema kojoj Grad Dubrovnik čvrsto stoji na poziciji da u svakom budućem preustroju Republike Hrvatske ne pristaje na ništa manje od Dubrovnika kao središta regije.

- Gubljenjem ključnih institucija poput suda, carinarnice ili porezne uprave Dubrovniku se skidaju odlike grada, grada koji je kroz svoju dugu povijest imao društvenu uređenost s kojom su se mogle uspoređivati i puno brojnije europske zajednice naroda. - kazao je gradonačelnik.
Stoga je povratak statusa trgovačkog suda inicijativa na kojoj će kao gradonačelnik Grada Dubrovnika ustrajati, piše u priopćenju iz gradske uprave nakon sastanka, no novinari nisu upoznati i što je odgovorio ministar Dražen Bošnjaković.

"Na sastanku se razgovaralo i o planovima za premještanje katastra iz zgrade Suda te o problemu smještaja sudaca u Dubrovniku. Gradonačelnik Franković je ministru Bošnjakoviću predstavio svoj program stanogradnje uz poticaje koje Grad Dubrovnik kao izvorni model uvodi za svoje građane.

Govorilo se i o mogućnostima osiguranja određenog fonda stanova koji bi se ustupali na korištenje različitim institucijama za potrebe smještaja onim pojedincima koji svojim radom doprinose sveopćem boljitku zajednice u cjelini i dobrobiti građana koji koriste njihove usluge – liječnicima, profesorima, znanstvenicima, pa tako i sucima." - piše još u priopćenju.

D.M.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250