Srijeda, 13 Rujan 2017 14:17

Onaj tko zarađuje isključivo na imenu Dubrovnika, u Grad nešto treba i vratiti

Piše:

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković na jučerašnjoj Izbornoj skupštini Juga odaslao je jasnu poruku tvrtkama koje posluju na području Grada Dubrovnika, a koja okvirno glasi kako se od Dubrovnika ne može samo uzimati, odnosno kako se Dubrovniku nešto i mora vratiti.

Franković je istaknuo to u kontekstu sporta i sportskih kolektiva, napominjući da postoje oni koji nisu uložili niti lipe u sport. Naravno da sport u 21. stoljeću uopće ne može funkcionirati bez sponzorstva. Odnosno, može funkcionirati onako kao u Dubrovniku. Uz čast iznimkama, bez rezultata, krpanjem iz mjeseca u mjesec, pa tada i sama nezdrava atmosfera dovodi i bez značajnije podrške s tribina.

Jasno je kako postoje iznimke poput stolnotenisača Libertas Marinkolora koji su postali i prvaci Hrvatske ili košarkašica PGM Raguse, vrlo stabilnog prvoligaša. Klubovi su to čiji rezultati ujedno dokazuju koliko im financijska sponzorska injekcija znači u kontekstu njihovog etabliranja. No, što je s drugima?

Jasno, Jug kao jedan od najvećih europskih klubova, privlači i nacionalne tvrtke poput Croatia Osiguranja ili Zagrebačke pivovare. Drugi tu sreću nemaju, osim u pomoći u kontekstu organiziranja putovanja i ispunjenja onih osnovnih uvjeta za preživljavanje.

No, tvrtke u kontekstu većih sponzorstava koji donose i opipljive rezultate očito nemaju interesa biti i pokretač nekoga sportskog razvoja. Jasno kako im se to vjerojatno ne isplati jer se nemaju potrebe reklamirati, no postoji ono što se naziva i društveno-odgovornim poslovanjem, koje se ne treba očitovati kroz raznorazne pozitivne učinke na okoliš, nego i na podupiranje lokalne zajednice i u osnaživanja sporta.

Uostalom, nekadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić jednom prilikom se zapitao zašto npr. Excelsa nekretnine ne bi se oglašavale na dresu nogometnog kluba, ali čini se kako je za sada sve to tek utopija.
Istina, sportska infrastruktura u Gradu Dubrovniku je očajna, ali ne treba se čekati kako bi eto sve bilo idealno pa da se počne s ulaganjima. Uostalom, unatoč lošoj infrastrukturi, podrška koju su dubrovački stolnotenisači doživjeli uz osvajanje Prvenstva Hrvatske dugo nije viđena te kazuje kako i ne treba toliko puno da bi se neke stvari pokrenule.

Tvrtke koje ostvaruju značajne dobiti nitko ne može natjerati da ulažu u sport, nije to mogao niti Vlahušić, neće to moći niti Franković, ali može ukazati na osnovnu problematiku. Koja jednostavno glasi da onaj tko zarađuje isključivo na imenu Dubrovnika, da nije tako poslovanje bi prebacili drugamo, u Grad nešto treba i vratiti.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250