Četvrtak, 12 Listopad 2017 22:09

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvorena izložba "Praznina"

Izložba "Praznina - izbor iz hrvatske fotografije XXI. stoljeća", na kojoj su predstavljene fotografije 15 autora, otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Kustosica izložbe i autorica koncepcije je Petra Golušić, inače kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik, a asistentica kustosice za ovu izložbu je Jelena Tamindžija.

Predstavljeno je stvaralaštvo Jelene Blagović, Borisa Cvjetanovića, Petra Dapca, Sandra Đukića, Marka Ercegovića, Davora Konjikušića, Igora Kuduza, Antuna Maračića, Ane Opalić, Marine Paulenka, Jasenka Rasola, Davora Sanvincentija, Sofije Silvije, Sandre Vitaljić i Borka Vukosava.

Radi se o djelima koji progovaraju o ključnim i nužnim teritorijima kako pojedinca tako i svih njegovih struktura, mreža, područja koje stvara i tvori. Polazišta su antropološka, društvena, politička, osobna, i tako u ne – dogled. Ima ih jako puno i jezgrovita su u otvorenosti – slojevita u mišljenju i jasna u stavu od kojeg se odustaje u smislu – praznine.

- Praznina je vječna tema. Čini mi se da je ovo razdoblje post tranzicije, post privatizacije, post svega, nas ostavilo praznima. Nakon svega, poslije svega, postoji praznina duha, praznina ideja, praznina emocija i praznina prostora. U hrvatskoj arhitekturi nakon rata imamo betonske spavače, arhitektura je to koja ničemu ne služi. I to je tema ove izložbe, kao i zgrade koje su nekoć sadržavale neku ideologiju. Sve to zajedno je podtema, nadtema i tema ove izložbe. - rekao je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović.

Kustosica Petra Golušić zahvalila se svima zaslužnima za ovu izložbu, dodajući kako je ljudima uživo postavila pitanje što je praznina te je svakog od 15 umjetnika nazočnima predstavila, odnosno kazala zašto je baš njihov rad predstavljen na večerašnjoj izložbi specifičan.

Izložba ima za popratni materijal tekstove dr.sc. Gorana Kardaša, Antuna Nodila, Stipe Božića, Janke Vukmir, Srđana Nogića, doc.art.dr.sc. Krunoslava Ivanišina, anonimnih autora i autorica (dio dokumentarnog terenskog istraživanja) i autorice koncepcije Petre Golušić.

Kustosica izložbe i autorica koncepcije je Petra Golušić, kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik, a asistentica kustosice za ovu izložbu je Jelena Tamindžija. Izložba ostaje otvorena do 5. studenoga.

V.S.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250