Četvrtak, 02 Studeni 2017 08:26

Kad je bal nek' je maskenbal; namješteni natječaji za pročelnike očekuju se do konca godine

Piše:

Grad Dubrovnik pet mjeseci nakon što je ustoličena nova vlast u gradskoj upravi ima četrnaest tzv. privremenih pročelnika, dvanaest u upravnim odjelima te još dvoje u Službi Gradskog vijeća i Službi za unutarnju reviziju.
Koliko je imenovanje pročelnika „privremenim pročelnicima“ bilo zakonito oporbu ne zanima, ukoliko nešto što se može nazvati ozbiljnom oporbom HDZ-u u Dubrovniku uopće postoji. No, zapravo, to uopće ne čudi, niti one koji će biti ili su već smijenjeni treba nešto žaliti, jer svi su dovedeni političkim linijama koje su bile važnije od znanja i kompetencija i koje će na koncu i ostati važnije od nečije (ne)sposobnosti.

Zbog toga jednako tako nikog iz političkog života Grada neće zanimati ni kad se ponovo provedu namješteni natječaji za odabir pročelnika, jer pročelnici, iako je svima jasno kako se politički biraju, godinama glume glumu da su izabrani u fer natjecanju, kako oni bivših, tako i ovi nove gradske uprave, odnosno oni koji će tek biti izabrani. Pa eto, kad je bal, nek' je maskenbal.

U defektnost sustava u kojem politička vlast mora glumit budalu i svih praviti budalama natječajima u kojima se unaprijed zna tko će biti izabran nitko ne želi previše ulaziti, kao da svima odgovara birače praviti šupljoglavcima, kako vladajućima, tako i oporbi, jer oporba se danas sutra nada biti na mjestu vladajućih da može postavljati „svoje“. Poštenije bi bilo sustavom to politički izabranoj vlasti i omogućiti, pa da pročelnici i službeno budu politički postavljeni i jednako tako nakon odlaska vlasti politički budu smijenjeni, a ne da im se moraju izmišljati nova i nepotrebna radna mjesta.

Doduše, u svemu tome na jednoj od sjednica Gradskog vijeća barem je gradonačelnik Mato Franković iskreno posredno priznao kako natječaji nemaju veze s vezom, neposredno nije smio, niti može, jer morao bi za to zakonski odgovarati.

No, kad se zapravo već znaju imena pročelnika, čija imena su uostalom već većinom bila i i objavljena na portalu Dubrovnikpress.hr, što se onda čeka da se raspišu namješteni natječaji?

U odgovoru iz gradske uprave kada će biti raspisani natječaji tako stoji da je Pravilnik o unutarnjem redu upravnih tijela Grada Dubrovnika stupio na snagu sredinom listopada, a kako se njime uređuje unutarnje ustrojstvo upravnih tijela, način upravljanja upravnim tijelom i unutarnjim ustrojstvenim jedinicama, nazivi i opisi poslova radnih mjesta, stručni i drugi uvjeti za raspored na radna mjesta, broj izvršitelja i druga pitanja, natječaj tako prije nije ni mogao biti raspisan. Uz pravilnik tu je i Odluka o ustrojstvu gradske uprave Grada Dubrovnika pa će tako natječaj u kojem su unaprijed izabrani pobjednici biti raspisan, kako stoji u odgovoru iz Grada Dubrovnika, „do kraja kalendarske godine“.

Natječaj će, odgovorili su iz Grada, biti objavljen u Narodnim novinama, na internetskoj stranici i oglasnoj ploči Grada Dubrovnika kao i kod Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250