Utorak, 14 Studeni 2017 12:13

Doc.dr. Sanda Tešanović: Po pitanju dijabetesa Dubrovnik prati svjetske trendove

Piše:

Danas se obilježava Svjetski dan šećerne bolesti. Tim povodom, u organizaciji Društva za zaštitu od šećerne bolesti, danas je u Gružu i Lapadu održano mjerenje šećera u krvi, kojemu su svi zainteresirani građani mogli pristupiti.

Šećerna bolest ili dijabetes, poremećaj je povećavanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače , koji se događa kad gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu.

Članica Društva, specijalist interne medicine endokrinolog i dijabetolog doc. dr. Sanda Tešanović kazala je za portal Dubrovnikpress.hr više o ovom obilježavanju.
- Svake godine 14. studenoga, već devet godina se obilježava Svjetski dan šećerne bolesti. Sama odluka da se formira takav dan govori o važnosti bolesti i njezinoga liječenja. Mi svake godine organiziramo neke akcije, tijekom jutra na nekoliko punktova mjerimo šećer u krvi i po tim vrijednostima možemo zaključiti je li čovjek ima šećernu bolesti ili tzv. toleranciju na glukozu, kao početni pred dijabetes. Na takav način pravovremeno ljude usmjeravamo ka liječenju, radi edukacije i uvođenja terapije. - objasnila je doc.dr. Tešanović.

Prema podacima iz 2016. godine, u Hrvatskoj od dijabetesa boluje oko 300 tisuća ljudi, ali se procjenjuje da je zapravo između 400 i 450 tisuća oboljelih. Doc. dr. Tešanović odgovorila je na pitanje o oboljelima u Dubrovniku.
- Sami broj je teško reći, ali Dubrovnik prati hrvatske i svjetske trendove. U Hrvatskoj se procjenjuje da je devet posto oboljelih od ove bolesti. U svijetu ima 400 milijuna oboljelih, pretpostavlja se prema svim trendovima da će 2040. biti više od 650 milijuna oboljelih. Bolest je to koja stvara ogromne komplikacije i probleme pacijentima i njihovim obiteljima. Zato nam i jest cilj bolest "loviti" od samog početka. - kazala je doc.dr. Tešanović, naglasivši kako je "ove godine tema obilježavanja ovoga Dana ona o ženama i dijabetesu, s naglaskom na pojavu ove bolesti u trudnoći".

Inače, u organizaciji Društva, simpozij "Šećerna bolest danas" održat će se u u bivšem kinu Gruž s početkom u 17 sati. Doc. dr. Sanda Tešanović održat će predavanje na temu "Standardi u liječenju šećerne bolesti", oftalmogog i subpspecijalist stražnjeg segmenta oka prim. doc.dr. Antonela Gverović Antunica govorit će o "Šećeru i oku", a specijalist opće i vaskularne kirurgije dr. Igor Hozić na temu "Dijabetičko stopalo".

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250