Utorak, 14 Studeni 2017 21:45

90 godina dubrovačke Gimnazije na Pločama

Piše:

Svečanom akademijom, koja se večeras održala u Kazalištu Marina Držića, Gimnazija Dubrovnik na Pločama proslavila je svoju 90.obljetnicu postojanja. Naime, 1927. završena je zgrada u koju je danas smještena Gimnazija. Tom prilikom predstavljena je i monografija "90 godina dubrovačke Gimnazije na Pločama" autora Marka Giljače i ravnateljice škole Katarine Tolje.

Što se tiče same monografije, Giljača je kazao kako je urednički tim na knjizi radio šest mjeseci. Urednički tim, uz Giljaču i Tolju, čine profesorice Kiti Jurica Korda, Lucijana Pendo, Ana Njirić Aleksić i Renata Lujak Grdović. Rekao je kako je prikupljena velika količina materijala, kazavši kako se nada da su dobro odabrali.

- Monografiju smo osmislili kao sjećanje na tih 90 godina zgrade Gimnazije, ali i na dugu tradiciju dubrovačkog školstva. Dali smo počast generaciji koja je pokrenula izgradnju ove zgrade. Monografija ima 300 stranica, podijelili smo je u tri dijela. Prvi dio je povijesni, imali smo sjajne suradnike koji su svaki iz svoje struke donijeli jako puno novih podataka. Nakon toga idu sjećanja, ona su poredana kronološki od 40.-ih godina do danas i svako deset godina pokrivamo ili s nekim učenikom ili profesorom ove škole, koji pričaju anegdote. Tu ima jako puno emocija. - dodao je Giljača.

- Pričamo i o Gimnaziji danas, koja je suvremena edukativna ustanova na ponos Dubrovnika, to možete vidjeti po brojnim projektima i aktivnostima učenika i profesora, o čemu govore i brojne nagrade, koje smo ovdje popisali. - rekao je Giljača.

Ravnateljica škole Katarina Tolja najviše je o školi govorila uz svoje uvodno obraćanje okupljenima, ističući kako je Gimnaziji prethodila duga tradicija školstva u Dubrovniku. Navela je kako su mnoga slavna imena vezana uz rad ove škole, naglasivši kako je Gimnazija Dubrovnik jedna od perspektivnijih obrazovnih institucija u Hrvatskoj. Danas, ova škola, dodala je, "prati suvremene trendove, ali i ne izbjegava tradicionalne metode rada".

Zamjenica župana Žaklina Marević čestitala je ovu obljetnicu učenicima i profesorima, rekavši kako Gimnazija Dubrovnik u višestoljetnoj tradiciji obrazovnih institucija u Dubrovniku zauzima bitno mjesto.

Gradonačelnik Mato Franković poručio je kako su u "Gradu Dubrovniku ponosni na ovu školu".

- Gimnazija je brojnim Dubrovkinjama i Dubrovčanima pružila zaokruženo iskustvo učenja, brusila njihove afinitete i usmjeravala ih prema daljnjem obrazovanju. - rekao je on, najavivši i kako Grad Dubrovnik ima namjeru u sljedećem četverogodišnjem razdoblju uvesti jednosmjensku nastavu u osnovnim školama kojima je osnivač..

- Rekonstrukcijom zgrade u Ulici Ilije Sarake, u suradnji s Dubrovačkom biskupijom, stvorit će se uvjeti da se viši razredi OŠ Marina Getaldića presele iz zgrade na Pločama, što će Gimnaziji otvoriti nove mogućnosti za korištenje prostora. - zaključio je Franković.

Saborska zastupnica i nekadašnja ravnateljica Gimnazije Sanja Putica pohvalila je monografiju, dodajući kako će ona uvijek biti povezana s ovom školom.

Ovom prilikom, gimnazijalci su izveli i prigodan program.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250