Petak, 05 Siječanj 2018 10:56

Kako je najbolje prihvatiti ulovljenu lignju…

Piše:

Lignji je sve manje i zato je gubitak već zakačenih, što je dosta česta pojava, sve važniji čimbenik (ne)uspjeha u lovu lignji. Kao izbjeći ili barem smanjiti gubitke?

U lovu lignje nekoliko je kritičnih perioda u kojima samo jedan krivi potez znači gubitak ulova. Po učestalosti gubitka plijena na prvom je mjestu trenutak izvlačenja lignje iz mora. Ponekad je to zbog loše sreće, ali češće je u pitanju sitnija ili krupnija greška ribolovca. Uz malo znanja, koncentracije, strpljenja, prakse i pribora te se greške mogu izbjeći.

No, da bi uopće imao priliku podići je iz mora, lignjolovac je ne smije izgubiti od trenutka kvačenja do podizanja na površinu, što je drugi najčešći period gubitka lignje. To se u pravilu događa zbog olabavljene strune, a sprečava držanja pribora zategnutim. U lovi pomoću štapa najlakše je to postići tako da se uz stalno lagano namotavanje strune štap drži pod kutom od oko 80 stupnjeva u odnosu na strunu jer se tako najbolje kompenzira „pumpanje“ lignje.

Čak i u lovu s umjetnim svjetlom, njegovo iznenadno treperenje ili pojava drugog svjetla, uplašit će lignju pa će se ona dati u bijeg. No, samo ako je svjetlo bijele ili žute boje. Zato je tijekom lova lignje kao pomoćno najbolje koristiti svjetlo zelene ili, još bolje crvene boje, jer ona ne plaše lignje.

Kad dospije pod površinu, lignju je moguće izvaditi na više načina. Koji će se primijeniti najviše ovisi o načinu ribolova.

U klasičnom lovu iz plovila najjednostavnije je lignju prihvatiti rukom za vrat, odmah ispod glave. Pritom treba paziti da glavu usmjerimo od sebe kako bi izbjegli neugodno ocrnjivanje.

Puno sigurnije i ugodnije izvlačenje je pomoću prihvatnice, pogotovo ako se lignja žestoko bori. Postoji dvije vrste prihvatnica za lignje, mrežna i s kukama.
img4874Brankarel (brankanel, trkmar) je prihvatnica koju čini tanji štap ili jači prut za čiju je jedan kraj pričvršćena krunica od nekoliko kuka ili udica. Posebno su dobri suvremeni, teleskopski jer su laki za nošenje, a mogu biti dugi do 10-tak metara. Krunica se spusti ispod lignje i kratko ali naglo trgne naviše. S malo prakse postiže se skoro 100 postotna učinkovitost, čak i kad je lignja slabo zakvačena za lignjarić.
P3350 Prihvatnice za lignjeDugi brankarel je posebno dobar u lovu s obale, osobito ozidane i visoke. Kratki je idealan za prihvat lignje u lovu pendulom noću, osobito bez dovoljno svjetla. Minimalna dužina drške brankarela, ali i mrežne prihvatnice za lov iz plovila treba biti jednaka visini boka plovila iznad vodene linije, uz dodatak oko 50 cm za sigurnije baratanje.
DSC02451 LignjaUmjesto brankarela, za prihvat se može koristiti mrežna prihvatnica, janka, koja je posebno dobra kad se lovi klasičnim načinom iz plovila. Mreža joj treba imati što sitnije oko kako bi za nju iglice lignjarića što teže zapinjale, što je česti slučaj. Posebno su dobre mreže presvučene gumom, silikonom ili kojim drugim elastičnim materijalom, jer je za njih najteže zapeti.

Pravilan prihvat mrežnom prihvatnicom obavlja se tako da se prihvatnica spusti pod površinu pa lignja privuče. Kad je prihvatnica ispod nje, lignji treba malo podignete glavu, onda polako podignuti prihvatnicu i odjednom spustiti štap, odnosno lignju. Iznenadno otpuštanje navest će lignju da zaroni - pravo u prihvatnicu.

Ako je plijen većih dimenzija od mreže prihvatnice, treba postupati suprotno nego pri prihvatu ribe. Prvo u mrežicu treba ubaciti rep jer ako se prvo ubacite glavu lignja se može „mlaznim“ pogonom odbaciti unazad i iskočiti van!

U lovu štapom, kod prihvaćate lignju izvan štapa smije biti strune toliko koliko je dugačak štap. Ako je ima više nema se potpuna kontrola nad lignjom. Ako, pak, ima manje strune od dužine štapa, opet nije baš dobro jer će se teže manevrirati.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250