Subota, 17 Veljača 2018 19:00

Uz 95. Obljetnicu smrti Dore Pejačević: Dubrovačka izvedba „Žena u glazbi“

U 2018. godini navršava se 95. godina smrti Dore Pejačević, jedne od najistaknutijih hrvatskih skladateljica. Tom je prigodom osmišljen projekt pod nazivom „Žene u glazbi“ koji idejno polazi od značajnih glazbenica i skladateljica: Marie Theresie von Paradis, Clare Schumann, Fanny Mendelssohn i Dore Pejačević, čija će djela izvoditi violinistica Đana Kahriman i pijanistica Ivana Jelača.

Uz koncerte će biti izložena popratna izložba koja tematizira javno djelovanje žena na glazbenoj sceni, prateći profesionalne i životne puteve istaknutih glazbenica skladateljica čija je vrijednost bila rijetko priznata.
Usprkos brojnim ograničenjima, neke su se žene ipak uspjele afirmirati u svijetu profesionalne umjetnosti.Bile su inspiracija suvremenicima, čak i kad su predstavljale potencijalnu prijetnju društvu.
Koncert će se pred dubrovačkom publikom, nakon Našica i Zagreba, održati u srijedu 21. veljače u Čitaonici Narodne knjižnice Grad (Saloča od zrcala) s početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Program realizira udruga Sve ostalo je glazba u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, uz potporu Grada Dubrovnika, a dvodnevni program pod nazivom „Kontesa Dora knjižnici u pohode“ započinje u utorak, 20. veljače u 19 sati predavanjem „Što je čitala Dora?“ dr. sc. Dinka Župana.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250