Nedjelja, 18 Veljača 2018 20:13

Međunarodni majstorski seminar orkestralnog dirigiranja završit će koncertom u Revelinu

Piše:

U Dubrovniku je danas pod vodstvom glasovitog maestra Uroša Lajovica započeo 6. međunarodni majstorski seminar orkestralnog dirigiranja koji će završiti besplatnim koncertom u subotu 24. veljače u Revelinu. Seminar je organiziran u suradnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Fonda Lovro & Lilly Matačić, utemeljenog 1987. u skladu s oporučnom željom maestra Lovra von Matačića i njegove supruge Lilly, kako bi se pomagali mladi i talentirani glazbenici.

Na ovogodišnjem seminaru sudjeluje jedanaest polaznika od čega dvoje iz Hrvatske, dvoje iz Slovenije te po jedan iz SAD-a, Španjolske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Grčke, Tajvana i Austrije. Kroz sedmodnevni seminar, mladi dirigenti usavršavat će svoja znanja radom sa slovenskim dirigentom Urošem Lajovicem, primjenjujući svoja znanja i vještine na Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Osobito zanimljivo ime među polaznicima seminara jest Dunja Vejzović, jedna od najvećih opernih diva koje je Hrvatska dala svijetu,ujedno i glazbena pedagoginja, a koja već drugi put sudjeluje na ovom seminaru u Dubrovniku.
dammildsoPrije početka seminara na konferenciji za novinare u Slanici ravnatelj DSO-a Damir Milat istaknuo je kako je „uvijek dobro raditi s mladim ljudima, da nauče nešto od starijih i da vide način kako radi profesionalni orkestar“.
- Radujem se što su izabrali suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Dubrovački orkestar je specifičan orkestar u maloj sredini koji radi 98 godina, a zanimljivo da je u vrijeme Dubrovačke Republike djelovalo više orkestara. Dakle, imamo dug staž i ponosni smo na to, ali još više na suradnju s ovakvim imenima. – rekao je Milat.
tajnfondGlavni tajnik Fonda Lovro i Lilly Matačić Josip Nalis kazao je kako je glavni cilj fonda osim zaštite i očuvanja djela Lovra Matačića i briga za mlade glazbenike, te da je bio sjajan potez uraditi seminar u Dubrovniku.

Svakako najzanimljivije ime među polaznicima je primadona Dunja Vejzović.
dunjavejz- Dubrovnik mene jako dobro pozna, a prvi nastup ovdje bio jer upravo s maestrom Matačićem. Prije dvije godine sam prvi put stala pred orkestar i dozvoljeno mi je bilo da dirigiram dva stavka, poslije toga sam već nastupala s ovim orkestrom gdje sam i pjevala i dirigirala. Dakle, to je već jedna poznata suradnja s ovim orkestrom i drago mi je da sam opet ovdje. U međuvremenu sam dobila i zadatke kao što je dirigiranje premijere Norme u Rijeci i za to treba još puno posla i nadam se da ću se ovdje još usavršiti. – rekla je Dunja Vejzović.
dirurosDirigent Uroš Lajovic koji će voditi seminar kazao je kako će polaznici dobiti priliku da vide kako orkestar reagira na njih.
- Baš to je cilj seminara, da im pokažemo put, trebamo im dati neko iskustvo koje nikada neće moći dobiti pred nekim orkestrom u nekom angažmanu. – rekao je Lajovic.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250