Ponedjeljak, 19 Veljača 2018 10:24

Ozbiljan problem i pitanje pred ministrom financija: Zašto DPDS nema fiskalizirano poslovanje iako većinu prihoda od 150 milijuna kuna ostvaruje gotovinom?

Bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić uputio je javno pismo ministru financija Zdravku Mariću o poslovanju Društva prijatelja dubrovačke starine, odnosno postavio mu je pitanje zbog čega prodaja karata za dubrovačke zidine nije fiskalizirana.

Naime, na nedavnom suđenju koje su po privatnim tužbama protiv Vlahušića podnijeli nekadašnji predsjednik DPDS-a Denis Orlić te samo Društvo, kroz iskaze svjedoka utvrđeno je kako DPDS nije fiskalizirao poslovanje iako je riječ o udruzi koja ostvaruje promet od oko 150 milijuna kuna godišnje od čega je više od polovice prihoda ostvareno gotovinskim plaćanjem.

Stoga Vlahušić u svom pismu ministru financija traži pojašnjenje tko je, te ako jest, kada je oslobodio DPDS od fiskalizacije, a ako nije kada će biti izvršen porezni nadzor uz obavezu uvođenja fiskalizacije.

D.M.

Pismo Andra Vlahušića ministru financija prenosimo u cijelosti:

"Poštovani ministre, obraćam se s molbom da Vaše institucije Ministarstva financija i Porezne uprave provjere rad Društva prijatelja dubrovačke starine. Povodom ovom pismu su izjave gospodina Nika Kapetanića, predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine, na suđenju koje je samo Društvo pokrenulo protiv mene zbog izjava koje sam davao kao gradonačelnik Dubrovnika o nezakonitom i štetnom načinu poslovanja društva. Svjedočenje dostavljam u prilogu. DPDS upravlja zidinama, te ubire prihode bez ijednoga zakonskoga okvira, što nije tema ovoga dopisa…
…ali prema izjavama gospodina Kapetanića DPDS je protekle 2017 godine uprihodovao 150 milijuna kuna, jedini prihod koje DPDS ima su prihodi od prodaje ulaznica za dubrovačke zidine, više od 95 posto, te najam poslovnih prostora na istima. Mali dio prihoda ostvaruju i od prodaje ulaznica na stonskim zidinama i kuli Soko.
Prema izjavama predsjednika Društva, 30 posto prihoda dolazi od prodaje putem kartica, 10 posto od prodaje dubrovačke kartice, a ostalo ili 60 posto je gotovina. Kada to prevedemo u realne brojke 90 milijuna kuna iznosi gotovinsko plaćanje.
Istovremeno smo saznali da prodaja ulaznica od 150 milijuna kuna nije fiskalizirana, te da Društvo samostalno štampa ulaznice, ima svoj softverski sustav za praćenje prodaje karata, te svoj financijski i računovodstveni sustav.

Godišnji prihod veći je od izvornog proračuna svih općina u Republici Hrvatskoj, te većine gradova i županija. Od 580 jedinica lokalne uprave i samouprave, županija, gradova, njih 500 ima manji proračun nego sto ga imaju dubrovačke zidine. Na upit tko kontrolira tako ogromnu količinu novca, najveću pojedinačnu zaradu od ulaznica u cijeloj Republici Hrvatskoj, rekao je: „Pa mi sami.“ Nabrojio je imena nekolicine zaposlenika, te rekao da volonteri koji su članovi uprave Društva kontroliraju cjelokupni proces, štampanje ulaznica, prodaju karata, softversko praćenje do računovodstva, svakodnevno brojanje novca i uplatu na šaltere banaka. Naveo je također da je u nekoliko navrata otkriveno otuđenje novca od samih zaposlenika koji su dobili otkaz.

Napominjem da dnevni promet povremeno prelazi milijun i pol kuna, od čega samo uplata gotovine iznosi jedan milijun kuna. Pokusajte samo i zamisliti kako je moguće i koliko vremena treba da se svaki dan prebroji tih više od milijun kuna, te uskladi sa svim procesima. Znači nema nikakve javne kontrole nad štampanjem ulaznica, brojanjem novca, uplatama, kontrolama u računovodstvu. Zidine su javno dobro u stopostotnom vlasništvu Grada Dubrovnika, a financijski tijek prepušten je privatnoj, volonterskoj udruzi građana.

Sukladno zakonu o fiskalizaciji plaćanja gotovinom u člancima 1 i 2 navode se obveznici fiskalizacije i iz njih proizlazi potpuna jasna obaveza Društva da sve svoje ulaznice fiskalizira.

Istina, u članku 5 navodi se da Vlada RH moze donijeti odluku o izuzeću od fiskalizacije na prijedlog ministra financija.
Interesira me, kao i javnost, je li Vlada donijela takvu odluku, a ako jest, kada. Ukoliko odluke nema ostaje pitanje kada ćete svojim službama dati nalog za financijski i porezni nadzor te obavezno uvođenje fiskalizacije.

S poštovanjem,
Andro Vlahušić

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250