Ponedjeljak, 16 Travanj 2018 19:41

SDP pokreće postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti ugovora Grada i DPDS-a

Piše:

Dubrovački SDP pokrenut će postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti Odluke o dodatku Ugovora o korištenju i održavanju gradskih zidina između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine. SDP-ovci će o ovoj temi u utroak održati i konferenciju za novinare.

Inače, ugovori koje su s DPDS-om potpisivali bivši gradonačelnici, onaj osnovni Vido Bogdanović (HSS) i dodatci koji su potpisali Andro Vlahušić (HNS) te zatim i aktualni gradonačelnik Mato Franković, prema mišljenju Ministarstva kulture nisu zakoniti. Naime, Ministarstvo kulture utvrdilo je 2014. godine kako je ugovor između Grada Dubrovnika i DPDS-a protivan Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima kojim je određeno kako se javno dobro u općoj uporabi, odnosno u konkretnom slučaju zidine, mogu dati na upravljanje isključivo ustanovi kojoj je osnivač vlasnik nekretnine, tj. jedinica lokalne samouprave, što Društvo prijatelja dubrovačke starine nije.

Da bi DPDS do upravljanja zidinama došao na legalan način bilo je potrebno raspisati javni natječaj, na koji su se naravno mogle javiti i druge udruge, institucije ili tvrtke, a javni natječaj nije nikad raspisan. Također, temeljem tog javnog natječaja trebala je biti određena i zakupnina, odnosno kako to u Zakonu piše, naknada utvrđena po tržišnoj cijeni.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250