Utorak, 17 Travanj 2018 11:25

Destinacija za penzionere?

Piše:

Od brojnih budućih smjerova koje je nova gradska uprava odredila kao čvrsti putokaz u turističkom promišljanju Grada, najupitnija je svakako ona o puštanju glazbe vanka do 23.30 sati. A to je baš ono čega se gradonačelnik Mato Franković itekako čvrsto drži.

Naime, radi se o praksi koja je uvedena još lani, a koja se odnosi na glazbu koja se izvodi na javnim površinama. Poslije 23.30 sati glazba se tako smije puštati samo unutar kafića, odnosno ne smije se čuti vanka, što je praktički nemoguće budući da je teško ljeti goste smjestiti u kafić i zatvoriti vrata.

Tako da je jedina opcija ustvari muziku skroz ugasiti, a što uzročno-posljedično podrazumijeva i zatvaranje lokala do ponoća, kad bi ustvari noćni život trebao početi.

Neupitno je kako primjerice odredba o javnim površinama, odnosno nužnosti poštivanja dodijeljenog prostora od strane ugostitelja, ima svoju logiku uz sprječavanje mogućeg nereda. Jasno je i kako odluka o opskrbi Grada do 8 sati ujutro ima smisla. Nadalje, jasno je i zašto su ukinuti pultovi na Pilama i zašto se sad kažnjavaju ilegalni "bookeri" na istom mjestu. Sve će to u praksi biti pipavo za provesti, ali uz suradnju svih dionika te priče, ove odluke mogu i zaživjeti.

No, sve to bit će jako teško uz odluku o puštanju glazbe do 23.30 sati. Uz toliko kafića u Gradu postojat će oni koji odluku neće poštivati, što u tom slučaju podrazumijeva izlazak policije ili komunalnih redara na teren, a koji opet ne mogu pokriti cijeli Grad, što će opet izazvati revolt kod onih kod kojih nadležne službe reagiraju, uz logiku "zašto ja, a ne on".

Dakako, postoji i drugi još važniji dio priče, onaj koji se tiče čisto turističke ponude Grada jer sve ovo prijeti da pretvori Grad u destinaciju za penzionere, budući da u Dubrovniku jednostavno ne postoji alternativno mjesto za izlazak. Svaki oblik noćne zabave isključivo je u povijesnoj jezgri i njenoj kontaktnoj zoni.

Recimo, i na sastanku Frankovića s ugostiteljima bitno je naglašena ova problematika. Tako je primjerice ugostitelj i gradski vijećnik Miho Obradović kazao kako je nemoguće da se muzika čuje samo unutra, a ne vanka, dodavši "kako ovo znači kraj malih lokala". Na sastanku se od strane ugostitelja moglo i čuti "kako je Dubrovnik turistički grad, a ne Čačak".

Gradonačelnik Franković je tom prilikom kazao kako je glasna muzika nedopustiva, prepričavši i kako je prošlo ljeto prolazio Gradom u 1.30 sati i "kako je muzika imala odvaliti Orlanda". Naravno, radi se tu o muzici koja je dopirala s jedne od zabava koje se već nekoliko godina održavaju baš oko Orlandovog stupa, u organizaciji tri tamošnja kafića. Recimo, lani je i svečani koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra na Stradunu uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja održan dan prije, a na samo obilježavanje ovoga datuma održana je jedna od tih spomenutih zabava.

Za početak, vjerodostojnost Frankovićevih riječi moći će se vidjeti već po pitanju hoće li se te zabave oko Orlandovog stupa ponovo održavati, odnosno hoće li prema „velikima” imati isti kriterij i kao prema malim lokalima.

A sad, kako će se odluka provoditi, koliko će nezadovoljstva izazvati te najvažnije od svega hoće li Dubrovnik umjesto turističkog grada biti uistinu destinacija za penzionere, jednostavno preostaje za vidjeti. No, ne bi trebalo iznenaditi da Franković po ovom pitanju smekša svoje stavove.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250