Utorak, 17 Travanj 2018 13:53

Božo Letunić (Naprijed Hrvatska!): Prijeti nam ekološka katastrofa, za izgradnju UPOV Lapad kroz Grad će proći 80 tisuća kamiona

Piše:

Lapadski turizam i kanalizacija ne idu zajedno, rekao je predsjednik dubrovačkog ogranka stranke Naprijed Hrvatska! - progresivni savez inženjer Božo Letunić na temu gradnje pročistača otpadnih voda u Lapadu.

Dakle, sadašnji UPOV u Lapadu izgrađen je 1977. godine i u njemu se pročišćava najveći dio otpadnih voda iz Dubrovnika i okolice. Pak, jedna od obaveza prema Europskoj uniji jest izgraditi novi uređaj, na lokaciji postojećeg mehaničkog uređaja, neposredno iza hotela Lapad. Hrvatske vode su potvrdile da će takav projekt prijaviti EU do kraja godine.

No, Letunić ističe kako je još dug put do ikakvog inženjerskog projekta.
- Projekt je to koji predviđa u podzemlju Petke dvoranu površine nogometnog igrališta, a visine deset do 15 metara. Dakle, pod navedenim se podrazumijeva iskopati 100 tisuća metara kubnih žive stijene i to transportirati ulicama Grada. Za usporedbu 100 tisuća metara kubnih je adekvatno volumenu osam dubrovačkih katedrala ili osam dvorana Vatroslava Lisinskog. - kazao je Letunić.

- Ako se iskop i izvrši, odveze materijal, onda slijedi obratni smjer. Dovođenje betona, torkreta, injekcione mase, maltera, željeza, cijevi... Zatim se unose bazeni za mast i pijesak, kao i bazeni za otpadne vode, biološki spremnici, strojarnice za ubacivanje zraka, stanice za prihvat crnih voda s brodova i septičkih jama, crpne stanice, membranska postrojenja, postrojenja za mehaničko zgušnjavanje mulja, trafostanice upravna građevina... Kako bi se sve to izgradilo, za vrijeme gradnje proći će 80 tisuća šlepera i kamiona od hotela Palace kroz Lapad, Gruž, Montovjernu, Ilijinu glavicu uz buku, prašinu, smrad i gužve. Kad sve to završi, kad se svečano presječe vrpca i strojevi krenu pročistavati 25 tisuća metara kubnih otpadnih voda, ponovo će u Lapadu, Gružu, Montovjerni biti prisutni buka, smrad, opterećenje prometa s desecima kamiona dnevno koji će donositi kemikalije i iznositi mulj, pijesak, masti i krupne tvari iz UPOV Lapad. - rekao je Letunić, dodajući "kako nam prijeti i ekološka katastrofa".

Letunić se zapitao jesu li oni koji su predložili ovu lokaciju "pripremili osnovne studije geologije, geomehanike, prometa, kao i cost benefit studije da bi donijeli takvu odluku".

- Jesu li s činjenicama o projektu upoznati građani i dubrovački gospodarstvenici? Ako nisu, pitamo se koliko su odgovorni koji donose odluke te imaju li respekta prema okolišu, ali i građanima i turistima. Ovo je uz povijesnu jezgru najznačajnije dubrovačko turističko, trgovačko i rekreacijsko središte. - pojasnio je Letunić.

- Apeliramo na gradsku vlast da sagleda scenarij izgradnje ovoga projekta i makne njegovu izgradnju iz Uvale Lapad na rubne dijelove Grada. - zaključio je Božo Letunić, pojasnivši i kako je odabrano "najskuplje rješenje u izvedbi i u realizaciji".

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250