Četvrtak, 17 Svibanj 2018 13:45

Održana komemoracija za Margit Cetinić

Komemoracija u spomen na profesoricu glazbe i voditeljicu katedralnog zbora Margit Cetinić, koja je preminula u ponedjeljak nakon teške bolesti, održana je danas u dvorani Ivana Pavla II. Od Margit Cetinić oprostili su se članovi njezine obitelji, prijatelji i suradnici.

Emotivnim govorima od Margit Cetinić oprostili su se i biskup dubrovački msgr. Mate Uzinić, katedralni župnik don Stanko Lasić, gradonačelnik Mato Franković i ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića Slobodan Begić.

Margit Cetinić rođena je 14. rujna 1947. godine u Budimpešti, u Dubrovniku završila osnovnu i srednju školu. Glazbenu akademiju završila je 1970. godine u Zagrebu nakon čega je dobila mjesto nastavnika u Glazbenoj školi u Dubrovniku i ostala tamo sve do umirovljenja.

U Katedralnom pjevačkom zboru počela je pjevati s osam godina. Od 1977. preuzela je vođenje zbora. Pod njezinim vodstvom u posljednjih dvadesetak Mješoviti zbor Dubrovačke katedrale prekoračio je crkveni prag i sudjelovao na brojnim manifestacijama i proslavama kako u Hrvatskoj tako i inozemstvu.

Godine 1979. osnovala je s grupom zaljubljenika Katedralne madrigaliste u želju popunjavanja Mješovitog katedralnog zbora, koji neprekidno djeluje od 1926. godine. Pod njenim vodstvom, zajednički nastupaju na svim većim liturgijskim slavljima.

Za svoj rad odlikovana je 2009. godine od pape Benedikta XVI. Prošle godine je dobila i Nagradu Grada Dubrovnika za svoj dugogodišnji predani rad.

V.S.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250