Utorak, 10 Srpanj 2018 03:33

Sprdačina na Generalnoj; "srđevke" upale na ceremoniju pa se zaigrale golf lopticama

Piše:

Ako bi se vjerovalo da su danak novog doba ljudi kao učmala neambiciozna masa koja se da uspavati, onda o tome govori održana generalna proba Dubrovačkih ljetnih igara. Provokacija publike tu bi trebala biti uračunata u Igre, ma koliko god samo otvaranje bilo eventualno dobro.

Tada, na zafrkantskoj razini, uputivši kritiku meštrima od Igara, poručujući im da im je put ispravan kao onaj na nekakvom kursu teatra u domaćoj zadruzi u Cisti Provo, simbolički bi se i postigao cilj. Cilj kroz 45 dana festivala dosegnuti jednu savršenu širinu, koja bi tražila način kako demantirati na generalnoj probi zadanu letvicu očekivanja te od svega napraviti rapsodiju teatra, glazbe i folklora. A kad makar i simbolički provokacija izostane onamo gdje je dobrodošla, to znači i da je publika Igara poput brodova koji nastoje ploviti sa spuštenim sidrom.

Govori to o ideji da se građani involviraju u same Igre, što je dakle misao koja se protura kroz 69. festival. Građani ne da nisu involvirani, nego ustvari ne sudjeluju onamo gdje bi im po prirodi njihove zbijenosti u masi uvijek bilo najslađe sudjelovati, odnosno onamo gdje im je dopušteno gađati pomadorama i salatom. Problem je u tome što je to nagon, a ne odluka ili opredijeljenje.

Pa, iako je anemija publike prvi utisak s ovogodišnje generalne probe, postoje još dva dojma, svakako manje povezana sa samom prirodom događaja. A to je da su aktivisti iz Građanske inicijative Srđ je naš eto učinili škerac, onako kao da je u pitanju Župski karnevo. Završni čin otvaranja, naime sav je u tome da građani ulaze u scenu, što su iskoristile "srđevke", koje su počele bacati loptice, dok im je na majici pisalo "Skupljač golf loptica" (?!). Iz vodstva Igara za portal Dubrovnikpress.hr rekli su da to nije predviđeno u scenariju otvaranja. Stoga, nije da ne treba hrabrost za ubacit se u već organiziran program, makar se radilo o generalnoj probi, pa zašto onda nešto bolje nije smišljeno? Takve stvari da bi bile dobre, moraju biti jako, jako dobre. Šteta smisliti nešto preko koljena i tako se obilježiti u Gradu gdje si i za dobre ideje pod znakom upitnika, a tek za loše ispadaš smiješan i predmet sprdačine. Osim ako se ne radi o privlačenju pozornosti, što s druge strane nema veze s hrabrošću.

Pri tom, starija ekipa iz GI SJN izvjesila je natpis na kojemu pitaju župana Nikolu Dobroslavića pošto sloboda, "a propos" posljednih golf događanja. Tu se zaključak sam nameće, a uglavnom glasi da je dubrovačkim golf aktivistima preostalo ideje još samo proklamirati na ovakvim događanjima.

I ima još jedna stvar koja nije zanemariva, a mogla bi nervirati samu publiku na licu mjesta, kao i one koji bi htjeli trajno zabilježiti uspomene s otvaranja 69. Igara. To su kamermani zaduženi za prijenos uživo, koji će se prikazati na HRT-u. Odnosno, nije problem u kamermanima koji rade svoj posao koji im je zadan, problem je tehnički u ideji da osoba koja nije dio programa biva prečesto u kadru, dakle u kontekstu zbivanja. Isti problem je bio i prošle godine, isti problem dakle bit će i ove godine. Šteta. Postoje i druga rješenja koja ne bi trebala podrazumijevati da se (prečesto) uz protagoniste ceremonije nalazi kamerman na 20 centimetara udaljenosti.

A otvaranje kao otvaranje koje redateljski i scenaristički potpisuje Saša Božić? Djeluje dinamično, a dominira Nataša Dangubić svojom spontanošću, kao svojevrsni predstavnik Dubrovčana, odnosno simbol spomenutog građanskog okretanja Igara. Tu je i prošlogodišnji dobitnik Orlanda Ozren Grabarić koji je uz kratku rolu i pokazao zašto je bio nagrađen na lanjskom festivalu. No, u grubo rečeno, poanta otvaranja ionako je u vrućoj dubrovačkoj noći i početku jednog novog vremena za Dubrovnik, punog sna o sreći, jer Igre su u svim njegovim čarima ili zabludama o njemu, kako god.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250