Petak, 14 Rujan 2018 19:00

Franković odgovorio Šprlji i Kralju: Zbog čega bi Grad razgovarao i pregovarao o nečemu što je neupitno njegovo pravo?

Uporno netočno prikazivanje činjeničnog stanja oko nezakonite blokade pristupne ceste do pročistača od strane predstavnika društava Rursus i PGM Ragusa nas uopće ne iznenađuje, budući nam je jasno o kakvim je interesima i osobama riječ, riječi su kojima je u priopćenju za javnost dubrovački gradonačelnik Mato Franković prokomentirao današnji istup Leona Šprlje iz tvrtke Rursus i Iva Ivana Kralja iz tvrtke PGM Ragusa, koji su gradonačelnika danas pozvali na razgovor, nakon što su jučer zaustavili radove na polaganju energetskog kabela u trupu nerazvrstane ceste u Komolcu, a za koju tvrde da dijelom pripada navedenim tvrtkama. Današnje priopćenje Šprlje i Kralja možete pročitati OVDJE.

Ostatak priopćenja gradonačelnika Frankovića pročitajte u nastavku:

"Također, njihovo pozivanje na razgovor, nakon što je njihovo skandalozno ponašanje dospjelo u javnost, nema nikakvog smisla. Zbog čega bi Grad razgovarao i pregovarao o nečemu što je neupitno njegovo pravo? Je li nezakonita blokada pristupne ceste bio svojevrstan poziv Gradu na pregovore? Ako jest, krajnje je neprimjeren i neodgovoran.

Ipak, kako bi do kraja razobličili neistine koje dolaze od strane čelnika ove dvije tvrtke, dužni smo javnosti ukazati koje nam sve zakonske odredbe potvrđuju prava.

Najprije, sukladno odredbama članka 2. i 98. Zakona o cestama, nerazvrstane ceste su ceste koje se koriste za promet vozilima, koje svatko može slobodno koristiti na način i pod uvjetima određenim ovim Zakonom i drugim propisima, a koje nisu razvrstane kao javne ceste u smislu ovoga Zakona.

Sukladno odredbama članka 131. stavak 1. Zakona, ceste koje se na dan stupanja na snagu ovog Zakona koriste za promet vozila po bilo kojoj osnovi i koje su pristupačne većem broju korisnika, a koje nisu razvrstane kao javne ceste u smislu ovoga Zakona, postaju nerazvrstane ceste.

Cesta od spoja s nerazvrstanom cestom Komolac- Brgat pa do VS Komolac i naselja Ogarić nije razvrstana kao javna cesta Odlukom o razvrstavanju javnih cesta. Stoga je ona, sukladno odredbama članaka 2., 98. i 131. Zakona o cestama, nerazvrstana cesta. Upravni odjel za promet, stanogradnju i razvojne projekte Grada Dubrovnika očitovao se 27. travnja 2016. godine društvu Vodovod Dubrovnik kako je navedena prometnica nerazvrstana cesta.

Zaključno, sukladno odredbama članka 101. Zakona, nerazvrstana cesta je javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi.

Obustavljanje izvođenja radova na pročistaču kao jednom od najznačajnijih projekata koji bi našoj djeci i sugrađanima osigurao pravo na kvalitetnu vodu, kao jedno od temeljnih ljudskih prava, pozivajući se na pravo vlasništva na nerazvrstanoj cesti, osim nepoznavanja propisa pokazuje, nažalost, društvenu i socijalnu neosviještenost i brigu samo za sebe i svoje interese." - napisao je gradonačelnik Mato Franković.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250