Petak, 12 Listopad 2018 09:02

Do kraja godine „kraljicu“ treba loviti srđelom i olignjem

Piše:

Sve se ribe pred mrijest intenzivno hrane, najradije masnom hranom. Tako i ovrata (orada, komarča) koja će se mrijestiti oko kraja godine, sve radije poseže za srđelom i olignjem jer od svega što jede one imaju najveći postotak masti. Zbog toga će se u narednom periodu orada dobro loviti udicom, posebno ako na njoj budu ta dva mamca.

Pripreme za mrijest orade počinju okupljanjem ženki u gusta jata kojima se kasnije priključuju mužjaci. Ženke su obično teže, a mužjaci znatno manji od 600 grama, odnosno 35 cm. Malo pomalo, primicat će se obali da bi joj najviše prišle na dva, tri metra dubine. No, najradije se zadržavaju između pet i deset metara, ovisno o položaju i temperaturi mora, koja mora biti 17-18 Celzijevih stupnjeva.
oivrmoreDo mrijesta će se zadržavaju na skoro svim obalnim terenima pa ih se može tražiti i na strmim kamenitim dnima, iako su najradije na blago nagnutim te ravnim pjeskovitim, šljunkovitim i pločastim dnima, čak i u lukama i lučicama. Svakom od spomenutih terena treba prilagoditi pribor kojim će se loviti.

U lukama i lučicama te na položitim terenima pribor teže zapinje, pa se može praviti od najlonske strune promjera 0,25 do 0,35 mm i najjače, kovane udice. Širina luka udice može biti 11 do 16 mm, a boja najlona svjetlija, od svjetlo žute do svjetlo zelene, ovisno o boji dna. Pjeskoviti, šljunkoviti i pločasti tereni su uglavnom u plićim uvalama, gdje su i morske struje slabiji, zbog čega obvezna klizna olovnica može biti male težine- od pet do deset grama. Najbolje ju je postaviti na osnovnu strunu koja preko vrtilice nosi završnjak dužine 60 do 120 cm, obvezno od fluorougljične strune. Umjesto jedne, za lov na najčistijim terenima na završnjak se može postaviti do tri, ali nešto manje udice, kako bi se poboljšalo kvačenje plijena.

Za lov uz strmije obale te u prolazima bolje je rabiti pribor od nešto jačeg najlona, debljine 0,35 i 0,40 mm, najbolje nešto tamniji boje. Također, najbolje je koristiti pribor bez predveza, s udicom na osnovnoj struni. Zbog češćeg zapinjanja, udica može biti i malo mekša, a dobro je ako je i veća, širine luka do 18 mm. I klizna olovnica treba biti veća, između 10 i 40 grama, kako bi se mamac mogao odbaciti 20 do 30 metara daleko.
ovrrivaBez obzira na teren, ribolov je najizdašniji kad se dobro razdani pa do podne. Osobito uz plimu. Po bonaci se najlošija, a dobro se lovi poslije jakog juga, kad valovi prekopaju dno i komarči učine dostupnim razne organizme koji se hrani. Slab vjetar tijekom ribolova držat će jato komarči u pokretu, što višestruko povećava šanse za ulov. Međutim, jak vjetar, dugotrajna kiša i, osobito, grmljavina, nisu uvjeti po kojima je orada dobro raspoložena za ishranu. Ukoliko je, pak, vrijeme stabilno i sunčano, najintenzivnije će se hraniti prvih dva, tri sata jutra. Za tmurnog i oblačnog vremena hranit će se podjednako intenzivno tijekom cijelog dana. Po toplom i sunčanom danu tržiti je treba nešto na većim dubinama, a tek u sumrak i bliže obali.

U ovo doba godine, osim danju, orade se udicom mogu loviti i noću, posebno dobro u vrijeme prve mjesečeve četvrtine. Najbolje je loviti s obale luke i s položite obale. U luci pribor ne treba daleko bacati, dok u lovu s prirodne obale mamac valja odbaciti 25 do 35 metara. Tu se loviti može i iz plovila usidrenog na dva do tri metra dubine bacanjem mamca 10 do 15 m k dubljem.
ovrnocU takvom lovu vrlo često se događa da orada zagrize i prije nego što pribor potone. Zato se iz plovila može loviti i „a volo“ - bez olovnice na priboru. Ako se ipak lovi na dnu, pribor treba neznatno opteretiti. Napraviti ga je najbolje kao i za lov na pjeskovitom i šljunkovitom terenu. Osim srdele i lignje, mamac može biti i komadi muzgavca kojega sada komarča također iznimno rado jede, a koji oguljen svijetli u mraku.

Šanse za uspjeh se mogu poboljšati primamljivanjem, najbolje usitnjenim sarđelama pomiješanim, zbog štednje, s ježincima i školjkama skupljenim u plićaku. Na čistim i ravnim terenima do dubine od šest-sedam metara, dobro je primamljivanjem napraviti poštu gdje će orade iz okoline redovito dolaziti. Tu će naviku steći već poslije tjedan dana hranjenja.

Iako će se u predstojećem periodu uglavnom loviti srednje velike i krupnije orade, valja imati na umu da je minimalna dozvoljena lovna dužina za njih 20 cm.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250