Nikolina Metković

Većina stanara iz tzv. socijalne zgrade u Mokošici dobila je rok od osam dana da napuste stanove koje su do sada navodno bespravno koristili, doznaje neslužbeno portal Dubrovnikpress.hr. Naime, stanari su dobili dopis od strane Grada Dubrovnika kojima im se nalaže iseljenje, a među onima koji su dobili takav nalog za navodno ima i pokojnika.

Nalog za iseljenje dobio je i jedan od stanara koji se obratio portalu Dubrovnikpress.hr, a koji pita gradonačelnika Mata Frankovića gdje da se svi ti ljudi isele u roku od osam dana te bi li on mogao preživjeti s 1.704 kune mjesečnih primanja? Naime, toliki je imovinski cenzus Grad odredio po članu domaćinstva iznad kojeg, ostvaruju li ga stanari ove zgrade, više ne mogu stanovati u socijalnim stanovima. Ovaj stanar također pita gradonačelnika Frankovića gdje će se iseliti šestero djece u njegovu susjedstvu čiji su roditelji preminuli, a koji brinu jedni o drugima.

„Jučer smo većina stanara dobili da moramo izaći u roku od 8 dana, čak i pokojnici koji su umrli nedavno, ali Frankovića to očito nije briga. Čak i obitelj… (prezime obitelji poznato redakciji, op.a) kojima su roditelji umrli prije par godina i ostala sama djeca koja brinu jedni o drugima. Kako preko 30 obitelji može iseliti u 8 dana nakon što tu živi 20 godina i gdje? Većina radi svoje djece prelaze taj cenzus, a što kad se djeca ožene i odu od nas? Mi smo roditelji nositelji stanarskog prava, a ne naša djeca. Po Matu, naša djeca nikad ništa ne bi trebala radit i imat svoj život.” - navodi autor pisma koji kad spominje djecu misli na rad studenata i učenika, a čija zarada također ulazi u imovinski cenzus.

Ovaj stanar također ističe kako „više obitelji ima branitelje koji su nositelji stanarskog prava i koji su u Vida (bivšeg gradonačelnika Vida Bogdanovića, op.a.) imali bodove na to, a socijalna primanja za lijekove i pomoć se nikad nisu računala u cenzus osim u Mata (aktualnog gradonačelnika Mata Frankovića op.a.) Cenzus su stavili 1704,50 kn po glavi domaćinstva, a sama mjesečna rata struje zimske je 840 kn. U prosjek su uračunavali čak i 200 kn pomoći od grada na male mirovine kao i bonove Blagih djela, socijalu i jednokratne pomoći koje oni sami davaju potrebitima. Pitali bi Frankovića može li on preživjeti s 1704,5 kn mjesečno?” - pita korisnik socijalnog stana u Mokošici.

Inače, ovaj korisnik socijalnog stana u Mokošici koji se obratio portalu Dubrovnikpress.hr navodi i kako kriteriji Gradske uprave ne vrijede jednako za sve, odnosno ne vrijede za članove HDZ-a.

„Njegovi članovi HDZ-a koji imaju na svoje ime zemlju su eto izgleda ostali i nemaju iste kriterije kao ostali.“ - ističe u pismu stanar.

Također naglašava kako stanari koji su dobili obavijest o iseljenju, nemaju namjeru izaći iz stanova u socijalnoj zgradi u Mokošici.

„Narod kaže da im nitko neće izać i da će se sporit koliko god treba, taman do Europskog suda! Pogotovo ovi koji nemaju svoje nekretnine i koji nemaju ni velike plaće ni mirovne. Najgore od svega što će taj samodopadni Mato i ovo iskoristiti za svoje političke bodove i reći da moraju iselit svi koji imaju preko 1704,50 kn, a masa će klicat kako je u pravu, i jest za one koji imaju svoje druge nekretnine, a gdje ćemo mi ostali, gdje bi trebali poći? Imali smo Vida pa Dubu pa Andra i ovo nitko nikad u 20 godina nije napravio, a koliko je humano poslat da se u roku 8 dana iseli i tko se može u tom roku snaći i gdje u Dubrovniku i kako?” – piše stanar portalu Dubrovnikpress.hr.

Inače, Grad Dubrovnik je nedavno objavio natječaj za utvrđivanje Liste reda prvenstva za davanje gradskih stanova u najam. Natječaju je prethodila revizija koja je pokazala kako 34 korisnika od 56 gradskih stanova ne ispunjavaju uvjete, odnosno ne mogu više koristiti gradske stanove. Inače, među 56 gradskih stanova ubraja se i 31 stan u Zgradi "S", odnosno u socijalnoj zgradi u Mokošici.

U toj zgradi s 31 stanom samo 10 korisnika udovoljava propisanim uvjetima, dok će 21 korisnik morati napustiti stanove.

Naloge za iseljenjem koji je dobio 21 korisnik stanova u S zgradi u Mokošici iz gradske uprave najavili su odaslati još prije nekoliko mjeseci pa stoga ni ne čudi što su to u konačnici i učinili, no izgleda da je gradska vlast na čelu s Frankovićem krenula đonom, jer osim što se čini da imovinski cenzus nije pravedno izračunat, dati osam dana za iseljenje ovim ljudima čini se neljudski, a u isto vrijeme se npr. s jednim veteranom Domovinskog rata koji je provalio u stan pregovara umjesto da iz njega bude odmah deložiran.

Naime, još je prije nekoliko mjeseci iz gradske uprave najavljeno da će se protiv korisnika koji odbiju izaći iz gradskih stanova poduzeti pravne radnje kako bi Grad došao u posjed stanova u svom vlasništvu.

Pitanje je samo što će iz Grada učiniti kako bi se izbjegle mučne scene deložacija do kojih bi moglo doći.

Inače, gradonačelnik Franković je također prije nekoliko mjeseci najavio kako će javno objaviti imena svih bespravnih korisnika gradskih stanova, no to još nije učinio.

Nakon što je gradonačelnik Mato Franković, iznoseći svoje osobno mišljenje, istaknuo kako se projekt golf resorta na Srđu neće realizirati te najavio kako će prostorom na Srđu gospodariti Grad Dubrovnik, njegovu izjavu prokomentirao je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić.

On smatra kako je Franković svojom izjavom samo potvrdio ono što investitor pokušava dokazati u arbitražnom postupku, a to je da je politika zaslužna za opstrukcije projekta na Srđu.

- Na Međunarodnom sudu u Washingtonu investitor je pokrenuo arbitražni postupak koji, prema onome što znamo, iznosi 500 milijuna eura. Znamo i da investitor u predmetu navodi kako politika nije poštovala zakonske okvire već je ometala nastavak realizacije projekta. Dok sam ja bio gradonačelnik Gradsko vijeće je donosilo odluke sukladno zakonskoj regulativi i Grad neće biti oštećen za niti jednu lipu. Osim toga, Frenkelov odvjetnički ured može se samo smijati i zadovoljno trljati ruke jer je Franković svojom današnjom izjavom samo potvrdio da politika stoji iza svega pa tako i opstrukcije projekta na Srđu. - rekao je Vlahušić.

Utorak, 20 Veljača 2018 14:23

Gospodar obmana

Gradonačelnik Mato Franković kao da je prije konferencije za novinare tijekom koje je predstavio projekt „Respect the City” popio nekoliko šarenih pilula pa ispalio kako se u ovom trenutku projekt golfa na Srđu neće dogoditi, a da će Grad biti gospodar tog prostora. Doduše, dodao je kako je to njegovo osobno mišljenje, a nastavio je kako će u budućnosti Grad biti gospodar prostora na Srđu i tamo isplanirati što želi. Kazao je i kako su pred Gradom dugotrajni pravosudni i arbitražni procesi koji će imati svoje ishode i dati odgovore za postupke nekih prije njih. Na prvu loptu Frankovićeva priča izgleda jednostavna, lako rješiva, no je li baš tako?

Naime, u svijetu biznisa u koji Franković još nije zakoračio, normalno je da investitor, ukoliko se smatra oštećenim pokrene arbitražni postupak, posebice kad je riječ o velikim investicijama, kao što je ona investitora Aarona Frenkela na Srđu. Upravo je to Frenkel i učinio. Početkom rujna 2017. na Međunarodnom sudu za nagodbe i rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu pokrenuo je arbitražni postupak protiv Republike Hrvatske navodno težak 500 milijuna eura.

I sve da Frenkel izgubi arbitražu, što je malo vjerojatno, ali može se dogoditi, zemlja na Srđu i dalje će ostati u njegovu vlasništvu. Frenkel ju je kupio i ne može mu se oduzeti. Može je samo prodati. I sve kad bi je odlučio prodati, tko kaže da bi je prodao Gradu. Naravno, tu je i pitanje kojim bi to novcima Franković otkupio zemljište na Srđu kad bi mu ga Frenkel odlučio prodati.

Dobio ili izgubio arbitražu, kako god, profitirat će Frenkel. Ukoliko dobije arbitražu bit će teži za 500 milijuna eura, a ostat će mu i zemljište koje je otkupio za realizaciju golf resorta na Srđu kao i projket. To će dakle zemljište i projekt ostati u njegovu vlasništvu i u slučaju da izgubi arbitražu. U krajnjem slučaju Frenkel prodajom zemljišta na Srđu nekom drugom investitoru koji će se kad tad pojaviti s projektom sličnim Frenkelovu, može samo profitirati. Franković i ostale političke strukture Srđ će samo gledati odozdo ili će u krajnjem slučaju nekom drugom investitoru prekrajati prostorne planove i donositi odluke njemu u korist u predstavničkim tijelima. Kao što su to do nedavno radili za Frenkela. Kad zatreba popit će i pokoju šarenu pilulu, ako ništa drugo da sami sebe barem nakratko zavaraju.

Grad može biti gospodar zemljišta na Srđu jedino ako izbroji milijune eura od kojih boli glava, možda se to i dogodi, ali kako je malo vjerojatno Franković neće ostati ništa drugo nego gospodar obmana.

Na natječaj Lučke uprave Zadar za koncesionara koji će sljedećih 20 godina upravljati lukom Gaženica, javila se samo jedna tvrtka - Zadar International Port Operations, registrirana u Zagrebu. Riječ je o tvrtki čiji je član uprave Arpak Demircan, inače predsjednik Uprave u tvrtki Dubrovnik International Cruise Port Investment, također registriranoj u Zagrebu, a koja se natjecala za koncesiju nad putničkim terminalom u Luci Gruž, kojega su trebali i izgraditi. No, početak realizacije projekta je zaustavljen jer je Upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik ugovor s DICPI-jem odbilo sklopiti uz obrazloženje kako za njegovo potpisivanje nisu ostvareni formalnopravni uvjeti.

Kako u zadarskoj Lučkoj upravi očito znaju što rade, jedan od uvjeta natječaja kojeg su stavili pred koncesionara jest da putnička luka Gaženica postane i matična luka za kruzere. U Dubrovniku se pak, dok u Lučkoj upravi šute, iako od pristojbi kruzera ostvaruju velike prihode, gradske vlasti tih istih kruzera nastoje riješiti uz obrazloženje da im stvaraju gužve i tako štete destinaciji, umjesto da pokušaju uvesti red na kopnu, odnosno prilazima, kao i samoj povijesnoj jezgri.

Dva mjeseca će Upravno vijeće Lučke uprave Zadar razmatrati ponudu Zadar International Port Opretiona, tvrtke koja se jedina javila na natječaj. Cilj im je Gaženicu pretvoriti u matičnu luku brodovima za kružna putovanja jer su izračunali kako je korist od matične luke višestruka.

Inače, zanimanje za luku Gaženica pokazivalo je više tvrtki, no u konačnici se samo ZIPO javio na natječaj. Vrijednosti koncesije je 113.183.146,72 kuna, a koncesionar će imat 180 dana za pripremu i ulazak u zgradu putničkog terminala, pa bi nove lučke tarife trebale stupiti na snagu 2019. godine. Dubrovnik bi do 2019. uz veliku pomoć gradskih vlasti mogao ostati bez dijela kruzera, a i ZIPO će, ukoliko dobije Gaženicu, kruzere boljih kompanija koji posjećuju Dubrovnik nastojati dovesti u Zadar. Zadar bi time uzeo najslađi dio kolača od kruzerskog posla.

No, znakovito je kako DICPI nakon neuspjeha u Dubrovniku tvrtku nije ugasio. Ona je još uvijek aktivna pa bi se lako moglo dogoditi da Demircan uz Gaženice ipak dobije i terminal u Dubrovniku s obzirom na arbitražni postupak koji se pokreće.

Nakon što je na Općinskom sudu u Dubrovniku nepravomoćno osuđen u još jednom privatnom sporu koji je protiv njega po privatnoj tužbi zbog iznošenja neistina i kleveta pokrenuo bivši predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Denis Orlić, o čemu možete čitati OVDJE, bivši gradonačelnik Andro Vlahušić kazao je za portal Dubrovnikpress.hr kako će se žaliti na presudu, ali i najavio kako će, kad za to dođe vrijeme, pred dubrovačku javnost podastrijeti dokaze iz kojih će imati priliku iščitati istinu.

- Naravno da ću se žaliti na nepravomoćnu presudu. Tijekom suđenja sam u više navrata citirao Orlićev iskaz Uskoku koji se nikako nije podudarao s njegovim iskazom koji je u utorak iznosio na Općinskom sudu u Dubrovniku. - rekao je Vlahušić.

- Izjava „nisam se sastajao s Vlahušićem” i izjava „redovito sam se sastajao s Vlahušićem” su dijametralno suprotne. Srećom, postoje dokumenti koje ću objaviti kada za to dođe vrijeme da se ljudi vesele i zabavljaju dok ih budu čitali jer građani Dubrovnika znaju što je točno. Evo, danas je četvrtak, a prema ovoj presudi netko bi me mogao tužiti jer sam rekao da je danas četvrtak, iako je to zapravo istina. Srećom, postoje dokumenti, pisani tragovi pa će građani kad dođe vrijeme za to imati priliku sami razlučiti tko je govorio istinu, a tko nije. - kazao je Vlahušić.

Bivšem dubrovačkom gradonačelniku Andru Vlahušiću danas je na Općinskom sudu u Dubrovniku izrečena nepravomoćna presuda prema kojoj je zbog iznošenja neistinitih tvrdnji i klevete prema bivšem predsjedniku društva prijatelja dubrovačke starine Denisu Orliću proglašen krivim i dužan je platiti novčanu kaznu od 50 prosječnih dnevnih dohodaka što ukupni iznosi 9 tisuća i 935 kuna.

Sud je utvrdio kako je Vlahušić u medijima o svom trošku, ukoliko pravomoćna sudska presuda bude istovjetna nepravomoćnoj mora objaviti presudu.

Inače u obrazloženju nepravomoćne presude navodi se kako je presuda sa Županijskog suda u Splitu za aferu Šipan potvrđena i pravomoćna te da je Vlahušić, ukoliko je sumnjao u lažni iskaz Denisa Orlića, trebao podnijeti ustavnu tužbu ili sve prijaviti DORH-u.

U presudi se navodi kako nije utemeljeno Vlahušićevo opravdanje da nije imao vremena pokrenuti ustavnu tužbu ili podnijeti prijavu DORH-u, ili opunomućiti odvjetnika da to učini jer je našao vremena angažirati odvjetnika Tomislava Gvrahovca za obranu po privatnim tužbama.

Inače, tijekom ovog suđenja Denis Orlić nije dao istovjetne iskaze kao USKOK-u i na Županijskom sudu u Splitu, no Vlahušić je svejedno proglašen krivim jer se računa da su Orlićevi sikazi istiniti s obzirom da je presuda za „aferu Šipan” pravomoćna.

Što je o presudi kazao Andro Vlahušić možete pročitati OVDJE.

Nakon što su uzvanici na svadbi gradskog vijećnika HDZ-a Pera Milkovića svojim primitivnim ponašanjem protekle subote na neko vrijeme zaustavili odvijanje prometa na Mostu Dubrovnik oglasio se i sam gradonačelnik Mato Franković koji je baš na toj istoj svadbi pokazao svoje umijeće sviranja lijerice. U izjavi koju je dao za portal 24sata Franković je tako kazao kako nema saznanja o navedenom događaju. Kazao je i kako se radi o državnoj cesti na kojoj Grad Dubrovnik nema mogućnost sankcioniranja, ali i dodao kako bi do sankcioniranja došlo da se navedeno dogodilo na jednoj od cesta ili javnih površina kojima upravlja Grad Dubrovnik, bez obzira o kome se radilo.

Iako kaže kako nema ingerencija na državnoj cesti, Franković itekako, ukoliko to želi, može posegnuti za sankcijama prema svom vijećniku Peru Milkoviću. Može recimo od svog vijećnika tražiti da zbog neprimjerenog ponašanja podnese ostavku na mjesto gradskog vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika. Uglavnom, Franković se pravi mona.

Nakon neprimjerenog ponašanja koje je uključivalo i paljenje bengalki na mostu preko Rijeke dubrovačke, mladi HDZ-ov vijećnik Pero Milković nije ugrozio samo sebe i sudionike njegove svatovske povorke, ugrozio je i sve ostale sudionike u prometu koje su se u to vrijeme zatekli na mostu. Pokazao je i određenu dozu bahatosti i sve su to razlozi zbog kojih bi Franković od svog vijećnika trebao tražiti da podnese ostavku na mjesto gradskog vijećnika.

Milković bi u konačnici to trebao i sam učiniti jer ista bi se ostavka itekako tražila od bilo kojeg drugog vijećnika da je učinio isto. U svakoj bi se civiliziranoj demokratski uređenoj zemlji tražila ostavka za ovakav prijestup, no u Hrvatskoj to nije slučaj.

U Hrvatskoj je ponašanje poput Milkovićeva i dijela njegovih uzvanika itekako poželjno, posebno kod populacije koja se busa u hrvatska prsa iako je s druge strane ponašanje slično ovom koje se u subotu dogodilo na mostu, specifično više za, recimo, neke dijelove ruralne Srbije u kojima je za ženidbe ili odlaska u vojsku puno toga dozvoljeno.

I dok Milković nakon što ga je prošla svadbena euforija vjerojatno i žali za učinjenim, zanimljivi su komentari onih koji ga na Facebooku podržavaju. Neki tako ističu kako ne postoji svadba bez bengalki, dok se neke pripadnice ženskog spola hvale kako je za vrijeme njihove udaje cijela okuka u Mokošici bila zaustavljena za promet. Valjda to smatraju normalnim. Ima nekih koji u svojoj nemoći novinare nazivaju huškačima gorim od Šešelja, a naravno ima i onih koji drugim čitateljima koji se ne slažu s njihovim mišljenjem prijete sviranjem po rebrima. Dubrovnik zaista sve više naliči balkanskoj krčmetini.

U nastavku pročitajte komentare s Facebooka plejade likova kojima je primitivizam iskazan na svadbi Pera Milkovića normalan i koji vole upražnjavati slično divljaštvo po javnim cestama. Inače, u međuvremenu Milkovićev stranački kolega Ivo Matušić koji je snimio i javno postavio video ovog divljaštva isti je uklonio s Facebooka, no još uvijek ga možete pogledati OVDJE.

screenperomilkovickomentari

Most Dubrovnik ili kako ga HDZ-ovci zovu Most doktora Franja Tuđmana u subotu je nakratko bio zatvoren. No, ne nije puhala bura. Odvijanje prometa preko mosta na neko je vrijeme bilo onemogućeno zbog primitivnog „performansa“ uzvanika na svadbi HDZ-ova gradskog vijećnika Pera Milkovića. Svoje divljaštvo ovjekovječili su i video klipom kojeg je javno objavio njegov stranački kolega Ivo Matušić na svom Facebook profilu, a kojeg možete pogledati u privitku ili OVDJE.

Nije poznato jesu li uzvanici na Milkovićevoj svadbi, među kojima ima i članova mladeži HDZ-a bili u alkoholiziranom stanju za vrijeme izvođenja ovog njihovog „performansa“, ali dok su pjevali mladoženji „Lijepo ime Pero”, a ostali svatovi stajali na mostu trubeći, vozači koji s tom svadbom nisu imali nikakve veze nisu mogli nastaviti vožnju, a sve je začinjeno i paljenjem bengalki.

Pjevali su i „Lijepo ime Mato”, možda gradonačelniku Matu Frankoviću koji je također bio uzvanik na Milkovićevoj svadbi, a o čemu su izvjestili dubrovački HDZ-ovi bilteni. Posebnu pozornost vjenčanju gradskog vijećnika Pera Milkovića, naslovom i videom sa svadbe kako Franković „rastura“ lijericu dao je jedan HDZ-ov bilten čiji se novinari jako trude što više zavući u gradonačelnikov anus, još dublje nego u Vlahušićev iz kojeg su donedavno virili, dok im je video divljanja uzvanika i HDZ-ove mladeži na mostu doktora Franja Tuđmana očito eto „promakao“.

A gradonačelnik, ukoliko je u trenutku dok mu je mladež klicala na mostu, bio u toj povorci, trebao bi se zapitati kakvu su poruku poslali dubrovačkoj javnosti. Zaustavljanje prometa, posebno na ovako osjetljivom mjestu kao što je most, te paljenje bengalki ne može se opravdati veseljem, vesele se i žene i drugi ljudi, ali ne čine ovakve „performanse“. No, nekima je eto dozvoljeno sve, pa čak i kad trebaju zadovoljiti ovakve primitivne nagone. Još se jednom pokazalo kako se s odgovarajućom stranačkom iskaznicom u džepu sve može.

Nakon suđenja koje je jutros započelo na Općinskom sudu u Dubrovniku, a u kojem Denis Orlić i DPDS tuže bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića za klevetu, odnosno niz izjava u medijima, između ostalih i onu uz kojoj Vlahušić proziva Orlića da je lažno svjedočio tijekom postupka u „aferi Šipan”, o čemu možete čitati OVDJE, kao i iskaze svjedoka OVDJE i OVDJE, danas je također započet odvojeni postupak po tužbi Denisa Orlića isključivo zbog Vlahušićevih izjava da je lažno svjedočio. Na početku je usvojen i prenesen dio zapisnika s ročišta koje je po gotovo istovjetnoj tužbi održano ujutro, a u nastavku je Denis Orlić kazao kako s Vlahušićem nije niti je ikad bio u osobnom sukobu, već je štitio interese DPDS-a. Andro Vlahušić pročitao je iskaze Denisa Orlića koje je dao USKOK-u, sutkinji Županijskog suda u Splitu tijekom procesa za „aferu Šipan” te današnji iskaz Orlića s prvog suđenja. Vlahušić je zaključio da se te Orlićeve izjave ne podudaraju.

Vlahušić je tako citirao iskaz Denisa Orlića pred Uskokom i naveo je kako je Orlić tada kazao:
„Na kraju mogu izjaviti da mi stvarno nije Andro Vlahušić dao direktni nalog da platim onih milijun kuna Dubrovačkom primorju, a niti sam ga ja obavijestio da jer Društvo izvršilo uplatu. Međutim, iz svih mojih razgovora s Androm Vlahušićem u kojima se spominjala zgrada na Šipanu, ja znam da je Andro Vlahušić sve znao, da je ako gradonačelnik bio sa svime upoznat i da je stao iza isplate Društva u ime Grada od milijun kuna Dubrovačkom primorju. Još jednom ističem da je Andro Vlahušić znao za iznos od milijun kuna koje je Društvo isplatilo Dubrovačkom primorju i da ih je odobravao.”

- No, danas na raspravi Orlić kao svjedok navodi da on sa mnom nije o tome razgovarao te da je svoje zaključke temeljio na kontaktima s Olgom Muratti, Perom Vićanom i Joškom Mikulićem. Napominjem da iskaz Orlića pred Uskokom nije točan već je točan njegov iskaz koji je dao danas u svojstvu svjedoka pred ovim sudom, a on je da se nismo sastajali prije uplate vezanu za kupnju zgrade na Šipanu. - kazao je Vlahušić.

Predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić sa suradnicima obišao je danas radove na izgradnji vodoopskrbnog cjevovoda Štikovica-Vrbica-Lozica-Mokošica te radove na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda naselja Lozica. Radovi su započeti još 2013. godine, kazao je Matušić, i nisu tekli baš glatko.

- Izgradnja kanalizacijskog i vodoopskrbnog sustava Štikovica-Vrbica-Lozica započela je još 2013. godine i imala je svojih uspona i padova. Nova uprava je preuzela ovu investiciju na kojoj je bilo puno problema s izvođačem i podizvođačem radova. Bilo je problema i od strane Hrvatskih voda jer je prijetio raskid ugovora i nitko se više nije želio baviti s ovim projektom. Glavni izvođač u investiciji nije nalazio smisla, nije vidio isplativost i mi smo se uhvatili privesti ove radove kraju jer nema smisla raditi Staru Mokošicu i područje Glavice ako se ovi radovi ne završe jer u tom slučaju ne bismo imali povezan sustav. Lozica bi ostala kao otok jer je crpna stanica smještena u Mokošici ispod magistrale. - kazao je Matušić, najavivši skori nastavak radova u Staroj Mokošici.
vodovodmirinovo 4- Nakon ovih radova koji bi trebali biti okončani krajem veljače planiramo raspisati novi natječaj za Staru Mokošicu, vodoopskrbu i odvodnju jer za taj projekt imamo građevinsku dozvolu i riješene imovinsko-pravne odnose. Moram reći da mi je žao što su se radovi malo odužili jer izvođač zaista imao objektivnih problema. Naime ovdje je dubina mora tri metra, bili smo svjesni da će doći do prodora mora, ali nismo očekivali da će to biti u ovolikom obimu. Čeka nas još montiranje crpne stanice Lozica i još neki elektroinstalaterski radovi. Kad to okončamo krenut ćemo s asfaltiranjem. - rekao je Matušić.
vodovodmirinovo 1Inače, tijekom realizacije ovog projekta izgrađeno je ukupno 3192,00 metara vodoopskrbnog cjevovoda na potezu Štikovica – Vrbica – Lozica – Mokošica, 3177,00 metara kanalizacijskog cjevovoda, 630 metara tlačnog kanalizacijskog cjevovoda i kanalizacijska crpna stanica Lozica.

Izgradnjom vodoopskrbnog cjevovoda stvaraju se preduvjeti povezivanja vodoopskrbnih sustava Ombla i Palata, čime će se značajno povećavati sigurnost vodoopskrbe naselja Zatona, Orašca, Gornjih sela i Elafita, a rješava se i pitanje vodoopskrbe objekata na potezu od Termoterapije do Lozice.

Izgradnjom kanalizacijskog sustava u Lozici, te planiranom izgradnjom kanalizacijskog sustava u Mokošici, omogućiti će se priključenje svih objekata na sustav odvodnje otpadnih voda grada Dubrovnika.

Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosit će 9,5 milijuna kuna. Financijska sredstva osigurana su sufinanciranjem Grada Dubrovnika i Hrvatskih voda iz EIB – CEB programa.

Inače, gradonačelnik Mato Franković dobrano je kasnio na obilazak radova.
vodovodmirinovo 2

Stranica 1 od 44

frendy250

fabrio250

aerodrom250
ciban3
konavle 250

zupa 250

zupanija 250