Nikolina Metković

Sukladno zakonu dionička društva, kao između ostalog i društva s ograničenom odgovornošću s više od 500 zaposlenih moraju imati nadzorne odbore. Među zadacima koje nadzorni odbori obavljaju osim postavljanja uprave društva su nadzor i savjetovanje iste te uprave te kontrola godišnjeg obračuna i poslovnog izvješća, kao i izvješća sa skupštine društava.

Članove nadzornih odbora biraju vlasnici društava. Kad su u pitanju društva u vlasništvu države ili pak jedinica lokalne samouprave, političke garniture koje se izmjenjuju na vlasti svakako se pokažu i dokažu kao prilika za imenovanje svojih članova u nadzorne odbore. No, u ta tijelima, čija uloga u poslovanju nekog društva nikako nije zanemariva, rijetko imenuju stručne osobe, upućene u poslovanje društva čijeg su nadzornog odbora članovi. U tim nadzornim odborima nerijetko završe svi oni koji su u tom trenutku vlasnici podobne stranačke iskaznice.

Ni gradonačelnik Mato Franković se po tom pitanju ne razlikuje od većine hrvatskih političara, iako u javnosti pokušava stvoriti sliku kako je on znatno drukčiji od ostalih, a posebno drukčiji od svog prethodnika Andra Vlahušića. No, kad se u obzir uzme činjenica kako je u Nadzorni odbor Luke Dubrovnik nedavno imenovao dvadesetogodišnjaka bez ikakvih kompetencija, i tu se dolazi do spoznaje da je zapravo isti kao i ostali.

Kao suvlasnik Luke Dubrovnik, a time i ovlašteni predstavnik Grada Dubrovnika, gradonačelnik Mato Franković je u Nadzorni odbor tog dioničkog društva imenovao Antuna Boškovića, dvadesetogodišnjaka, studenta ekonomije na dubrovačkom Sveučilištu i naravno člana HDZ-a.

Antun Bošković predsjednik je HDZ-ova temeljnog ogranka Trsteno. Budući da je član Nadzornog odbora Gradskog odbora HDZ-a te kao takav ima iskustva s funkcioniranjem i zadaćama nadzornih odbora, možda je to razlog njegova imenovanja u Nadzorni odbor Luke Dubrovnik?!

Inače, Bošković je u NO Luke Dubrovnik imenovan još u kolovozu. Gradonačelnik Franković baš je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća kazao kako Nadzorni odbor Sanitata nije bio stručan i neovisan. Tako se postavlja pitanje koliko je stručan i neovisan mladić kojeg je Franković stavio u NO Luke Dubrovnik.

Ako NO Luke Dubrovnik čine predsjednik Uprave Atlantske plovidbe Pero Kulaš, kapetan Rikard Rossetti, inače bivši dožupan i svojevremeno veleposlanik RH u Argentini ili Tomislav Matić, odnedavni član Ramljakova savjetičkog tima za Agrokor, inače partner Texo Menagmenta s dugogodišnjim iskustvom u investicijskom bankarstvu u Jugoistočnoj Europi, Franković zapravo ni ne treba odgovarati na pitanje što u NO Luke radi Antun Bošković, tu je eto da negdje bude i za to primi novčanu naknadu.

Glavni odbor vladajuće bošnjačke SDA usvojio je zaključak prema kojemu je za njih "neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH". Prije izgradnje traže ratifikaciju ugovora o granici BiH i Hrvatske koji je potpisan 1999. godine, pri čemu most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić zaključak usvojen od strane SDA smatra predizbornim folkolorom te ističe kako bi nastavak izgradnje Pelješkog mosta trebao započeti početkom 2018. godine.

- Pelješki most je najvažniji infrastrukturni projekt za Dubrovačko-neretvansku županiju i Republiku Hrvatsku. Hrvatska Vlada učestalo se izjašnjava ne samo o njegovoj infrastrukturnoj već i gospodarskoj važnosti. Inače, Vlada je s BiH stranom usuglasila uvjete gradnje mosta te nesmetan pristup BiH otvorenom moru. Visina mosta nikako nije sporna jer će biti omogućen prolaz najvećim brodovima koji mogu uplovljavati u Neum. Inače, sama izgradnja mosta započela je još 2007. godine i do 2010. je on trebao biti gotov. Da se to dogodilo, danas ne bi bilo nikakvih prigovora s BiH strane. - kazao je Dobroslavić, koji drži kako su sve učestaliji zahtjevi s BiH strane za obustavom izgradnje Pelješkog mosta, pa tako i ovaj posljednji vladajućeg SDA, samo dio predizbornog folklora.

- Sve ove izjave kojima se traži obustava izgradnje Pelješkog mosta samo su dio predizborne strategije jer susjednu BiH dogodine čekaju izbori. No, pravo je čelnika tamošnjih stranaka da se u pretkampanjama koriste i takvim taktikama. Mi smo se uvijek zalagali da odnosi između Hrvatske i BiH ostanu dobri i budu dobri kao što su bili dosad, ali i da pripadnici hrvatskog naroda u toj susjednoj zemlji ostvare pravo na jednakopravnost s ostala dva naroda. - rekao je Dobroslavić.

- Izgradnja Pelješkog mosta ostaje prioritet Županije i RH. Raspisan je natječaj za njegovu izgradnju. To je financijski natječaj, s financijskim pokazateljima. Pristigle su tri ponude i razmatra se najpovoljnija. Resorni ministar najavio je kako bi već početkom iduće godine trebali biti nastavljeni radovi na izgradnji Pelješkog mosta. - rekao je župan Dubrovačko - neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Za manje od dva tjedna birat će se novo vodstvo GO SDP-a Dubrovnik. Za čelnu funkciju kandidaturu je podnio samo Jadran Barač pa je potpuno izvjesno kako će nedavni kandidat za zamjenika SDP-ove kandidatkinje za gradonačelnicu Tatjane Šimac Bonačić 2. prosina na izbornoj konvenciji biti izabran za predsjednika GO SDP-a.

Aktualni predsjednik SDP-ova dubrovačkog odbora Mladen Gojun za portal Dubrovnikpress.hr prokomentirao je izostanak više kandidata.

- Svi su članovi GO mogli podnijeti kandidature i to ne samo za funkciju predsjednika već i za Predsjedništvo i Gradski odbor, ali nije mi poznato zašto to nisu učinili. Ispalo je da imamo samo jednog kandidata. - kazao je Gojun, koji nije podnio kanditauru za niti jednu od funkcija.

- Već sam u nekoliko navrata rekao kako smatram da je vrijeme za mlade snage u SDP-u.- istaknuo je Gojun koji će i dalje u Gradskom vijeću ostati SDP-ov vijećnik.

- Ja ostajem vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću i kao takav po funkciji imam pravo sudjelovanja na sjednicama Gradskog odbora. - rekao je Gojun.

N.Metković

Nakon što nije uspio prvi, Sanitat je uputio novi javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup kućica za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i djelatnosti trgovine za vrijeme održavanja Dubrovačkog zimskog festivala. Za razliku od prvog, u drugom javnom pozivu cijene zakupa kućica na Stradunu umjesto za 50 tisuća kuna nude se po cijeni od 30 tisuća kuna plus PDV. Koliko se ugostitelja i je li se uopće itko prijavio na ponovljeni javni poziv, još uvijek nije poznato jer rok za prijave ističe u srijedu 22. studenoga.

Predsjednik Ceha ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić smatra kako je osnovni razlog izostanka interesa za zakup kućica sama visoka cijena zakupa kućica na Stradunu.

- Iskreno ne znam kakav je interes za zakup kućica na Stradunu. Ja nisam uputio ponudu, kao što je nisam uputio ni prošle godine. Smatram da je osnovi problem izostanka interesa ugostitelja previsoka cijena zakupa. Znate, ugostiteljska djelatnost ima svoje zakonitosti prema kojima cijena zakupnine ne bi trebala prelaziti 10 posto prometa bez PDV-a. Da bi se kućica isplatila ugostitelj bi primjerice trebao u mjesec dana ostvariti promet od 400 tisuća kuna, što je zapravo nemoguće. Prošle godine su cijene zakupa na Stradunu bile 30 tisuća kuna pa su se ugostelji jedva pokrili.- kazao je Vlašić, istaknuvši kako podržava Dubrovački zimski festival.

- Osobno podržavam Zimski festival i volio bi da se on nastavi jer činjenica je da su se ljudi vratili u Grad i da smo imali jednu atmosferu i živost kakvu nismo na Stradunu imali godinama, ali kažem, cijene zakupa su previsoke. Kad su u pitanju kućice, dobit su ugostitelji ostvarili prije dvije, tri godine kad je cijena zakupa kućice iznosila 5 do 6 tisuća kuna. Svi uvijek govore o zaradi, a malo se uzimaju u obzir troškovi ugostitelja. Ako će ugostitelj na kućici raditi cijeli dan, mora imati najmanje troje zaposlenih pa su tu troškovi bruto plaća. Troškovi dostave su iznimno visoki, treba iznajmiti i skladišni prostor jer u kućicu malo toga stane. Dakle, nije sve baš tako jednostavno kako mnogi misle. - rekao je Vlašić.

Istaknuo je kako bi pripreme Zimskog festivala, a koje bi uključivale i razgovore s predstavnicima Ceha ugostitelja, trebali započeti znatno ranije.

- Vjerojatno bi pripreme samog festivala trebale započinjati ranije, iako moram istaknuti da je suradnja Ceha s aktulanom gradskom vlastit i više nego dobra. Mora se uzeti u obzir da novi gradonačenik i njegovi suradnici nisu imali previše vremena oko pripreme festivala. Izbori su završili u lipnju i nova je administracija imala druge prioritete, od rebalansa proračuna, pripeme novog proračuna i brojnih drugih projekata. - rekao je Vlašić.

- Ipak nadam se da interes ugostitelja ove godine neće izostati. Naša suradnja sa zamjenicom gradonačelnika Jelkom Tepšić je iznimno dobra, ali kažem vam, odluka o visini zakupnine kućica je na Gradu, a ne na kolegama ugostiteljima. Grad je taj koji određuje cijenu zakupnine jer i Grad ima svoju računicu isplativosti.- kazao je predsjednik Ceha ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić.

Inače, sukladno javnom pozivu, cijena zakupa kućice sa četiri stola s po četiri stolice iznosi 30 tisuća kuna plus PDV.

Ove godine na Stradunu je planirano postavljanje tek osam kućica za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, te po pet kućica na Pilama i na Gundulićevoj poljani.

Nakon višemjesečne istrage Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv 38 fizičkih i 8 pravnih osoba koje se tereti da su od 2009. do 2016. godine organizirano nezakonito knjižili i preprodavali nekretnine uglavnom umrlih osoba s područja Kantona Sarajevo.

Nekretnine umrlih knjižili su na članove kriminalne organizacije i rodbinu, a potom ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama i tako stekli protupravnu imovinsku korist od oko 10 milijuna konvertibilnih maraka. Među članovima ove organizirane grupe osmunjičenim za malverzacije je i Hamdija Habul, inače predsjednik SDA Dubrovnik.

Kako BiH mediji navode, riječ je o korupciji sustava u kojoj su sudjelovali bivši ministar unutarnjih poslova RBiH, sutkinja, tužitelj, osam odvjetnika, sudski vještak, javni bilježnik, zamjenik direktora Agencije za forenzična ispitivanja BiH, općinski službenici, sudski kuriri i direktori tvrtki.

Inače, optužnica koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje sadrži oko tisuću stranica, a predloženo je nekoliko tisuća materijalnih dokaza te je planirano svjedočenje više od 150 svjedoka i13 vještaka.

Tijekom istrage bosanska policija i SIPA surađivali su i s hrvatskim USKOK-om.

Neki od članova ove organizirane skupine nedostupni su i već se nalaze u bijegu. Nedostupan bi im kao državljanin Republike Hrvatske u kojoj ima i stalno prebivalište mogao biti i predsjednik dubrovačkog SDA Hamdija Habul. Inače, dubrovački SDA na čelu s Hamdijom Habulom na nedavnim je lokalnim izborima u Dubrovniku podršku dao HDZ-u.

Nakon što je Grad Dubrovnik raspisao natječaje za 21 radno mjesto, u Gradskoj upravi odlučili su se i na raspisivanje natječaja za pročelnike. Ukoliko ste nezaposleni ili nezadovoljni na sadašnjem radnom mjestu, eto prilike da se prijavite na natječaj objavljen na web stranicama Grada Dubrovnika. Bruto plaća od 19 tisuća i 370 kuna i suviše je velik izazov da vam ovaj natječaj promakne. Omanju prepreku do idealnog posla može predstavljati činjenica da su oba raspisana natječaja namještena, no ukoliko zadovoljate uvjetima možete se žaliti pa će se natječaji poništiti, a vi možda i postati pročelnikom u gradskoj upravi Grada Dubrovnika.

Grad Dubrovnik, sukladno raspisanim natječajima traži dakle trenutno dva pročelnika, i to Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo te pročelnika Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima.

Ukoliko ste magistar struke ili stručni specijalist humanističke ili ekonomske struke, imate najmanje pet godina radnog skustva na sličnim poslovima te poznajete jedan svjetski jezik, možete se prijaviti na natječaj za pročelnika UO za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo.

Ako ste pak građevisnki inženjer ili arhitekt imate priliku aplicirati za radno mjesto pročelnika UO za izgradnju i upravljanje projektima.

Inače, već je poznato kako će UO za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo od Miha Katičića preuzeti Maroje Brčić iz Hrasta, a koji je u ostalom i sam medijima potvrdio kako ga čeka pročelničko mjesto. UO za izgradnju i upravljanje projektima prema neslužbenim informacijama vodit će ili Vedran Kosović, inače sin bivše pročelnice Suzane Kosović ili Srđan Todorovski.

Kako su natječaji namješteni raspisuju se čisto kako bi se zadovoljila forma. Formalnost u natječajima je i tromjesečni probni rad jer bili su mu podvrgnuti i novi direktori komunalnih društava od kojih niti jedan nakon isteka probnog rada nije ispraćen iz društva.

Nakon što se neko vrijeme nećkao Božo Memed odlučio je ne istaknuti kandidaturu za šefa dubrovačkog SDP-a. Roni Mladinić i Davor Mrša procijenili su kako im je bolje zadovoljiti se potpredsjedničkim mjestima pa nije ni čudno što je Jadran Barač jedini kandidat za predsjednika SDP-ova Gradskog odbora. Budući da je jedini, logično je kako će Barač u konačnici biti i izabran, no postavlja se pitanje što se to događa u dubrovačkom SDP-u kad se za predsjednika instalira pripadnika struje koja je na nedavnim lokalnim izborima doživjela potpuni politički krah.

Naime, Jadran Barač bio je kandidat za zamjenika SDP-ove kandidatkinje za gradonačelnicu Dubrovnika Tatjane Šimac Bonačić, koja je gradskom odboru kao kandidatkinja nametnuta voljom Zagreba.

Barač se u kampanji i nije previše isticao pa tako šira javnost i nije imala prilike čuti njegove stavove o aktualnim problemima Grada.

Inače, osim što je kao magistar strojarstva zaposlen u Vodovodu, Barač je vlasnik i direktor tvrtke Next. Riječ je o j.d.o.o. s temeljnim kapitalom od 10 kuna, registriranoj za brojne djelatnosti, među kojima su projektiranje i građenje, nadzor nad gradnjom te savjetrovanje i poslovi u arhitektonskoj djelatnosti.

Kao jedini kandidat Barač će za predsjednika GO SDP-a biti izabran na Izbornoj konvenciji početkom prosinca. Nakon što bude izabran svakako će biti zanimljivo promatrati njegovo daljnje političko djelovanje, odnosno konkretne političke poteze koje će vući nakon izbora.

Naime, od Barača će se kao predsjednika GO SDP-a očekivati ozbiljan angažman kad su u pitanju gradski problemi i politike, ne samo one koje provodi aktualna gradska vlast, već i politike koje će osmisliti i predlagati SDP, kao oporba toj vlasti.

Barač se ozbiljno treba angažirati i oko rekonstrukcije samog Gradskog odbora. No, ako je suditi prema sastavu kandidata koji pretendiraju za članove tog tijela, u SDP-u će teško doći do značajnih promjena.

Naime, kandidature su istaknuli Božo Memed, Branko Negodić Fani Favro, Joško Mikulić, Davor Mrša, Saša Škrabić, Dragana Đurić, Mujica Zijadić, Pavle Mateljak, Jele Vukotić, Andro Burđelez, Karlo Deković, Amir Brkić, Roni Mladinić, a zanimljivo je, u Gradski odbor želi i Tatjana Šimac Bonačić s kćeri Anitom Bonačić Obradović.

Mladen Gojun, koji je još uvijek predsjednik GO SDP-a, nije se kandidirao za niti jednu od stranačkih funkcija. On je naime stava kako GO trebaju preuzeti mladi ljudi.

Grad Dubrovnik objavio je Natječaj za utvrđivanje Liste reda prvenstva za davanje gradskih stanova u najam. Natječaju je prethodila revizija koja je pokazala kako 34 korisnika nekih od 56 gradskih stanova ne ispunjavaju uvjete, odnosno ne mogu više koristititi gradske stanove. Inače, među 56 gradskih stanova ubraja se i 31 stan u Zgradi "S", odnosno u socijalnoj zgradi u Mokošici.

U toj zgradi s 31 stanom samo 10 korisnika udovoljava propisanim uvjetima, dok će 21 korisnik u dogledno vrijeme morati napustiti stanove. Naime Grad će korisnicima koji ne zadovoljavaju uvjete iz Odluke o najmu stanova poslati poziv za povrat stana, a ako to korisnici ne urade Grad Dubrovnik će iskoristiti sve pravne radnje kako bi došao u posjed stanova u svome vlasništvu. Drugim riječima, mogli bismo uskoro svjedočiti brojnim deložacijama stanara koji su se koristili gradskim stanovima sa socjalnom najmaniom bez osnove za to.

Inače, portal Dubrovnikpress.hr već je pisao o socijalnoj zgradi u Mokošici i njezinim stanarima. Sami građani često znaju istaknuti impresivan vozni park ispred te zgrade, jer se iz samog pogleda na parkirane automobile da zaključiti kako su pojedini stanari "S" zgrade u Mokošici sve samo ne socijalni slučajevi, jer socijalni slučajevi primjerice ne voze mercedese ili passate i audije.

Među njezinim stanarima, tzv. socijalnim slučajevima proteklo vrijeme bilo je i onih koji su čak zaposleni pri Gradu Dubrovniku, dakle osobe s pristojnim plaćama, čija egzistencija nije ugrožena i ne ovisi o socijalnoj pomoći pa se samo po sebi postavlja pitanje jesu li se stanovi u toj zgradi ikada dodjeljivali potrebitima ili su mahom bili rezervirani za podobne.
Da su gradski stanovi dodjeljivani podobnima mišljenja je i bivši gradonačelnik Andro Vlahušić koji je za portal Dubrovnikpress.hr nedavno izjavio kako su gradski stanovi dodjeljivani članovima HDZ-a prije nego je on od građana izabran za gradonačelnika.

Inače, upravo je Vlahušićeva administracija izradila reviziju gradskih stanova, baš kao i pravilnik o njihovoj dodjeli, no prema Vlahušićevim riječima, Franković i Kristić nisu htjeli da se on usvoji i raspravi na Gradskom vijeću.

Revizija gradskih stanova samo je potvrdila ono što se odavno znalo, odnosno da su u tim stanovima stanovali oni koji na njihovo korištenje zapravo nikada nisu imali stvarno pravo ili su ga u međuvremenu poboljšanjem svog socijalnog statuta izgubili.

I dok iz gradske uprave najavlju kako će iz gradskih stanova izgnati stanare koje na njihovo korištenje nemaju pravo, svakako će bit zanimljivo vidjeti kad će se to dogoditi, koliko njih će iz tih stanova iseliti.

A kad jedni isele bit će zanimljivo vidjeti tko će useliti, konkretno u popularnu zgradu "S" u Mokošici građenu isključivo za socijalne slučajeve, odnosno ljude bez posla, s malim primanjima, bez nekretnina i pokretnina u svom vlasništvu.

Nakon što je u jednom od medija prozvan kako će u nabavku novog namještaja, nakon preuređenja svog ureda potrošiti 950 tisuća kuna, gradonačelnik Mato Franković morao je i vijećnicima na protekloj sjednici Gradskog vijeća pojašnjavati kakav je to namještaj kad toliko košta. Pa se tako uspostavilo kako se navedeni novčani iznos neće utrošiti samo u novi namještaj, već i u preuređenje službenog salona i još neke dodatne radove.

No, kad gradonačelnik kaže kako svi prozori propuštaju vodu dok ronioci moraju roniti do kotlovnice kako bi se pokrenulo grijanje, a s fasada otpada kamen, tada je potpuno jasno kako je zgrada gradske uprave u iznimno lošem stanju i zahtjeva ozbiljnu obnovu.

Sličnog je mišljenja i sam gradonačelnik koji je u odgovoru na upit za portal Dubrovnikpress.hr istaknuo kako je prvi korak sanacije zgrade izrada arhitektonskog snimka njezina stanja. Ipak, sredstva za njezinu obnovu izgleda neće tražiti od onih koji novac koji imaju ubiru na najvrjednijem gradskom dobru koje plodouživaju – Društva prijatelja dubrovačke starine, već će sanaciju zgrade kandidirati na europske fondove.

U kakvom je stanju zgrada gradske uprave najbolje se da iščitati iz izjave gradonačelnika Mata Frankovića na sjednici Gradskog vijeća. Osim što nema prozora koji izgleda ne pušta vodu, s fasade je počelo padati kamenje.

- Vidite, ovi prozori ovdje, nema prozora u Gradu od početka do kraja koji ne propušta vodu. Procijenjena vrijednost izmjene navedene stolarije iznosi 300 tisuća kuna i to ćemo planirati iduće godine. - kazao je Franković iz čije smo izjave čuli kako je podešavanje klimatizacijskog sustava na grijanje ili hlađenje zapravo prava avantura.

- Cijeli klimatizacijski sustav je sljedeći: da biste upalili grijanje trebate poslati ronioca. Mi smo prije dva dana poslali ronioca da preroni ispod Kneževa dvora, uđe u kotlovnicu, prilagodi sustav da prestane hladiti i počne grijati i onda se mi počnemo grijati i danas nam je svima toplo.- opisao je Franković, opisavši dalje kako se brane od kiše.

- Prilikom svake velike kiše znate da su naši inventari šugamani i broke. Pođite ispod bilo kojeg prozora tamo, imate šugamane i broke i to moramo sanirati. - kazao je, dodavši kako to ipak nije najgora stvar kad je u pitanju zgrada gradske uprave.

- Najgora stvar: ovo ljeto dobijem pritužbu jedne gošće, e- mail, foto jednog dijela ovog kamenog cokula koji se odlijepio i pao na taracu Gradske kavane. Odmah smo dali nalog Zavodu za obnovu da pristupi i sagleda sve ove probleme pa smo utvrdili da se onaj top i cijeli onaj zid doslovce odlijepio od zgrade i da žurno treba sanirati stanje. Dakle, zgrada se nalazi u lošem stanju i potrebna su značajna financijska sredstva da ovo sve skupa uredimo na način da udovoljava svrsi i ne propušta vlagu, ništa više od toga, nema luksuza. - rekao je Franković na Gradskom vijeću.

Da planira projekt sanacije zgrade u kojoj stoluje, gradonačelnik je potvrdio i u odgovoru za portal Dubrovnikpress.hr.

- Grad Dubrovnik svakako planira provesti projekt sveobuhvatne sanacije i obnove zgrade Pred Dvorom 1 i to kroz odgovarajuću prijavu na natječaj za europska sredstva, bilo kroz energetsku obnovu ili programe kulturne baštine. Za sada je prijavljen europski projekt obnove sustava grijanja/hlađenja toplinskim pumpama u navedenoj zgradi. U tijeku je ugovaranje sufinanciranja sustava. - odgovorio je, istaknuvši kako je prvi korak njezine sanacije arhitektonski snimak njezina stanja.

- Za sanaciju zgrade prvi korak je izrada snimke postojećeg stanja/arhitektonski snimak. Istu je Zavod za obnovu Dubrovnika po nalogu Grada uvrstio u svoj Program i predviđamo da bi mogla biti gotova u prvom tromjesečju 2018. godine. Nakon izrade snimke postojećeg stanja Grad će zajedno sa Zavodom i Konzervatorskim odjelom odlučiti o obimu i načinu sanacije fasade i ostalih konstruktivnih elemenata zgrade. Do tada Zavod za obnovu je također prema nalogu Grada proveo interventne radove na pročelju Luže kako se ne bi ugrozili ljudski životi zbog lošeg stanja pojedinih kamenih elemenata na fasadi. - naveo je Franković u odgovoru na upit portalu Dubrovnikpress.hr.

No, izostavio je odgovoriti na pitanje hoće li možda zatražiti da zgradu gradske uprave obnovi Društvo prijatelja dubrovačke starine, koje zapravo trenutno ima najviše sredstava za upustiti se u jedan tako ozbiljan projekt.

Osim toga, obnova spomeničke baštine, nekad samo iz vremena Dubrovačke Republike, a odnedavno, sudeći po najavljenim projektima i iz vremena Napolena i Austrougarske, osnovna je misija djelovanja DPDS-a. Stoga je bilo logično za očekivati kako ih ne bi trebalo puno nagovarati na obnovu zgrade Gradske uprave, posebice ako se uzme u obzir činjenica kako novac koji imaju i kojim obnavljaju baštinu, pa i onu koja s Dubrovačkom Republikom nema nikakve veze, mahom ubiru plodouživajući najvrjednije dubrovačko dobro – gradske zidine.

U osnovnoj školi Cavtat sutra će se s početkom u 10.50 sati održati vježba Operativnih snaga civilne zaštite „Požar – OŠ Cavtat 2017“. Tijekom vježbe simulirat će se evakuacija i spašavanje učenika i djelatnika iz osnovnovnoškolske zgrade usljed požara. Kako će tom prilikom vatrogasna, kao i vozila hitne pomoći imati uključenu svjetlosnu i zvučnu signalizaciju iz Općine Konavle upozoravaju stanovništvo kako nemaju razloga za strah jer riječ je o vježbi.

Inače, tijekom ove vježbe neće se oglasiti sirenski sustav za uzbunjivanje jer ne radi se o takvoj vrsti vježbe. Pa čak i da se oglasi u Cavtatu bi se ljudi, koji ne znaju da se radi o vježbi barem imali čega preplašiti za razliku od stanovnika iz obližnjeg Dubrovnika. Oni naime pojma ne bi imali odvija li se oko njih nekakva vježba ili se nešto konkretno dogodilo jer sirenski sustav za uzbunjivanje u Gradu Dubrovniku još uvijek nije u funkciji.

Da sirenski sustav u Gradu Dubrovniku nije u funkciji nitko od građana nije ni znao dok portal Dubrovnikpress.hr nije PUZS-u Dubrovnik postavi pitanje zašto se u Dubrovniku tijekom odavanja počasti žrtvama terorističkog napada u Parizu nije oglasio sustav za uzbunjivanje, kao što je to tada bilo i najavljeno.

Kako stvari stoje taj sustav u DUZS-u niti ne namjeravaju staviti u funkciju jer su u odgovoru portalu Dubronikpress.hr jasno naveli kako se oni koriste sofisticiranijim sustavima za uzbunjivanje stanovništva. Taj sustav je - putem medija, odnosno radija. Koliko su im sofisticirani sustavi najbolje su se uvjerili sami građani koji ih u svibnju 2015. kad je presječen optički kabel nisu mogli dobiti na telefon, i ne samo njih, nije se mogla dobiti niti policija, niti hitna pomoć, a ni ostale interventne službe.

Stranica 1 od 38

frendy250

fabrio250

adriatic maestral 250
aerodrom250
ciban3
konavle 250

zupa 250

zupanija 250