Davor Mladošić

Nije čak ni ista cijena obnove po lađi u Lazaretima u vrijeme mog mandata i mandata sadašnjeg gradonačelnika kako ste danas napisali, nego je u vrijeme mog mandata cijena bila i duplo manja jer obnova sedam lađa nije koštala 48 kako su govorili u HDZ-u da će koštati, već je plaćeno 32 milijuna kuna. Kompletno je tim novcem obnovljeno dakle sedam lađa, pet lađa javne namjene i dvije Linđove, a u zadnjoj desetoj lađi u cijelosti, po željama korisnika Deše i Teatara Lero uređen je unutarnji sto posto funkcionalni prostor. – govori za Dubrovnikpress.hr bivši gradonačelnik Andro Vlahušić nakon što je danas potpisan ugovor o obnovi preostale tri lađe, što će koštati 20,6 milijuna kuna o čemu je Dubrovnikpress.hr pisao OVDJE, a o usporedbama cijena u vrijeme mandata Vlahušića i Frankovića OVDJE.

- Obnovljena je i postavljena u cijelosti infrastruktura za svih deset lađa, plus završen je cijeli trg. Obnova je trajala skoro tri godine s desecima izmjena koje je tražio Konzervatorski odjel Ministarstva kulture. Trebalo je učiniti i prilagodbe rješenja koje je bilo potrebno napraviti kada se vidjelo što sve treba popraviti i iznova napraviti, kada su se raskopali cijeli Lazareti. Trebalo je i uskladiti projekt s trenutno važećim zakonskim rješenjima kao što su instalacije i protupožarna zaštita koja je važila na dan tehničkoga prijema, a bila je drugačija nego kad se projekt radio. I sve je to koštalo 32 milijuna, a po našoj procjeni završilo se oko 85 posto svih predviđenih radova. Sada će eto samo tri lađe, bez trga i infrastrukture košta 20.6 milijuna kuna.– govori Vlahušić.

Vlahušić je učinio i računicu pa kaže:
- Idemo računati, Franković za tri lađe daje 20,6 milijuna kuna ili po svakoj lađi 6,86 milijuna kuna. U vrijem mog mandata trg i infrastruktura koštali su oko osam milijuna kuna, a sedam obnovljenih lađa 24 milijuna kuna ili svaka lađa oko 3,43 milijuna kuna, dakle duplo jeftinije od ovog što će dati Franković. – kazao je Andro Vlahušić.

- Potrebica i Franković su dakle podnijeli kaznenu prijavu za duplo jeftiniju obnovu po lađi koja je trajala četiri puta duže od predviđenih šest mjeseci za preostale tri, i riješila sva otvorena pitanja s konzervatorima, krov, grede, kamenu obnovi i sva zakonska tehnička rješenja. Tko će protiv njih podnijeti kaznenu prijavu? Hoće li se sami prijaviti? – dodao je i zaključio Vlahušić. 

Matematika je egzaktna znanost, dva i dva daju uvijek četiri, a nakon potpisivanja ugovora za obnovu preostale tri lađe u Lazaretima matematika nam govori kako će svaka od njih koštati 6,86 milijuna kuna, odnosno ukupno 20,6 milijuna kuna. Obnova sedam lađa u vremenu mandata Andra Vlahušića koštala je 48 milijuna kuna, tj. također oko 6,86 milijuna kuna po jednoj lađi.

Zašto ovo vrijedi istaknuti? Vrijedi istaknuti kako bi se i na ovom primjeru moglo vidjeti licemjerje aktualne HDZ-ove vlasti u Gradu Dubrovniku koja vuče jednake poteze koje je do jučer kritizirala, a obnova Lazareta nije jedini primjer. Sjetimo se samo nedavne odluke HDZ-ove vlasti da se za potrebe dječjih vrtića iznajmi dio samostanskog kompleksa u Staroj Mokošici dok su isti ti HDZ-ovci grmili kontra iznajmljivanja prostora za potrebe dječjih vrtića u vrijeme mandata Andra Vlahušića. Sad se isto događa s Lazaretima, konačna cijena od oko 6,86 milijuna kuna koliko je na koncu u prosjeku koštala obnova svake od sedam lađa u vrijeme Vlahušićevog mandata po HDZ-u je neprihvatljiva, ali u vrijeme mandata Mata Frankovića je eto prihvatljiva. Obnova lađa u vrijeme mandata Andra Vlahušića se istražuje jer je s početne cijene od 29 dosegnula 48 milijuna kuna, 6,86 milijuna kuna po lađi, ali se obnova koja se priprema po istoj cijeni u mandatu Mata Frankovića neće istraživati. Čudo jedno kako je obnova preostale tri lađe ugovorena po gotovo istoj cijeni.

HDZ-ovci će vjerojatno istaknuti kako je prethodna obnova sedam lađa bila loša, no kako će izgledati obnova koja tek slijedi ujedno tek treba vidjeti. Istina je doduše da prethodna obnova nije bila dobra u pojedinim elementima, no to se uglavnom odnosi na završne radove poput npr. toga da kakav okvir prozora nije dobro legao ili da ne radi špina u zahodu, da pojedine instalacije nisu prekrivene žbukom i sl. Za one velike radve, koji nose najveći dio cijene nekih zamjerki i nije baš bilo. Uglavnom, da je moglo bolje u vrijeme mandata Andra Vlahušića, bogami je moglo, ali da se ugovara ista cijena obnove koja je dosegnuta i u prethodnoj obnovi, a da je s obzirom na sve navedeno nekome normalno da sad nitko nema ništa kontra cijene, e to već nema puno veze sa zdravim razumom, ima veze s politikom, ali sa zdravim razumom baš i ne, no politika i zdravi razum odavno su posvađani dok je tablica množenja i dijeljenja Mata Frankovića i Andra Vlahušića, čudna li čuda, ista.

Čini se da je ipak najveći problem u svemu bio taj što je prethodna obnova dodijeljena osječkoj tvrtki Monte Mont koja se povezuje s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom, ali danas nije problem što će radove izvoditi tvrtka Alfa plan građenje koja se povezuje s HDZ-om ili Građevinar Quelin koji je redovan izvođač radova za potrebe DPDS-a čiji dobri odnosi s HDZ-om nisu nikakva tajna.

Problem je bio i što je prilikom javnog natječaja od Monte Monta ponuđena jedna cijena, a na koncu je cijena radova iznosila puno, puno više. No, ostaje ono osnovno pitanje, ako je cijena radova Monte Monta od oko 6,86 milijuna kuna po lađi upitna, kako to da nije upitna ista cijena za radove za koji je danas potpisan ugovor? O kvaliteti radova Monte Monta može se raspravljati, što je napravljeno i što nije, može se i uspoređivati kada radovi na obnovi preostale tri lađe budu gotovi, no to je već druga priča, ali cijena radova je i dalje ista, cijena koja je u svemu što je prethodilo istrazi o Lazaretima uvijek bila i ostala problem. Sad eto kad cijenu dogovara HDZ ona nije problem. Alanfordovski reklo bi se: Halo Bing. Cijena? Prava sitnica.

HDZ je na kotarskim izborima u Gradu Dubrovniku prema neslužbenim rezultatima osvojio većinu u pet od osam kotara, u Gružu, Lapadu, Mokošici, GK Pile – Kono i GK Komolac. U GK Grad pobijedila je lista Marina Krstulovića, dok u GK Montovjerna i GK Ploče - Iza Grada nitko nema većinu bez stvaranja postizborne koalicije.

Vijeća gradskih kotara broje po 11 članova, a HDZ je u Komolcu osvojio svih 11 mandata s obzirom da se na izbore nitko drugi osim HDZ-ove liste nije ni prijavio.

U ostalim kotarima mandati su podijeljeni ovako:

GK Grad: KLGB Marina Krstulovića (6 mandata), HDZ (4), SDP-HSS (1)
GK Gruž: HDZ (8 mandata), SDP-HSS (2), HSU (1)
GK Lapad: HDZ (7 mandata), KLGB Dubravka Garbina (2), SDP-HSS (1), HSU (1)
GK Mokošica: HDZ (10 mandata), SDP-HSS (1)
GK Montovjerna: HDZ (5 mandata), DUSTRA (4), KLGB Antuna Levanta (2), SDP-HSS (bez mandata), HSU (bez mandata)
GK Pile – Kono: HDZ (6 mandata), KLGB Dubravke Garić (3), SDP-HSS (1), HSU (1)
GK Ploče – Iza Grada: HDZ (5 mandata), KLGB Srđana Obada (5), SDP-HSS (1)

Što se tiče kotara u kojima nitko nema većinu u GK Montovjerna DUSTRA će se vjerojatno prikloniti HDZ-u, a u GK Ploče – Iza Grada koalicijska lista SDP-HSS listi Srđana Obada.

MJESNI ODBORI

Što se tiče izbora za vijeća mjesnih odbora HDZ je već otvaranjem birališta i prvim glasovima birača osvojio stopostotnu većinu i svih sedam mandata u 13 od 17 mjesnih odbora jer je jedini izašao na izbore, a to su mjesni odbori Brsečine, Dubravica, Gromača, Kliševo, Koločep, Lopud, Ljubač, Mravinjac, Mrčevo, Orašac, Osojnik, Riđica i Suđurađ.

U preostala četiri mjesna odbora gdje je HDZ imao konkurentske liste pobijedio je u tri, dok je na Bosanci pobijedila lista Luka Paskojevića, a mandati su se raspodijelili ovako:

MO Bosanka: KLGB Luka Paskojevića (4 mandata), HDZ (3)
MO Luka Šipanska: HDZ (4 mandata), KLGB Boža Brajovića (3)
MO Trsteno: HDZ (4 mandata), KLGB Srećka Trojanovića (3)
MO Zaton: HDZ (4 mandata), HSU (2), KLGB Vicka Vodnice (1)

ODAZIV

Odaziv na izbore je bio očekivano loš, tako je od 38.718 upisanih birača svoje pravo na glasanje iskoristilo njih samo 14,42 posto, ukupno je bilo 5.498 važećih i 86 nevažećih listića.

Stopostotna izlaznost zabilježena je u Riđici gdje je na izbore za tamošnji mjesni odbor izašlo svih 25 upisanih birača koji su naravno svi glasali za HDZ sa obzirom da je to bila i jedina lista na listićima.

Najmanja izlaznost zabilježena je u GK Gruž gdje je na izbore izašlo mizernih 6,28 posto birača, odnosno tek njih 421 od upisanih 6.700.

U najvećem gradskom kotaru, u Mokošici, izašlo je također mizernih 8,9 posto birača, odnosno od njih 7.554 listiće je ubacilo njih tek 673-oje.

Najveći odaziv u gradskim kotarima zabilježen je u kotaru koji, nakon Komolca, ima najmanji broj upisanih birača, GK Grad. U Gradu je izašlo 23,03 posto birača, njih 454 od 1.971 upisanih.

Općenito veća izlaznost zabilježena je u kotarima gdje su se natjecale nezavisne liste, odnosno kandidacijske liste grupe birača što se posebno odnosni na spomenuti GK Grad.

Na ovim izborima ukupno je bilo 429 kandidata, njih 275 za vijeća gradskih kotara i 154 za vijeća mjesnih odbora. Od toga ukupno je bilo 207 kandidata na listama HDZ-a, 77 na koalicijskim listama SDP-HSS, 51 na listama HSU-a, 11 kandidata na listi DUSTRA-e i 83 kandidata na raznim nezavisnim listama.

Statistički ukupno, svaki od kandidata na birališta je „izvukao“ u prosjeku po 13 birača. No, kada se statistika promatra po rezultatima glasanja, onda je 207 HDZ-ovih kandidata ukupno na birališta izvuklo u prosjeku po 16,66 birača, kandidati DUSTRA-e po 16,45 birača, kandidati nezavisnih lista po 12,62 birača, kandidati HSU-a po 6,45 birača te kandidati koalicijskih lista SDP-HSS po 5,23 birača.

Iako je ova pojednostavljena statistika u ovom slučaju itekako zavaravajuća s obzirom da bi trebalo uzeti i druge brojne parametre u promatranje i nije relevantna, sasvim je jasno kako su svi kandidati zajedno na izbore izvukli tek stranačke kolege, članove familje i pokojeg prijatelja, a neki ni njih.

Dubrovački SDP pokrenut će postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti Odluke o dodatku Ugovora o korištenju i održavanju gradskih zidina između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine. SDP-ovci će o ovoj temi u utroak održati i konferenciju za novinare.

Inače, ugovori koje su s DPDS-om potpisivali bivši gradonačelnici, onaj osnovni Vido Bogdanović (HSS) i dodatci koji su potpisali Andro Vlahušić (HNS) te zatim i aktualni gradonačelnik Mato Franković, prema mišljenju Ministarstva kulture nisu zakoniti. Naime, Ministarstvo kulture utvrdilo je 2014. godine kako je ugovor između Grada Dubrovnika i DPDS-a protivan Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima kojim je određeno kako se javno dobro u općoj uporabi, odnosno u konkretnom slučaju zidine, mogu dati na upravljanje isključivo ustanovi kojoj je osnivač vlasnik nekretnine, tj. jedinica lokalne samouprave, što Društvo prijatelja dubrovačke starine nije.

Da bi DPDS do upravljanja zidinama došao na legalan način bilo je potrebno raspisati javni natječaj, na koji su se naravno mogle javiti i druge udruge, institucije ili tvrtke, a javni natječaj nije nikad raspisan. Također, temeljem tog javnog natječaja trebala je biti određena i zakupnina, odnosno kako to u Zakonu piše, naknada utvrđena po tržišnoj cijeni.

Petak, 06 Travanj 2018 13:45

Politička degeneracija

Liste za predstojeće kotarske i izbore za vijeća mjesnih odbora odličan su pokazatelj tuge i nevolje koja je prevladala na dubrovačkoj političkoj sceni, potpunog nepoznavanja politike i značaja političkog djelovanja na najnižoj, komunalnoj i temeljnoj političkoj razini kao i neorganiziranosti stranaka koje djeluju u Dubrovniku, izuzevši HDZ te SDP i donekle HSS i HSU. Ovom četverolistu može se pridodati i opcija tzv. srđevaca koji su se okupili pod zajedničkim imenom Dajmo ruke i „izbacili” nekoliko lista. Jednu listu uspjela je „izbaciti” i DUSTRA.

Predstojeći izbori za sve ostale stranke u Dubrovniku kao da ne postoje, a među njima su i one čije članstvo smatra kako pripadaju značajnim političkim dionicima u Dubrovniku poput HNS-a ili DDS-a.

Većina stranaka koje nisu uspjele sastaviti niti jednu listu za izbore za gradske kotare i mjesne odbore šuti, jedino je HNS obrazložio zbog čega ne izlazi na izbore. HNS se barem oglasio za razliku od ostalih iako je obrazloženje nemušto i loše, jer optuživati kako su kotarski i izbori za mjesne odbore samo promocija stranaka, misleći pri tome na HDZ, politički je analfabetično. Naime, upravo stranke svojim sudjelovanjem i aktivnošću to trebaju mijenjati i to ne na samim izborima već puno prije izbora. Upravo stranke i politički dionici trebali su se izboriti da gradski kotari i mjesni odbori imaju puno veću ulogu i značaj nego što je to u Dubrovniku slučaj, a ne pet minuta prije izbora kukati kako je ovaj izlazak na birališta promocija HDZ-a.

Nije HDZ nikome kriv što ne može sastaviti liste, odnosno što, direktno govoreći, pojedine stranke uopće nemaju dovoljno članova za popuniti liste. Uzmimo za primjer jedan HSLS koji se godinama pokušava predstavljati kao značajan politički faktor u državi, a u Dubrovniku npr. ima tridesetak članova od kojih je aktivno valjda njih par.

Pregledom lista jasno je kako je HDZ, nažalost po demokraciju i demokratski sustav, u Dubrovniku zapravo jedina stranka organizirana onako kako jedna politička partija treba biti organizira, od samog dna prema samom vrhu, jedina stranka koja je to i pokazala predavši liste u svim gradskim kotarima i mjesnim odborima. Voljeli HDZ ili ne voljeli to je činjenica, kao što je činjenica i da HDZ nikome nije kriv za lijenost, neznanje i dugogodišnji nerad. Kad jedna stranka, u ovom slučaju HDZ, već i prije nego što su izbori održani zna da pobjeđuje sa stopostotnom većinom u jednom gradskom kotaru i čak 13 mjesnih odbora, jer se konkurencija nije ni prijavila, o čemu je Dubrovnikpress.hr već pisao OVDJE, onda ne može ležati krivnja na toj političkoj partiji. Za vlastitu političku degeneraciju krivi ste sami.

Vijećnik HDZ-a u dubrovačkom Gradskom vijeću Emilio Puljizević sam je sebe danas napravio smiješnim. Naime, Puljizević je danas želio posjetiti Osnovnu školu Antuna Masle u Orašcu gdje je on predsjednik školskog odbora, ali je, ma gle čuda, na Veliki petak, u vrijeme školskih praznika naišao na – zatvorena vrata.

Ne, nije smiješno što je Puljizević zaboravio na to da su u svim školama, pa tako i u OŠ Antuna Masle, proljetni praznici. Može se dogoditi svakome. Već se nešto manje ljudi može dogoditi da se nakon prvog dolaska pred zatvorena školska vrata ne sjete kako je u nedjelju Uskrs, a danas Veliki petak i školski praznici pa se vrate još jednom, ali eto, amo kazati da ni to nije razlog za smijeh.

No, smiješno je, ma u stvari žalosno je s obzirom na posljednja događanja u OŠ Antuna Masle, što je Puljizević, možda u silnoj želji da dokaže kako još uvijek aktualna ravnateljica Kornelija Koncul valjda ne radi svoj posao, a bolje će ga raditi Roberta Soko, inače sestra gradske vijećnice HDZ-a Nikoline Soko, za koju je agitirao i prema kazivanju roditelja vršio pritiske da se izabere za novu ravnateljicu, o čemu je Dubrovnikpress.hr jedini pisao, nakon svega čak na Facebooku objavio sljedeći post:
empuljizfb
Slikao se tako Puljizević sav ponosan što je „uhvatio“ ravnateljicu i zaposlenike u „neradu“, čudo da kao dokaz da je upravo danas našao zatvorena vrata škole nije priložio i fotografiju s datumom na naslovnici Sportskih novosti koje je nosio u ruci, no nakon što ga je Denis Pavela upoznao s time kako je danas neradni dan u svim školama, pa tako i OŠ Antuna Masle, kasnije je tu objavu s Facebooka izbrisao, odnosno barem više nije dostupna na javnom dijelu profila.

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Konavle nezavisni vijećnik Luko Šubašić prenio je upit koncesionara otoka Supetra koji je „tražio da pita načelnika hoće li i on morati plaćati koncesiju po zakupa javne površine“, a načelnik Lasić je istaknuo kako ne može vjerovati što čuje. Inače koncesionar je Niko Miljas.

- Nikada to nisam govorio, ali sada moram reći. Jednostavno ne mogu vjerovati da mi se takvo pitanje postavlja. Dosad je najam bio samo 12 tisuća kuna godišnje, a ja sam mu ponudio novi ugovor na 80 tisuća kuna. Mogli smo ići na natječaj pa da vidimo koliko bi dobili. Da sam potpisao ugovor na 12 tisuća kuna mogao bih i kazneno odgovarati. Nemam što više dodati na tu temu. - rekao je načelnik Lasić te napomenuo kako je sve relevantne informacije već prenio sinu spomenutog koncesionara na nedavnom sastanku.

D.M.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić rekao je u utorak na sjednici Općinskog vijeća kako neće odustati od uvođenja reda u Cavtatu pod cijenu ostavke te kako u tome ima podršku svojih kolega i građana Cavtata.

Vijećnik NL Luke Korde, Mislav Burđelez tražio je u sklopu vijećničkih pitanja imena svih koji se slažu s povećanjem cijena zakupa javne površine u Cavtatu ustvrdivši kako je „svih 18 poduzetnika u staroj jezgri Cavtata protiv dizanja cijene“. Pitao je i koji su se uvjeti promijenili prije donošenja odluke te s kime su rađene konzultacije.

Načelnik Lasić je odgovorio Burđelezu kako je „svojim javnim istupima sve spustio na jednu osobnu razinu“ te ponovio kako Odluka o cijeni zakupa nije donesena bez analize i promišljanja.

- Izjavio si da ovo radim jer si bio na listi Luke Korde na izborima, te da si u strahu da nećeš dobiti produljenje najma za prostor svog restorana, a s tobom sam potpisao jedan od prvih takvih ugovora. Prije donošenja odluke o korekciji cijena napravili smo analizu i išli smo pošteno. – kazao je Lasić Burđelezu.

- Nakon svih napisa u medijima razgovarao sam s kolegama i građanima Cavtata i svi su mi redom dali podršku. Mi smo u analizi sagledali veliki broj mjesta odavde do Zadra. Bili smo među najjeftinijima u Dalmaciji, a kako je bilo i prije rata mislim da na našoj obali prvo treba doći Dubrovnik, pa onda Cavtat. – nastavio je načelnik Božo Lasić.

- Godinama se nije mijenjala cijena jer je bila recesija, ali pazite, tražili smo prijavljene prihode iz 2015. godine kad je još bila recesija. Jedan ugostitelj 5,8 milijuna kuna prometa, drugi 5,4 pa 3,4 milijuna kuna prometa itd. Tu su i kafići i restorani! Analizirali smo i kako će se poskupljenje odraziti u postotku na njihov promet i gledajte, po novoj cijeni ugostitelj koji zaradi 5 milijuna kuna za javne površine izdvaja niti 2 posto, a na njoj zaradi 80 posto prometa. – rekao je Lasić.

- Nažalost ovo prepucavanje između ugostitelja i mene će samo polučiti jače porezne kontrole. Župa dubrovačka već 5 godina ima cijenu dvije kune. - zaključio je načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Lasić je istaknuo kako se u Odluci o zakupu išlo na naplatu tijekom cijele godine zato što su javni prostori zauzeti tijekom cijele godine i ne mogu se koristiti za ništa drugo.

- Taj prostor se ne može više koristiti za ništa, djeca se tu ne mogu igrati, ne možemo napraviti ni park ni teren i red je da se plaća cijelu godinu. U nas je cijena 60 kuna po metru četvornom mjesečno, a u Dubrovniku ide do 270 kuna ovisno o zoni. Cijenu od 50 kuna kao kod nas imaju primjerice Elafiti, Mokošica, Zaton itd. - rekao je Lasić.

- Oni koji budu radili cijelu godinu imat će i popust na zakup. Ne smije nam se dogoditi sramota da nijedan kafić ni restoran ne radi nego su naši građani u jednom trenutku stavili rešo na ulicu! Reda će biti, a u sljedeći ih 7 do 8 mjeseci osmislit ćemo izgled Cavtat. Važno je napomenuti da tražimo da ugostitelji rade 10 mjeseci, ne cijelu godinu. Mi smo uložili dosta u Cavtat i sve to košta. Ne dolazi gost zbog mene ili ugostitelja nego da vidi druge stvari, a to košta. Očekivao sam da ćete stoga ovu Odluku podržati. Ako se red ne uvede ja ću podnijeti ostavku, to vam garantiram. To sam obećao u kampanji i ustrajem na tome. S ove govornice sam često branio ugostitelje i govorio pustite ljude da zarade, ali moramo ovo napraviti. – kazao je još Božo Lasić.

Nedugo zatim vijećnik NL Luka Korda Mislav Burđelez napustio je sjednicu Općinskog vijeća.

DPP

Godinu dana nakon osnivanja u ožujku prošle godine, Dubrovačka bošnjačka stranka prvi put izlazi na izbore. Naime, kako za Dubrovnikpress.hr govori predsjednik stranke Sado Bečić DBS će izaći na predstojeće izbore za gradske kotare i mjesne odbore.

- Dubrovačka bošnjačka stranka na kotarske izbore izaći će samostalno u dva gradska kotara, u Gružu i u Mokošici. Dok planiramo samostalan izlazak u ta dva gradska kotara također postoji mogućnost da u ostalima izađemo u koaliciji. - kazao je Sado Bečić.

Kako govori predsjednik DBS-a tijekom pregovora o koaliciji najvažnije će biti da mogu pronaći zajednički jezik, a nije bitno, govori Bečić, s kojeg političkog spektra, lijevog ili desnog, dolazi eventualni koalicijski partner.

- Najvažnije je da možemo zajednički raditi na poboljšanju uvjeta života u Dubrovniku bošnjačko – muslimanskog korpusa. Svjesno smo da nemamo jaku stranačku infrastrukturu jer smo nova stranka, ali možemo dati veliki doprinos ako budemo u koaliciji da motiviramo naše birače da izađu i glasaju. - rekao je Bečić.

- Za Gruž i Mokošicu smo procijenili da možemo izaći sami na izbore. U Dubrovniku je u ta dva kotara najviše Bošnjaka i muslimana i smatram da su nam tu izgledi dobri. Na izborima za vijeće Gradskog kotara Gruž listu će nositi Amel Avdić, a za Mokošicu još nije pala konačna odluka, imamo par kandidata, ali još nismo odlučili tko će nositi listu. - rekao je Bečić.

Što se tiče programa, predsjednik Dubrovačke bošnjačke stranke Sado Bečić kazao je kako će se u Gružu zauzimati za izgradnju i uređenje muslimanskog centra, a u Mokošici da se iznađe prostor za djelovanje bošnjačkih i muslimanskih udruga i zajednica.

Politika HSS-a u zadnjih 15 godina ne postoji, usudio bi se reći i više, sve se svelo na neko čuvanje tradicije, ne znam samo koje tradicije, jer osim Dubrovačke Republike ostatak Hrvatske ima tradiciju kmetstva i borbe za tuđe interese u vojnoj krajini, to je hrvatska tradicija, tisućljetna. Tako da tu tradiciju ne bismo trebali čuvati nego bismo se trebali okrenuti 21. stoljeću. – kazao je za Dubrovnikpress.hr predsjednik HSS-a Krešo Beljak koji je u Dubrovniku sudjelovao na Izbornoj skupštini županijskog HSS-a o čemu možete čitati OVDJE.

- Eto, kad su mene pitali je li sad HSS liberalna stranka kad smo išli s liberalnim načelima onda uvijek govorim primjer Dubrovnika koji je u srednjem vijeku imao zastavu na kojoj je pisalo „libertas“, a čisto sumnjam da su ljudi tada imali liberalne poglede na svijet. – kazao je predsjednik HSS za Dubrovnikpress.hr.

- Kad se zalažemo za liberalizam onda se zalažemo za slobodu ljudi, za slobodnog čovjeka, a slobodan čovjek može biti samo onaj koji nikome ništa nije dužan i koji može slobodno živjeti od svog rada i koji može slobodno ispovijedati svoju vjeru i nacionalnost, a da mu se ništa ne dogodi. To je bit HSS-a od svojih početaka i u tom smislu smo mi stranka koja ima liberalna načela, ali isto tako smo i kršćanska stranka, ne demokršćanska, nego kršćanska jer smo stranka koja se zalaže za izvorno kršćanstvo, a ne ovo što radi Katolička crkva, manji dio moram reći, ali glasni dio koji se petlja u politiku i tamo gdje joj nije mjesto. – rekao je još predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Stranica 1 od 22

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250