Do kraja 2015. godine moraju biti riješeni svi predani zahtjevi za legalizaciju objekata. No, stanari dubrovačkog naselja Sedam smrtnih grijeha taj zahtjev ne žele predati. Naime, stanovnici SSG-a tek su prošle godine doznali kako je njihovo naselje – nelegalno. Igrom slučaja neki od njih prošle su godine željeli predati zahtjev za legalizaciju nadogradnji poput zatvaranja balkona i sl. kao što su to radili njihovi sugrađani i u drugim dijelovima Grada. No, prilikom predaje dokumentacije ostali su šokirani doznavši kako desetljećima žive u naselju koje je nelegalno zbog navodnog nepostojanja građevinske dozvole.

 

Stanari tvrde kako je dozvola postojala kada se naselje gradilo 70-ih godina. Dozvolu dana nitko ne može pronaći, nema je u GP-u koji je otišao u stečaj, a tada je vodio izgradnju i uređenje, nema je u Gradu, institucijama…

 

Stanari naselja od Grada zahtijevaju da se sporna izgubljena dozvola pronađe jer se približava kraja roka predaje zahtjeva za legalizaciju, a posljedice za one koji ne predaju nisu poznate, osim ako se u ministarstvu graditeljstva ne odluče sravniti sa zemljom cijeli SSG.

 

Gradska vijećnica Olga Muratti, kao jedna od stanarki SGG-a, na na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća osvrnula se na ovaj problem. Muratti tvrdi kako Grad nije kriv za administrative grijehe iz prošlosti, ali da ipak treba misliti na građane naselja koji su jedini nevini u ovoj priči.
- Nemalo smo iznenađeni ovom činjenicom. Nitko nije u mogućnosti objasniti što se dogodilo s dokumentacijom o izgradnji ovog naselja koja navodno uopće ne postoji. Svoje stanove smo uredno kupili i platili kako bi uselili. I sada, nakon četrdeset godina boravka u istima, saznajemo da su ilegalni. - rekla je Olga Muratti na što je gradonačelnik samo odgovorio kako će "probati naći tko je počinio te smrtne grijehe."

 

Grad je na potezu da sporni dokument pronađe, ali i ne samo to, kako bi za sve građane trebala vrijediti ista pravila, stanari SSG-a očekuju i da Grad podnese troškove legalizacije, kao što je to učinjeno s nekim zgradama u Našem domu u Novoj Mokošici, zbog čega između ostalog i odbijaju sami predati zahtjev za legalizaciju.