Projekt Incubating Heritage ili „(O)živjeti baštinu“osmišljen u sklopu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, započinje s aktivnostima u petak.

 

Šetnjama otvorenim za javnost nastoji se afirmirati zaboravljene ili zanemarene kategorije baštine te privremeno otvoriti javnosti inače nedostupne građevine i vrtove. Serijom predavanja prikazat će se primjeri pozitivne prakse iz inozemstva s naglaskom na shvaćanje baštine kao dinamične kategorije, snažno vezane za život zajednice, pri čemu je ključno uključivanje javnosti u procese odlučivanja, korištenja i upravljanja zaštićenim građevinama i cjelinama.

 

Arhitektica Sandra Kapetanović iz kotorske udruge Expeditio izlagat će o baštini kao polju inspiracije za aktivnosti civilnog sektora i uključivanju građana, kroz prezentaciju aktivnosti i projekata udruge, u petak u 19 sati u drugoj lađi u Lazaretima.

 

Aktivnosti u sklopu projekta nastavit će se u nedjelju, kada će povjesničar umjetnosti Ivan Viđen voditi dvije tematske šetnje:
- u 10 sati šetnja zapadnim gradskim vrtnim predgrađem (Kono-Pile), okupljanje ispred zgrade MUP-a na Ilijinoj glavici;
- u 12 sati šetnja karavanskim putem od Ploča do Bosanke, okupljanje u Lazaretima.

 

F.V.